Öldürme Özgürlüğü

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde Gezgin tarafından oluşturulan Öldürme Özgürlüğü başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,225 kez görüntülenmiş, 26 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı Öldürme Özgürlüğü
Konbuyu başlatan Gezgin
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Feylesof TeCe

Macavity

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Özgürlük: 1.Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî.
2.Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet.

Bu durumda özgürlük birinin yaşama hakkını gasp etmeyide içine alır.
Özgürlük yapılan eylemin doğruluğuna yada yanlışlığına bağlı değildir. O hak kapsamına girer.
Evet cani, aşşağılık olmayı seçmek bir özgürlüktür.

Öldürme hakkımız yoktur. Öldürme özgürlüğümüz vardır.
Bu konuda hemfikir değilseniz karşıt görüşünüzü dinlemek isterim.

Özgürlük ile serbestlik ayrı şeylerdir. İlk tanım yalnızca günlük dildeki kullanımı anlatır, sözlükler de bu işe yarar zaten. Bu yazında düştüğün çelişki de bunu gösteriyor. Hem özgürlük bir hak kapsamına girer diyorsun, ardında da öldürme hakkımız yoktur, serbestliğimiz vardır diyorsun, hem de öldürme özgürlüğü diye başlık açıp ilk yazında onun bir özgürlük olduğunu söylüyorsun. Eğer özgürlük bir haksa, öldürmek de bir özgürlükse, öldürmek de bir hak olur (çok rica ediyorum şimdi sakın kalkıp bana yok "Aristo" mantığı yok şu falan deme). Çünkü iki ayrı ve hatta çelişebilen şeyi, yani özgürlük ve serbestliği aynı şey olarak tanımlıyorsun. Çerçeveyi doğru çizelim. Özgürlük bir haktır, hem de devredilemez, elinden alınamaz bir insanlık hakkıdır. Öldürmek ise serbestliktir. Kimi özel durumlarda, örneğin sen uyurken yatak odana girmiş ve sana silah çekmiş birini öldürmen hak sayılabilir anca, ama bu konu dışıdır. Bazen felsefe problemleri yalnızca dilin yanlış kullanımıdır diyen - ilk dönem - mantıkçı pozitivistlere hak vermeden edemiyorum doğrusu.
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Geçmiş olsun sevgili NEORACK..Büyük büyük geçmiş olsun...))))))))))

Özgürlük tabii ki sınırları olan ve sınırları hak/lar-la çizilmesi gereken bir olgu. Toplumsal düzenin sağlanabilmesi için kaçınılmaz kural.

Bir örnek sanırım ; sevgili Gezgin'in kafasındaki ve bize ulaştırdığı soruyu açıklamaya ışık tutabilir.
İnsan istediği gibi hareket edebilir...Yaşamın en yalın haliyle...Bu bağlamda önüne gelen her yere çöp atabilir. Nitekim ülkemizin acı gerçeğidir. Yere çöp atması yani; benimle ortak olan yaşamsal alanı kirletmesi hakkı mıdır? Elbette değildir. Hakkı olarak görmesi eğitimsizliğindendir. Ancak; yere çöp atacak olan o eğitimsiz bireyi ya sözünüzle yada elini tutup durdurabilirsiniz. Zira elindeki çöpü yere atmadaki reflks hareketi o kişinin kendindedir. Eğitimli insan çöpü götürür, çöp kovasına atar, eğitimsiz ve kaba insan yere atar.
Bunun gibi eylemsel kullanımı kendisine ait olan bir insan eline silahı alıp bir insanı öldürebilir. Bu hak mıdır? Elbette değildir. Bunu yapabilmesi için hasta yada cani ruhlu olması gerekir. Zaten kiralık katillerin incelenmesinde de görülmüştür ki; mutlaka kişilik bozuklukları vardır.

Hak ve özgürlüklerin tespiti, sınırlarının çizimi çok önemli bir konu. Bu bağlamda inanç sistemi, toplumsal kurallar- ki; bazıları bunlara TABU diyerek karşı çıkarlar-önemlidir. Hepsinden önemlisi doğru eğitimdir.
 

SatanicMajesty

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
6 Eki 2010
Mesajlar
65
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Sınır özgürlük kelimesine hakarettir bence.Sınır varsa özgürlük tam anlamıyla olamaz.Toplum varkende sınır olmak zorundadır,dolayısıyla toplum içinde hiçbir insan tam anlamıyla özgür olamaz.Ha bu kurallarla ilgili birşey değil.Düşünebilen varlıklar olarak yaptığımız şey başkalarınıda etkiliyorsa onların bu konudaki fikirlerinide göz önünde bulundurmak zorundayız.Dolayısıyla tam olarak özgür olmak sadece kendini düşünmektir,ki toplum içinde bunun katliam olmadan işlemesi ancak ütopik bir şekilde gerçekleşebilir.Yani kısaca öldürme özgürlüğü diye birşey söz konusu olamaz.Sana yapılmasını istemediğin birşeyi başkasına yapma diye başka hiçbir kurala ihtiyaç duyulmamasını sağlayacak bir çıkış noktasına sahibiz.Yok ben öldürülmek istiyorum buyüzden önüme geleni öldürecem diyorsanız,önce bir sağlığınızı kontrol edelim.
 

kaptanmiharbi

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
24 Nis 2010
Mesajlar
82
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Yaş
38
öldürmek özgürlüğün dışına çıkan bir eylem bence orman kanununda bile yaşamak için öldürmenin dışındaki fiiller sadece cinayettir. yaşam hakkını elinden almak nasıl bir özgürlük anlayışı içine girebilir. yalnız çok zararlı ve durdurlamayan bir durum varsa orman kanunu devreye girebilir kendini koruma hakkı olabilir sadece öldürme özgürlüğü diye bir başlık ilk okuduğumda çok psikopat bir durum gibi geldi hoş bir başlık olmamış ama dediğim gibi koruma ve korunma hakkı deseydik keşke...
 

oguz8891

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
86
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Özgürlük görecelidir. Belirlenemez. Hiç bir şeye bağlı değil, insana bağlı olmasının dışında. Kişiseldir. Bence öldürmek, özgürlüğün içindedir. Fakat asıl önemli olan ve pek değinilmeyen özgürlük pek de ciddiye alınacak bir olgu değildir. Çünkü toplumsal kurallar ve baskılar da kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca çok da güzel bir şey değildir. Bizim güzel diye bahsettiğimiz özgürlük, özgürlük değildir, haktır, izindir...
 

mahsun

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
6 Kas 2008
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
öldürmeninde çeşitleri vardır bazıları bunu meslek haline getirmiştir bazılarıda hasber kader birini öldürmüştür ama her ne olursa olsun insan öldürmek kadar cani bişey yoktur ama yaşamın dengesinde bunlar oluyor ve olacak tüm canlılarda var bu
 

Feylesof TeCe

Filozof
Yeni Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
926
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Ölüm canlılar için kaçınılamaz bir sondur. Öldürülmek ölüm çeşidir. Öldürülmek isyana teşfik eder. Kalp krizinden ölen kimseye vakti gelmiş denirken sokakta bıçaklanan bir kimsenin ölümüne isyan edilir. Katiller azrailin insan kılığındaki halidir, silahlı bir katil ya da dalgın bir şoför olabilir. Ölen sonuçta ölmüştür, bu değiştirilemez bir gerçektir. Gerisi öldüren kişinin ve öldürülmeye imkan sağlıyan toplumun vicdanına kalmış birşeydir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst