Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Annem Ateist olduğumu öğrendi

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
belki düşünce olarak farklı bakış açıları bulabilirim diye sormuştum.teşekkürler. yine de %100 kendine ait bi fikir yazmaktan kaçınmışsın.bilimsel şekilde yazarak işte yol,kendin git kendin bul demişsin.yine de saolasın bn şu konulara bi göz atiiim.

Verdigim linkler, benim yazilarim. Evet, konuyu algilayasin diye, o linkleri verdim. Bir onceki mesajimda da kisaca acikladim. Gerci konu ile ilgili, baska linkler de var. Hatta istersen o linklerden de devam edebiliriz.

Tum linkler burada.

http://www.felsefe.net/search.php?searchid=106584

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
tşkkrler,elimden geldiince bakıyorum ama konuya hakim olabilmek için bi çok yorumu da okumak zorunda kalıyorum.gözlerim böyle şeylere fazla dayanmaz,heran uykuya dalabilirim :)

Ben sana "ninni gelsin diye" o linkleri vermiyorum. Kahve gibi uykunu kacirsin diye veriyorum. :)

IdeaFante

Yeni Üye
21 Kas 2011
76
0
6
31
'Tanrı' kavramı insanın, nesnelerin ve olayların ideal karşılıklarını hissetmesi sonucu bilinçaltının vardığı bir sonuçtur. Bu şekildeki mükemmellik kavramı, insanlığın çok eski dönemlerinde bile hissedilebildiğinden insanlık boyunca gelişmiş ve günümüze kadar kesin sınırlarla çizilebilen bir tanım haline gelmiştir. Bu yüzden bu konuda şüpheci olan insanlar günümüz zihniyetinin de etkisiyle bu sorunun kesin bir cevabının olması gerektiğine inanırlar. Bu kesin yol ayrımı insanda büyük psikolojik sorunlar yaratabilir. İnsanlığın kararlarından kurtulun.

IdeaFante

Yeni Üye
21 Kas 2011
76
0
6
31
Yukaridaki cumleyi detayli olarak aciklar misiniz?

İnsanlar yaşamları boyunca çeşitli kararlar veriyor. Bu kararlar temelini insanlığın birikiminden alan durumlarla ilgili. Dolayısıyla insanların karşısına çıkan seçenekleri de insanlık belirliyor. İnsanlar normalde çok büyük bir düşünce ufkuna sahiptir fakat insanlık miras olarak bu ufukları daraltıyor. Günümüzdeki insanlar bunun farkında olamayabiliyorlar fakat bir gerçek var ki farkında olunsun/olunmasın bağımlı yaşamak insanın yaşam değerini düşürür, yaşamdan verim almasını zorlaştırır, duygu ve düşüncelerinin değerinin düşmesine ve bunların çevreye bağlı kalmasına neden olur. İnsanlıktan kurtulamayan insan bağımsız değildir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
İnsanlıktan kurtulamayan insan bağımsız değildir.

Peki onerin nedir?, yani insan insanliktan nasil kurtulacak?, baska bir canli mi olacak, ya da su anda zaten insanlik insan olarak yasamiyor mu?

Ayrica yanitinin da neden o oldugunu aciklar misin?

Ayrica bu kurtulus, tursel mi/bireysel mi olacak?

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
ideafante cevap yazmamış ama ben anladım ki insanlık diye bahsettiği atalarımızın mirası olan hayat görüşlerinin, hayatı yorumlarken ufku daraltıcı bi etkisi olduğunu söylemeye çalışmış. olabilir. bu arada mrb evrnsl

Olabilir tabi. Ancak neyin ne oldugunu ancak onu dile getiren aciklayabilir. Bizimkisi tahmin, zihin okuma ve spekulasyondan ote gecemez.

IdeaFante

Yeni Üye
21 Kas 2011
76
0
6
31
ideafante cevap yazmamış ama ben anladım ki insanlık diye bahsettiği atalarımızın mirası olan hayat görüşlerinin, hayatı yorumlarken ufku daraltıcı bi etkisi olduğunu söylemeye çalışmış. olabilir. bu arada mrb evrnsl

Söylemek istediklerim buna yakın.

Peki onerin nedir?, yani insan insanliktan nasil kurtulacak?, baska bir canli mi olacak, ya da su anda zaten insanlik insan olarak yasamiyor mu?

Ayrica yanitinin da neden o oldugunu aciklar misin?

Önce neden bu yanıtı verdiğimi açıklayayım. Ateizm, deizm gibi inançları veya bir dini benimsemeden ya da tanrıya inanıp inanmamaya karar vermeden önce bunların nereden geldiğini düşünmek gerekir.

Geniş bir düzlük düşünelim. Her yer boş. İnsanlar ilk dönemlerde bu düzlükte rahatça gezebiliyorlardı. İnsanlık geliştikçe bu alana ağaçlar dikerek ağaçlar arasında yollar oluşturdular ve kendilerinden sonrakiler bu yollardan yürümek zorunda olduklarını hissettiler. Bu yollardan birinde olan bir insan kişiliğini bulunduğu yolu belirterek açıklarsa çevresindeki insanlar da bulunduğu yolu eleştirebilirler. Ama ağaçlar dikilmeden önce kimse kimseyi yolundan dolayı yargılayamazdı. Çevresine göre herhangi bir yolda olan bir kişi öncelikle kendini bu yollardan kurtarmalı, kendi düşünce dünyasındaki ağaçları kesmelidir. Bu insanın karar verme zorunluluğunu yok eder ve insanın yükünü hafifletir.

Sonuç olarak kendi düşünce dünyasındaki ağaçları kesmiş olan yani herhangi bir yolda olmayan kişinin kazandığı faydalardan biri çevresiyle uyumunun kolaylığı olacaktır. Başkasının ağaçlarını da kesebilen kişi uyumsuzluk sorununu ortadan kaldıracaktır. (Daha sonra belirsizlik başlayacaktır, daha karmaşık, daha özgür...)

Çoğunun yanıtını verdim zaten. İnsanlığı insanlar yaşatıyor. Düşünce sistemimiz bile daha önceki insan birikiminden geldi. İnsanlıktan kurtulmak dediğim aynı zamanda sıradan insan olarak yaşamayı kabullenmemiş kişilerin yaşamlarının başlangıcı olmalıdır. İnsan kendi düşünce sistemini kendi kurmalıdır.

Kurtuluş bireysel olacak. Türsel kurtuluş olamaz. Çünkü bağımlı olmanın farkında olan tür olamaz birey olabilir. Bahsettiğim düzlükle ağaçları diken birey değil türdür.

furkankan

Yeni Üye
15 Ocak 2012
16
0
0
32
ölüme inanmıyorsan uyuma dilirmeye inanmıyorsan uyanma. sanırım açıklayıcı olmuştur.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Söylemek istediklerim buna yakın.

Önce neden bu yanıtı verdiğimi açıklayayım. Ateizm, deizm gibi inançları veya bir dini benimsemeden ya da tanrıya inanıp inanmamaya karar vermeden önce bunların nereden geldiğini düşünmek gerekir.

Geniş bir düzlük düşünelim. Her yer boş. İnsanlar ilk dönemlerde bu düzlükte rahatça gezebiliyorlardı. İnsanlık geliştikçe bu alana ağaçlar dikerek ağaçlar arasında yollar oluşturdular ve kendilerinden sonrakiler bu yollardan yürümek zorunda olduklarını hissettiler. Bu yollardan birinde olan bir insan kişiliğini bulunduğu yolu belirterek açıklarsa çevresindeki insanlar da bulunduğu yolu eleştirebilirler. Ama ağaçlar dikilmeden önce kimse kimseyi yolundan dolayı yargılayamazdı. Çevresine göre herhangi bir yolda olan bir kişi öncelikle kendini bu yollardan kurtarmalı, kendi düşünce dünyasındaki ağaçları kesmelidir. Bu insanın karar verme zorunluluğunu yok eder ve insanın yükünü hafifletir.

Sonuç olarak kendi düşünce dünyasındaki ağaçları kesmiş olan yani herhangi bir yolda olmayan kişinin kazandığı faydalardan biri çevresiyle uyumunun kolaylığı olacaktır. Başkasının ağaçlarını da kesebilen kişi uyumsuzluk sorununu ortadan kaldıracaktır. (Daha sonra belirsizlik başlayacaktır, daha karmaşık, daha özgür...)

Çoğunun yanıtını verdim zaten. İnsanlığı insanlar yaşatıyor. Düşünce sistemimiz bile daha önceki insan birikiminden geldi. İnsanlıktan kurtulmak dediğim aynı zamanda sıradan insan olarak yaşamayı kabullenmemiş kişilerin yaşamlarının başlangıcı olmalıdır. İnsan kendi düşünce sistemini kendi kurmalıdır.

Kurtuluş bireysel olacak. Türsel kurtuluş olamaz. Çünkü bağımlı olmanın farkında olan tür olamaz birey olabilir. Bahsettiğim düzlükle ağaçları diken birey değil türdür.

Tamam, anladim. Aciklamalarin icin tesekkurler. Yazdiklarin benim algimda, insanoglu turu birinin kendi kendisini numenal yeti olarak insanlastirmasina yonelik. Buna kendi kendisini sorgulama dadiyebiliriz. Ben buna fiziksel olan insanoglunun, beyin yetisi olarak kendini insanlastirmasi diyorum.

Evet, bu tursel olmaz. Yalniz bu bilince erismis birbireyin, bireyci,m bananeci, bencil ve benci olma "tehlikesi vardir. Yani kendi birini turunun diger birlerinden "ustun" gormek ve sirf kendi birsel cikari adina, diger bireylere her turlu dusunce ve davranisi makul mesru ve mubah kilmak, kisaca bireyci akilcilik.

Iste tursellik burada devreye giriyor. Yani birey bilincli bireyin, bunu tursel duzeye cikarmasi ve insanligini sadece kendi adina degil, tum turu adina uygulamasi. Kisaca ne kendine ne de baskasinazarar vermemesi. Buradaki nihilizm tehlikesini dile getirmeye calisiyorum.

IdeaFante

Yeni Üye
21 Kas 2011
76
0
6
31
Tamam, anladim. Aciklamalarin icin tesekkurler. Yazdiklarin benim algimda, insanoglu turu birinin kendi kendisini numenal yeti olarak insanlastirmasina yonelik. Buna kendi kendisini sorgulama dadiyebiliriz. Ben buna fiziksel olan insanoglunun, beyin yetisi olarak kendini insanlastirmasi diyorum.

Evet, bu tursel olmaz. Yalniz bu bilince erismis birbireyin, bireyci,m bananeci, bencil ve benci olma "tehlikesi vardir. Yani kendi birini turunun diger birlerinden "ustun" gormek ve sirf kendi birsel cikari adina, diger bireylere her turlu dusunce ve davranisi makul mesru ve mubah kilmak, kisaca bireyci akilcilik.

Iste tursellik burada devreye giriyor. Yani birey bilincli bireyin, bunu tursel duzeye cikarmasi ve insanligini sadece kendi adina degil, tum turu adina uygulamasi. Kisaca ne kendine ne de baskasinazarar vermemesi. Buradaki nihilizm tehlikesini dile getirmeye calisiyorum.

Bahsettiğim düşüncenin, insanlığın birikimi yok sayması ve insanların kararlarına ve yürüdükleri yollara uzak kalmaya çalışması yönüyle bencillikle tanımlanabilecek bir düzeye ulaşabileceğini söylüyorsunuz sanırım. Kısmen kabul edilebilir bir eleştiridir. Bu aşamadan sonra da bananecilik, bencillik türüncen kavramları irdelememiz gerekecek.

Bunların açıklaması olarak kendini başkalarından üstün görmek, sadece kendini düşünmek, başkalarının düşüncelerini önemsememek söylenebilir. Fakat benim savunduğum insanın - insan arası ilişki değil, insan - insanlık arası ilişkidir. Bir kişi başka bir kişiyle tartışabilir, fikirlerini dikkate alabilir, temelde kendisiyle karşısındakini eşit seviyede görerek düşünce dünyalarının karşılaşmalarına olanak sağlayabilir. Böyle bir ilişki, kişinin seçeneklerini azaltmaz, yolunu kapatmaz, alternatif düşünmesine engel olmaz. İnsanda bu durumları başka bir insan değil insanlık yaratır.

Sonuç olarak bireyin yaşamını idealleştirmesi ve kendi sorularına cevap araması bakımından insanlığın birikimini esas almaması insanın sadece kendini düşünmesi demek değildir. Bu konuda bir tehlike olmadığını savunduğum nihilizmle de karşılaşabiliriz. İnsanlar için insanlıktan vazgeçmek, insanlık adına bencillik insanlar adına fedakarlıktır.

furkankan

Yeni Üye
15 Ocak 2012
16
0
0
32
Önceden müslüman olduğunu söylemişsin bence burada neden müslümanlıktan veazgeçtiğini sebeplerini ortaya dökmemiz gerekir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bahsettiğim düşüncenin, insanlığın birikimi yok sayması ve insanların kararlarına ve yürüdükleri yollara uzak kalmaya çalışması yönüyle bencillikle tanımlanabilecek bir düzeye ulaşabileceğini söylüyorsunuz sanırım. Kısmen kabul edilebilir bir eleştiridir. Bu aşamadan sonra da bananecilik, bencillik türüncen kavramları irdelememiz gerekecek.

Bunların açıklaması olarak kendini başkalarından üstün görmek, sadece kendini düşünmek, başkalarının düşüncelerini önemsememek söylenebilir. Fakat benim savunduğum insanın - insan arası ilişki değil, insan - insanlık arası ilişkidir. Bir kişi başka bir kişiyle tartışabilir, fikirlerini dikkate alabilir, temelde kendisiyle karşısındakini eşit seviyede görerek düşünce dünyalarının karşılaşmalarına olanak sağlayabilir. Böyle bir ilişki, kişinin seçeneklerini azaltmaz, yolunu kapatmaz, alternatif düşünmesine engel olmaz. İnsanda bu durumları başka bir insan değil insanlık yaratır.

Sonuç olarak bireyin yaşamını idealleştirmesi ve kendi sorularına cevap araması bakımından insanlığın birikimini esas almaması insanın sadece kendini düşünmesi demek değildir. Bu konuda bir tehlike olmadığını savunduğum nihilizmle de karşılaşabiliriz. İnsanlar için insanlıktan vazgeçmek, insanlık adına bencillik insanlar adına fedakarlıktır.

Sizin ikinci paragrafiniz her seyi acikliyor, zaten. Son cumlenizde de, "insan/insanlik/bencillik" gibi kullanimlardan ne algilandigina bagli. Ben bu temelde, nihilizmi tehlikeli gorurum. Cunku nihilizmin overmani insanoglu birini turu ile karsi karsiya getirir. Yani yukumsuzlugun getirdigi, bireyci serbestlik tehlikesidir. Ortaligin Teksas'a donmesi.

Isterseniz forumdaki lakabimin karsisindaki rakamdan, tum basliklara ulasabilir ve konuyu secilecek konusuna gore adi gecen ve uygun baslikta degerlendirebiliriz. Bu nihilizm olabilir, birey, ben, bencillik v.s. olabilir.

Cunku benim algimda, nihilizm bireyi bireyci kilar ve turu ile karsi karsiya getirir. Yani bireyci akilciligi, turune karsi, kendi cikari ve gucu karsisinda kullandirtir. Bireye diger bireylere karsi ustun olmasini onerir.

Su andaki dunyada olan da bu bireyci akilciligin, her turlu insan ve insanlikdisi dusunce ve davranisidir.

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Birde bu tür başlıklar bazı beyni yıkanmış kişiler tarafından dinsiz kişilerce çocuklarımız bakın nasıl kandırılıyor mantığıyla açılıyorda olabilir.İlginçtir zaten ben birine ben müslüman değilim dediğim zaman sıkça sorulan sorular annen baban biliyormu senin gibi arkadaşların varmı nerelerde takılıyorsunuz gibi.Bu soruların asıl altında yatan gizli soru ise şudur ''Senin beynini nerde yıkadılar lan manyak !'' bazen durumu o kadar abartırdımki kendimce dürüstlük adına bir bölük askerin arasında ben müslüman değilim dedim usta birliğine yeni gitmiştim :)

Kimseye tavsiye etmiyorum bu denli dürüst olmayı ilginç şeylerle karşılaşıyorsunuz milletin size bakış açısı değişiyor (olumsuz yönde) Allah var şimdi :) o kadar ayrımcılıkda yapmadılar ama genel tavır şuydu onlar için bir ateistten beklenmeyecek şeyler yapmış olabiliyorsunuz örneğin yalan söylemiyorsunuz alkol kullanmıyorsunuz zina etmiyorsunuz dürüstsünüz diyelim ve bütün bunlar yetmiyormuş gibi onlara din dersi veriyorsunuz on onbeş kişi tepenize çöküyor karşılıklı tartışma yapıyorsunuz kendi dinleri hakında onlardan çok şey bilmeniz çok enterasandır :) Bu adam şeytan diyenler bile çıkacak ve askerliğinizin sonlarına doğru alışırlar ama bir yerlerde sizi dışladıklarınıda hissediyorsunuz off of ne günlerdi :)

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular