Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

yokluk yok mu ?

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
Preatorian,

dengelemekten kastım bir diğerini yok etmek değil, dönüşmektir; hem de karşılıklı olarak...oysa var ile yok hiç bir zaman karşılıklı olarak bir diğerini dönüştürmezler; iki ayrı durum olarak yalnızca zıt görünürler. böylece var olmak kendiliğinden yok olanı barındırır. ve fakat her durumda daha önce dediğim gibi yok olan var olandan dolayıdır...

Karanlık, aydınlığa güneş etmeni olmasa dönüşür mü? Soğuk, sıcağa, ısı yayan bir sistem olmasa dönüşür mü? dönüşüm bir etmenledir. Varın ve yokun etmeni de sizsiniz. Var, yoka, yok vara dönüşür. Bu maddi değil, farkındalık düzeyindedir. Zıt olarak görünürler demişsiniz..Gören kimdir ya da nedir? Etmen gözlemci değil midir? Yok olan var olandan, var olanda yok olandan ötürüdür. Her zıttın ötesinde bu zıtları mümkün kılan bir değişmez zemine ihtiyaç vardır. Açıktır ki zıt görünenleri gözlemleyen bu değişmez zemindendir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
zemin devinimin kendisidir. zıt görünmek, gerçekte zıt olmadıklarının farklı bir ifade biçimi...yok olan "şey" yok olmadan önce var olan "şey" e göre tanımlanabilir bir durumdur. "yok"luk bir olgu değildir. "yok"tan "var" olunabilir mi? her şeyden önce salt yok" olan tanımlanmalıdır ki bu olasılık değerlendirilebilsin. salt "yok" ne demektir? kendinden "yok" denilen "şey" nedir?

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
zemin devinimin kendisidir. zıt görünmek, gerçekte zıt olmadıklarının farklı bir ifade biçimi...yok olan "şey" yok olmadan önce var olan "şey" e göre tanımlanabilir bir durumdur. "yok"luk bir olgu değildir. "yok"tan "var" olunabilir mi? her şeyden önce salt yok" olan tanımlanmalıdır ki bu olasılık değerlendirilebilsin. salt "yok" ne demektir? kendinden "yok" denilen "şey" nedir?

Zeminde birdir devinende, birlikten kasıt budur. Devinene bakıp zemini gözden kaçırırsanız yorumlarınız yanlış olacaktır. Bu bir ağaca bakıpta ağaçtaki kuşları görememeye benzer. Elbette o kuşları görebilenlerde olacaktır.
Zıtların birliği aşikardır. Fakat bu birliği mümkün kılan nedir?
Yok olan şeyin yok olmadan önceki durumu hakkında ne biliyoruz? Siz varın yok olmasından bahsediyorsunuz. Oysaki hep yok olma durumuda mevcut olabilir.
"Yok" luk bir olgu değildir elbette çünkü varlık alanının tanımları ile örtüşmez. Algıladığınız varın araçları ile yoku tanımlayamazsınız bu gayet doğaldır. Yokluk ne bir olgu ne bir tanım barındırır.
Salt yoku tanımlamak için ancak salt varı tanımlayabiliyor olmanız lazım ki bu da mümkün değildir. Var algılar ile sınırlıdır. Algılayan zihin-beden fonksiyonları da maalesef göreceli evrenin göreceli sistemlerinden öte değildir.
Bu yüzdendir ki zıtlıkların her biri zihnin birer ürünüdür. Bunların ötesine geçmedikçe ve bu sistemlere takıldıkça değişmez zemini görmek mümkün olmayacaktır. Bu elbette kolay bir iş değildir. Sonuçta alışkanlıklar yer ederler ve terkleri güçtür.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
“Zıtlıkların her birinin zihnin ürünü” olduğu yönündeki açılımınıza katılmam olanaksız görünmektedir. Öyle olsa idi, zıtlıkları yaratan zihin onları istediğinde anında ortadan kaldırırdı. Demek ki, zıtlıklar zihinsel süreçten, tarihsel bellek birikiminden bağsız olarak var olan durumlardır ve bilinç bunu gördükçe olguyu algılayabilmektedir. Evren/kozmos kendinden var olandır, hareketin sonsuz devinimi yaşamın kendisidir.

Forumun ilk sorusuna dönecek olursam şunu söyleyebilirim; yokluk vardır ve fakat yok olmayandır.

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
zıtlıkları yaratan zihin onları istediğinde anında ortadan kaldırırdı
Belkide bunu yapabiliyorsunuz dur?
Demek ki, zıtlıklar zihinsel süreçten, tarihsel bellek birikiminden bağsız olarak var olan durumlardır ve bilinç bunu gördükçe olguyu algılayabilmektedir
Zihinsel süreçten öte bir duruma geçtiniz mi ki bunun doğruluğundan bu kadar eminsiniz? Zihin aldatıcıdır süreklilik verir ve kazandırır. Bilinç ve madde bir madalyonun iki yüzü gibidir.
Evren/kozmos kendinden var olandır, hareketin sonsuz devinimi yaşamın kendisidir.
Siz mi evrendesiniz yoksa evren mi sizde? Devinim halinde olanı algılayan statik midir? devinim halinde midir? Zihin bu evrenin bir parçası değil midir? Devinim halindeki evreniniz de zihninizde devinim halinde değil mi?
Zihin tarafından bakarsanız söyledikleriniz pek aladır. Fakat zihin gelip geçicidir. Bir de kalıcı olan tarafından bakmayı deneyin.

Feylesof TeCe

Yeni Üye
31 Ara 2010
926
1
0
31
yokluk var mı yok mu? yoksa yokluktan nasıl söz ediyoruz _???:confused:

YOKYOK adlı küçük bir market vardı. Gittim şakayla karışık yok yok mu? dedim, adam güldü yok yok dedi, dedim hani yok yoktu ama varmış yok varmış dedim garip garip baktı yok varsa yok yok nasıl olur dedim tekrar güldü dedi ki ben bu marketin sahibiyim galiba sen de bu mahallenin delisisin dedi.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular