Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Cennet Ve Cehennem Varmı?

loralynn

Yeni Üye
16 Haz 2009
23
0
0
36
ben bilmiyorum... siz nereden biliyorsunuz...?

sadece mimariyi aldınız dediklerimden... tabi dalga geçmek ve fikri çürütmek için kurnazca bir yol.
siz bir şehir hakkında yazılan en güzel kitabı okuduğunuzda o şehri tanıyamazsınız. mimarisini, sanatını ve insanlarını birebir görmeden edindiğiniz fikir ezberden öteye geçmez.
ayrıca "dini sevmemek" nedir? sanırım "din düşmanı" olmadan önceki evre :)... siz bilirsiniz odanıza kapanıp dini sevmemeye devam edin ya da biraz daha kitap okuyup din düşmanı olun. hatta arada bir arkadaşlarınızla bir araya gelip dini aşağılayan espiriler yapıp eğlenin :D...
tekrar söylemem gerekirse anadoluyu gezip de islamiyeti sevmemek deliliktir. hoş gidip avrupayı gezin hırıstiyanlığı sevin... ben kimseye buna ya da şuna inan diye bir şey demedim,,, sadece düşmanlık ve sevmemek eylemlerine anlam veremiyorum.

Aslında ben söylediklerinizden birini aldım ve sizden genelleme yapmanızı bekledim yani bir şeye örnek verilince diğerlerinde de aynı şeylere örnek verilebileceğini anlamanızı bekledim. Uzun uzun her şeye örnek verebilirim. Bu kurnazca bir yol değil mantıklı olandır. Anlamak isteyene elbet. Biraz daha açık anlatayım anlama seviyesini düşüreyim isterseniz. Şöyle ki, bir dine mensup kişilerin yaptığı iyi, güzel şeyler o dinin doğruluğunu kanıtlamaz. Her dinde bu tür şeyleri bulabilirsiniz. Filozofunu da, mimarını da, doktorunu da mühendisini de. Her dine mensup başarılı insan bulunabilir, bu o dini doğru yapmaz bilmem anlatabiliyor muyum... Dini sevmemek dinin insanların düşünmesini engellediğinden ötürüdür. Dogmalar insanı düşünmeden kabule iter. Ayrıca dini ona düşman olacak kadar umursamıyorum, sadece üzülüyorum sabit fikirli insanlar için.

Anlayamadığınız noktaları tekrar sorun açıklayayım, lütfen.

loralynn

Yeni Üye
16 Haz 2009
23
0
0
36
Tehdit ile oneriyi ayirt edemeyecek biri oldugunuzu zannetmiyorum. Ki cumlemin sonunda bunu aleni sekilde gostermisim. Fakat onerim sizde tehdit havasi olusturuyorsa bilginiz acisindan soyleyeyim forumdaki yetkilerimden cok cumlelerime guvenirim.

Okumadigimi nerden biliyorsunuz? Kaldi ki bir insanin musluman olabilmesinde ki sartlardan biride Allah'in Kitaplarina inanmak ve iman etmektir. Bunlar icinde o kitaplari bilmek ve dolayisi ile okumak gerekir degil mi?

Okusaydınız onlara da inanırdınız :). Okuduysanız da müslüman olarak okudunuz, ki müslümanlık zaten sizi önyargıya itmişti zaten onlara inanmayacaktınız. Bence de sessizliğe bürünün ve düşünün faydalı olacağından eminim.

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Adamlar mimaride aşmış, dini çok sevmem ama mimariye aşığım bu sebepten dine şükürler olsun :). Bugüne kadar yapılan ilk yapıdan itibaren bir çok yapı din için yapılmış o yüzden dine az olsa sempatim vardır.

En onemliside o kadar kitabi okuyup hala bir dine sahip olamamaktir sanirim.

Turgut Saka

Yeni Üye
13 Eki 2009
498
0
16
42
Aslında ben söylediklerinizden birini aldım ve sizden genelleme yapmanızı bekledim yani bir şeye örnek verilince diğerlerinde de aynı şeylere örnek verilebileceğini anlamanızı bekledim. Uzun uzun her şeye örnek verebilirim. Bu kurnazca bir yol değil mantıklı olandır. Anlamak isteyene elbet. Biraz daha açık anlatayım anlama seviyesini düşüreyim isterseniz. Şöyle ki, bir dine mensup kişilerin yaptığı iyi, güzel şeyler o dinin doğruluğunu kanıtlamaz. Her dinde bu tür şeyleri bulabilirsiniz. Filozofunu da, mimarını da, doktorunu da mühendisini de. Her dine mensup başarılı insan bulunabilir, bu o dini doğru yapmaz bilmem anlatabiliyor muyum... Dini sevmemek dinin insanların düşünmesini engellediğinden ötürüdür. Dogmalar insanı düşünmeden kabule iter. Ayrıca dini ona düşman olacak kadar umursamıyorum, sadece üzülüyorum sabit fikirli insanlar için.

Anlayamadığınız noktaları tekrar sorun açıklayayım, lütfen.

öncelikle şunu öğrenmek isterim. eğer bu cevabı anlama seviyesini düşürerek vermeseydiniz nasıl bir cevap verirdiniz?
şunu tekrar bastıra bastıra söylemek isterim ki, ben kimseye bu ya da şu doğrudur demek istemiyorum,,, neden "bir dine düşman olunur ya da sevilmez",, bunu açıklamaya çalışıyorum ve saçma bir bakış olduğunu anlatmaya çalışıyorum.
dediğiniz gibi olsa idi dinsizler alim, dindarlar zalim olurdu. ben böyle bir durum göremiyorum, en azından günümüzde.
Filozofunu da, mimarını da, doktorunu da mühendisini de. Her dine mensup başarılı insan bulunabilir
allah aşkına sabit fikirli insanlardan nasıl böyle bir potansiyel bekleyebilirsiniz?

insanın düşünmesini engellemeye dinin yeteceğini sanmıyorum. bence islamiyet güzel bir din. benim ufkumu açıyor. inanın ben de üzülüyorum,,, bir odaya kapanıp birilerine üzülen insanlara çok ama çok üzülüyorum...

loralynn

Yeni Üye
16 Haz 2009
23
0
0
36
En onemliside o kadar kitabi okuyup hala bir dine sahip olamamaktir sanirim.

Daha kötüsü elinde argüman kalmayıp, konuyu başka noktaya çekmektir.

Eyvah! Kitap okumanın dine inanmayı gerektirdiğine inanan birine bir şeyler öğretmeye çalışarak vaktimi harcamışım, gerçi diğer söyledikleriniz de normal değildi ama ben çaba göstermek istemiştim... Son sözüm size eğer siz de yeterince okusaydınız dine inanamazdınız, belirli bir zeka düzeyine sahip olduğunuzu varsayımıyla konuşuyorum. Sizinle daha fazla vakit kaybedemeyeceğim, üzgünüm.

loralynn

Yeni Üye
16 Haz 2009
23
0
0
36
öncelikle şunu öğrenmek isterim. eğer bu cevabı anlama seviyesini düşürerek vermeseydiniz nasıl bir cevap verirdiniz?
şunu tekrar bastıra bastıra söylemek isterim ki, ben kimseye bu ya da şu doğrudur demek istemiyorum,,, neden "bir dine düşman olunur ya da sevilmez",, bunu açıklamaya çalışıyorum ve saçma bir bakış olduğunu anlatmaya çalışıyorum.
dediğiniz gibi olsa idi dinsizler alim, dindarlar zalim olurdu. ben böyle bir durum göremiyorum, en azından günümüzde.
allah aşkına sabit fikirli insanlardan nasıl böyle bir potansiyel bekleyebilirsiniz?

insanın düşünmesini engellemeye dinin yeteceğini sanmıyorum. bence islamiyet güzel bir din. benim ufkumu açıyor. inanın ben de üzülüyorum,,, bir odaya kapanıp birilerine üzülen insanlara çok ama çok üzülüyorum...

Anlama seviyesinin yüksek olduğu diğer cevaptı ama onu anlamamıştınız zaten, neyse sorun değil. Bir dine nasıl düşman olunduğunu anlamıyor musunuz? Dindarlar zalim değil mi? Allah aşkına aynı dünyada mı yaşıyoruz? Bir çok filozof dine inanmaz mesela, dinle filozofu bağdaştırmaya çalışan çok filozof yoktur. Filozoflara da alim diyebiliriz sanırım. Bu dünyada din için kaç tane savaş yapılmıştır düşündünüz mü? Yardımcı olayım en bilindikler, haçlı seferleri, islamı yaymaya çalışanların yaptığı savaşlar, günümüzde devam eden din adına kullanılan intihar bombacıları, Yahudi Soykırımı, şu an ilk aklıma gelen bunlar. Ancak bir çok savaş din adına yapılmıştır. Ülkemize bakacak olursak Alevilerin defalarca kitlesel katli. Bilmiyorsanız hepsini yazabilirim. Bunları görmeyecek kadar körsünüz, çünkü teizmin gereği bu. Daha fazla konuşmak istemiyorum sizinle de.

Turgut Saka

Yeni Üye
13 Eki 2009
498
0
16
42
sayın loralynn, inanın sizinle konuşmaya bayılmıyorum :)
bu dediğiniz savaşlarda din kullanılmıştır. amaç toprak, para ya da petrol olmuştur.
ısrarla odalarda kaldığınızı düşünüyorum. odalardan dışarı açılan tek pencereniz internet, kitap ya da gazetelerdir eminim. gezen ve gören bir insanın bu kadar nefret duyabileceğini sanmıyorum. siz bile nefretinizi kusmak için dini kullanıyorsunuz.
sevmemek, nefret, düşmanlık... nedir bu allah aşkına?

Turgut Saka

Yeni Üye
13 Eki 2009
498
0
16
42
katılın katılın,,, katılmasanız şaşırırım... merak ediyorum siz bir odaya girip hep birbirinizi mi övüyorsunuz?
düşmanca fikirlerinizdeki ölümün soğukluğu tüylerimi diken diken ediyor... allah akıl fikir versin...

M

monaliza

Ziyaretçi
Çok zorunlu olmadıkça,şahsa yönelik yorum yazmaktan pek hoşlanmam. Ancak konu başlığı dahilindeki yazıları okuduğumda, son kısımlara geldiğimde (gamze'nin şahsa yönelik fikir beyanına da dayanarak) yazma zorunluluğu hissettim.

Sevgili loralynn, yazdıklarınız gerçekten çok komik görünüyor, cehaleti yansıtıyor adeta. Bence, böylesi önemli bir konuda konuşabilmek için biraz alt yapıya sahip olmak gerekiyor.Eğer kastiniz yoksa ,gerçek tarzınız bu ise,biraz araştırıp,öğrenin demek geldi içimden. Temelsiz bina çabuk yıkılmaya gebedir. Özellikle bir felsefe sitesinde, araştırmadan yada yaşam deneyimi olmadan,sadece kulaktan dolma fikirlerle, fikir mücadelesi yapmaya kalkışmak ancak sizinki gibi komik durumlara düşmeye yol açar. Bknz;bu başlıkta loralynn A-B-C...Affınız sığınarak:)

GULBAHCESİ

Yeni Üye
26 Kas 2010
3
0
0
36
Anne karnındaki bebeğin dünyayı tanımlaması ya da onun hakkında bir şeyler öne sürmesi ne kadar tutarlı ve doğru ise bizim de cennet ve cehennem gibi hiç görmediğimiz yerler hakkında bir şeyler iddia etmemiz o kadar doğru olur. Inanç bana göre kant'ta olduğu gibi ancak bilgiden feragat ettiğimiz zaman gerçekleşecektir.yani bunun epistemesini bir kenara bırakarak.....

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
Cennet ve cehennemi var eden, egosuna yenilip ödül bekleyen zihinlerdir. Ödülden geçen için ne cennet kalır ne cehennem.

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
Bu sorunun cevabı göreceli olmakla birlikte dini bilgi içeren bir cevaptır.
Dini bilgilerde ise kanıt arayamaz insan inanmak zorundadır.
Cevaba gelince
Var diyenler dini bir kanıt sunabilirler ki bunun bilimsel bir kanıt yerine geçmeme ihtimalide vardır.
Yok diyenler ise şu anda bilimsel bir kanıt sunamazlar.
Kısaca ''var'' diyen var olduğuna inandığı için var der,
''yok'' diyen ise olmadığına inandığı için yok der.
Yani her iki cevap da inanışı belirtir.

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
Dini bilgilerde ise kanıt arayamaz insan inanmak zorundadır.
İnanç bilginin bir ürünü değil midir? Doğduğunuzda inanmayı biliyor muydunuz? Yoksa birileri size inanmayı öğretti mi? İnanmak zihnin oluşturduğu bize genellikle yakın çevremiz tarafından öğretilen bir sistemdir. tıpkı Tanrı ve diğer dini kavramlar gibi... Kanıt arama ihtiyacı bu noktada hasıl olur. Kestirimsel yaklaşımlardan tatmin olmayan zihinler soru sormaya devam eder. Tatmin olan zihninde bir duvar örmüş, olmayan zihnini sorularla boğmuştur.
Her iki durumda da zihnin etkisi açıktır. Zihnin ötesine bakmayanlar için zihin efendi, bakanlar için zihin uşaktır.
Bilginin ve inancın ötesinden bakan için inanmaya ihtiyaç yoktur. Emin olunan şey inanç gerektirmez.

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
İnanç bilginin ürünü değildir tabiki.Aksine bilinmezliği işaret eder,geriye inanmak yada inanmamak kalır.

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
İnanç bilginin ürünü değildir tabiki.Aksine bilinmezliği işaret eder,geriye inanmak yada inanmamak kalır.

Bilgiyi ve bilmeyi çıkarın inanç kalır mı? Zihin bilgi olmadan inanabilir mi? Yeni doğmuş bir insanı bembeyaz bir odaya kapatın ve bir şekilde midesine yiyecekleri ışınlayın. kimseyle ya da hiç bir şeyle temasta bulunmasın. Bu insan inanır mı? neye inanır?

kaptanmiharbi

Yeni Üye
24 Nis 2010
82
0
6
39
valla insan umutsuz yaşasa sadece zevklerin peşinden koşan yani günü birlik yaşam süren sonrasını düşünmeyen bir varlık olarak hayatına devam etse çok daha zararlı ve anti sosyal olurdu ama burda sosyal olmakta biz sadece bu dünyada seçim yaparak yaşamaya çalışanlar olmaktayız sanırım ancak hayatta her seçimi sadece biz olamasını istediğimiz için oluyor diyemeyiz sanırım peki her seçimi gerçekten hürmü yapıyoruz bence değil olaylara durumlara ve pozisyonlara bağlıyız olay durum ve pozisyonları bu manada düzenleyen değil yaşayanız yani bu arada bize etkide bulunan kısımdan yola bakacak olursak manevi düşüncede biz anne babamızı seçemedik (ailemden memnun olmadığımdan değil yanlış anlaşılmasın) olayları seçemedik ve bu durumlarda kararlar verdim Hz. Adem elmayı yedi vitamini aldı eeeee bize ne oldu biyerde ve herşeyi bilip yaratan, bilen, gören, görmüş yüce varlık bize startı veren yücelik bizi kendisinden olduğumuz için yargılayacak ve karar verecekmi? acaba olmaması yönünde hareket edenleri çok gördük çoğunluk böyle ya sadece bunlar bir hayelse sonrasında sadece yokluk ve karanlık varsa diye çıkarsan bu soruyla sokaklara pek akılcı bir davranış olduğunu söylemek doğru olurmu bilmem ama ceza yeriz diye düşünüyorum :) peki cehennem nerdeydi şimdi çıktım durumu olmazmı hocam benim bu düşüncem caizmi ? :D valla hep kendimin iyi olduğunu düşündüm ama tartı bizim değil bu yüzden Cem Yılmaza'a katıldığımı söylemek isterim felsefem olsun gerekse bronzluk olsun yani kısaca kaderimse dizilmek neye yarar çizilmek. iğfaal kaçınılmazsa yıldızları say gibi gibi. :D :)

angel of death

Yeni Üye
13 Ara 2010
1
0
0
45
Cennet ve cehennem bana göre bir çocuğu kandırmak gibidir. Çocuğun yapmasını istemediğin şeye dokunma öcü gelir demesi ve yapmasında yarar olanlara da aferim çocuğuma demesi gibi birşey. Sonuçta sadece bize bir şekil kazandırmak için söylenen rivayetlerdir bana göre. Evrendeki kurallara dayanarak birşeyin bu kuralları koyduğu kesin. Fakat cennet ve cehennem vaatleri bence sacma gibi. Bir kitaba bakıyorsun ve orada cehennem yok. Öteki kitap da var. Demek ki Tanrı ikili oynuyor. Bir yanda bize yalnızca cennet. Diğer yandan bize "A" ya "B" deme dersen cezası var. Peki sonunu bile bile birşeyi yaratmak ve onu yargılamak ne kadar doğru? Demek ki birer piyonuz. Ve bu oyunda hiçbir zaman sınırımız aşamayacağımızda diyebiliriz. Bu bize kitapların birbirinden birazda olsun bağımsız yazıldığının kanıtı.

Peki cennet ve cehennem nasıl bir yer?
Cehennemin etrafı bizim arzuladığımız şeylerle çevrili. Cennet ise tam tersi arzulamak istemediğimiz şeylerle kaplı. Bu bana bizim bildiğimiz bir yeri hatırlatıyor.
Dünyamızda da aynı şeyler yok mu? Fakirliği örnek verelim.
Kimisi çok zengindir ve etrafında fakirlikler vardır. Ben olsam bu etraftaki fakirlikleri istemem.
Öte yanda cehennem fakirsin ve etrafında seni cezbedecek şeyler var. Para, 1001 çeşit yemek, bir sürü zevk alıncak yer. Bunlar bizim dünyamızda var olan şeyler.

Kısacası cennet ve cehennemi aramamız saçma biz zaten orada yaşıyoruz.

Başka görüşleriniz varsa bekliyorum.
Bence haklısınız ................................

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular