Komunizm'in ulaşmak istediği yer aslında Sosyalizm mi?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İdeolojiler kategorisinde rainbow64 tarafından oluşturulan Komunizm'in ulaşmak istediği yer aslında Sosyalizm mi? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,743 kez görüntülenmiş, 40 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İdeolojiler
Konu Başlığı Komunizm'in ulaşmak istediği yer aslında Sosyalizm mi?
Konbuyu başlatan rainbow64
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan birazdahaderinmavi

rainbow64

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
331
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
Bana göre birbirine çok yakın iki düşünce olarak birbirinden feyz alan ve nemalanan iki siyasi düşünce akımı veya ideoloji olarak komunizm ve sosyalizm birbirinden ayrılan taraftarlarıyla aslında barışık değil. Komunizm çıkış noktası olarak insanı alıyor sosyalizm de halkı bireysel kalkınma olamayacağına göre sosyalizm zaten en mantıklı olan gibi geliyor. o zaman da komuizmin ulaşmaya çalıştığı yer en uç nokta sosyalizm olarak karşımıza çıkıyor .
 

Adramelech

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
69
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
29
Çıkış noktası olarak insan ve halk bile baştan zıtlıktır. Nietzsche'nin bir sözü vardı; "Sosyalizm insanları toplumun küçük bir parçası olması gereken gereksiz lüksler olarak görür." diye.
 

rainbow64

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
331
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
ama sosyalizm felsefesinde de o küçük gereksizlerin bir araya geldiğinde mutlu olabilecekleri yatar.
 

nidal

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
23 Ocak 2011
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Başlıkta mantık hatası var çünkü durum tam tersi.Bir ideoloji olarak komünizm çok geniştir. Komünist toplum yapısına geçiş için sosyalizm bir basamaktır.Komünizm; sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya düzenini amaçlar. Sınırlar ortadan kalkacağından dolayı bir ülkede değil dünyanın kendisinde yaşanır.Öncesinde bu süreci oluşturmak amacıyla sosyalizm basamağı yaşanır.Sosyalizm bir ülke ideolojisidir ve ülke sınırlarında yaşanır fakat komünizm bir dünya ideolojisidir diyebiliriz.Çok derinliği olan bir konudur ama en yüzeysel şekilde bunlar söylenebilir.
 
K

kuzeys

Ziyaretçi
Liberaller bu işe el atmadığı sürece bu iş lenin'nistlerin tahakkümünde kin nefret öfke ve savaşım olarak gelişecektir. Bir şeyleri oluşturabilmek adına bir başka şeylerden vazgeçme anlayışı insanlık ailesine pek yabancı bir şey olmasa da bu sayısız sorgulamayı isteği özlemi yanında getirecektir. Aynı olay bugün ateistlerin tanrı ve seçimleri noktasında fazlasıyla vardır.Sosyalizm ve komünizm devrimlerin ötesinde bir şey ve ne yazık ki bu tecrübe sınırlı olduğu gibi engin bir cumhuriyet anlayışını gerekli kılıyor bize. Bizi sevinçlerimiz değil ama yaşadığımız ve yaşayacağımız ortak acılarımız bir araya getirecek gibi geliyor bana.
Önce kaos sonra anarşi ve kaos.. İnsanlık düzen isterse işte o gün şairin dediği gibi yeryüzü aşkın yüzü olacak..
 

rainbow64

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
331
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
sosyalizm bir ülke ideolojisi değildir uygulamada evrensele gidilemediği için ülke bazlı işleyişe yönelinmiştir. Komunizm sınıf farklılığı redderken sosyalizmden nemalamak zorundadır ve bu yüzden alt yapısı sosyalizm olan komunizm hedefe aldığı ilkelerle sosyalizme dönüşür.
 

seyduna

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
25 Ocak 2010
Mesajlar
88
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
39
Yaf neyden bahsediyorsunuz? Sosyalizmin amacı zaten komünizme ulaşmak. Komünizm sosyalizmden beslenir.Süreçtir. (Anarşistler de kendilerini komünizmin bir üst devresi olarak görüyorlar ya neyse... )
 

Kartal

Üye
Yeni Üye
Katılım
28 Ağu 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Efendim öncelikle soru yanlış sorulmuş. Sosyalizmin ulaşmak istediği yer aslında Komünizm mi? diye sorulması lazımdır.Çünkü sosyalizm komünizme geçiş sürecidir zaten.
 

Mr. Zero

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Sosyalizm sadece bir evredir. Komünizm' e evreler sayesinde ulaşılır; bu evreler Sosyalizm, Komünizm' e Geçiş evresi ve Komünizm' dir. Eğer Komünizm' e ulaşmak istiyorsanız Sosyalizm evresinden geçmeniz gerekir. Ki Komünizm şıp diye olan bir kavram değil zamanla gelişen bir kavramdır. Şu güne kadar sadece Komünizm' e ulaşan sadece bir tane Komün topluluk vardır; o da İlkel Komünel toplumdur, yanlış bilmiyorsam bu ilk insanların döneminde olan bir toplumdur. Komünist ülke olarak hitap edilen Küba dahi Komünizm evresine gelememiştir, buda bilinmesi gereken bir şey bence.
 

messier

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
15 Şub 2012
Mesajlar
24
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
48
ilkel komünal toplum kendi doğal eğilimi gereği ortaklaşmacı ve dayanışmacıydı ama onların düzenine komünizm demek te tam anlamıyla doğru olmaz, o günlerin insanları önlerine öyle bir hedef te koymamıştı ... sosyalizmin proleterya diktatörlüğü ile ilişkisi,kapitalizmin burjuva "demokrasi"si ile arasındaki ilişkiye benzer şekildedir.proleterya diktatörlüğü sosyalist düzen tarafından komünizme ulaşmada bir siyasal araç olarak sadece burjuva sınıfına uygulanır.
 
P

pissen

Ziyaretçi
ilkel komünal toplumda da sınıflar vardı. olmasaydı köleci toplum doğamaz dı. bu anlamda komünizm yani sınıfların ortadan kalkıp ihtiyaç noktasında üretim yapılacak toplum anlayışı bir ütopya hayal olmak dışında messier'in dediği gibi proleterya diktatörlüğünün insanları ve kendini avutmak için burjuva diktatörlüğe karşı kullandığı en büyük araç olup nihai bir hedeftir. gerçekleşene kadar da gerçek dışı masalcı bir kuramdır.
 

Mr. Zero

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Sormak istedim ilkel komünal toplumda hangi sınıflar vardı acaba?

Bunun ütopya olduğu gerçeği ise kabul görmüş birşey zaten.

Ayrıca insanlık tarihini yok eden; hep benim olsun isteğidir, insanlarda bencilik vardır. Bundan kaynaklı sürekli bir kaybedim bir ölüm vardır. Tarihdeki savaşların sebebide aslında bencilikden kaynaklı bence.
Ayrıca zaten herşey evre evre birbirini kovalıyor. Aynı köleliğin kalkmasıyla reformizmin doğması ve sonrası kapitalizm gibi. Veya sosyalizm, komünizme geçiş evresi ve komünizm gibi de denile bilir. Ayrıca şöylede bir gerçek var her sistem hep yıkılıyor ve bir yenisi geliyor. Bir şeyin başı varsa sonuda vardır da denile bilir bence..
 
P

pissen

Ziyaretçi
Valla tam olarak bende bilmiyorum nasıl bir sınıf olduğunu. Ama varoluşun kendisi dışındaki her şeyin bir sebep sonuç ilişkisi içerisinde geliştiğini biliyorum. Avcılar, gözcüler, kadınlar, çoçuklar o çağın doğrularına göre katmanlaşmış ve güçlü/güçsüz ilişkisi içerisinde sınıflanmış olabilir Mr. Zero. Marks tarih sınıf savaşımları tarihidir derken tarihi sadece lidyalıların parayı bulmasından baz alarak yola çıkmamış. Olayı üretim araçlarının mülkleştirmesine ve tekelleştirilmesine dayandırmış ki bunu engels'in esinlendiği de morgan diye bir araştırmacı üzerinden yapmış hatrım da kaldığı kadarıyla. Ama yabanıllık dönemi barbarlık dönemi gibi klan ve gentes ilişkilerine değinmişti. Ki buda ilkel komünal toplumda bir kamplaşmanın sınıflaşmanın olduğunun ispatıdır. Ek olarak Ben şahsen başlangıcı adem ve havva'dan sınıfsal farklılıkları direk Tanrı'ya bağlıyorum.
 

Mr. Zero

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Anladım. Ek bilgi paylaşımın için teşekkürler. Hayırlı geceler dilerim.
 

Ferdinand Bardamu

Kahin
Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
1,302
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
ters sorulmuş...ancak şunu bilmek gerekir..sosyalizmde kısıtlı özel mülkiyet vardır..komünizmde özel mülkiyet yoktur...sosyalizmde herkes yeteneğine göre çalışır yaptığı işe göre pay alır (ki bu kısmı kapitalist bölüşüm ilişkisini tarif eder...yani geçiş aşaması olması burada kendini gösteriyor mesela )..komünizmde ise herkes yeteneğine göre çalışırken ihtiyacı kadar pay alır...(burada artık bölüşüm ilişkisi kapitalist olmaktan çıkmıştır)..iki sistemde de karar verme yetkisi bireyden çıkar, devlete geçer....anarşizm bireycidir toplumcu değildir, karar mekanizması ferdin kendisidir onun üstünde bir otoriteye ihtiyaç yoktur,fert kurtulursa toplum kurtulur..marksistler tersine ancak toplum kurtulursa birey kurtulabilir demektedirler...ikisi de sosyalizm başlığı altında olmasına rağmen, marksistlere göre anarşistler özünde sosyalist değillerdir ....marksistler ve anarşistler birbirleri ile sıkı tartışma içerisindedirler..
 

Ferdinand Bardamu

Kahin
Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
1,302
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Komünal toplumda sınıf yoktur burada insanların ekonomik açıdan farklılaşmadığı belirtilmek isteniyor yani biri diğerinin üzerinde hakimiyet sahibi değildir..toplumda kararlar ortak alınmaktadır..elbette o toplum içerisinde de saygı duyulan kişilier ,diğerlerine nazaran kişisel özelliklerine göre öne çıkanlar vardır ancak onlar otorite değillerdir yahut sözleri kanun değildir,aynı toplum içerisinde aynı şartlar altında yaşamaktadırlar..somutlaştırırsak herhangi bir kabilenin ileri gelen bir insanını gördüğünüzde diğerlerinden ayıramazsınız...
 

Feylesof TeCe

Filozof
Yeni Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
926
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Bence (anahtar kelime bu)
Bence hiçbir şeyin bir yere ulaşma amacı yoktur. Şu anlamda yoktur, başka bir yere ulaşma amacı yoktur. Komünizm, komünizme ulaşmak ister. Başka bir yere ulaşmak istemez. Sosyalizm sadece komünizmle ilişkilendirilemez. Mesela NAZİLER? Partilerinin adı neydi? NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) yani Nasyonel Sosyalist Alman İşçi Partisi, demek ki Faşizm de sosyalizme ilgilenebiliyormuş. Faşizm demişken İtalyan faşizmi ile Alman faşizmi çok farklıdır aynı dönemde olmalarına rağmen. Yani her şey farklılık gösterir, her şey özünü yaşar.
 

Ferdinand Bardamu

Kahin
Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
1,302
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Nasyonel sosyalizm faşizmdir..Sosyalistlik ile alakası yoktur.Kendini öyle isimlendirmiştir ..Irkçı olan bir sistemin , ırkların birbirine üstünlükleri vardır diyen bir sistemin sosyalizm olamayacağı çok açıktır.İsterlerse ""Biz Öyle Böyle Sosyalist Değiliz Acayip Sosyalistiz Vallaha Partisi olsun adı..Sosyalizmin ne olduğu bellidir,gizli saklı değildir...Naziler sosyalist değillerdir,aksine anti sosyalistlerdir.Sosyalizmin de faşizimle alakası yoktur.. .Şimdi Recep Tayyip Erdoğan çıkıp ben Kemalistim dese bu onu Kemalist mi yapacak?...Nasyonel sosyalizm Spencerin düşüncelerinin ve Darwinizmin sosyal hayata adaptasyonudur..Evrim mantığının sosyal hayata uyarlanmasıdır..Sorumlusu Darwinin kendisi değildir...Almanya gibi emperyal ve sömürgeci bir devlet ortadayken bunu sosyalizmle ilişkilendirmek mantık dışıdır..Faşizm toplumların farklı gelişmişlik derecelerine sahip olduğunu zira bazı ırkların diğerlerinden üstün olduğunu ve aşağı ırklarda uygarlaşma kabiliyetinin olmadığını söylemektedir..Bunun bilimsel bir temeli yoktur..Sosyalizm dediğiniz bilimsel düşünceyi temel alan diyalektik materyalist felsefenin üzerine inşa edilmiştir,yani bilimin felsefesinin üzerine..Olayı bu kadar basite indirgenemek talihsizliktir.
 

glsezinrs

Kahin
Yeni Üye
Katılım
12 Ara 2010
Mesajlar
1,358
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
Komünal toplumlar, sadece yerleşik düzen öncesi avcılık/toplayıcılık döneminde var olmuştur.Yöneten-yönetilen ilişkisinin olmadığı bu dönemde yaygın egemenlik hakimdir.Mülkiyet özelleşmediği için toplumsal sınıflardan söz edilemez.Katılımcılar da bunu yazmışlar zaten..Bence bu soru, komünizmin ne olduğunu bilmeden (..sanılarak) sorulmuş..Komünizmin orijinal haliyle günümüzde hayata geçirilmesi mümkün değildir..Komünizmin kendisi bir geçiş dönemidir zaten ve eğer bir yere ulaşmak isteseydi bu "kapitalizm" olurdu.
 

Ferdinand Bardamu

Kahin
Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
1,302
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Tarihin akışını tersine çevirmişsiniz..Bugün komünizm derken, marksizm ya da bilimsel sosyalizm anlaşılır.Bu üçü aynı şeydir..Geçmiş toplumlarda ifade edilen komünlerle aynı şey değildir..Tarihsel süreç içerisinde komünal toplumdan köleci topluma, oradan feodal topluma ve nihayetinde kapitalist topluma geçilmiştir..Marks bundan sonra sosyalist topluma geçileceğini iddia etmektedir..Bunu yaparken de ciddi tarihsel ve sosyolojik araştırmalar yapmıştır Engels ile beraber ve bu saydığım toplumsal değişim sürecinin gerçekliğine nesnel biçimde ulaşmışlardır...Sosyalizm kapitalist ilişkilerin henüz tam olarak silinmediği bir zamanı ifade etmektedir,işçi sınıfı devlete hakimdir,burjuva üzerinde baskı kurmaktadır..Kapitalizm olmaz ise sosyalizm de olmaz zira sosyalizm onun içinden çıkan bir şeydir..Yani diyalektik bir süreç işlemektedir ve kapitalizm yahut burjuva sınıfı , kendi karşıtı olan proleter yani işçi sınıfını da yaratmaktadır..Kapitalist sistem ücretli, işçinin kendi emeğinin ürününe sahip olmadığı emeğin de bir meta olarak alınıp satılabildiği bir sistemi ifade eder..Burjuva yoksa proleter de yoktur..Kapitalizm yoksa, haliyle işçi sınıfının hakim olduğu sosyalizm de olmaz..Komünizmin kendisi bir geçiş dönemi değildir..Zira komünizm, sosyalizmden sonraki adımdır.Bu dönemde artık sınıf farkları ortadan kalkmıştır,kapitalizmin izleri silinmiştir..Toplum eşitlik temeline dayandığından ki özel mülkiyet yoktur,mülk devletindir, sınıf çatışmaları ortadan kalkmıştır zira sınıflar yoktur artık...Komünizmin hayata geçirilmesi mümkün değildir demeniz, bir klişeden ibaret kalmış gibi görünüyor..
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst