- 1 Ağu 2018
- 1,152
- 4
- 38
- 58
- Konbuyu başlatan
joker hakkım yok mu:O
ehehe. ya bırak ne desek çamura yatacaktın işte. ahlak mutlak biçimde yoktur diyorsun yani! hımm mutlak ne demek bi bakalım,
1.
yalnız, tek, sırf.
"Dünyaya salt yaşamak için gelinir"
2.
sıfat
içinde yabancı bir öğe bulunmayan.
"Salt gerçek var mıdır?"
3.
sıfat
FELSEFE TERİMİ
bütünü kendi öğesinden olan, arı
![]()
size teselli ikramiyesi verelim,
size teselli olarak sembolik bir rakam veriyorum.
eski 1971 model 5 kuruş madenı para veriyorum.
bu parayı saklayın 10 yıl sonra anitıka degerı olucaktır.
hadi yine iyisiniz sizi kayırıyorum. 10 yıl sonra zengın olucaksınız.
---------- Mesajlar Birleştirildi at 06:52 ---------- ilk Atılan Mesaj Zamani at 06:47 ----------
Ahlak, insanların değer yargılarının ortaya çıkardığı kendiliğinden oluşmuş yasadır. Genel den özele sıralarsak tarihe göre, bölgelere göre, toplumlara göre, dinlere göre, felsefi, ekonomik, siyasi akımlara göre ayrılabilir. Kabaca sınıflandırdığımızda bile bu kadar göreceli olmasının sebebi yukarıda yazdığım sıralamayı oluşturan etkenlerin değer yargılarının oluşmasını sağlayan şartlarıdır.
Yanlış anlamadıysam siz daha çok kişinin iç dünyasında doğru/yanlış kavramlarını seçen ahlaktan bahsetmişsiniz. İnsanın kişisel ahlağını, yukarıda yazdığım, toplumları etkileyen tüm faktörler az çok etkiler. Ancak insan her ne kadar içinde bulunduğu toplumun ahlaki değerlerinin etkisinde de olsa kendi seçimlerini yapabilir. Bu seçimlerini yapmasında kişisel ahlak ön plandadır.
Kişisel ahlak, insanın beyninin, duygularının , tecrübelerinin oluşturduğu ahlaktır. Büyük oranda toplumun değer yargılarından uzaktadır çünkü sadece kendisini ilgilendiriyordur. Dünyada tek kalan farklı cinsiyetteki insanların soylarını devam ettirmeleri konusundaki öreneğiniz gibi durumlarda devreye girer. Adam, kadına tecavüz ederse toplum tarafından herhangi bir baskı görmeyecek ve ceza almayacak çünkü toplum yok ama ahlakı ona bunun doğru olduğunu söylediği için içgüdüsel üreme duygularının etkisinde kalarak kadına tecavüz etti. Doğru bir şey mi yaptı? Evet. Çünkü karar verebilecek tek şey kendi ahlakıydı ve o da yaptığının doğru olduğu yönünde karar verdi. Peki adam önce yaşadığı toplumun değerlerinin etkisinde kalarak tecavüz etmeseydi ne olacaktı? Yine ahlağı doğru bir karar vermiş olacaktı. Neden mi? Çünkü bu kararı verebilen tek şey adamın ahlaki değerleri. Ahlaki değerler bunun doğru olduğunu söylüyorsa ve adamın bu kararları uygulayacak gücü varsa o karar doğrudur.
Ha bir de kadın vardı. Kadının kendi kararlarını almasını, ona doğruyu yanlışı gösterecek ahlakı yok mu? Tabiki var, ama kadının bu kararları uygulacak gücü yok. Kişisel olarak kadın kendi ahlaki değerlerinin söylediği şeyin doğru olduğunu söyleyebilir, ama adamın ahlağının verdiği kararlar kadının ahlağının verdiği kararlara baskın geldiği için adamın doğruları kabul görür.
sonunda aradığım doğru cevap tam olmasada geldi. sizi tebrik ederim. üstün insan
işte ahlakın tanımını azda olsa verdiniz.
evet arkadaşlar ahlak biz insanların oluşturdugu,bir akıldır, iyide olabilir kötüde olabilir.
ama genelleme yaparsak ahlak tanımı bu olguların tamamıdır. o zaman rahatlıkla
diyebilirizki: kötü ahlakı değerlı yapanda akılsız ewrimdir.
tecavüzü kötü yapan ewrimleşmiş akıldır. iyı ahlakın dogru oldugunu düşünende ewrımleşmiş akıldır. ben bu örneklerı sonsuza dek çogaltabilirim. fakat anlaşılabilr degerde oldugunu
düşünüyorum.
Son düzenleme: