Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Vahdet-i Şuhut (Şahit Olunan)

leprechaun

Yeni Üye
15 Ocak 2012
150
0
0
42
Cevap: Vahdet-i Vücut (Vücudun Birliği), Vahdet-i Şuhut (Şahit Ol

Evet bu yoktan yaratma hususu maalesef felsefe yönü ağır basan İslam filozofları tarafından da anlaşılmamıştır. El-FARABİ, İBNİ SİNA gibi İslam filozofları da bu noktada varlık aleminin ezeli olduğu maddenin sonradan yaratıldığını kabul etmedikleri için İMAM-I GAZALİ HAZRETLERİ tarfından küfürle itham edilmişlerdir. Kuran*ı kerimde Ali İmran 47, Yasin suresi 82 ayetler açık bir şekilde yaratılışın Allahın ol buyruğu ile başladığını açıkça ifade ettiği gibi onlarca hadis-i şerif de Allahın her şeyi yoktan yarattığını teyit etmektedir. bu gün uranyumun atomunu parçalayıp enerjiye (yokluğa) dönüştürüyorsak Allah kıyamet günü her maddenin atomunu parçalayıp yok ol emri ile büyük bir enerjiye dönüştürüp yok edecektir. ol emri ile de yeniden yaratacaktır. ol emri büyük bir enerji çıkaracak. yani bugünkü insanın maddenin ezeli ve ebedi olduğuna inanması saflık oluyor.
sayın Muhsin İyi,
Allah'ın bir şeyi ol demesi ile olmasının yoktan varoluş ile bir bağlantısı yoktur. İslam alimlerince Kuran'da geçen yaratma fiilinde ki kelimelerden (heleka, fatır vb) yoktan yaratılışı değil vardan varı yaratmayı anlatmaktadır. bunlardan Bade'a kelimesi ise yine yoktan yaratmayı değil objesel yoktan yaratmayı ifade etmektedir. eşsiz, benzersiz yaratmayı anlatmaktadır.

ayrıca El Farabi ve İbni Sina maddenin sonsuzluğunu ifade etmemektedirler. ne yazık ki bu konuyu şuan uydurmuş olduğunuzu söylemek zorundayım. zira madde ile varlık aynı şey değildir. Farabi felsefesinde varlık dönüşümlere uğrasa da yokluktan varlığın çıkmayacağını söyler. yoksa maddenin ezelden beri varolduğu söylemi sizin(ve sizin gibi algılayanların) Farabi'ye yükledikleri isnadlardan biridir.

ayrıca yoktan yaratma konusunda hadisler ise yine İslam alimlerince senedi zayıf kabul edilmektedir.

kısacası vahdet-i vücut felsefesinin maddenin sonsuzluğunu anlattığını anlayan yazınız bu sebeple neresinden tutulsa elde kalacak cinstedir. lütfen bir konuyu eleştirirken hiç olmazsa eleştireceğiniz şeyi iyice anlamaya çalışın.

muhsin iyi

Yeni Üye
10 Ağu 2011
88
0
0
56

sayın Muhsin İyi,
Allah'ın bir şeyi ol demesi ile olmasının yoktan varoluş ile bir bağlantısı yoktur. İslam alimlerince Kuran'da geçen yaratma fiilinde ki kelimelerden (heleka, fatır vb) yoktan yaratılışı değil vardan varı yaratmayı anlatmaktadır. bunlardan Bade'a kelimesi ise yine yoktan yaratmayı değil objesel yoktan yaratmayı ifade etmektedir. eşsiz, benzersiz yaratmayı anlatmaktadır.

ayrıca El Farabi ve İbni Sina maddenin sonsuzluğunu ifade etmemektedirler. ne yazık ki bu konuyu şuan uydurmuş olduğunuzu söylemek zorundayım. zira madde ile varlık aynı şey değildir. Farabi felsefesinde varlık dönüşümlere uğrasa da yokluktan varlığın çıkmayacağını söyler. yoksa maddenin ezelden beri varolduğu söylemi sizin(ve sizin gibi algılayanların) Farabi'ye yükledikleri isnadlardan biridir.

ayrıca yoktan yaratma konusunda hadisler ise yine İslam alimlerince senedi zayıf kabul edilmektedir.

kısacası vahdet-i vücut felsefesinin maddenin sonsuzluğunu anlattığını anlayan yazınız bu sebeple neresinden tutulsa elde kalacak cinstedir. lütfen bir konuyu eleştirirken hiç olmazsa eleştireceğiniz şeyi iyice anlamaya çalışın.

Avatarın hokkabazlara daha doğrusu şapkalardan tavşan çıkaran sihirbazlara benziyor. muhakkak bilerek seçmişsin. hani iltifat olsun diye söylüyorum. Allah fatır-semavatı fil arz diyor. yani El-Fatır ismini bu cümlede tanımlıyor. yeri göğü yoktan yarattım diyor. senin gibiler için bir de açıklama mı yapsaydı. maddesiz yoktan yarattım diye. cümleden anlamı çıkar. kafayı biraz zorlarsan sen de çıkarırsın.
Farabi ve İbni Sina hakkında saçmaladığını da algılamıyor musun.

sihirbazlığın en güzel tarafını o hadis-i şeriflerin senedi zayıf derken yapmışsın. sen hangi hadisi biliyorsun. bir de senedi zayıf diyorsun. beni biraz da güldürdün. yani marifetli bir hokkabaza veya sihirbaza benziyorsun. şapkanda kim bilir daha neler vardır. kafanda bunlara yer vermediğine eminim. amacın komiklik yapmak gibime geliyor. ciddi değilsin. belki beni kafaya alıyorsun. belki amacın benimle dalga geçmek. belki de canın sıkılıyor da benimle eğleniyorsun.ciddi takılmadığın avatarından belli. ama yine de nezaketen cevap veriyorum.

muhsin iyi

Yeni Üye
10 Ağu 2011
88
0
0
56

[

kısacası vahdet-i vücut felsefesinin maddenin sonsuzluğunu anlattığını anlayan yazınız bu sebeple neresinden tutulsa elde kalacak cinstedir. lütfen bir konuyu eleştirirken hiç olmazsa eleştireceğiniz şeyi iyice anlamaya çalışın.[/QUOTE] ben yazımda baştan sona maddenin faniliğinden bahsettim. maddenin sonsuzluğu dersem küfre düşmüş olurum. madde kıyamette atomlarına bölünüp yok olacak. sonsuz olan Allah'tır. Bu iftira mı. ciddiyetsizlik mi. benimle dalga geçmek mi. benim yazımı hiç okumadan yapılan hokkabazlık mı vallahi anlamış değilim. özür dilemenizi bekliyorum. yoksa artık tartışmayacağım. bu kadar terbiyesizlik yeter.

glsezinrs

Yeni Üye
12 Ara 2010
1,358
0
0
64

Avatarın hokkabazlara daha doğrusu şapkalardan tavşan çıkaran sihirbazlara benziyor. muhakkak bilerek seçmişsin. hani iltifat olsun diye söylüyorum. sihirbazlığın en güzel tarafını o hadis-i şeriflerin senedi zayıf derken yapmışsın. sen hangi hadisi biliyorsun. bir de senedi zayıf diyorsun. beni biraz da güldürdün. yani marifetli bir hokkabaza veya sihirbaza benziyorsun. şapkanda kim bilir daha neler vardır. kafanda bunlara yer vermediğine eminim. amacın komiklik yapmak gibime geliyor. ciddi değilsin. belki beni kafaya alıyorsun. belki amacın benimle dalga geçmek. belki de canın sıkılıyor da benimle eğleniyorsun.ciddi takılmadığın avatarından belli. ama yine de nezaketen cevap veriyorum.

Amanın ...leprechaun'un iletisini ben yazsa idim ne olurdu acep?Hani onun şapkasında belki sakladığı altınları filan vardır..Benim avatar epten karizmayı çizdirirdi more...:)

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60

sn. muhsin iyi, leprechaun arkadaşın yönelttiği eleştirinin ucunu görür görmez, soyadınız gibi 'iyi' olmadığınızı ve vahdet-i vücut anlayışını ortaya koyanların hoşgörüsünden pek de nasiplenmediğinizi, çok net ortaya koyuyorsunuz... tebrik etmemek elde değil...

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38

Muhsin,merak etmeyin leprechaun sizin gibi dini istismar eden yalan yanlış cehaletle dolu iletiler yazan biri değildir. Nicki de avatarı da leprechaun'dır.İrlanda mitolojisini okumanızı tavsiye ederim. Gerçi ne Türkiye ( İslam dünyası) ne de dünya mitolojisinde dikiş tutturamadığınız pek belli. Diğer forumlarda da pek kaile alınmamışsınız. Burayı da boş beleş yazılarınızlar çöplüğe döndürme gayreti içinde oluşunuzu farketmemek elde değil. Sizin gayri ciddiliğiniz avatarınızla olmasa bile google amcanın gösterdiği yazılarınızla anlaşılabilir. Siz "felsefe" sevgisiyle burada değilsiniz amacınız provokasyon yazılarınızı dini istismar ve cehaletle buraya asmak. Tıpkı daha öncesinde provakasyon amaçlı yazılarınızı bazı forumlara eklediğiniz gibi.
Nezaketten bahsediyorsunuz da : "Allah, senin gibiler için açıklama mı yapsaydı" gibilerinden küstahça yanıtınızın içeriğini bilmiyorsunuz.Kendinizi Allah yerine koyup kulu küçümseyip "senin gibiler " diyerek basitleştirmeniz şıh koşmaya, küfre girmez mi? Kendi fütursuzluğunuzu avatara sataşarak duru olmayan suyunuzu iyice bulanıklaştırmışsınız.
Kaile alınacak biri değilsiniz ama ola ki Vahdet-i Vücut'u öğrenmek isteyen iyi niyetli kişiler çıkarsa onlara uyarıda bulunmak için diyorum: - buradaki yazı tırrttt!!

Beril

Yeni Üye
12 Eyl 2011
210
0
0
47

sn.beril, fides'le kavga edeceğinize, islam dininin vahdet-i vücut anlayışıyla panteizm arasındaki farkı ve benzer yönleri açıklamanız; hem az çok felsefi ilgileri olan bizler için, hem de sizin için daha doğru olmaz mı...

Öneriniz için teşekkürler.Ben almayayım.Susmak daha güzel...Sizlere Bakara Suresi'den bir kaç ayet yazmakla inşallah Rabbimin huzurunda haddimi aşmadan köşeye çekileyim.
*7-Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir;gözlerinde de perde vardır ve büyük azap onlar içindir.
*8-İnsanlardan öyleleri de vardır ki, inanmadıkları halde:Allah'a ve ahiret gününe inandık. ''derler.
*9-Bunlar Allah'ı ve inananları aldatmaya çalışırlar;oysa sadece kendilerini aldattıklarının farkında değildirler.
*10-Öylelerinin kalplerinde hastalık vardır.Allah da onların hastalığını artırmıştır.Yalan söylemeleri sebebiyle onlara elem verici bir azap vardır.
*14-Onlar iman edenlere rastladıkları zaman :''İnandık.''derler.Fakat şeytanlarıyla kaldıkları zaman:''Biz sizinle beraberiz;onlarla sadece alay ediyoruz.''derler.
*15-Allah da onlarla alay eder ve onları azgınlıkları içinde bocalar durumda bırakır.
Sevgili kardeşlerim ben aranızdan çekiliyorum.Allah'a emanet olun.Varın siz bilge olun.Ben Rabbim huzurunda saygısız ,çirkef biri olmaktansa cahil kalmayı yeğlerim.Allah'a emanet olun.Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

leprechaun

Yeni Üye
15 Ocak 2012
150
0
0
42

Avatarın hokkabazlara daha doğrusu şapkalardan tavşan çıkaran sihirbazlara benziyor. muhakkak bilerek seçmişsin. hani iltifat olsun diye söylüyorum. Allah fatır-semavatı fil arz diyor. yani El-Fatır ismini bu cümlede tanımlıyor. yeri göğü yoktan yarattım diyor. senin gibiler için bir de açıklama mı yapsaydı. maddesiz yoktan yarattım diye. cümleden anlamı çıkar. kafayı biraz zorlarsan sen de çıkarırsın.
Farabi ve İbni Sina hakkında saçmaladığını da algılamıyor musun.

sihirbazlığın en güzel tarafını o hadis-i şeriflerin senedi zayıf derken yapmışsın. sen hangi hadisi biliyorsun. bir de senedi zayıf diyorsun. beni biraz da güldürdün. yani marifetli bir hokkabaza veya sihirbaza benziyorsun. şapkanda kim bilir daha neler vardır. kafanda bunlara yer vermediğine eminim. amacın komiklik yapmak gibime geliyor. ciddi değilsin. belki beni kafaya alıyorsun. belki amacın benimle dalga geçmek. belki de canın sıkılıyor da benimle eğleniyorsun.ciddi takılmadığın avatarından belli. ama yine de nezaketen cevap veriyorum.
ne zaman sizin türünüzden biriyle karşılaşsam muhakkak ilmi! yazılarınızın ardından kusmuklarınızı da görürüm. normal! övgüyle bahsettiğiniz İmam Rabbani'de Platon için "Ahmak" diyen biriydi. siz kimlerin yolundan gidiyorsunuz belli! benim atalarım bana şöyle öğrettiler:
Edepsiz adamın olmaz imanı
İçinde dopdolu şekki gümanı

Fatır: yoktan yaratmak değil yokken yaratmak anlamında kullanılır.

İbni Abbas bu konuda şöyle der:
"Kuran'da geçen 'fatır' kelimesinin manasını iyi anlamıştım. bir gün iki bedevinin bir su kuyusu hakkında çekişip durduklarını gördüm. biri 'Ene fetertu' dedi. 'kuyu benimdir' demek istiyordu. onun kendisinin kuyuyu kazmış olduğunu kastediyordu. bilindiği üzere, su kuyusunu kazdıktan bir müdet sonra su aşağıya iner, dolayısıyla tekrar kazarlar, yine birkaç metre aşağı iner. Adam bu kuyunun ilk sahibi benim demek istiyordu; yani 'bu kuyuyu ilk olarak ben kazdım' diyordu. İşte o zaman fıtrat kelimesinin Kuran'da, insana yüzde yüz ilk olan haricinde geçmişi olmayan bir yaratılış anlamında olduğunu anladım" der.

fatır kelimesi geçmişte yokken bir başlangıca sahip olmak manasına gelir. işte Kuran'da "fatır semavati fil ard" dendiğinde "gökleri ve yeri önceden yokken yarattım" der. mesela Araplar devenin ilk dişlerini çıkarmasını 'fetere' kelimesi ile ifade ederler. hayvanın memesinden alınan ilk süte de 'fotr' denir.

Süleymaniye Vakfı Başkanı Abdulaziz Bayındır sizin mezhebinizin alimlerinden. buyrun dinleyin:

Arapça'yı iyi anlayın. her sakallıyı da babanız sanmayın!

ben yazımda baştan sona maddenin faniliğinden bahsettim. maddenin sonsuzluğu dersem küfre düşmüş olurum. madde kıyamette atomlarına bölünüp yok olacak. sonsuz olan Allah'tır. Bu iftira mı. ciddiyetsizlik mi. benimle dalga geçmek mi. benim yazımı hiç okumadan yapılan hokkabazlık mı vallahi anlamış değilim. özür dilemenizi bekliyorum. yoksa artık tartışmayacağım. bu kadar terbiyesizlik yeter.
siz utanmadan benden mi özür bekliyorsunuz? :)

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38

Öneriniz için teşekkürler.Ben almayayım.Susmak daha güzel...Sizlere Bakara Suresi'den bir kaç ayet yazmakla inşallah Rabbimin huzurunda haddimi aşmadan köşeye çekileyim.
.....
Sevgili kardeşlerim ben aranızdan çekiliyorum.Allah'a emanet olun.Varın siz bilge olun.Ben Rabbim huzurunda saygısız ,çirkef biri olmaktansa cahil kalmayı yeğlerim.Allah'a emanet olun.Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

:) Tam karikatürlük olay yahu. Önce kaçak güreşti. Bilmediğini biliyormuş gibi tirübünlere oynadı sağa sola cahil dedi sonra da mağdur ayağına yatıp "çirkef değilim" cahilliği de mağduriyetine yordu:)

Forumda ayet paylaşımı yapılmıyor. Boşuna linç girişimine girmişsiniz. Ama bana 12 Eylül dönemlerini hatırlattınız. Ülkücüler, solcuları dövermiş sonra karşı atak gelince İstiklal Marşı'nı söylerlermiş:) Her halde onlar da sizin gibi ayetler yazarak kendilerini dokunulmaz, kurşun geçirmez zırh giydiklerini sanıyordu.Sonra karşılık gelince de yok dine yok bayrağa karşı geliyorlar denirdi.
Sizi de herkes tanımış oldu bu konuya yazdığınız cevaplarla, daha doğrusu yazamadığınız cevaplarla:)

Beril

Yeni Üye
12 Eyl 2011
210
0
0
47

:) Tam karikatürlük olay yahu. Önce kaçak güreşti. Bilmediğini biliyormuş gibi tirübünlere oynadı sağa sola cahil dedi sonra da mağdur ayağına yatıp "çirkef değilim" cahilliği de mağduriyetine yordu:)

Forumda ayet paylaşımı yapılmıyor. Boşuna linç girişimine girmişsiniz. Ama bana 12 Eylül dönemlerini hatırlattınız. Ülkücüler, solcuları dövermiş sonra karşı atak gelince İstiklal Marşı'nı söylerlermiş:) Her halde onlar da sizin gibi ayetler yazarak kendilerini dokunulmaz, kurşun geçirmez zırh giydiklerini sanıyordu.Sonra karşılık gelince de yok dine yok bayrağa karşı geliyorlar denirdi.
Sizi de herkes tanımış oldu bu konuya yazdığınız cevaplarla, daha doğrusu yazamadığınız cevaplarla:)

Velev ki suskunluk bir çok derde deva imiş.Susmam sizleri bu denli pervasızlaştırıyorsa lütfen biraz daha pervasızlaşın...

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38

konu başlığını görünce sevinmiştim merak duyduğum bu konu hakkında yeni şeyler öğrenirim diye,çoğu konu başlıklarında olduğu gibi birilerinin baskın fikirlerini onaylamadığınız sürece karşılıklı sataşmalar başlıyor.üzüldüm.bence herkes bildiğini paylaşmalı,her fikir düşünce doğru olmayabilir.ama ortada yanlış yoksa doğru nasıl bilinir.paylaşılmayan bilgi sahibine hamallıktan başka birşey değil zannediyorum.emeği geçenlere teşekkürediyorum

mavimor

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,456
3
38
46

Fides, eğer üyenin yazısını begenmiyorsan yorum yapmassın. Haklı olduğun noktalar var, başka yerlerde yayımlanmış bir yazının buraya copy paste olması zaten en baştan yanlış. Fakat bir yazıya boş vs gibi yorum yapamayız burada. Belki gerçekten boştur/doludur orasında değilim ben işin. Fakat bu şekilde polemikler yerine, eğer yazıyı tutmadığın noktalar varsa noktaları ile eleştirirsin. Yazının tamamını sen okudun, senden sonra okuyacaklar için "siz okumayın, boş yazı bu!" otoriter olma hakkını sana kim veriyor ki? Okuduysan beğenmediysen gülüp geçersin içinden.. Benim de tutmadığım yazılar ve görüşler oluyor. Mesela Ferdinand Bardamu'nun Allah’ın Sonsuz Merhameti, Rahmeti, Mutlak Adaleti başlığında yazıları hiç bir yere dayandırmadan yazılmış geliyor (Yanlış anlamayın Ferdinand Bardamu, örneklemek için veriyorum bunu..) Fakat anlıyorum ki taban tabana zıt görüşteyiz ve birimizin tuttuğu yerden diğeri tutmaya bile yanaşmayacak bir tarzda. Neden bu başlığa bir şey yazarak kendimi ve karşımdakini yorayım diyorum? Her başlığa maydonoz olmak zorunda değilim/iz..

Lütfen bu tip yorumları yapmayalım. Yeterince üye soğudu zaten bu tarzlarınızdan. Lütfen diyorum! Artık biraz birbirimize hoşgörülü yaklaşalım..

Ferdinand Bardamu

Yeni Üye
30 Nis 2012
1,302
1
0
43

""""Mesela Ferdinand Bardamu'nun Allah’ın Sonsuz Merhameti, Rahmeti, Mutlak Adaleti başlığında yazıları hiç bir yere dayandırmadan yazılmış geliyor (Yanlış anlamayın Ferdinand Bardamu, örneklemek için veriyorum bunu..) """"

İşte tam da bahsettiğimiz mesele budur..Önemli olan öyle geliyor olması değil ,durumun gerçekte ne olduğudur.Benim söylediklerimin tamamı size dayanaksız gelmiş ise ortaçağ filozoflarından Thomas Aquinas'a ilişkin birşey okumamışsınızdır.Bu sebeple zihninizde bir dayanak noktası oluşmamıştır.T.Aquinas bir din adamıdır ve kötülük problemi ile uğraşmıştır ve tüm inananların sürekli olarak tekrarladığı kötülük insana aittir , çünkü insan seçiminde özgürdür fikri ona aittir..Kötülüğü özgür iradeye havale eden kişi odur.Yani bu kötülük problemi dini inanışta önemli bir yer tutar ve sağlam da bir dayanağı vardır..T.Aquinas problemin çözümüne uğraşmıştır ve kendince bir cevap da bulmuştur.Bugün tüm inananlar onun bu cevabına sarılmaktadırlar.Bu bilgiler felsefeye giriş adı altında yayınlanmış kitaplar içerisinde yer alırlar ancak çoğu kişinin bundan haberi yoktur..Problem bu giriş seviyesinde bilgiye sahip olmayan kişilerin( ki bilmediklerinden okumadıkları anlaşılır ),felsefe forumlarında bilgi paylaşmalarıdır ve eksik bilgileri ile kesin yargılara ulaşmalarıdır. Mesele görüş farklılığı değil , bilgisizlikten ortaya çıkan bir problemdir, yani herhangi bir bilgiye dayanmamaktır .Kişinin en azından giriş seviyesinde felsefe bilmesi gerekir ki felsefe forumunda sağlıklı tartışmalar yaşansın.Aksi halde bilenler için bu bir sabır işine döner .Yanlış bilinen şeylerin öyle olmadığını ifade etmek doğru bilenler için yapılması gereken birşeydir.Örneğin ben bir ateistim ve ateistler şöledir denirse ben orada müdahil olurum zira beni bağlayıcıdır.Aynı şekilde bir materyalistim ve materyalistler şöyledir denirse ben oraya da müdahil olma hakkına sahibimdir ve müdahil olurum..Her zaman söylediğim gibi ""Gerçek ne ise odur!"" ve gerçek çarpıtılmamalıdır.Gerçek , kişinin salt akıl yürüterek yahut salt gözlemle elde edebileceği bir şey değildir.Bu ikisinin bir arada olma zorunluluğu vardır.Ne bilgiden azade akıl ne de akıldan azade bilgi hedefi göstermez.

muhsin iyi

Yeni Üye
10 Ağu 2011
88
0
0
56

baş yazıyı okunmaya değer bulmayanlar var. bunlar saygım vardır. çünkü bir görüştür. maalesef baş yazıyı hiç okumadan değerlendiren arkadaşlar var. bunların yaptığı büyük saygısızlık ve kabalıktır. özür de dilemeyişlerini anlayamadım.

leprechaun

Yeni Üye
15 Ocak 2012
150
0
0
42

baş yazıyı okunmaya değer bulmayanlar var. bunlar saygım vardır. çünkü bir görüştür. maalesef baş yazıyı hiç okumadan değerlendiren arkadaşlar var. bunların yaptığı büyük saygısızlık ve kabalıktır. özür de dilemeyişlerini anlayamadım.
önce kendi terbiyesizliğinizin hesabını verin. benim avatarıma dayanarak bana HOKKABAZ dediniz. utanma arlanma yok mu sizde birde özür bekliyorsunuz?

gerçi şaşıracak bir şey yok! imamınız imam Rabbani'de Eflatun için "aptal" diyordu!

leprechaun

Yeni Üye
15 Ocak 2012
150
0
0
42

Konu kişiselleştiğinde konu kapatılıyor, biliyorsunuz değil mi?
Örnek: http://www.felsefe.net/serbest-kursu/73896-nezaketle-ortulmus-cehalet.html
Sen hokkabazsın, sen terbiyesizsin... gibi şeyleri bitirin ve konuya sadık kalın.
sayın yönetici,
tokat yiyen bir kimseyi, tokada karşılık verdikten sonra tokat atanla aynı muameleye tabi tutmanın adaletle bağlantısı yoktur. Hak ile hükmetme merciinde oturanlar adalet ile hükmetmedikleri zaman, kişiler kendi adaletini sağlamaya başlarlar. doğru değildir ancak hata birazda kişileri buna itendedir. belki sizde...

birisi gelip bize Hokkabaz dediğinde yönetim gereken uyarıyı verseydi elbette bizde susardık. hakarete mağruz kalmışken birde sizin tarafınızdan küçük çocuk kavgası ile uyarılmamızı nasıl anlamamız gerekiyor? biz durduk yere mi kalkıp birine "Terbiyesiz" diyoruz?

Feylesof TeCe

Yeni Üye
31 Ara 2010
926
1
0
31

sayın yönetici,
tokat yiyen bir kimseyi, tokada karşılık verdikten sonra tokat atanla aynı muameleye tabi tutmanın adaletle bağlantısı yoktur. Hak ile hükmetme merciinde oturanlar adalet ile hükmetmedikleri zaman, kişiler kendi adaletini sağlamaya başlarlar. doğru değildir ancak hata birazda kişileri buna itendedir. belki sizde...

birisi gelip bize Hokkabaz dediğinde yönetim gereken uyarıyı verseydi elbette bizde susardık. hakarete mağruz kalmışken birde sizin tarafınızdan küçük çocuk kavgası ile uyarılmamızı nasıl anlamamız gerekiyor? biz durduk yere mi kalkıp birine "Terbiyesiz" diyoruz?

"Hokkabaz" demek küfür değil aynı "Terbiyesiz" demek gibi. Ağır hakaret, küfür, kin, nefret ile doldurulmuş mesajlara uyarı verilir.
"Hokkabaz" demek suç değil, "Terbiyesiz" demek suç değil, (aranızda) tokatlaşmanız şuç değil ama konuyu kişiselleştirmek suç (suç da çok ağır oldu, kural dışı diyelim)
Şu ana kadar kimse suçlu değil :)
Dediğim gibi şimdi kaldığımız yerden devam edelim çünkü gerekli açıklamaları yaptım.

not: konuyu kişiselleştirmiyoruz, kişisel konularımız için özel mesaj sistemini kullanıyoruz.

sakal

Yeni Üye
8 Nis 2012
2,000
1
38
Cevap: Vahdet-i Vücut (Vücudun Birliği)

hani bir filmi izlemek isterizde yorumlara bakıp değermi değmezmi diye karar veririz.Muhsin İyi'nin yazısını görür görmez konuya balıklama daldım.yazının uzunluğuna bakıp şimdimi daha sakin kafaylamı okuyayım gibisinden düşünürken leprechaun arkadaşın yorumunu görünce birden yüzümün şekli :( böyle oldu.avatara sataşmak
benide fazlasıyla rahatsız etti ama ne yapalım bilgi insanı edep sahibi yapmıyor.sayın fidesin ve diğer arkadaşlarında varsa bu konu hakkındaki görüş ve bilgilerini paylaşmalarını bekliyorum.ne ilimdir ne irfan diye başlayan bir söz geldi aklıma sonuda şöyleydi İlla edep İlla edep.

muhsin iyi

Yeni Üye
10 Ağu 2011
88
0
0
56

önce kendi terbiyesizliğinizin hesabını verin. benim avatarıma dayanarak bana HOKKABAZ dediniz. utanma arlanma yok mu sizde birde özür bekliyorsunuz?

gerçi şaşıracak bir şey yok! imamınız imam Rabbani'de Eflatun için "aptal" diyordu!
Avatarınızın bir filozofu temsil ettiğini bilmiyordum. yorumumdan sonra bir iRLANDALI filozof olduğunu yazılan yorumdan öğrendim. ben hokkabazlara, sihirbazlara meraklı birisi diye düşündüm hakkınızda. olabilir insanlar çeşit çeşit. bu da bir meslek. hem de alkış topluyor. iltifat için söylediğimi de belirtmiştim. alındığınıza göre özür dilerim.

İmam-ı Rabbani eflatun için bunu söylüyor ama neden. aslında eflatun m.ö. 3. 4. yüzyıllarda yaşamış. ismi ona benzeyen ama m.s. yaşayan mistik bir filozof var (Plotinus diye yazılıyor herhalde) . ona söylemiş bunu. çünkü o Hz. İsa için kötü konuşmuş ve mucizelerini hafife almış. peygamberleri hafife alanlara ne demek gerekir siz karar verin.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular