Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

olasılıksız

serotonin

Yeni Üye
1 Mar 2010
109
0
0
51
Ön yargılı olarak baktığım ama okuduğumda kendimi içinde bulduğum bir kitap, determinist bir yaklaşımla yazılmış, sanki bu kavramı anlayabilmemiz için örneklendirilmiş bir yapıt gibi. Her ne kadar kuantum fiziği ele alınmış olsada bana tam tersi gibi geldi.

Ne dersiniz?

Olabilecek olasılıkları önceden tüm olabilirliklerle hesaplayıp,onun olabilir olma olaslığının olanaksız olduğu fikrini anlatıyor...Çünkü tüm olabilirlikleri algılayabilecek donanıma sahip değiliz, sahip olsaydık olasılıksızlık olasılığa dönüşecekti.

Mühendis

Yeni Üye
3 Eki 2009
271
1
0
68
Cakmatasi;
Gönderdiğiniz yorumlarınızın dilimiz (diğer diller içinde geçerli) yazım kurallarımıza uygun olmadığını tekrarlamaktan bıktım.
Yazım kurallarına uygun olarak tekrar düzenleyip gönderin,zahmet olmazsa?

oguz8891

Yeni Üye
7 Ocak 2009
86
0
0
2024
Kuantum fiziği ile çeliştiğini düşünüyorsunuz, sayın serotonin. Bence de haklısınız. Kitabı okduğumda etkilenmiştim.. Kafamda bu konu ile ilgili acabalarım vardı, fakat kuantumu anlama yolunda ilerleyince, kuantum daha çok ilgimi çekti.. Olasılıksız, newton fiziğiyle iş yapar konumda şu an, fazla da ileri gidebileceğini sanmıyorum, belki de kuantuma düşman ya da kuantumun eksikliğini savunan (iyi niyetli) einstein destekleme hissi duyardı.. Ama artık (temeli 1900lü yıllarda atılan teoriye artık demek ne acı) kuantum, olasılıksızı yalanlar. Fiziksel olaylar, fiziksel kanunların sonucunda bir kesinlik, daha doğrusu gerçeklik kazanmıyor. Bilincimizi daha denklemlere yerleştiremediler ama etkisi olduğu düşünülmekte..

Kaldı ki derine inmeye gerek yok, konum ve zaman aynı anda hesaplanamaz.. Bunun tersini ispatlamaya çalışanlar tarihte (rezil) oldu..Bu böyleyken olasılıksız çöktü bile..

(rezil) bilim için bir görüş, elbetteki rezil olarak değerlendirilemez, konuşmamda bu hakaret değil, durumun anlatılması için yardımcı olarak kullanıldı, ya da bu yolla içimi boşalttım her neyse affola..

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
Heisenberg'in "belirsizlik ilkesi" olasılıklar üzerine kuruludur; sonsuz olasılıklar...Einstein kapalı evren teoreminin kuantum fiziği ile olamayacağını görmüş ve buna göre yeni değrlendirmelerini yapmıştır. "olasılıksız" tanım itibariyle olanaklı değildir zaten; kitabın yazarı Dejavu tarzı bir yaklaşımla olasılıkların ön-görülebilirliği üzerine fantastik bir roman yazmıştır. Unutulan ve göz-ardı edilen olgu ise ön-görülenin de bir olasılık olmasıdır; gelecek yoktur demek daha gerçekçi olacak...

rainbow64

Yeni Üye
6 Şub 2010
331
1
0
37
Bence karşılaşılabilecek durumların yani olasılıkların var olması üzerinde çıkarım yapılarak kurgulanmış bir eser. Kuantum fiziği üzerine kurulu fakat olasılıksız olma olasılığı olmadığı için herşey kesin bilinemezden yola çıkılması lazım. O yüzden olasılıksız olasılığı olasılıksız değil yani kitap adı ve içeriği uyumsuz . Kurgu yer mekan karakterler anlatım tarzı edebi şekli yönünden okumaya değer bir kitap . Kısa sürede okunması gerekiyor ki zaten kitabın sürükleyiciliği buna imkan sağlıyor.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular