Tarih Nedir

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bunları Biliyormusunuz ? kategorisinde Has_Felsefeci tarafından oluşturulan Tarih Nedir başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 168 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bunları Biliyormusunuz ?
Konu Başlığı Tarih Nedir
Konbuyu başlatan Has_Felsefeci
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Has_Felsefeci

Has_Felsefeci

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
23 Mar 2023
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
60
Konum
İzmir
Üniversite Bölümü
İktisat
Ünvan
Rektör
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
İdealizm
TARİH NEDİR

Tarih insanların eylem ve düşüncelerinin gelişiminiolayların maddi ve manevi nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir. Tarih bölümünde geçmişte ve halen olan toplumsal ve özellikle siyasal olaylar incelenerek oluş nedenleri ve ilişkileri üzerinde durulur.

Tarih bölümü mezunları liselerde ve özel dersanelerde öğretmenlik yapabilecekleri gibi arşivler tapu daireleri TBMM adliyeler gibi eski belgelerini saklamak durumunda olan kuruluşlarda da çalışabilirler.
Ayrıca yüksek lisans yapılarak üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim uyesi olmak veya araştırma enstitülerinde çalışmak mümkündür.

Programın Amacı: Tarih insanların eylem ve düşüncelerinin gelişimini olayların ekonomik ve düşünsel nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir. Tarih bölümünde geçmişte olan ve halen gelişmekte olan toplumsalözellikle siyasal olaylar incelenerek oluş nedenleri ve ilişkileri üzerinde durulur.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin tarih bölümlerinde başlıca dallar genel Türk tarihi eskiçağ tarihi ortaçağ tarihi yeniçağ tarihi yakınçağ tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi olarak sayılabilir. Genel Türk Tarihi: Türk tarihini bir bütün olarak alır ve çeşitli dönemlerini bu bütün içinde inceler.

Gereken Nitelikler: Tarih alanında çalışmak isteyen bir kimseninher şeyden önce tarih coğrafya sosyoloji ve felsefeye ilgi duyması gereklidir. Bu alanda ilerleyebilmek için Osmanlıca Arapça ya da Farsça yanında bir batı dilini bilmek ve diğer sosyal bilim alanlarında da yetişmiş olmak gereklidir. Kişinin geniş bir kültüreüstün bir genel akademik yeteneğe bilimsel merak ve tutkuyayazma yeteneğine sahip olması gereklidir. Belgeleri toplamak ve değerlendirmek çok uzun çalışmalar gerektirebilir. Bu nedenle tarihçi sabırlı çalışmaktan bıkmayan bir kimse olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Tarih bölümünü bitirenler kurumlarda "Tarihçi" veya "Arşivci" olarak görev alırlar. Tarihçi geçmiş olayları kurumları düşünceleri ve insanları betimlemek için geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm kayıtları kitabeleri mektupları anı defterlerinimahkeme kayıtlarını elden geldiği kadar ilk kaynaklarından toplar; derlediği bilgileri doğrulukları ve ifade ettikleri anlam bakımından değerlendirir; olayları oluş sırasına koyar olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurar; olayların doğruluğunu yorumlar; bulgularını gerçeğe bağlı kalarak yansız bir tutumla açık ve öz biçimde rapor eder. Tarihçilerin bir bölümü de arşivci olarak arşivlerde görev alırlar. Arşive gelen kitap kâğıt ve malzemenin tarih konu ve ilgili oldukları kuruluşlara göre sınıflandırılması düzenlenmesikorunması arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesiyabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin gözetilmesi arşivcinin görevleri arasındadır. Arşivler genellikle mahzenlerde olduğundan arşivciler tozlu sıcak ya da soğukhavasız ve kapalı yerlerde çalışmak durumunda kalırlar.

Çalışma Alanları: Üniversitelerin tarih bölümünü bitirmek bir kimseye orta dereceli okullarda öğretmenlik yapma hakkını verir. Ancak halen okullarımızda tarih öğretmenlerine pek gereksinme duyulmamaktadır. Üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim üyesi olmak ya da araştırma enstitülerinde çalışmak için lisansüstü eğitim görmek şarttır. Tarih bölümü mezunlarından Osmanlıcayı iyi bilenler "Arşivci veya Tasnif Elemanı" olarak da çalışabilirler. Tarihçilik iş bulma olanağı kısıtlı bir alandır; ancak bu alan çok yetenekli ve meraklı kendini yetiştirmeye istekli kimselere doyurucu çalışma olanağı sağlar. Arşivciler tapu daireleri Türkiye Büyük Millet Meclisi adliyeler gibi eski belgeleri saklamak durumunda olan kuruluşlarda iş bulabilirler. Turist rehberliği de tarih bölümü mezunlarının çalışma alanı olabilir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst