Kendilik nedir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe kategorisinde cogito tarafından oluşturulan Kendilik nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,800 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe
Konu Başlığı Kendilik nedir?
Konbuyu başlatan cogito
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Furkan Topal

cogito

Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Ocak 2010
Mesajlar
198
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
''Kendilik kendini kendisi ile ilişkilendiren bir ilişkidir veya ilişkinin kendisini kendisine ilişkilendirdiği ilişkidedir; kendilik ilşki değildir ama ilişkinin ilişkinin kendisini kendine ilişkilendirmesi olgusudur.'' Kıerkegaard
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Kohut’un anahtar kavramlarından birisi olan “kendilik nesnesi” çocuğun ve hatta erişkinlerin narsistik libido ile yatırım yaptıkları,gözlerinde kendi teşhirci ve büyüklenmeci kendiliklerini gördükleri kişiye-çocuk için hemen her zaman anne veya anne temsilcisi- verilen addır.
İlksel kendilik nesnesi çocuğu “gözleyen” olarak varolur ve başlangıçta çocuğun kendi benliğinden ayırt edilmez.Nesneye yatırılan libido narsistik libidodur ve nesneye çocuğun kendisine davrandığı gibi davranmaya eğilimlidir.Narsistik kişilik bozukluklarında yapılan aktarımın boğucu etkisi narsistik libidonun baskısından kaynaklanır.Narsistik libido aktarım esnasında terapiste yansıtılır.Bu aktarım nevrozunda odipal döneme ait ensest yönelimli dürtülerin terapiste yansıtılması ile karıştırılmaması gereken bir durumdur.
Arkaik kendilik nesnesinden dönüştürmeli içselleştirme ile oluşan benlik dokusu (ruhsal yapı) ve nesne libidosunun kullanıldığı olgun nesne yatırımları/ilişkileri (nesneye yönelik narsistik değil libidinal ve saldırgan itkiler barındıran) sayesinde nesnelerin kendilikten bağımsız güdülenmeleri ve tepkileri kabul edilmiştir.

Eğer narsistik yatırım yapılarak idealleştirilen nesne odipal veya gizil dönemde hayal kırıklığı yaratırsa dönüştümeli içselleştirme süreci o noktada durur.Sağlıklı bir üstbenin içermesi gereken gururun benlik saygısı için elzem olduğunu biliyoruz.Bu durumda benlik saygısı düşük ve idealleştirilmeye çalışılan figürlerin onayına bağlı olacaktır.Öte yandan nesneye yönelik libidinal ve saldırgan yatırımlar doğru biçimde yapıldığından kişinin ebeveyninden kaynaklanan kendi değer yargıları,standartları,hedefleri yerli yerinde olacaktır.
Demek ki narsistik idealleştirici sürecin kesintiye uğraması esasen “benlik saygısını” ve yaşantıdan alınan “ doyumu” engellemektedir.
 

cogito

Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Ocak 2010
Mesajlar
198
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
'' İnsan tindir. Ama tin nedir? Tin kendiliktir. Ama kendilik nedir? Kendilik kendi kendisiyle ilgili olan bir ilişkidir veya ilişkinin kendisinin kendisiyle ilgili olduğu bir ilişkinin içindedir; kendilik ilişki değildir ama ilişkinin kendi kendisiyle ilgili (olması olgusundan ibarettir)i İnsan sonluyla sonsuzun, geçiciyle ezeli ve ebedinin, özgürlikle zorunluluğun bir sentezidir, kısaca bir sentezdir. Bir sentez iki faktör arasınd bir ilişkidir. Böyle ele alındığında, bir insan henüz bir kendilik değildir.'' Kıerkegaard
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
sorgulamak, kendi dışına çıkarak "ben" olanı aramaktır. dıştakinin şekilendirdiği olan değil kendinin dışta olanla diyalektik etkileşiminden dolayımlı kendi şekillendirdiği kendi olandır. tin/ruh ondan ayrı değildir/o, tin/ruh ve kendi olmakla bir bütündür; ki, değilse o yok demektir. böyle ounca birey-toplum ikilemi ortadan kalkacaktır; birey sonuçta ten/ruh-tin ile kendi olsun olmasın sosyal dokudaki yerini alacaktır. kendin olmak ayraç içinde farkını koruyacaktır.
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Kendilik; kişinin özü, olduğu gibi olmasıdır.
Özentiden uzak kalmasıdır.
 

Furkan Topal

Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2010
Mesajlar
112
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Kendilik; kişinin özü, olduğu gibi olmasıdır.
Özentiden uzak kalmasıdır.

Özentilik, yanlış algılanmamalı. Kime özenildiğinede dikkat edilmeli. Zaten özentilik, karakter oluşumunda önemli bir parçadır. Annene babana özenirsin, yakınlarına özenirsin, biraz daha büyür süper kahramanlara özenirsin, biraz daha büyür Nietzsche'ye Schopenhauer'a özenirsin. Ve sonunda kendi karakterinin oluşmasına yardımcı olursun. Sonrada buna, bu benim 'öz'üm dersin :)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst