Max Planck’ın kuantum hipotezi

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilimsel Makaleler kategorisinde faust tarafından oluşturulan Max Planck’ın kuantum hipotezi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,445 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilimsel Makaleler
Konu Başlığı Max Planck’ın kuantum hipotezi
Konbuyu başlatan faust
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan faust
F

faust

Ziyaretçi
Max Planck Münih üniversitesinde 1879 yılında termodinamik üzerine yaptığı çalışmalarla doktora unvanıyla üniversiteyi bitirmiştir. 1926 yılına kadar Berlin’de bir üniversite de emekli oluncaya kadar profesör olarak çalışmış; emekli olduktan sonra ise yerine Erwin Schrödinger geçmiştir.

Max Planck termodinamiğin istatistiksel yorumuyla büyüyen ilk kuşak fizikçilerdendir. İlk başlarda bu durumdan hoşlanmasa da daha sonra Boltzmann’ın ileri sürdüğü düşünceleri uygulama yoluna gitmiştir. Bu çalışmalardan dolayı Planck o dönemde kara cisim ışıması ya da eski tabirle kovuk ışınımının tayfındaki sorumlu fiziksel olayı kara cisim eğrisini anlamaktı ve bu konuda ona yardımcı olacak iki etken vardı. Birincisi Wilhelm Wien’in kara cisim eğrisinin kısa dalga boyu (yüksek frekans demektir bu, yani frekansla dalga boyu ters orantılıdır) için doğru açıklama sağlayan ve denel olarak ispatlanmış bir kuralı. İkincisi ise Rayleigh-Jeans yasası olarak bilinen klasik dalga kuramına dayanıyordu. Planck, Wien ve Rayleigh-Jeans yasalarını birleştirerek kara cisim eğrisini bir arada toplayan denklemi bulmuştur. Buradan çıkan sonuç ise şaşırtıcıydı fakat Planck bu durumdan emin olmadığından daha sonra Boltzmann’ın istatistiksel yorumlarını elektromanyetik titreştiriciye uygulamakla kalmayıp bunu enerjiye ve elektromanyetik ışımaya da uygulayacaktır. Boltzmann’ın istatistiksel yorumu ise küçük parçalar ve parçaların yorumuyla ilgilidir. Bu düşünceden yolan çıkan Planck 14 Aralık 1900 tarihinde bu buluşunu yani enerji paketi/kuanta (buna fotonda denebilir, o dönem için ise ‘enerji elementleri’) kuramını bilim dünyasına duyurmuştur. Fakat bu durumun yani enerji paketinin ne anlama geldiği fikri hiç kimse de mevcut değildi. Bu durum daha sonra aşılmıştır. Kısaca

E=h.v

denklemine dayanan (burada E enerji, v frekans, h ise Planck sabiti denilen bir değerdir) bu durum bilim tarihinde dönüm noktası olmuştur.

Yine hipoteze göre bir boyutta v frekansı ile basit harmonik hareket yapan titreştiricinin kuantum enerjisi

E(n)=n.h.v

İle belirlenir. Burada n kuantum sayısını ifade eder. Bu hipotezin ilginç yanı ise yine enerjinin sürekli değil de (klasik mekanikte süreklidir) kesikli olmasıdır.

İsmail Çelik

Kaynaklar:
[1]. Prof.Dr.Erol Aygün – Prof.Dr.D.Mehmet Zengin – Kuantum Fiziği (Bilim Yayınları-2009)
[2]. Erwin Schrödinger ve Kuantum Devrimi - John Gribbin (Çev:prof.Dr.Bahattin Mehmet Baysal-Alfa Yayınları-2013)
[3]. Altı Kolay Parça - Richard P. Feynman (Alfa Bilim-2013)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst