Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Öldüğümde Tanrı ile karşılaşırsam...

ebrar

Yeni Üye
22 Ara 2012
29
0
0
33
o siyasetci bence ikileme düşmüş ve sanırım milletide buna inandırmaya calişıyor ki zaten şeytan ona tebelleş olmuş ve başından kalkmıyor sürekli onu farklı tarafaçekiyor. dogal olarak adam inanmamayı tercih ediyor ki Allaha inanmak öldükten sonra olmuyor şekerim çünkü firavun da ölmeden önce azraili görüyor ve diyorki ben tövbe ediyorum ve Allaha inanıyorum dior ve Allah da bu saatten sonra ben birşey yapamam kulum diyor bu açık deliller var kanıtları var sadece inanmaya bağlı

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Ebrar; biri sana kötülük yapsa ve ; ''şeytan bana tebelleş oldu, beni kandırdı ,sana bu kötülüğü ondan yaptım'' dese. ne yaparsın/ne düşünürsün? hemen inananır mısın? doğru ya da yalan söylediğini bilebilir misin?

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57
Tanrı varsa karmaşık olmalıdır zaten. bizim Tanrıyı doğrudan tanıyabilmemiz/anlayabilmemiz Tanrısallık gereği mümkün olmamalıdır.

..

karmaşıklık yok efenim.Herşey apaçık ortada,gözler kapkapalı.
İşit niyazinin sözü,bir nesne örtmez Hak yüzü,
Andan ayan bir nesne yok gözsüzlere pinhan imiş.(Hak tealadan daha ayan beyan görünen birşey yok ama gözsüzler görmez diyor efenim)
bizler bu dünyayı algılamamızı sağlayan beş duyu ile onu algılamaya kalkışıyoruz.O beş duyu birer ayettir ,arkasındaki hakikate işaret eder.O beş duyunun üzerinde,kalp gözü,basiret,şuur gözü denen gözle görülür efenim Hakk teala.
bu aleme ait algılar gibi,mana alemini algılamaya yarayan letaif denen manevi algılayıcıları harekete geçirmek için bir bilen gözetiminde çalışmak gerekir.Ki perdeler açılsın birer birer.
yeni doğmuş bir bebeğin gözlerini bir kaç ay kapalı tutsanız bir daha görme yetisi gelişmez..Kalbin algısıda bu dünyada görür hale getirilemezse,kişi ebedi alemdede kör kalır.
"bu dünyada kör olan,ahirettede kördür "der kuran

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57
Suçlu çıkaracak hiç birşey yoktur. Bir yaratıcıya inanmamak suç olabilir mi? Biz günümüzde böyle bir anlayışı makul bulmazken, bizim gibi eksik olmayan bir varlık bunu nasıl makul bulabilir? Bir yaratıcının varlığını önceden kabul edip, sonra da ondan geldiğine inanılan metinleri ne pahasına olursa olsun müdafa etmeye çalışmak, deyim yerinde ise bir kılıf bulmaya çalışmak makul değildir. Bu sorduğunuz sorunun cevabı basittir. Bu metinler bir yaratıcı tarafından yazılmamışlardır, döneminin insanlarının eserleridirler. Ancak günümüz gelişmiş toplumlarının sosyo-ekonomik şartlarının gerisindeki toplumsal ilişkilerin şekillendirdiği bir bilince sahip insanlar yahut insana benzeyen varlıklar farklı düşünceye saygı göstermez ve kendi gibi düşünmeyenleri cezalandırabilirler. Tanrı gibi karmaşık ve belirsiz bir kavramı özne yaparak bu soruya bir cevap verilemez. Dediğim gibi, özne tanrı ise yapılan şey; çelişkiyi,tutarsızlığı,makul olmamayı kabul edilebilir birşey seviyesine taşımaya çalışmaktır. Tanrıyı özne olmaktan çıkarırsanız sorunun cevabı açıktır. O dönem --kısmen günümüz--insanının bilinç yapısı, kendinden olmayanı lanetlemek üzerinde kurulmuştur. Bunun nedenleri ayrıca tartışılabilir.
Allah,Kuranda bize en çok Rahman ve Rahim isimleriyle kendisini tanıtır.yani sonsuz derecede merhametli.ve imanın ilk meyveside merhamettir.

Küfür;örtmek demektir.Yani bile bile inkar.kalbindeki doğrunun üzerini örtmek.Bu dünyevi bir menfaat,gurur,kibir,ego,makam gibi nefsani zaaflarla hakikati kabul etmeyip düşmanlık göstermek,hakikatin zıddına,dalalete düşmek ve insanlarıda dalalete sevketmek için bir çaba içerisinde olmaktır.ki Allaha ve Rasulune düşmanlık etmektir.
Allah,yeryüzünde hak ve adaletle hükmedilmesini ister.bunun zıddı zulümdür.bırakın bu dünyada zulmetmeyi,İnsanların hakikatin ışığına ulaşmasını engelleyerek ebedi körlüğe mahkum olmasına neden olmakda daha büyük bir zulümdür..Çünkü her insan bir alemdir.Tek bir insanın bile hakikate kavuşması çok önemlidir.bir alemin aydınlanmasıdır.
bu gün adam seri katilse mesela hiç birimiz onu neden kodese tıkıyorlar diye itiraz etmeyiz.Şu dünyada yaşayacakları otuz kırk yılı ellerinden almıştır.
Ama adam yüzlerce kişinin hakikatinin katili olmuştur,onların ebediyen kör kalmasına neden olmuştur,hakikatle arasına sed çekmiştir,onun cezasıda ebedidir.zaten tüm kötülerin biraraya toplanacağı bir yer kendiliğinden cehennem olur.
bide yaradıldığını unutup yaradana karşı bir savaşa girmiş,düşmanlık etmiş,onun doğru yolunun üzerine oturup insanları saptırmaya kalkmış ,insanlara maddi manevi zulümler yapmış birini öbür alemde ayağına kırmızı halı serip buyur cennete deneceğini beklemek asıl tuhaf olmaz mı.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Sayın Nefha bütünde ne demek istediğinizi anlıyorum. ancak;

karmaşıklık yok efenim.Herşey apaçık ortada,gözler kapkapalı.

bu aleme ait algılar gibi,mana alemini algılamaya yarayan letaif denen manevi algılayıcıları harekete geçirmek için bir bilen gözetiminde çalışmak gerekir.Ki perdeler açılsın birer birer.

Herşey apaçık ama gözler kapalı... bu bir karmaşa değil mi? perdeler var, bir bilenden yardım almak gerek.. perdeler? birileri ile çalışmak? bunlara gerek varsa apaçıklıktan bahsedebilir miyiz?

Camus şöyle der; Tanrı insanın önüne ölümden başka kader koymamıştır. insanı bu dünyada eli kolu bağlı biçimde çaresiz bırakmıştır.

İnsanlar dünya koşulları ve varoluşları içinde çırpınıyorlar gibi geliyor bana.. herkesin yolu ayrı ...bir apaçıklık olsa karmaşa olmasa böyle olur muydu?

çok güzel bir kelime vardır mutmain.Herkesin mutmain olabilmesi mümkün mü? mutmain olmamış insanın yolunu kaybetmesi normal değil mi?

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57
Sayın Nefha bütünde ne demek istediğinizi anlıyorum. ancak;

Herşey apaçık ama gözler kapalı... bu bir karmaşa değil mi? perdeler var, bir bilenden yardım almak gerek.. perdeler? birileri ile çalışmak? bunlara gerek varsa apaçıklıktan bahsedebilir miyiz?

Camus şöyle der; Tanrı insanın önüne ölümden başka kader koymamıştır. insanı bu dünyada eli kolu bağlı biçimde çaresiz bırakmıştır.

İnsanlar dünya koşulları ve varoluşları içinde çırpınıyorlar gibi geliyor bana.. herkesin yolu ayrı ...bir apaçıklık olsa karmaşa olmasa böyle olur muydu?

çok güzel bir kelime vardır mutmain.Herkesin mutmain olabilmesi mümkün mü? mutmain olmamış insanın yolunu kaybetmesi normal değil mi?
aslında perdemiz kendi egomuzdan başka birşey değil .
"sen çıkarsan aradan,kalır seni yaradan".
kendi arzularımız,emellerimizle okadar meşgulüz ki bırakın hakikati görmeyi,aramayı bile aklına getirmiyor büyük kitleler.
efenim bir kitabı okumak için bile alfabeyi öğreten birine ihtiyaç varken,hakikat kitabını,kainatı okumak için rehbere ihtiyaç olmaz mı.
Allah insanı yaradıp bu dünyaya atmış ilgilenmeyen bir yaradıcı değildir.Her an her hücrenin işleyişi onun sayesindedir.bir kaç sene içerisinde bir alem olan bu bedenindeki tüm hücreler değişiyor.Üç sene önceki bedenin yok.ölümler ve doğumlarla sen farketmeden ne kıyametler ne haşirler yaşanıyor bedeninde.bu ölümleri doğumları kim yaratıyor sanıyorsun."her an bir işte" olan ve ona hiçbir yorgunlukta dokunmayan Allah elbette.
Ya duygu ve düşünce dünyan;kendinle konuşmalarını bile duyan ;"nefsinin ona ne fısıldadığını biliriz" diyen,bize şah damarımızdan yakın olduğunu söyleyen bir Rabbimiz var.Elhamdülillah.
yine" her nerede olsanız o sizinledir "diye ayet var."Nereye dönseniz onun yüzüyle karşılaşırsınız "diye ayet var.içimizi dışımızı,gizlimizi,açığımızı bilen bir Rabb.

herkes,Allahın kendisinden beklediği kulluğu asgari seviyede yapabilecek kapasitededir ki bunlar farzlardır.kelimeyi şehadet kolay,fakirsen,zekat,hacda düşer hastaysan oruç,e bi namazıda kılıverirsin artık.yolunu kaybedersen,tövbe kapısıda açık.Daha ne yapsın Rabbim kullarının cennet davetine icabeti için.

byReveal

Yeni Üye
13 Nis 2012
37
0
0
32
Uzun zamandır yazmıyordum foruma, görünce konuyu bir bakayım dedim. Ben Deist düşünce tarafındayım, ben kötü bir insan olduğumu düşünmüyorum ve sırf ona iman etmedim diye beni cezalandıracak bir yaradan varsa gözümle görsem de onun yaradan olduğuna inanmam. Eğer düşünce ve kararlarım zoruna gidiyorsa yaratmasın beni. Lütfen bu mesajı alıntı yapıp şu sınav mevzularına da girmeyin. Ben böyle bir sınava başvurmadım... Sözlerim çok kesin ve net biliyorum normalde teoloji hakkında böyle konuşmam ama ne de olsa cevap yazan herkes %100 kendi dini doğruymuş gibi yazmış ya netliğimi de onlara armağan ediyorum. Hoşça kalın.

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57
efenim Allah oyun ve eğlence olsun diye yaratmadı alemi.nasıl ki atoma,galaksiye bir yörünge tayin etti,bir sırat yol belirlediyse,insana da belirledi.ama bu sıratı yürüyüp yürümemeyi seçmesini kendi iradesine bıraktı.mesela dünyanın bizim gibi iradesi olsaydı Allah ona deseydi ki güneşe şu kadar mesafede şu eğimle şöyle yörüngede kalarak ancak hayat oluşturabilirsin.Üstünde güller açar,kuşlar cıvıldar,baharlar,denizler dağlar ,insanlar hayvanlar olur.Şu kadar santimden ödersen yanarsın.İrade senin.

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
''Sana göre bir kafirim ,Tanrıya göre ise asil bir muhalif '' kimin söylediğini hatırlamıyorum ama bu sözü anımsattın bana byReveal..

Yaratıcıya karşı muhalif olunabilir mi? Tanrı bizleri bu formatta yaratttı ve dünya denen alana bıraktı.. ve vahiy ile müdahale... gerek insanın ve dünyanın formatı gerekse vahiy ile Tanrının bir takım sınırlar/ögütler/buyruklar/yol belirlemiş olması kendine muhalefetinde yolunu açması demektir..
yasak olmasaydı günahta olamazdı..varoluşumuz bu şekilde olmasa isyanda /muhalefette olamazdı..

Yaratıcıya muhalefet olunabilir mi? herkes bu durumu kendince değerlendirmeli elbet.. kendi adıma konuşursam ; zaman içinde fikirlerimin değiştiğini gördüm, önceleri saçma gelen şeyleri sonradan anlayabildiğimi gördüm,. kısaca kişisel fikirlerim beni muhalefet yönüne sürüklediğinde orada çok tutunamadığımı gördüm.. yaratılan yaratıcıya muhalefet olabilir mi? ne ile muhalefet olacak,? yine yaratıcının verdikleri ile..tam bir paradoks..

birazdahaderinmavi

Yeni Üye
29 Ara 2011
1,442
1
0
60
Ya İlahi ger sual etsen bana,
Cevabım işbudur anda sana.

Ben bana zulmeyledim ettim günah,
Neyledim nittim sana ey Padişah.

Gelmeden dedin hakkıma kem deyü,
Doğmadan dedin Asa deyü.

Sen ezelden beri beni asi yazasın,
Doldurasın aleme avezesin.

Ben mi düzdüm beni, Sen düzdün beni,
Pür ayıp niçin getirdin ey Gani.

Gözüm açıp gördüğüm zindan içi,
Nefs-i heva pür dolu Şeytan içi.

Habs içinde ölmiyeyim deyü aç,
Mısmıl u murdar yedim bir iki kaç.

Nesne eksildi mi mülkünden senin,
Geçti mi hükmün ya hükmünden senin.

Rızkını yiyip seni aç mı kodum,
Ya yiyip öynünü muhtaç mı kodum.

Kıl gibi köprü gerersin geç deyü,
Gel seni sen tuzağımdan seç deyü.

Kıl gibi köprüden adem mi geçer,
Ya düşer ya dayanır yahut uçar.

Kulların köprü yaparlar hayır için,
Hayrı budur kim geçerler seyir için.

Ta gerek bünyadı muhkem ola ol,
Ol geçenler ayıda uş doğru yol.

Terazi korsun hevaset tartmaya,
Kastedersin beni oda yakmağa.

Terazi ana gerek bakkal ola,
Ya bezirgan tacir ü attar ola.

Çün günah murdarların murdarıdır,
Hazretinde yaramazlar karıdır.

Sen gerek lütuf ile anı örtersin,
Pes ne hacet murdar açıp tartarsın.

Sen temaşa kılasın ben hoş yanam,
Haşa Lillah senden ey Rabb el Enam.

Sen basirsin hod bilirsin halimi,
Pes ne hacet tartarsın amalimi.

Geçmedi mi intikamın öldürüp,
Çürütüp gözüme toprak doldurup.

Hiç YUNUS’tan değdi mi sana ziyan,
Sen bilirsin aşkara vü nihan.

Bir avuç toprağa bunca kıyl-ı kaal,
Neye gerek ey Kerim ü Zülcelal.

( yunus... )

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
Birazdahaderinmavi, bu şiir hakkında Yunus ve İsyankarlık başlığı altında günlerdir tartışıyoruz ve şimdi yine bu başlıkta da karşımıza çıktı, anlaşılan bu şiirden kurtuluş yok...

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57
"Görmedi mi o insan? biz onu bir nutfeden yarattık da şimdi o çeneli bir çekişgen kesildi" Yasin 77

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
Sayın Nefta; Şimdi bu yazdığınız ayet burada konuşulan tartışmayla mı ilgilidir ?

ayet ve hadisleri tartışmalara taşımak bu kadar kolay olmamalı..

flzf

Yeni Üye
12 Mar 2009
850
2
0
38
Olaya birde şu açıdan bakalım söz gelimi . . .
İki kişi olsun

İkisinede şöyle deseler ya şurda şöyle bir adam var çoooook çoooook zengin güüüüüüüüçlü kendisini seven insanlara para veriyorlar

1 i çıkıp dese ver parayı ben ona taparım.
2. si çıkıp dese git işine kardeşim nasıl karektersiz bir insanmış sevgiyi saygıyı satın almaya çalışıyor.

Hangisi ile dost olmak isterdiniz. Hangi insan daha erdemlidir ?

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57
İki kişi olsun

İkisinede şöyle deseler ya şurda şöyle bir adam var çoooook çoooook zengin güüüüüüüüçlü kendisini seven insanlara para veriyorlar

2. si çıkıp dese git işine kardeşim nasıl karektersiz bir insanmış sevgiyi saygıyı satın almaya çalışıyor.

örnek pek uygun olmamış.
bir anne düşünün evlatları doğacak diye her türlü hazırlığı yapar,onlara her imkanı sunmaya çalışır,,okusunlar diye adam olsunlar diye çabalar.evlatların ,biri kıymet bilir,,hayırlı evlat olur.saygılı,sevgilidir,Annenin ondan beklentisi yoktur sevgi ve saygı dışında Anne demesi dışında.sadece evladının kendini gerçekleştirmesi için çabalar.,diğeri "aman doğurmasaydı .ben mi istedim doğmayı okumamda adamda olmam der"..buna rağmen anne onu doyurmaya devam eder.evlat "anne" bile demez,haylazlıkyapar,yinede o anne ona annelikten istifa etmez.bir gün düzeleceği ümidini taşır.

Allah patron değildir.sadece çok zengin ve güçlü değil,son derece seven ve sevilendir(el Vedud dur).Ki ananın çocuğuna sevgisi onun sevgisinin katresi bile değildir.Bizden istediği kulluğa onun ihtiyacı yoktur.Bizim ihtiyacımız vardır.nasıl annesiz büyüyen çocukların içinde kapanmayan bir boşluk var,ve kainat boşluk kabul etmez,yerine başka birşeyi koymaya çalışır.Ama bir annenin yerini tutabilecek bir kişi milyarda bir çıkar.
Allah sevgisinin olmadığı bir kalpte başka şeyleri ilahlaştırır.Kadını,Parayı,Çocuğunu,Arabasını,Makamını,.....Batıl ilahları,Nefsini....v.s. uzarda uzar.Zaafları ilahı haline gelir ve tabiiki sonu hep hüsrandır.
yine El Veli (dost )tur.
Er Rahman (sonsuz merhametli kafirde olsa müminde ayırdetmeden bu dünyada rızıklandırır)
Er Rahim(ahirette müminlere özel ikramları özel bir merhameti olacak)
esselam (kullarını emniyete selamete eriştiren)
el mümin (kullarını emniyette kılan)

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
23 Ara 2012
4,763
319
83
İki kişi olsun

İkisi ile de dost olunmaz çünkü birincisi çıkarcı, ikincisi de yargılayıcı-kibirli bence ikisinden de uzak durmak gerekiyor.
Tanrı ile pazarlık yapan biz insanlarız, Tanrı bizle pazarlık yapmıyor. İnan ya da inanma, sev ya da sevme seni özgür bırakıyor fakat seçimlerinin sorumluluğunu da alırsın diyor.
* Her inançlı insanın hayatı mükemmel midir? Hayır
* Her kötü insanın hayatı kötü mü yoksa kötü olduğu halde iyi koşullarda yaşayanlar var mı? Var
Bu durumda Tanrı hiç kimse ile pazarlık yapmıyor, beni seven ihya olur sevmeyen acı çeker demiyor. İnsan olun diyor sadece. Doğru ve düzgün yaşayın. Hak yemeyin, dürüst olun, samimi olun, sözünüzün eri olun, başkalarına-çevreye zarar vermeyin. Tüm kötülükleri yapan bizleriz sonra da bu dünya niye bu kadar kötü diye şikayet eden de bizleriz.
* Adam öldüren birileri olmasa insanlar haksız yere acı çekecek mi?
* Hapisaneler niye bu kadar dolu, hepsi kader mahkumu soracak olursanız.
* 50 tane evi olan biri kira bedeli almadan evini evsizlere açabilir mi?Açamaz.
* Parası çok olan çok parasını olmayanla paylaşabilir mi? Paylaşamaz, son model araba alacak, birkaç ev daha alacak lüks içinde yaşayacak...
Tanrı'ya suç bulmayı bırakalım artık biz insanlar problemliyiz, bunu nasıl oluyor da göremiyorsunuz? Tanrı insanları böyle yaratmasaydı demek yerine keşke Tanrı insanı hiç yaratmasaydı demek çok daha mantıklı, çıktığımız kabuğu beğenmiyoruz ve Tanrı'ya kafa tutuyoruz, komik geliyor bana bu durum şahsen.
Herkes üzerine düşeni yapsın bakalım dünya bu kadar korkunç bir yer olacak mı? Yapamayız çünkü Tanrı'ya suç bulup, yapmamamız gerekenleri yapmak çok daha cazip hiç kimse kendini kandırmasın, suçlu arıyorsak çevremize ve kendimize bakalım.
Öldüğümüzde Tanrı ile karşılaşırsak... işte bu cümle bile bir pazarlıktır karşılaş ya da karşılaşma senin iyi insan olmak için bu karşılaşmadan emin olman gerekiyorsa sen samimi değilsindir zaten, karşılaşırsam beni affeder bir pazarlıktır işte, şart koşmaktır, "Sen Tanrı'sın, ben yanılmışım sen yüceliğinle beni affedersin." demeye utanır insan yahu...
Sonunda kızdırdınız beni:)

ls2

Kahin
Onursal Üye
1 Kas 2012
2,737
180
63
net meydan okumaya net cevaptır efenim.

burada bir karmaşa var.

byRevealin sözlerini meydan okuma olarak algılayan sizsiniz. ilgili ayetin byReveale cevap olduğunu düşünen de sizsiniz.

böyle bir durumda kendi cümlelerimizi kurmak daha doğru ,daha hassasiyetli ve daha nezaketli olmaz mıydı ..

byReveal

Yeni Üye
13 Nis 2012
37
0
0
32
Sevgili nefha, öncelikle kimseye meydan okumadığımı ancak karşıt düşünceli insanların teoloji konusunda aralarında bir karmaşa çıkmaması nedeniyle, kesin yargılardan kaçınması gerektiğini savunuyorum. Oradaki tepkim bunadır.

Bunun dışında bana karşı, benim inanmadığım bir kitabın içinden alıntı yapmaktaki amacını düşünürken gerçekten güldüm. Bunun için sana teşekkür ederim.

nefha

Yeni Üye
10 Ocak 2013
86
0
0
57
by reveal
"gözümle görsem inanmam" sözünüz beni ürpertti.
deist olduğunuzu ifade etmişsiniz nasıl bir tanrı anlayışınız var merak ettim

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular