Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Trenlerde de “harem selamlık” dönemi başladı

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
Namahrem; İslam'a göre evlenilmesi uygun kimsedir. Haremde kadınlar selamlıkta erkekler mevcuttur diye biliyorum.

Namahrem demek "nikah duser" demektir.

Evlenilmesi uygunluk farkli bir seydir.

Mahrem de "yasak" demektir. Yani namahrem durumdaki bir kiz bir erkege mahremdir.

Iste kiz erkek ayrimi burda baslar.

Osmanlida ise harem "iliskiye hazir kadinlar" ortamidir.

Selamlikta "onlari bu iliski icin begenecek erkekler" icindir.

Ayni sekilde padisahin ailesi acisindan da mahrem yerlerdir. Yani selamligi yoktur.

Melodram

Yeni Üye
19 Kas 2011
60
0
6
Şimdi bu erkek-kadını birbirinden uzaklaştırdıkça, bizim toplumumuzda olay daha başka yerlere gidiyor. Erkekle kadının uzak olmasının tek sebebini cinselliğe bağlıyoruz, doğaldır, böyle bir ülkede kadınların korkuyla yaşadığı bir ülkede, yabancı bir erkekle aynı ortamda yolculuk etmesi tedirginlik yaratabilir ama bu tedirginliği acaba böyle yasaklar getirerek mi çözebiliriz, bir de bu açıdan düşünmek lazım. Trende bunun rahatsızlığını yaşayacağımı kendi adıma ben düşünmedim mesela ama otobüste koltuklar daha yakın olduğu için, evet orada rahatsız olurum, olabilirim fakat olayı böyle delicesine savunmak, işi toplu taşıma araçlarındaki yolculuklara kadar götürür diye de endişe ediyorum, ki bunu isteyenlerde var. Sen toplumdaki cinsiyet ayrımını ne kadar ön plana çıkarırsan, baş etmeye çalıştığın o rahatsızlıklar daha çok artar, bu böyledir. Çünkü direkt dikkati oraya çekmiş oluyorsun, yani böyle bir şey getirilmiş, tercih edenlerle etmeyenler olabilir, ona göre seçenek sunulmalı. Ben evli olsam, neden eşimle ayrı yerlerde yolculuk edeyim ki? Bilemiyorum, işi haremlik selamlık olarak lanse ederek farklı boyutlara çekmek de hoş değil aslında, bu sefer çünkü farklı olaylar giriyor işin içine, oysa tek sorun kadın ve erkeğin beraber yaşayamaması. Bunu sağlayamamamız. Kafalardaki rahatsızlık çözülmedikçe, istersen ülkeyi böl ortadan ikiye bir tarafta kadınlar bir tarafta erkekler olsun, yine olmaz.

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
Şimdi bu erkek-kadını birbirinden uzaklaştırdıkça, bizim toplumumuzda olay daha başka yerlere gidiyor. Erkekle kadının uzak olmasının tek sebebini cinselliğe bağlıyoruz, doğaldır, böyle bir ülkede kadınların korkuyla yaşadığı bir ülkede, yabancı bir erkekle aynı ortamda yolculuk etmesi tedirginlik yaratabilir ama bu tedirginliği acaba böyle yasaklar getirerek mi çözebiliriz, bir de bu açıdan düşünmek lazım. Trende bunun rahatsızlığını yaşayacağımı kendi adıma ben düşünmedim mesela ama otobüste koltuklar daha yakın olduğu için, evet orada rahatsız olurum, olabilirim fakat olayı böyle delicesine savunmak, işi toplu taşıma araçlarındaki yolculuklara kadar götürür diye de endişe ediyorum, ki bunu isteyenlerde var. Sen toplumdaki cinsiyet ayrımını ne kadar ön plana çıkarırsan, baş etmeye çalıştığın o rahatsızlıklar daha çok artar, bu böyledir. Çünkü direkt dikkati oraya çekmiş oluyorsun, yani böyle bir şey getirilmiş, tercih edenlerle etmeyenler olabilir, ona göre seçenek sunulmalı. Ben evli olsam, neden eşimle ayrı yerlerde yolculuk edeyim ki? Bilemiyorum, işi haremlik selamlık olarak lanse ederek farklı boyutlara çekmek de hoş değil aslında, bu sefer çünkü farklı olaylar giriyor işin içine, oysa tek sorun kadın ve erkeğin beraber yaşayamaması. Bunu sağlayamamamız. Kafalardaki rahatsızlık çözülmedikçe, istersen ülkeyi böl ortadan ikiye bir tarafta kadınlar bir tarafta erkekler olsun, yine olmaz.

Bu ise bir he dersen, sonu gelmez. Tum ulkenin toplumunu her ortamda haremlik selamlik diye ayirmaya kadar gider.

Iste bunu isteyenlerin "akli uckurundadir" karsi cinse kendi gibi bakmaz, bir "kullanim araci" olarak bakar ve kendini tahrik eder, doner teshiri suclar.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
4 kişilik aileye aynı yerde bilet verilmemesini aklınız alıyor mu?

Tamam da 2 evli çift ya da 2 kız-2 erkek öğrenci ya da sevgili v.s. birlikte yolculuk etmek isterse bilet alamıyorlarsa sorun var demektir ama tek bir bayan tabi ki 3 tanımadğı erkekle yolculuk edemez yani rahat edemez. Kısacası niyet tam olarak nedir bilmiyorum netleşmesi lazım...

Son düzenleme:

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
Tamam da 2 evli çift ya da 2 kız-2 erkek öğrenci ya da sevgili v.s. birlikte yolculuk etmek isterse bilet alamıyorlarsa sorun var demektir ama tek bir bayan tabi ki 3 erkekle yolculuk edemez yani rahat edemez. Kısacası niyet tam olarak nedir bilmiyorum netleşmesi lazım...

Bugune kadar bu "sorun" nasilcozuluyordu?

Ortada bir sorun yok. Sorun akli uckurunda olan kafalarda.

Melodram

Yeni Üye
19 Kas 2011
60
0
6
Bu ise bir he dersen, sonu gelmez. Tum ulkenin toplumunu her ortamda haremlik selamlik diye ayirmaya kadar gider.

Iste bunu isteyenlerin "akli uckurundadir" karsi cinse kendi gibi bakmaz, bir "kullanim araci" olarak bakar ve kendini tahrik eder, doner teshiri suclar.

Bende bundan korkuyorum işte; çünkü olay duyuldukça bunu yine din üzerinden açıklamaya çalışanlar olacak, oysa sorun direkt kadın ve erkek ilişkilerinde. Erkeklerin kadına bakış açısı değişmedikçe çözülemeyecek bir sorun bu.
Birbirinden daha çok çekinen, hepten sapkın düşünceli insanlar haline dönüştürecek bizi bu düşünceler, tehlikeli sular bunlar.

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
Bende bundan korkuyorum işte; çünkü olay duyuldukça bunu yine din üzerinden açıklamaya çalışanlar olacak, oysa sorun direkt kadın ve erkek ilişkilerinde. Erkeklerin kadına bakış açısı değişmedikçe çözülemeyecek bir sorun bu.
Birbirinden daha çok çekinen, hepten sapkın düşünceli insanlar haline dönüştürecek bizi bu düşünceler, tehlikeli sular bunlar.

Bizim iki ana sorunumuz vardir.

Birincisi etigi bilmeyiz

Ikincisi politikayi bilmeyiz.

Herseyipolitik cikar olarakgoruruz.

Dolayisi ile etik ana degerler olan dini ve milli degerleri de iste bu sekilde politikaya alet ederiz.

Cunku prim yapacagini dusunuruz.

Bunun da iki nedeni vardir.

Toplum olarak kimsede birey bilinci yok.

Sosyal bilinc yok.

Toplumsal kutuplasma ve otekilesdtirme, sosyalile ozdes tutulur.

Kimse kendini degil, degerlerini one cikarir. Degerlerinin esiri olur.

Sadece kendi esiri olmak ile de kalmaz, herkesi de kendi gibi olmaya iknaya calisir.

Iste bu tamda dogu ile bati arasinda kopru olan ulke ve toplumun asmis oldugu dogu donemine yani O.Dogu'ya geri donusudur.

Biz eskiler Iran'in, Irak'in, Cezayir'in, Afganistan'in, Misir'in Kuzey Afrika ulke ve toplumlarinin, o eski "avrupayi" gorunumunu iyi bilir ve hatirlariz.

Bugun bu ulkeler o eski gorunumlerinden eser tasimiyor ve onlarin o eski donemini bilmeyenler disinda kimseye o avrupayi gorunumleri donemlerini anlatamazlar.

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
@evrensel-insan sadece siyasi değil bu durum yani toplumun büyük bir kesimi kadın-erkek yanyana gelirse "başka şey olmaz" mantığı ile hareket ediyor. Mesela boşanmış veya bekar bir bayan şayet bir erkekle görülürse mutlaka çok argo bir tabirle "kırığıdır" deniyor, asla iş arkadaşıdır ya da sadece arkadaşıdır diyen çıkmaz niye çünkü ateşle barut yanyana gelmez. Tuhaf bir durum...
Ben kendi adıma 2 yabancı ile karşılıklı vagonda gitmek istemem çünkü ben kendimi bilsem de karşımdaki bilmiyor olabilir maalesef bu sebeple 4'lü düzende bu uygulama abartılı görünmüyor ama dediğim gibi birbirini tanıyan 4 kişiye de bilet vermezler ve "olmaz kadın erkek birarada gidemez" derlerse o zaman sorun var demektir.

Son düzenleme:

asil

Yeni Üye
9 Nis 2015
522
0
0
444 8 233 'ü arayın, gerçeği öğrenin ve vicdanınızla hareket edin.

Vatandaşı yanlış bilgilendirmek bilişim suçuna giriyor mu? Şimdi bunu araştıracağım.

Muhalefet, eleştiri yapmak gereklidir, yapılmalıdır, ama gerçeklere dayanarak yapılmalı, hayali olmamalı.

Veya; bazı insanlar okuduklarını yada duyduklarını ANLAYAMIYORLAR. Beyinleri ters çalışıyor demektir.

Son düzenleme:

alpi

Yeni Üye
29 May 2014
416
1
18
48
Böyle bir yasak getirmek yerine yolculara sorulsa zaten herkes böyle olmasını istiyor. Böyle olmasınını istemeyenler de istedikleri şekilde yolculuk yapabilirlerdi. Saçma bir yasak olmuş.

ancak 4 kişinin aynı yerde yolculuk yapmak isterse yapabiliyor. Bu yasak değil. Olayı çarpıtmayın.

Herseyiyle mahremdir, buna sesi de dahil. Yani gorunmezler.

Peygamber hanımı yada başka bir müslüman hanımın normal konuşma sesi haram değildir. Kıvırta kıvırta konuşması haramdır.

asil

Yeni Üye
9 Nis 2015
522
0
0
Forum sakinleri bu konu 444 8 233 nolu telefon aranarak (4) rakamı tuşlanarak soruldu.

Geçen diyalog aynen şöyle;

Ben, eşim ve 2 çocuğum kuşetli vagonda yolculuk yapabilir miyiz?

Kuşetli vagonlar 4 kişiliktir, 4 bilet aldığınızda ailenizle birlikte yolculuk yapabilirsiniz.

Ben, eşim, arkadaşım ve arkadaşımın eşi 4 ümüm aynı kuşetli vagonda yolculuk yapabilir miyiz?

ilk başta 4 bilet alırsanız yapabilirsiniz.

İki erkek arkadaşız, 2 kız arkadaşımızla kuşetli vagonda yolculuk yapabilir miyiz?

İlk başta 4 bilet alırsanız yapabilirsiniz.

Ya bizi (avukat, sekreteri ve beni) TCDD kandırdı veya bu haberi yayan kişi bizleri kandırdı.

Ne var ki yapılan telefon görüşmeleri kayıt altına alınıyor.

İlaveten şu konuşma da geçti; Sözcü gazetesine karı-kocanın aynı kuşetli vagonda yolculuk yapamayacağı, haremlik-selamlık uygulaması başlandığı beyan edilmiş.

Öyle bir konudan haberdar değiliz efendim.

Bilginize.

asil

Yeni Üye
9 Nis 2015
522
0
0
Bilhassa avukata sordum ve yanımda arattı, aramamızın nedeni; böyle bir uygulamayı aklın almaması idi. Konunun açılış paragrafında belirtilen uygulamayı çok da mantıklı bulmamıştım ve onaylanmış olsa idi, eleştiri dile getirilecekti.

asil

Yeni Üye
9 Nis 2015
522
0
0
TCDD tepki çeken kuşetli vagon uygulamasına ilişkin açıklamada bulundu.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı.
"Yataklı ve kuşetli vagonlar uzun süreli ve geceyi de kapsayacak şekilde sefer yapan konvansiyonel trenlerde bulunmaktadır. Kuşetli vagon kompartımanlarında birbirini tanımayan farklı cinsiyetlerden yolcuların bir arada seyahat etmek zorunda kalmaları özellikle bayan yolcular ile iki kişilik ailelerin aşırı yoğunlukta şikayetine sebebiyet vermektedir. Bu itibarla gelen talepler üzerine uygulama izah edilerek ailelere kompartımanın tamamına ait biletleri satın almaları tavsiye edilmektedir. Bu vagonlarda genellikle 3 veya 4 kişilik aileler seyahat ettiğinden kompartımanın tamamı satın alınarak bu tür şikayetler engellenmektedir.
TCDD, dünya demiryolu işletmecilik standartları, 159 yıllık işletmecilik deneyimi ve yolcu memnuniyeti ilkeleriyle satış politikalarını belirlemektedir. Söz konusu haberde iddia edildiği gibi trenlerde haremlik selamlık uygulaması bulunmamaktadır."
haber.sol

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
TCDD tepki çeken kuşetli vagon uygulamasına ilişkin açıklamada bulundu.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı.
"Yataklı ve kuşetli vagonlar uzun süreli ve geceyi de kapsayacak şekilde sefer yapan konvansiyonel trenlerde bulunmaktadır. Kuşetli vagon kompartımanlarında birbirini tanımayan farklı cinsiyetlerden yolcuların bir arada seyahat etmek zorunda kalmaları özellikle bayan yolcular ile iki kişilik ailelerin aşırı yoğunlukta şikayetine sebebiyet vermektedir. Bu itibarla gelen talepler üzerine uygulama izah edilerek ailelere kompartımanın tamamına ait biletleri satın almaları tavsiye edilmektedir. Bu vagonlarda genellikle 3 veya 4 kişilik aileler seyahat ettiğinden kompartımanın tamamı satın alınarak bu tür şikayetler engellenmektedir.
TCDD, dünya demiryolu işletmecilik standartları, 159 yıllık işletmecilik deneyimi ve yolcu memnuniyeti ilkeleriyle satış politikalarını belirlemektedir. Söz konusu haberde iddia edildiği gibi trenlerde haremlik selamlık uygulaması bulunmamaktadır."
haber.sol

link verir misin?

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Ukrayna’da trenlerde “haremlik selamlık” uygulamasına geçiliyor.

kupe1.jpg

Rusya’dan sonra Ukrayna da trenlerde “haremlik selamlık” uygulamasına geçiyor.

Donetsk Demir Yolları’nın başlattığı uygulamayla, bundan böyle yolcu trenlerinde bazı yataklı vagonlarda kadın ve erkek yolcular ayrı ayrı seyahat edebilecek.

Uygulama ilk olarak Lugansk-Kiev, Mariupol-Kiev ve Donetsk-Kiev seferlerini yapan trenlerde denenecek.

Bu uygulamanın yolcular tarafından rağbet görmesi halinde, “haremlik selamlık” vagonların sayısının artırılacağı açıklandı.

(podrobnosti.ua)

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular