Nükleer fisyon (çekirdek parçalanması) ve atom bombası

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilimsel Makaleler kategorisinde faust tarafından oluşturulan Nükleer fisyon (çekirdek parçalanması) ve atom bombası başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,069 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilimsel Makaleler
Konu Başlığı Nükleer fisyon (çekirdek parçalanması) ve atom bombası
Konbuyu başlatan faust
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan faust
F

faust

Ziyaretçi
Ağır ve kararsız çekirdeklerin üzerine nötron göndererek daha fazla nötron vermesine neden olan olaya 'fisyon' bu parçalanmaya ise 'nükleer fisyon' denir. 1934 yılında Enrico Fermi ile başlayan bu süreç İ.J. Curie ve Savich'ten sonra Alman fizikokimyacı Otto Hahn ve çalışma arkadaşı Alman fizikokimyacı Fritz Strassman tarafından daha da geliştirilmiştir. Nötron bombardımanından sonra açığa çıkan ürünler ise Baryum ve Kripton'dur. Bunun dışında yüksek derecede ısı açığa çıkmaktadır. Elementlerin 34 ile 58 atom numaralarına ve 70 ile 166 arası kütle numaralarına sahip oldukları görülmektedir. Radyoaktif parçalanma sonucu izotopları farklı sayıda beta ışını salarak kararlı hale gelmektedir. Burada esas olay uranyum-235 izotopunun bu olaya maruz kalmasıdır. Normalde bu izotopun 143 nötronu vardır fakat bir miktar enerji çevreye salındığından bu oran 132'ye düşmekte dolayısıyla 11 nötron bu enerji dışa vermektedir. Atom bombasının yapımı ise bu enerjinin tamamen kontrolsüz olarak zincir reaksiyonlar oluşturmasıdır. Dolayısıyla çekirdek sayısı eksponansiyel olarak artmaktadır.

İlk atom bombası denemesi ise 1945 yılında New Mexico yakınlarında Alamogordo'da yapılmış ve aynı yılın Ağustos ayı içinde Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atılan iki atom bombası 2. Dünya savaşını sonlandırmıştır. Eğer nükleer reaksiyon kontrol altına alınır yani zincir reaksiyonları şeklinde gerçekleşmez ise, açığa çıkan ısı ile su buharlaştırılarak çok yüksek basınçlı kızgın su üretilir ve sonuçta bu enerjiden elektrik enerjisi elde edilmektedir.

İsmail Çelik

Kaynaklar:
[1]. Prof.Dr.Yüksel Sarıkaya – Fizikokimya (Gazi Kitabevi Yayınları-2011)
[2]. Prof.Dr. Mustafa Cebe - Kuantum Kimyası (Dora Basın Yayınevi - 2011)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst