Maddenin en küçük yapı taşı var mıdır?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde IdeaFante tarafından oluşturulan Maddenin en küçük yapı taşı var mıdır? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,784 kez görüntülenmiş, 44 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Maddenin en küçük yapı taşı var mıdır?
Konbuyu başlatan IdeaFante
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan flzf

flzf

Filozof
Yeni Üye
Katılım
12 Mar 2009
Mesajlar
850
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
37
Bu tanımsız sıfırı bölmek nasıl tanımsız ise sonsuza kadar bölmek de anlamsız sonsuza bölmek diye birşey pratikde olamaz teoridede sıfıra bölmek yoktur zaten bulabildiğin en büyük değere bölmek vardır. Kısacası yokluk diye bir kavramı anlamaya yetmeyen beynimiz sonsuz diye bir kavramı anlamıyor diyebilirim :)
 

Turgut Saka

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2009
Mesajlar
498
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
41
küçüklük büyüklük göreceli kavramlar.
bana kalırsa maddenin en küçük yapı taşı kendisidir.
saçma olur mu bilmem ama bir örnek vereyim.. mesela elimde bir elma var. elmayı ikiye böldüğüm zaman elimde bir yarım elma olur. yani elimde daha küçük bir elma olmaz...
 

flzf

Filozof
Yeni Üye
Katılım
12 Mar 2009
Mesajlar
850
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
37
Yanlış örnekleme çünkü madde dediğimiz zaman var olan herhangi birşey demir taş hava ışık vs biz bunların daha küçük parçalara ayrıldığını biliyoruz fakat atomlar ve altı parçacıklar tam bir muamma boşluk veya hareket enerji bu muammalar arasında bilimsel olarak olay böyle yani felsefi açıdansa birşey diyemiycem :)
 
F

faust

Ziyaretçi
Maddenin bilindiği gibi en küçük yapı taşına Demokritos atom demişti,1900lü yılların ortalarına kadar böyle devam etti,ta ki yukawa,gell-mann ve diğer bilim adamlarının yaptığı deneyler dahilinde atomun alt yapısına inene dek,atomu oluşturan unsurların çekirdek/nükleon yani proton ve nötron bunun dış yapısında bulunan ve kimyasal reaksiyonların gerçekleştiği elektrondan ibaret sanılıyordu,bunları da oluşturan parçacıklar bulundu,mesela protonu iki yukarı bir aşağı kuark,nötronu iki aşağı bir yukarı kuark oluşturur,birde elektron var bu da leptonlar grubunda zayıf etkileşimli bir parçacıktır ama her şey bunlardan ibaret değil,leptonlar noktasal olarak kabul edildiğinden kendinden daha basit parçacıklara ayrılamayacağını düşünüyor bilim insanları ama kuarklar için bu durum geçerli değildir,bu isminde savunucusu japon kökenli amerikalı bilim adamı kaku'nun sicim teorisidir,ileride neler olur onu bilmiyoruz bir kulağımız yine CERN deneylerinde.
 

flzf

Filozof
Yeni Üye
Katılım
12 Mar 2009
Mesajlar
850
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
37
Bahsettiğim şey aslında demokritosun o gün sezgileri ile hareket edip bugünün modern atom teorisinin temellerini oluşturan felsefi görüşleridir.O gün şartlarında maddeyi en küçük parçalarına kadar ayırmak deney yapmak mümkün olmadığından Bütünden parçaya inmek mümkün olmadığından nasıl bir parça olmalıdırki bütüne mükemmel şekilde ulaşsın düşünce mantığı o günlerde demokritos maddeye ulaşmak için atom fikrini savunmuş farkında olmadan mükemmel bir bilimsel temel oluşturmuştur.Bu gün içinse atoma ulaşmak adına tıpkı demokritos gibi düşünmek çok mantıklı.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst