Kadın-Erkek Eşitliği Neden Önemlidir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde dragon tarafından oluşturulan Kadın-Erkek Eşitliği Neden Önemlidir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 410 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Kadın-Erkek Eşitliği Neden Önemlidir?
Konbuyu başlatan dragon
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan dragon

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Kadın ve erkek arasındaki eşitlik, her iki cinsiyete de yalnızca cinsiyetleri temelinde farklı muamele edilmemesi gerektiği anlamına gelir. Bu, yaşamın tüm alanları, örneğin iki cinsiyetin hakları, fırsatları ve statüsü için geçerlidir. Bu nedenle, erkekler ve kadınlar her konuda eşit muamele görmelidir. Bir kadının veya erkeğin cinsiyetlerinden dolayı farklı muamele görmesi gereken hiçbir durum yoktur.

Erkekler ve kadınlar eşittir. Erkekler ve kadınlar bazı açılardan farklı olsalar da, erkekler ve kadınlar arasındaki farklılıkların bir cinsiyetin diğerinden daha kötü olduğu anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir. Örneğin, erkekler ve kadınlar farklı şeylerde iyi olabilirler. Bunun bir erkek veya kadının birbirinden "daha iyi" olduğu anlamına geldiği ileri sürülmemelidir. Bu nedenle, erkeklerin ve kadınların eşit olması, erkeklerin ve kadınların aynı olduğu anlamına gelmez. Aslında, erkekler ve kadınlar farklıdır - çünkü her birey farklıdır - ancak bu, adil ve eşit muamele görmemeleri gerektiği anlamına gelmez.

Erkekler ve kadınlar eşit olduğu için, hem toplumda hem de evde böyle muamele görmelidirler. Örneğin, evdeki erkekler ve kadınlar eşittir. Bu nedenle sorumlulukları paylaşmalıdırlar. Örneğin, bir erkek ve bir kadının bir çocuğu veya çocukları varsa, bu bakım sorumluluğunu eşit olarak paylaşmalıdırlar. Bazı görevler bölünebilir, ancak bunlar her zaman erkek ve kadın arasında tartışılmalı ve bir cinsiyetin rolü olduğu varsayılmamalıdır. Evde erkekler ve kadınlar, diğer kişinin belirli şeyleri yapması gerektiğini varsaymamalıdır. Bu özellikle karı koca arasındaki seks için geçerlidir.

Kamusal alanda erkekler ve kadınlar da eşittir. Bu nedenle, erkekler ve kadınlar işyerinde aynı düzeyde aynı beceriyi sağlıyorlarsa, faydaları ve ücretleri de aynı olmalıdır. Becerilerine göre ücrette bir fark olabilir, ancak ücret cinsiyetleri nedeniyle erkekler ve kadınlar arasında asla farklı olmamalıdır.

Erkekler ve kadınlar eşit muamele görmediğinde buna cinsiyetçilik denir. Bu, bir erkeğin veya bir kadının cinsiyetleri nedeniyle başka hiçbir nedenden ötürü olumsuz bir şekilde muamele gördüğü anlamına gelir. Bu haksızlıktır çünkü erkekler ve kadınlar eşittir. Bu nedenle, eğer bir kadına kadın olduğu için eşit davranılmıyorsa, bu yanlıştır. Bu toplumda olmasına rağmen, erkekler ve kadınlar cinsiyetçiliğin daha fazla farkına varıyorlar ve bu nedenle insanlar davranışlarını değiştirmeye başladılar. Örneğin, insanlar cinsiyetçiliğe karşı seslerini yükseltmeye ve protesto etmeye başladılar, bunun yanlış olduğunu ve erkeklerle kadınların eşit olduğunu ilan ettiler. Modern ve mutlu bir toplumda cinsiyetçilik yoktur ve erkekler ve kadınlar hayatlarını eşitlik içinde yaşarlar.
 

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
Katılım
26 Nis 2009
Mesajlar
623
Tepkime puanı
62
Puanları
28
Kadın ve erkek eşit değildir...

Bir kadın naiftir , zariftir , güzeldir. Bir çiçek gibi bakılıp gözetilmesi gerekir. O erkeği tarafından sevildiğini bilmeli , sahiplenilmeli korunmalıdır.

Bir kadın erkeğinin kanatları altında yaşamalı , gerçekten onun bir parçası olduğunu bilerek yaşayabilmelidir.

Bir kadın erkeği tarafından sahiplenildiğini , sevildiğini , düşünüldüğünü bilmiyorsa susuz kalan bir çiçek gibi solar gider...

Kadınlık zaten bu demektir...
 

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
Katılım
26 Nis 2009
Mesajlar
623
Tepkime puanı
62
Puanları
28
Kadın erkek eşitliği , eğer bir kadının toplumsal alanda herhangi bir adeletsizliğe uğraması nedeniyle savunuluyorsa , savunulmasi gereken kadın erkek eşitliği gibi bir saçmalık değil , toplumsal adalettir.

Toplumsal alanda adaletsizlikler her zaman her birey için var olabilir , olmuşturda..

Kadın erkek eşitliği denen şey , toplumda cinsiyetsizliği yaygınlaştırarak , fıtratı bozmak ve toplumda kaosu yaymak için oluşturulmuş şeytani bir projedir.
 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
fıtratı bozmak ve toplumda kaosu yaymak için oluşturulmuş şeytani bir projedir.
İlk defa trolleyen mod. görüyorum. Hülasa zırva tevil kaldırmaz. Temelsiz dayanaksız uyduruk iddialarınızı kanıtlayınız?

Görünmeyen varlıklar(şeytan v.s.) görüyorsanız veya gerçekten var olduğunu iddia ediyorsanız şayet, derhal bir hastaneye başvurup, tedavi almanızı salık veririm.
 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Toplumsal cinsiyet eşitliği bir insan hakkıdır, ancak dünyamız kadınlar ve erkekler için fırsatlara erişim ve karar alma gücünde kalıcı bir boşlukla karşı karşıyadır.

Küresel olarak, kadınlar ekonomik katılım için erkeklerden daha az fırsata, temel ve yüksek öğrenime daha az erişime, daha fazla sağlık ve güvenlik riskine ve daha az siyasi temsile sahiptir.



Kadınların haklarının güvence altına alınması ve onlara tam potansiyellerine ulaşmaları için fırsatlar verilmesi, sadece toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için değil, aynı zamanda çok çeşitli uluslararası kalkınma hedeflerine ulaşmak için de kritik öneme sahiptir. Güçlendirilmiş kadınlar ve kız çocukları, ailelerinin, topluluklarının ve ülkelerinin sağlığına ve üretkenliğine katkıda bulunarak herkese fayda sağlayan bir dalgalanma etkisi yaratır.

Cinsiyetkelimesi, toplumların erkekler ve kadınlar için uygun gördüğü sosyal olarak inşa edilmiş rolleri ve sorumlulukları tanımlar. ( ) Toplumsal cinsiyet eşitliği, erkeklerin ve kadınların finansal bağımsızlık, eğitim ve kişisel gelişim için eşit güce ve eşit fırsatlara sahip oldukları anlamına gelir. ( ) Kadınların güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın kritik bir yönüdür. Bir kadının kendine değer verme duygusunu, karar verme gücünü, fırsatlara ve kaynaklara erişimini, evin içindeki ve dışındaki kendi hayatı üzerindeki gücünü ve kontrolünü ve değişimi etkileme yeteneğini arttırmayı içerir. ( ) Yine de toplumsal cinsiyet meseleleri sadece kadınlara değil, toplumdaki erkekler ve kadınlar arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. ( ) Erkek ve erkek çocukların eylem ve tutumları toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. ( )

Eğitim, odaklanılması gereken önemli bir alandır. Her ne kadar dünya eğitimdecinsiyet eşitliğinisağlamada ilerleme kaydetse de, kızlar hala okul dışı çocukların erkeklerden daha yüksek bir yüzdesini oluşturmaktadır. ( ) Gelişmekte olan ülkelerdeki kız çocuklarının yaklaşık dörtte biri okula gitmemektedir. Tipik olarak, okul ücretleri, üniformalar ve tüm çocukları için malzeme gibi masrafları karşılayamayan sınırlı araçlara sahip aileler, oğulları için eğitime öncelik verecektir. ( ) Aileler ayrıca ev işleri, su taşıma ve çocuk bakımı için kızların emeğine güvenebilir ve okul için sınırlı zaman bırakabilir. Ancak kız çocuklarının eğitimine öncelik vermek, gelişmekte olan ülkelerde belki de en yüksek yatırım getirisini sağlamaktadır. Eğitimli bir kızın evliliği ertelemesi, daha küçük bir aile yetiştirmesi, daha sağlıklı çocukları olması ve kendi çocuklarını okula göndermesi daha olasıdır. Gelir elde etmek ve siyasi süreçlere katılmak için daha fazla fırsatı var ve HIV ile enfekte olma olasılığı daha düşük.

Kadın sağlığı ve güvenliği bir diğer önemli alandır. HIV / AIDS, kadınlar için giderek daha etkili bir sorun haline geliyor. ( ) Bu, kadınların sağlık eğitimi için daha az fırsata sahip olması, cinsel ortaklıkta eşit olmayan güç veyacinsiyete dayalı şiddetin bir sonucu olarak ilişkili olabilir. Anne sağlığıda özel bir endişe konusudur. Birçok ülkede, kadınların doğum öncesi ve bebek bakımına sınırlı erişimi vardır ve hamilelik ve doğum sırasında komplikasyonlar yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu, kız çocuklarının hazır olmadan önce evlendiği ve çocuk sahibi olduğu ülkelerde kritik bir endişe kaynağıdır; genellikle 18 yaşından çok önce. ( ) Kaliteli anne sağlığı bakımı, anneleri kendi sağlıkları ve çocuklarının sağlığı konusunda bilinçli karar vericiler olarak güçlendiren bilgi ve hizmetler için önemli bir giriş noktası sağlayabilir.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında son odak noktası kadınların ekonomik ve politik olarak güçlendirilmesidir. Kadınlar dünya nüfusunun% 50'sinden fazlasını oluştursa da, dünya servetinin sadece% 1'ine sahipler. ( ) Dünyanın her yerinde, kadınlar ve kızlar uzun saatler boyunca ücretsiz ev işi yapıyorlar. Bazı yerlerde, kadınlar hala toprak sahibi olma veya mülk miras alma, krediye erişme, gelir elde etme veya iş ayrımcılığından arındırılmış olarak işyerlerinde yükselme haklarından yoksundur. ( ) Evde ve kamusal alanda da dahil olmak üzere her düzeyde, kadınlar karar vericiler olarak yaygın bir şekilde yeterince temsil edilmemektedir. Dünyanın dört bir yanındaki yasama organlarında, kadınlar 4'e 1'den daha fazladır, ancak kadınların siyasi katılımı cinsiyet eşitliği ve gerçek demokrasiye ulaşmak için çok önemlidir. ( )

Dünya Ekonomik Forumu geçtiğimiz günlerde ABD'yicinsiyet farkıendeksinde dünyada 19. sırada yer aldı. ( ) Seçilmiş Kongre üyelerinin beşte birinden azını oluşturan kadınlarla siyasi güçlendirmeyi ABD için en büyük cinsiyet eşitliği sorunu olarak tanımlamaktadır. ABD, ekonomik güçlenmede daha üst sıralarda yer aldı, ancak kadınların kazanma gücü erkeklerinkinden yaklaşık% 20 daha düşük kaldı. ( ) Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kadınlar, ilkokul, ortaokul ve üniversite eğitiminde yüksek düzeyde okuryazarlık ve kayıt ile çok yüksek bir eğitim kazanımı sıralamasına sahiptir. Şu anda, üniversiteye giden erkeklerden daha fazla ABD'li kadın var. ( )

Küresel olarak, hiçbir ülke cinsiyet eşitliğini tam olarak elde edememiştir. ( ) İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç gibi İskandinav ülkeleri, cinsiyet farkını kapatma yönündeki ilerlemelerinde dünyaya öncülük ediyor. ( ) Bu ülkelerde, erkekler ve kadınlar için mevcut gelir, kaynak ve fırsatların nispeten adil bir şekilde dağıtılması söz konusudur. En büyük cinsiyet farkları öncelikle Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya'da tanımlanmaktadır. Bununla birlikte, Lesotho, Güney Afrika ve Sri Lanka da dahil olmak üzere bu bölgelerdeki bir dizi ülke, cinsiyet eşitliğinde Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bırakmaktadır. ( )

Dünyanın dört bir yanında, Barış Gücü Gönüllüleri toplumsal cinsiyet eşitliğini ele almak ve kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek için topluluklarla birlikte çalışıyor. 1974'teKongre, Barış Gücü Gönüllüleri'ninkadınları ülkelerinin ekonomik, politik ve sosyal kalkınmasına aktif olarak entegre etmelerini gerektiren Percy Değişikliğini imzaladı. ( ) Birçok Barış Gücü Gönüllüsü, kızların özgüven ve liderlik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için Camp GLOW programını veya Dünyamıza Liderlik Eden Kızlar'ı uygular. Cinsiyet eşitliğini sağlamada erkeklerin ve erkek çocukların eşit ortaklar olması gerektiğini kabul eden Gönüllüler, Erkeklerimize Mükemmelliği Öğretme (TOBE) kampları aracılığıyla erkeklere liderlik ve yaşam becerileri öğretiyor. Barış Gücü Gönüllüleri, sağlık eğitimi, iş geliştirme yoluyla ve kadın hakları ve topluluklarına katkıları konusunda farkındalık yaratarak toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini teşvik eder. Paul D. Coverdell World Wise Schools ziyaret ederek Barış Gücü Gönüllüleri'nin topluluklarla nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinin.


 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Fiziksel eşitlik yok diye, erkekler boşuna havalara girmesinler, çünkü mesele aslında bambaşka. Mesele fırsattan istifade, kadınlar her bakımdan erkeklerin himayesine sokulmaya çalışılıyor. Erkeklerin böyle bir hakkı yoktur ve olamazda. Kadın her bakımdan, tıpkı erkekte olduĝu gibi, özgürdür. Özgür olmalıdır, çünkü her bireyin böyle bir hakkı vardır. Kendi geleceĝi ve hayatı hakkında her türlü kararı erkeklere danışmadan özgürce verebilmelidir.

Kadınlara tüm eĝitim olanakları sunulmalı ki erkeklere olan baĝımlılıktan kurtulabilsinler. Bunun ilk adımı okula gitmekten, meslek eĝitiminden başlar. Kabiliyeti ve hevesi olan, akademisyen kariyer de yapabilmeli. Ancak bu şartlarda erkeĝin boyunduruĝundan kurtulma imkanı doĝar.

Erken yaşta olan evliliklere karşı her türlü önlemler alınmalı, çünkü çoĝu mutsuz evliliĝin sebebi erken yaşta olanlardan kaynaklanıyor. Bundan en fazla zararı kadınlar görüyor. Eşinden memnun olmayan veya kaba kuvvete mahsur kalan kadınlar, ana/baba evine dönemiyorlar veya dönmeleri bir şekilde istenmiyor. Erken evlendirildikleri için herhangi bir mesleki eĝitimleri de olmuyor çoĝunlukla. Haliyle erkekten baĝımsız bir hayat sürdüremiyorlar. Bu nedenle gelecekleri kararmış bir şekilde ne yapacaklarını bilmiyorlar.

Kadınların daha da özgürleşmesi, bilinçlenmesi, okutulması, iş hayatında eşit şartlara sahip olması, özel hayatında kendi kaderini kendisi belirlemesi toplumu ileriye, çaĝdaşlıĝa ve toplumsal barışa götürür. Tersi olması durumunda, kadınlar ezilir, hor görülür, sesi kıstırılır, çocuk doĝurma makinası olarak görülür, okumaları istenmez, dört duvar arasına tıkılır, dövülür hatta öldürülür.
 
Son düzenleme:

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
WHO´nun (Dünya Saĝlık Örgütü) bir araştırmasına göre dünyadaki her 3 kadından biri eşinin kaba kuvvetine maruz kalıyor veya ilişki dışı cincel tacize uĝruyor. Bunlar bilinenler ancak bilinmeyen/bildirilmeyen vakaların çok daha büyük boyutlarda olduĝu tahmin ediliyor.

Bunun böyle olmasının yegane temeli, bir önceki iletimde belirtiĝim gibi, erkeklerin kadınlara her şeyi yapabileceklerini veya yaptırabileceklerini zannetmeleri. Bunu yapmalarına iten sebebin temeli fiziksel üstünlüklerinden kaynaklanıyor elbette. Bunu inkar etmenin âlemi yok.

Kaba kuvvet gören, dövülen, tecavüze ve cinsel tacize uĝrayan kadınların çoĝu sessiz kalıyor. Sineye çekiyorlar, çünkü korkuyorlar, aile/mahalle baskısı var ve imkanları çok kısıtlı. Hele ki ekonomik baĝımsızlıkları veya meslekleri yoksa, durum onlar açısından bir hayli kötü. Halbuki daha cesaretli olabilseler ve her vakayı şikayet edebilseler, o zaman onların lehine bazı şeyler deĝişecektir mutlaka.

Yanlış anlaşılmaması açısından bilmekte fayda var. Bu tür vakalar dünyanın dört bir yanında ve her toplumda yaşanıyor. Yani hiçkimse "Benim toplumum, benim insanım, benim halkım böyle bir şey yapmaz" minvalinde bir şeyler yazmaya kalkmasın, çünkü komik olur.

Farkındalıĝın farkına varılması, insanları diĝer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden birisi olmasına raĝmen bazı özelliklerimiz hâlâ çok ilkel. Şahsi emellerimiz uĝruna kaba kuvvete başvurmayı hâlâ bırakamadık. Bu nedenledir ki kadınların ve zayıf olanların ezilmesi, hor görülmesi, dövülmesi ve öldürülmesi devam edecek ve savaşlar bitmeyecek.

Hasılı kadınlara sözde güzel ve romantik methiyeler yazmak, yaşanan gerçeklerin çok vahim boyutlarda olduĝu gerçeĝini deĝiştirmiyor maalesef.
 
Son düzenleme:

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

16 gün boyunca çıplak ayakla Türkiye'ye yürüdü! İran'dan kaçan Noorbibi hikayesiyle ağlattı: Ailem zorla cinsel ilişkiye girmemi istedi​


Gökhan Çınar'ın sunumuyla ekrana gelen Katarsis programına bu hafta 28 yaşındaki Afgan kökenli Noorbibi konuk oldu. 'da yaşadığı korku dolu yılları ve Türkiye'ye kaçışını gözyaşları içinde anlatan Noorbibi, ''4 yıldır Türkiye'deyim ve 4 yıldır dayak yemiyorum'' sözleriyle yürek burktu.​


16 gün boyunca çıplak ayakla Türkiye'ye yürüdü! İran'dan kaçan Noorbibi hikayesiyle ağlattı: Ailem zorla cinsel ilişkiye girmemi istedi


Babasının kendisini zorla yaşlı bir adamla evlendirmek istemesine katlanamayan Noorbibi, ''Anlatmak, ben ve dünyadaki bütün kadınlar için büyük bir adım olacak'' diyerek Gökhan Çınar'a konuştu. Seneler evvel Türkiye'ye kaçan Noorbibi, hayat hikayesiyle tüyleri diken diken etti.
İşte Noorbibi'nin konuşmasından satır başları:
Baskıcı bir ailede doğdum, kız çocuklarına hiç değer verilmeyen bir aileydi. Gözümü açtığım gibi ayrımcılığı tanıdım. Kızları sadece evlendirmek için büyütüyorlardı. Annem ve ben sürekli şiddet görüyorduk.

''BABAM, ANNEMİN BELİNİ KIRDI''​

Babam şeriata ve dini meselelere çok önem verirdi. İnsanların ne düşündüğünü çok önemserdi. Annem, babamın gözlerinden çok korkardı. Ben 24 sene boyunca şiddet gördüm. Türkiye'ye geleli 4 yıl oldu ve 4 yıldır şiddet görmüyorum. Babam zengin bir adamdı ama biz komşuların eline bakıyorduk bir şey yemek için. Bir kıyafetimiz vardı, onu yıkayınca kurumasını beklemek zorundaydık. Bir gün babam, bizi döverken annemin beli kırıldı ve ben o gün büyüdüm. Annem artık yatalak bir kadındı ve ona ben bakmak zorundaydım.

16 gün boyunca çıplak ayakla Türkiye'ye yürüdü! Afgan kökenli Noorbibi hem ağladı hem ağlattı: Ailem zorla cinsel ilişkiye girmemi istedi

''ACIDAN UYUYAMAZDIM''​

Biz dayak yerken etrafta kimse sesini çıkaramazdı ki bu normal bir dövme de değildi, babam bizi alıp duvara fırlatırdı. Annemin beli kırıkken, hasta yatarken bile dayak yedi. Çocukluk dendiğinde aklıma şiddet ve korkudan başka bir şey gelmiyor. Bıçakla, hortumla, eline ne geçerse bizi öldürene dek döverdi. Hortumla dövdüğü yerlerin acısından uyuyamazdım. Annemin annesi oldum. Büyümek benim elimde değildi, çocukluğum elimden zorla alındı. Bir buzdolabımız vardı, önce ikiz kardeşimi, sonra kendimi saklardım. Babamın, bizi orada bulacağını bildiğimiz halde yine gider oraya saklanırdık. Çocukluk işte...



''BEN DAYAK YEDİĞİM İÇİN SİZİ DE DÖVÜYORUM''

Annem sevginin ne olduğunu bilmediği için bize de gösteremedi. 'Ben dayak yediğim için sizi de dövüyorum' derdi ama erkek kardeşlerimi dövmezdi. Evde, okulda, parkta... Her yerde kadın erkek ayrımcılığını görüyorsunuz İran'da. Aslen Afganistanlı olduğumuz için İran'da vatandaş olarak hiçbir hakkımız yoktu. Bu durumu asla devlete şikayet edemezsin, çünkü sen bir yabancısın. 'ı hiç görmedim, bilmiyorum.
16 gün boyunca çıplak ayakla Türkiye'ye yürüdü! Afgan kökenli Noorbibi hem ağladı hem ağlattı: Ailem zorla cinsel ilişkiye girmemi istedi

''KADINLARIN VÜCUT KIVRIMLARI TAHRİK EDİCİYDİ''​

İran'da yalnızca bir erkeğin yanındaysanız anlamınız var. Tek başına gezmek, makyaj, spor yapmak, her şey yasak. Kadınların vücudundaki kıvrımlar, ince ses tonu, saçlarımız her şey tahrik edici onlar için. Çok küçük şeyler için bile savaşmak zorundaydık. Sadece başımızı açıp gezmek istemiyoruz ki biz, yaşamak ve kendimiz olma hakkını istiyoruz.

''GECE ŞİDDET GÖRÜP SABAH OKULA GİDERDİM''​

Okumak isteyen kız çocuklarının yalnızca okuma yazma öğrenmesine izin verilirdi. Kitaplarımı bile saklardım babam yırtmasın ve beni dövmesin diye. Akıllı bir öğrenciydim, okumaya çok hevesim vardı, gece şiddet görüp sabah okula giderdim. Neden okuyamadığımı anlamıyordum, halbuki okumak istemeyen erkek kardeşimi zorla okula gönderiyorlardı. Ama en sonunda diplomamı aldım, her şeye değdi.
Kitap okurken, dünyadan alamadığım bütün cevapları alıyordum. Evlenmek istemediğim ve eğitimime devam etmek istediğim için hakkımda çeşitli dedikodular çıkmıştı. Ama iyi ki de yapmışım, o yüzden şu an buradayım, yapmasaydım belki de şimdi hiç tanımadığım bir adam ile evliydim.
16 gün boyunca çıplak ayakla Türkiye'ye yürüdü! Afgan kökenli Noorbibi hem ağladı hem ağlattı: Ailem zorla cinsel ilişkiye girmemi istedi

''YA ÖLECEKTİM YA KAÇACAKTIM''​

15 yaşındaydım, babam ikiz kardeşimi zorla evlendirdi. Sıra bendeydi artık. Ya ölecektim ya kaçacaktım. Bir gün okuldan eve geldim, üvey amcam evde, takım elbiseli bir şekilde oturuyor. Annem ve kardeşim yüzüme bakmıyor. Meğer üvey amcam bir kızı beğenmiş ama parası kızı almaya yetmemiş, aile de 'siz de bizim oğlumuza bir kız verin, hesap kapansın' demiş. Babam da beni o ailenin oğluna vermiş. Değersiz olduğumu biliyordum ama bu kadarını beklemiyordum... Üstelik çocuğun akıl sağlığı yerinde değildi ve benden küçüktü. O gün kendime söz verdim: Babam boynumu bile kesse kimseyle evlenmeyecektim.

''AİLEM ZORLA CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEMİ İSTEDİ''​

Amcam yurt dışına çıktıktan sonra o kızı istemedi. Ama İran'daki nişanlısıyla cinsel birliktelik yaşadığı için ailem benim de nişanlımla cinsel ilişkiye girmemi istedi. Bedel böyle ödenecekti. Öyle olunca ben de onların kızları gibi dul olacaktım. Akşam beni o odaya zorla soktular. Çok çaresiz kalınca, çocuğu ölümle tehdit ettim. O halimden çok korktu ve kurtuldum. Ama sonra kimse beni istemedi, artık genç bir kız değildim, duldum. Babam bu sefer de yaşlılarla evlendirmeye çalıştırdı beni. O olay kaçmama vesile oldu.

''BABAM MUTFAKTAN BIÇAK ALMAYA GİTTİĞİNDE...''​

Babam anneme para verdi, beni yaşlı arkadaşıyla evlendirecekti. Nikah için hazırlıklara başladılar. Ben çıldırdım ve babama hakaret etmeye başladım,bu yüzden saatlerce dayak yedim. Oradan nasıl kaçtım bilmiyorum, babam mutfaktan bıçak almaya gittiğinde ben dışarıya kaçtım ve ikiz kardeşimin evine saklandım.

''ÇIPLAK AYAKLA GÜNLERCE YÜRÜDÜM''​

Kısa bir süre sonra bavula kalbimi koydum ve yollara düştüm. Hiçbir hazırlığım yoktu. Yolda terliğim koptu ve çıplak ayakla günlerce yürümek zorunda kaldım. En sonunda acıya dayanamadım ve eşarbımı ayağıma bağladım. Herkesin montu vardı, ben incecik bir şey giymiştim. Yolda kimse kimseye yardım etmiyordu, benim o şartlarda buraya gelmem mucize oldu.

''BİTMESİN DİYE 1 EKMEĞİ 1 HAFTA BOYUNCA YEDİM''​

İkiz kardeşim maddi manevi hep arkamda durdu. Türkiye'de yaşayan arkadaşına yönlendirdi beni, 1 ay o arkadaşının evinde kaldım. 1 TL bile yoktu elimde, 1 hafta aç kaldım. Ekmekçiye gidip ekmek istedim, o ekmeği 1 hafta boyunca yavaş yavaş yedim bir daha alamam diye. Sonra bulaşıkçı oldum, karnım doyduğu için mutluydum, para biriktirip küçük bir ev kiraladım. Türkçe'yi öğrendim ve psikoloji bölümünü kazandım. Şu an bir şirkette temizlik görevlisiyim, önceki işlerimden ayrılmak zorunda kaldım çünkü yalnız bir kadın olmak her yerde zormuş...
Kardeşlerimle iletişimim devam etmiyor, sadece ikiz kardeşimle konuşuyorum. Onları çok özlüyorum. Ses tonlarını bile özledim.
 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Annem sevginin ne olduğunu bilmediği için bize de gösteremedi. 'Ben dayak yediğim için sizi de dövüyorum' derdi ama erkek kardeşlerimi dövmezdi. Evde, okulda, parkta... Her yerde kadın erkek ayrımcılığını görüyorsunuz

Eğitim böyle bir etkiye sahip işte. Anne bile çocukken öğrendiği yanlışı diğer nesillere aktarıyor. Kızına zulm ediyor. Doğru davranışı kavrayıp, diğer nesillere aktaranlar şanslı. Onların çocukları şanslı...

Türkiye' de rahat ettiğini söylüyor. Fakat aynı, benzer kültürün burada da olduğunu sanırım anlamamış. Umarım aynı zihniyetten biri ile arkadaşlık edip, evlenip bunu tekrardan deneyimlemez. Evleneceği erkeği seçeme özgülüğü olmayan, erken yaşta zorla evlendirilen kadınlar bizde de çokça mevcut.
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst