Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Bardağın boş tarafı mı dolu tarafı mı?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
evrensel insan@ Aslinda bu baslik, goz dili ile ses dilinin farkini da ortaya koyuyor. Ses dili, goze noktasal olarak hitabeder. Goz dili ise ses dilinin noktaladigini boyuta tasir.
......
Burada da gozdili, "bu bardagin yarisi hava, yarisi su dolu" diyebilir, mesela!:), boylece dolulugu iki kisma ayirmis olur.

örnek ile beraber örnekleme!

ses dilini okumakla beraber göz dilinin, algısının.. hangi boyuttan çözümleme yaptığı önemliyken ...talhaya yazılmış msj yanlış değerlendirmeye uğramaz umarım talha can tarafından
gelelim örneklemenize ...
sizin örneklediğiniz yoldan gidersek (mesela! burada- evrensel insan mı /egosundan -karnından- konuşan insan aktarımı/paylaşımı mı diye) takılabiliriz ve ya hu söze-göze değil öze bakar...bakar :/ "bu bardagin yarisi hava, yarisi su dolu" diye es! de geçebiliriz

böylece doluluğu iki kısma yine! / yeniden ayırmış oluruz. Niyetimiz tüketmek mi üretmek mi zaman gösterecekse de ...bir/ bölen... mutlaka vardır/olmalı -hayat bu : /

tşkler evrensel- insan

Rica ederim. Her turlu combinazon ve spekulasyon mumkundur. Cunku goz dili, eger akil ile sinirlanmamissa, dusunce ufku inancsal ve bilimsel olarak sinirsizdir.

Iste bu ya aklin sinirliliginda, ya da dusuncenin ufki sinirsizliginda herkes kendi algi ve bilgi duzeyince bir bakis acisi ortaya koyar.

Onemli olan, ortaya konana karsi niyet okumak degil, onu notr algilamaktir.

Aslinda ben de bir onceki mesajimi direk alintisiz yazacagima, senden alinti alarak yazmisim ve yazdigim alintiyla bag kurmamis.

istanbul

Yeni Üye
19 Ağu 2010
213
0
0
41
Bardağın kendisine bakarım ,
bardak ne ile doldurulmaya uygun..

Dolu olması ile ilgilenmem ne ile dolduracağım önemlidir.

oguz8891

Yeni Üye
7 Ocak 2009
86
0
0
2024
Boş veya dolu kavramı görecelidir. Böyle olmasaydı, bırakın yarısı dolu , yarısı boş demeyi; Bardak doludur, yarısı su, yarısı hava ile.. ya da bardak boştur, hiç çay yok.. Bu yazımı; bir yere geçip bakarsam iğrenç, bir yerden harika, bir yerden önemsiz.. Göreceli olanların ardından gerçek diye koşmak.. Gerçeği görüp de göreceli sanmak...

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64
Hayat, çatlak bardaktaki suya benzer..İçsen de, içmesen te tükenir..(Neyzen Tevfik)

seytanterbiyecisi

Yeni Üye
19 Kas 2011
2
0
0
35
bardağın yarısının dolu yarısının boş olduğunu bizim hangi gözle baktığımız değiştirmez.. bardak her zaman gerçekliğiyle kalacaktır.. bizim göreliliğimiz sadece kendimizi aldatmak olacaktır...

tereddüt

Yeni Üye
9 Kas 2011
3
0
0
36
bardağın yarısının dolu yarısının boş olduğunu bizim hangi gözle baktığımız değiştirmez.. bardak her zaman gerçekliğiyle kalacaktır.. bizim göreliliğimiz sadece kendimizi aldatmak olacaktır...

İyi ama biz zaten kendi göreliliğimiz ölçüsünde yaşamıyor muyuz? Yani o bardağı ben görmüyor algılamıyorsam o bardağın dolu ya da boş olmasının bile bir önemi yoktur bence. Yani şu anda japonca çok anlamlı binlerce cümle kursanda benim için türkçe söylediğin herhangi bir kelimeden bile daha anlamsız olacaktır. (Zira japonca bilmiyorum:) Çünkü benim algımda senin söylediklerinin hiçbir karşılığı olmayacak. Japonca sözler gerçekliğiyle orda dursa da benim gerçekliğimde bir hiçten öteye geçemeyecek. Bu da kendimizi aldatmak değil bence. Yaşamın bir gereği hatta aynı bardağa baktığımızda farklı şeyleri görüp düşünüp algıladığımız için yaşam daha anlamlı. Hatta şu anda bile aynı cümleye bakarken farklı şeyler düşünüyoruz. Göreli gerçekliğimiz var bel ki de:)

IdeaFante

Yeni Üye
21 Kas 2011
76
0
6
31
Aynı durumu iki sıfatla nitelemek için yeterli kapasiteye sahip olmayanları heyecanlandıran klasik soru ... Yapmayın lütfen ...

P

Pyramos

Ziyaretçi
Varoluşçuluk: bu bardak hep vardı su havadan evrildi

Kominizm: su yada hava bardakta eşit paylaşılmalıdır

Kapitalizm: Bardağa faydası olmayan su dökülmelidir

Anarşizm: Bardak su üzerinde gayrı meşru otorite kurmuştur yok edilmelidir

Hümanizm: bardak su kardeştir

Ampirizm: devir bardağı bakalım nolcek

Septizm: bu bardağa suyu kim koydu? ve şimdi ne düşünmemizi istiyor?

Pozivitizm: bardak ve su var gerisi hikaye

Faydacılık: aa !! bardağım burdaymış !! bardakta benim su'da benim arkadaşlar yoksa bana ne!

:)

P

Pyramos

Ziyaretçi
Faydacılık: aa !! bardağım burdaymış !! bardakta benim su'da benim arkadaşlar yoksa bana ne!

:)

yada faydacılık; suyu içeyim bardakta güzelmiş eve götüreyim:) der.. faydacılık kapitalizmin dostu insanlığın düşmanıdır bögg !!! yok edilmelidir:)

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bardak bosaldikca bosaltan tarafindan doldurulmali ve yeni bosaltimlara hazir olmalidir. :)

istanbul

Yeni Üye
19 Ağu 2010
213
0
0
41
Boşalır ve dolar, ölür ve doğar , gelir ve gider..
neden sadece birini seçelim.

Turgut Saka

Yeni Üye
13 Eki 2009
498
0
16
42
boş bir bardağı kabullenmek ile dolu bir bardağı kabullenmek farklı farklı fikirler, ruh halleri ve farklı istekler gerektirir... mesela gözlerimizi kapadığımızı düşünelim. göremeyen biri bardağın boşluk doluluk yönünü nasıl yorumlayabilir?.. elbet bunu, bardaktaki suyu içerek yapabilecektir. içtikten sonra eğer susuzluğunu giderebilmişse muhtemelen bardağın dolu olduğunu düşünecektir, yok hala susuzluğu devam ediyorsa bardağın bir kısmının boşluğundan şikayetçi olacaktır. bu tabi ki görerek karar veren insanın bakış açısından farklı olmayacaktır; yani ikisinde de bir şeyleri doyurma güdüsü devrede olacağından sonuçlar benzer olacaktır.

rodin in, taşın üzerindeki fazlalıkları alarak, yaptığı heykeller için aslında bir nevi bu deneyi düşünebiliriz. yani rodin taşın üzerindeki fazlalıkları almaya karar verdiğinde, gözleri kapalı deneğin yaptığı gibi suyu içerek boşluk-doluluk kararına varmaya çalışır. eğer taş için bardak, heykel için su benzetmesini yaparsak, rodin burada bir şeyler yapabilmek için kesinlikle gözünü kapayarak sudan içmelidir ve tok olmalıdır. eğer gözlerini kapamaz ise eseri sadece kendi görebilecektir(hayal kurduğundan belki) ve eğer aç gözlü olursa tüm suyu içtiğinden ortaya bir şey çıkmayacaktır.

aslında bardak tam dolu ise henüz herhangi bir şeye faydası dokunmamıştır ve bir anlamı yoktur. eğer az ya da çok boşluğu var ise en azından bir işe yarayabilmiştir ve bakana bir anlam ifade edebiliyordur. gerisinin çok önemli olduğunu sanmıyorum... ister boşu ister doluyu gör,, yorum yapabiliyorsan kafidir...

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular