Unutmak ve unutulmak kavramları arasındaki ilişki

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde yhankee tarafından oluşturulan Unutmak ve unutulmak kavramları arasındaki ilişki başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,047 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Unutmak ve unutulmak kavramları arasındaki ilişki
Konbuyu başlatan yhankee
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan yhankee

yhankee

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2010
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
arkadaşlar aranıza yeni katıldım merak ettiiğim bir konu var aşağıda ona açıklık getirmeye çalışcam yorumlarınızı merak ediyorum sizce nasıl ??


Unutmak ve Unutulmak kavramları

unutmak kavramının sözlük anlamı olayın hafızadan silinmesi , olayı kişiyi zamanı mekanı hatırlamamaktır.
peki unutulmak kavramının sözlük anlamı nedir.'' unutma işine konu olmak '' . burada unutma işi olarak neyden bahsediyor.
hatırlamamaktan mı bahsediyor. unuttuğun yani hatırlamadağın şey nasıl iş oluyor ? benim asıl sorum bu değil sıradaki paragrafta
konuya girişimi yapıcam.

unutmak fiilinde yaşananlar mı unutulur ? yoksa yaşananılanları yaşadığın kişi mi unutulur ? peki eğer yaşanılanlar unutuluyorsa
yaşanılanları yaşadığın kişi unutulur mu yoksa hep hatırlanır mı ?
diğer bir seçenekte eğer kişi unutulduğu halde kişiyle yaşananlar hatırlanır mı ? kişiyle yaşanılanlar hatırlanırsa kişi neden hatırlanmaz ?


cevaplarınızı bekliyorum


 
M

monaliza

Ziyaretçi
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. kendi adıma söyleyebilirim,burada hoş paylaşımlar oluyor. Gelmekle iyi ettiniz.
Bu konuyu doktor arkadaşlarımla konuştuğum da söylediklerini aktarabilirim; insan beyninin bir Bilgisayara benzediği, hartdisk işlevini gören hafızada toplanan bilgilerden lüzumsuz addedilenlerin unutulduğu, önem arz edenlerin hafızada kaldığı. Yaşamdan edindiğim deneyimlere dayanarak,, unutmanın da insana bir lütuf olduğunu düşünüyorum. Bazen,hatırlamak istediğimiz şeyleri de hatırlıyoruz,ama unutmak istediğimizde daha kolay unutabiliyoruz. Örneğin yaşadığımız acılar,acıyı yaşadığımız süreçte ne kadaryoğundur. Zamanla hafifler ve küllenmeye başlar. Yaradan güç insan beynini, kesin bir program dahilinde yaratmış diye düşünüyor ve inanıyorum. Acı aynı yoğunlukta yaşanamaz. Bu DURUMDA unutmak lütuf oluyor insana.

Hayatımıza giren ve iz bırakan insanları ve olayları aslında unutmayız. Zamanla,hafızamıza yeni bilgiler kaydedildikçe,YAŞANMIŞLIKLAR ARTTIKÇA,olay ve kişilerin önem sırası değiştikçe hafızada da yeni bilgiler yer etmekte,eskiler silikleşmeye başlamaktadır. "GÖZDEN IRAK OLAN,GÖNÜLDEN DE IRAK OLUR" sözünde bu yüzden büyük gerçeklik payı vardır.

Önemli kişi ve olaylar aslında hafızadan en az varlık veya anı olarak tamamen silinmezler. Sadece unutulmaları gerektiği için silikleşirler.

"UNUTMA İŞİNE KONU OLMAK" olayı ise;bana göre ÖNEMİNİ YİTİRMEK anlamındaır. iZ BIRAKTIĞINIZ BİR İNSAN TARAFINDAN UNUTULMAZSINIZ. ZAMAN ZAMAN MUTLAKA HATIRLANIRSINIZ...
 

AndroNova

Üye
Yeni Üye
Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
245
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
"unutmak fiilinde yaşananlar mı unutulur ? yoksa yaşananılanları yaşadığın kişi mi unutulur ?"

Sorularınız gerçekten çok güzel ve düşündürücü. :)
Bence yaşananlar ve kişiler çabuk unutulmaz. Sadece isimleri yada onların önem vermiyeceğiniz yanları unutulur. Şöyle düşünelim; Ben dün yeni birisiyle tanıştım ve onunla bir simit yedik. Fakat ben onun adını hatırlıyamıyorum.
Burada yaşadıklarınızı ve onu hatırlıyorsunuz. Fakat adını hatırlayamıyorsunuz. Çünkü adından çok onunla yaşadıklarınızın daha çok önemli olduğunu düşünüyordunuz.

"peki eğer yaşanılanlar unutuluyorsa yaşanılanları yaşadığın kişi unutulur mu yoksa hep hatırlanır mı ?"

Burada monaliza'ya katılıyorum. Unutulur fakat yavaş yavaş. Kendinizi bir çölde düşünün.Zamanıda bıraz yavaşlatalım ve elinizde herhangi bir şey olsun ve yere düşsün. Kumlar üstünü aniden kapamaz yavaş yavaş kapatır.

"diğer bir seçenekte eğer kişi unutulduğu halde kişiyle yaşananlar hatırlanır mı ? kişiyle yaşanılanlar hatırlanırsa kişi neden hatırlanmaz ?"

Olaya monaliza'nın bilgisayar örneğinden yola çıkalım. Bir bilgisayarda silinen geçmişi yeniden yüklemek için nasıl file recovery kullanıyorsak bu da ona benzer bir durum. Yaşananları hayal ettirerek o an ne yaşadıklarımızı hatırlarız. Fakat kiminle yaşadığımızı hatırlamak için onun nasıl biri olduğunu veya başka konularla bağlantısını anlatırız.

Umarım istediğiniz cevapları vermişimdir. :)

Saygılar...
 

yhankee

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2010
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
teşekkür ederim monaliza hoşbuldum =) yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar az çok aklımda birşeyler olştu
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst