Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Tabula rasa

sewal35

Yeni Üye
26 Mar 2010
31
0
0
29
İnsan zihnin doğduğunda 'boş bir levha' olduğunu ve şartlı refleks yöntemi, deneyim ve çevresel koşullarla

insanların şekillendirileceğini iddia eden Davranışçılar konuya bir makineye yaklaşır gibi yaklaşırlar....

-İnsan ne iyi ne kötüdür..

-Yalnızca çevresindeki uyarıcılara tepki veren bir varlıktır

-Davranış çevre tarafından biçimlendirilir...

-Birey bir heykeltraşın heykele şekil verdiği gibi şekillendirilir...

Özetle diyorlar ki

Doğduğumuzda zihnimiz boş levha (tabula rasa) idi...Sonradan şekillendirildi...

En kalıpsal ve insandan uzak psikoloji kuramıdır...pavlov'un köpeğini hatırlayın :)

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
Jhon Locke'un aydınlanmacı düşünce felsefesinde bireyin "boş/levha"/ "Tabula-rasa" olarak dünyaya geldiği düşünülmektedir. ve fakat pozitivizmin savunucuları madde-düşünce ikileminde maddenin tek yönlü belirlemeciliği sonucuna doğru geldiğinde bunun tersini kanıtlamaya çalıştıkları kadercilik ile eşitlendiğini göremediler.

insan boş levha olarak dünyaya gelmez. insan, ceninin ana karnından başlayarak tarihsel bir bellek ile donanımlı olarak doğrulur. her doğan birey gerçekten boş-levha olarak doğsaydı o kadar kısa sürede imgesel konuşmayı çözümleyemezdi. Noam Chomsky insanın dilleri /her bir farklı dili çok kolay ve rahatlıkla konuşabileceğine/öğrenebileceğine değinmektedir.
dil olgusu insanın tabula-rasa olarak doğmadığına/doğrulmadığına kanıttır.

K

kuzeys

Ziyaretçi
bildiğim kadarıyla günümüzde sperm bankalarından yararlanılarak, istatiksel yada real varsayımlar olarak doğacak çoçuğun, ten, göz, saç renklerini gibi genetik özellikleri dna tespitlerince belirlenmeye çalışıyor. Ve hatırımda kaldığı kadarıyla bu bankalarda ünlülerin,müzisyenlerin, yada dahilerin spermleri kapış kapış gidiyor. Karakteristlik özelliklerin sosyolojik zeminde gelişip şekillendiğine inanıyorum ama bununla birlikte insanın doğuştan gelen bir takım duygu ve düşünceleri olduğunada inanıyorum.

Yalnız iyilik ve kötülük konusu bence aşırı derece tartışmaya açık bir alan. Ben iyi yada kötülük kavramlarına pek inanmamakla birlikte bunların bir simge olduğunu düşünüyorum.

iyi / doğru ve geçerli olanın - kabul edilen anlayış
kötü / yanlış ve geçerli olmayanın - kabul edilmeyen anlayış'ın karşılığıdır ve tüm bunlar birysel imgelerden çok toplumsal imgelerin karşılıdığı olup insan yaşayını düzenleyen din, hukuk, dogma ve doktorinlerin ürünüdür.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular