Kutuplarda oruç tutmak

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe Kulübü kategorisinde kestanmis tarafından oluşturulan Kutuplarda oruç tutmak başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,934 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe Kulübü
Konu Başlığı Kutuplarda oruç tutmak
Konbuyu başlatan kestanmis
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan sakal

kestanmis

Üye
Yeni Üye
Katılım
21 Tem 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Bu yıl Norveç'te yaklaşık 21 saatlik bir oruç tutma süresi var. Oruç tutan insanlar 3 saat içerisinde sularını içmek, yemeklerini yemek zorunda kalıyor. Sonra tekrar 21 saatlik bir oruç tutmaları gerekiyor. Tabi bu imkansız bir şey. Daha da imkansızı olanı ise kutuplarda oruç tutmak. Şöyle ki; 6 ay aç kalıp, 6 ay yemek yemek. Ben mi yanlış anlıyorum yoksa insan aklının yetmeyeceği meselelerden biri mi bu da?
 

sakal

Kahin
Yeni Üye
Katılım
8 Nis 2012
Mesajlar
2,000
Tepkime puanı
1
Puanları
38
“Kutuplarda Oruç 13 Saat”
Yaz aylarında hep aydınlık olan kuzey ülkelerinde oruç nasıl tutulacak? Karanlık olmasa veya hep karanlık olsa ne yapılacak, nasıl oruç tutulacak? İşte tüm bu soruların cevabını Süleymaniye Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Kutuplarda Namaz ve Oruç Vakitlerini” gözlemlemek üzere gittiği Norveç’te verdi.

Güneşin hiç doğmadığı zamanlarda da namaz ve oruç vakitlerinin oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Norveç’te yaptığımız tespit ve gözlemlerle, insanların burada 13 saatten fazla oruç tutamayacaklarını tespit ettiklerini söyledi.
Süleymaniye Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Abdülaziz Bayındır, Din İşleri Yüksek Kurulu Emekli Üyesi ve Marmara Üniversitesi eski Dekanı Prof. Dr. M.Saim Yeprem, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim Üyesi Doç.Dr. Servet Bayındır, İstanbul Üniversitesi Uzay Bölümleri Öğretim Üyesi Adnan Ökten, Türkiye ve Norveç’ten basın mensuplarının katıldığı “kutuplarda Namaz ve Oruç Vakitlerini” gözlemlemek üzere Norveç’e kalabalık bir ekiple program düzenlendi.
Programın içeriği hakkında bilgi veren Süleymaniye Vakfı Başkanı aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Abdülaziz Bayındır, “Kutuplarda Namaz ve Oruç vakitlerini gözlemlemek amacıyla geldiğimiz Norveç’te güneşin doğmadığı zamanlarda da gündüzün olduğu ve namaz vakitlerinin oluştuğunu gözlemledik. Kışın günler kısa, geceler uzun olmasına rağmen oruç ve namaz vakitleri açısından herhangi bir problem olmadığını tespit ettik.” Dedi
Ayrıca Prof.Dr. Bayındır “Yazın güneşin hiç batmadığı zamanlarda da yine Norveç’e gelmiştik.O zamanda her gün gece ve gündüzü oluştuğunu,yerli halkın da ifadesiyle gecelerin beyazlık yani aydınlık olduğunu ve insanların burada 13 saatten fazla oruç tutamayacaklarını ortaya çıkardık” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan Prof..Dr. M.Saim Yeprem ise; ” Kutuplara yakın bölgelerde normal vakitlerin teşekkül etmediği yörelerde ki namaz vakitleri konusunda tarih boyunca yapılan çalışmaların çoğunlukla masa başında teorik bilgilere dayandığı gerçeğinden hareketle ortaya çıkan problemlerin reel çözümüne imkan sağlayan bizzat yerinde müsaade edilerek yapıyı gözlemler sonucu tespit ettikten sonra Kuran-ı Kerim’in ilgili ayetlerinin daha isabetli yorumuna imkan sağlaması bakımından bu etkinlik ciddi yararlar sağlamıştır.Tabii farklı görüş taşıyan ilim adamları ve kuruluşlar da bu gözlemlerin verilerinden yararlanacaklar ve muhtemeden realiteye ve Kuran-ı Kerim’in namaz vakitleri ile ilgili espirisine daha uygun görüşler geliştirebileceklerdir.Netice de bilimsel anlamda veri birikiminde önemli bir katkı sağlanacaktır” dedi.
Doç.Dr. Servet Bayındır ise; ” Kutuplarda namaz vakitleri probleminin akademik olması yanında pratikte de o bölgede yasayan Müslümanların önemli sorunlarından birini teşkil ettiğini bu sebeple yerli Müslüman halk tarafından bu ziyarete çok önem verildiğini belirterek cumartesi günü geniş katılımlı ilmi bir toplantı ile konunun hem ilim hem de İslam alemine arz edileceğini” belirtti.
 

sakal

Kahin
Yeni Üye
Katılım
8 Nis 2012
Mesajlar
2,000
Tepkime puanı
1
Puanları
38
[video=youtube;pMFHQo7df0Y]http://www.youtube.com/watch?v=pMFHQo7df0Y[/video]

daha uzun ve açıklayıcı programlar da mevcut,netten bulabilirsiniz..
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Tanrım ! işe yaramaz şeyleri görmemize engel ol, Sen'in tüm gerçekliğini görmek için herşeyi gören gözler ver. Kierkegaard.

Örneğin Kutsal kitapta ''inthar etmeyin'' diye bir hükümde yok. Buradan intihar yasak/haram değildir denilebilir mi? Kutsal kitabın ruhuna bakıldığında intiharı onaylamayacağı açıktır. Oruç nedir? bu ibadetin amacı nedir? nasıl tutulur? dinde bu bellidir. bu amaca uygun kutuplarda nasıl oruç tutulacağı çok kolay biçimde belirlenebilir.

Bir Tanrının olmadığına inanabilmek için kutsal kitaptan kendilerince dayanak çıkarmak isteyenler ..bu yaptıklarını bütün içinde (Tanrı,varoluş,insan ,din) tekrar değerlendirmeli bence..bu dayanak çıkarma yöntemi çarpık bir temel üzerinde yükselmeye çalışıyor bana göre..
 

sakal

Kahin
Yeni Üye
Katılım
8 Nis 2012
Mesajlar
2,000
Tepkime puanı
1
Puanları
38
Ben mi yanlış anlıyorum yoksa insan aklının yetmeyeceği meselelerden biri mi bu da?

insan görmediği,duymadığı,bilmediği şeyden sorumlu olabilir mi?aklımızın yetmediği ve bilmediğimiz hiç bir şeyden sorumlu değiliz,bu Allah'ın vaadi..ve öyle geliyor ki şu evrende aklımızın yetmeyeceği hiç bir şey yaratılmış değil..belki anlamadığımız şeylerin keşfi çağında değilizdir..Bakara suresi 286. ayette tekrarlayıp durduğumuz şey ne?bunu kim öğretti?
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst