İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefi Tartışmalar kategorisinde Laetna tarafından oluşturulan İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,553 kez görüntülenmiş, 44 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefi Tartışmalar
Konu Başlığı İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?
Konbuyu başlatan Laetna
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan turko29

mahsun

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
6 Kas 2008
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

senin dedigin gibidir bizde düşüncelerimizi ifade edelimki fikir alış verişi olsun doguştan ölüme kadar yaşadıgı sürec içerisinde nasıl iylik yapıyorsa temilindede kötülük yatıyor tabiatın dengesi var oluşumuzdan bu yana iyligi ayırt edebilmek için kötülük vardır .Kötülük olmasaydı iyilik hiçbir zaman bulunamazdı. ihtiyac duymasının sebebide kendi düşüncesiyle sebebin bilerek yada bilmeyerekte olsa ana temel dengedir diye düşünüyorum yaşam var oldukca dengeler bu şekilde devem etmek zorundadır yoksa yaşam var olmaz saygılarımla mahsunn
 

Varun

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 Kas 2008
Mesajlar
22
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

İyilik yapabildiğinin de farkına varabilmesi için .
 
I

ikra

Ziyaretçi
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

insan nefsine ve seytana yenik duserse her turlu kotuluk yapmaya ihtiyac duyar...olabildigince vicdanimizin sesini dinlemeliyiz...
ALLAH bizi goz acip kapayincaya kadar da olsa nefsimize birakmasin...
tabi seytanin serrinden de ALLAH`a siginiriz...
 

Laetna

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Tem 2008
Mesajlar
443
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yaş
34
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

İkra umarım beni yanlış anlamazsın. Hani ya bu şeytana uyduğumuzda kötülük yapıyoruz ya, işte nelerdir bu kötülükler,neye kötü neye iyi diyoruz peki? Kötü ile iyiyi ayıran aradaki fark ne?
 
I

ikra

Ziyaretçi
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

Vicdanimiz, yani özümüz iyi olani emreder, nefsimiz ise kötülükleri... Aradaki farki anlamamiz icin egomuzdan, nefsimizden kurtulup öze ''cikmamiz'' gerekir.
 

Laetna

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Tem 2008
Mesajlar
443
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yaş
34
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

Peki o zaman bir parasız insan son derece aç bir şekilde sokakta dolaşırken sıcak ekmek kokuları aldığı bir fırından ekmek çalıp karnını doyurduğunda bu iyi mi olur yoksa kötü mü? Karnı aç olan için iyi olur ve ekmek sahibi için de kötü olur. Öyle ki bu davranışta toplumda kötü sayılır ama karnı aç olan için bu davranış iyidir. Bu devrede iyi ve kötü çelişkilere giriyor bende bunu soruyordum. Peki sence iyi ve kötü nedir? İyi ve kötüyü biz neye göre belirliyoruz? İyi ve kötü bir basma kalıptan mı ibaret? İyi ve kötü var mı? İyi ve kötü kişiden kişiye değişir mi?
 
K

kuzeys

Ziyaretçi
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

Biraz düşünecek olursak, iyilik nedir kötülük nedir diye sorması lazım insanın kendine.

Her şeyin öğretilmiş olduğu bir dünyada sınırlalarak eğitiliyoruz ve yetiştiriliyoruz. İmamın doğrusu papaza uymazken, papazın doğrusuda meyhaneciye uymuyor. Çünkü öğretilen dünyanın aksine edinimsel olarak kavranın doğrular - ki burada gerçekler en doğru tanımlamadır bence- birbirlerine çok zıt ve aykırı şeyler olabiliyor. Birey burada kişisel olarak kendini aşabilsede toplumsal olarak aşamıyor. Çok basit bir dille şöyle düşünebiliriz. Hepimiz günlük yaşamda topluma ve çoğu zaman bizlere aykırı gelen şeylere beşeri kuralları ve kanunları görmezden gelip vicdanen hoş görü gösterebiliriz. Ama toplumsal olarak söz konusu aykırı şeylere müssemma göstermek bu tür davranışların ve olayların önünü açacağı için ve kısmen meşrulaştırcağı için hoş karışlanmaz. Kindar bir insan değilsek bir dostumuzun bize yaptığı çok büyük bir kötülüğü görmezden gelip bu bana nasıl yaptı gibi şeyler diyebiliriz ama asla özünde o kötü olaya değinmeyiz, çünkü o kötülüğü aşmısızdır aşamadığımız toplumsal statükoculuğumuzdur benliğimizdir. Baklava çalmak kötü bir şeymidir onlarca kitap çaldım ortaokul sıralarındada durumumuz iyi olmasına rağmen süslü kalem çalardım burada suç ailenin mi hayır aksine onlar daha ilgiliydiler bir eksiğim olsa benden önce onlar kapatırlardı. Bunun sebebi heycan adranelin olabilir mi bence öyle değilse bir hırsız olaraktan kötü bir insanım :) Ya bir insan olarak nasıl biriyim.. ki burada soru

Kötülük ve insanın buna neden ihtiyaç duyduğu

Doğru ve yanlış sorgulaması ile bunun içinden çıkmak ailemizin bizi senelerdir kısıtlı ve sınırlı bir şekilde yetiştirip kısıtlanmış ve sınırlandırılmış zihinler olarak hayat itmesine benzer.. Paylaşma kızım onunla elma şekerini -- ben sana dedemdim mi olum ensesine bir vuruşta al o elma şekerini diye.. Bu hikaye uzar uzar gider.

Arada kaçırılan ve yadsınan şey gerçeğin ta kendisi olur. Çünkü görecelidir gerçek. Toplumsal ilişkilere yakınlık ve ilgi göstersede o toplumun yeşerdiği nesnellikte, üretim ilişkisinde vücut bulur gerçek. Nasıl mı hafızamda yarım bir şekilde hatırladım. 97 baharında Kadıköy'ü yıkan gençliğin karafilleri söküp makyajlı, janjanlı dükkanlara kaldırım taşları ile süslenmiş karanfiller saçması.. Yoğurtçu parkından bir kaç ölüm haberi gelmeden Kadıköy karafillerle süslenmiş sokakları ve varoşlardan Kadıköy'e gelebilmek için çamur tarlasına batmış insanların çizmelerini düşün gerçek orada iyi ve kötü barok mimarisi ile inşaa edilmiş Hadarpaşa tren garından pek seçilmese de meydanda bir çok şey net bir şekilde seçilebiliyor.

Ki burada çok kanlı ve şiddetli olmasına rağmen evcimen bir gerçeğin örneği var;

Gaspçılar, tecevüzler, katiller görmediğim algıyalayıp hissedemediğim o kadar çok manzara varki her insan bir dünya her çift göz ise bir evren diyesim geldi.

İlk mesajım olduğu için ve tablusal çirkinlikleri meşrulaştırmak niyetinde olmadığım için les fleurs du mal diyerekten sevdiğim bir yazardan bir dörtlükle herkese merhaba diyiyorum :)

Kötülük çiçekleri

ey sen, meleklerin en güzeli ve en bilgesi
kaderin ihanetine uğramış, övgülerden yoksun tanrı,
ey şeytan, acı büyük sefaletime !
ey haksızlığa uğramış, sürgünün prensi
ve mağlup, en çok yardım edilen
ey şeytan, acı büyük sefaletime !


esenlikle..
 

Laetna

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Tem 2008
Mesajlar
443
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yaş
34
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

Gerçektende bayağı ayrıntılı ve açık olmuş. Her insanın kendi felsefesini yaratabileceğini ispatlar nitelikte yazılar bunlar. Gerçekten birazda olsun düşünüp cevapladığın için teşekkür ederiz. Bu arada şu şairin adını da yazsaydınız gerçekten sevinirdim.
 

est

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
30 Kas 2008
Mesajlar
47
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

Anlayabildigim kadariyla konu asiri dagilmis durumda.. Bir tanim yapilmaya calisilirken is bir yanda tanriya obur yanda teror orgutune vs kaymis..

Arkadaslar, bence iyi/kotu kavramlari gayet basittir. Birey acisindan ele aldigimizda,

iyi, kisinin kendi cikarlarina uygun olan durum,hareket vs dir.. kotu ise tam tersi seklinde kisinin cikarlarinin zararina olan davranis ve durumlardir..

toplumsal acidan baktigimizda ise,

iyi, toplum isleyisine dogrudan zarar vermeyen herseydir.
kotu ise, toplumun isleyisine zarar veren ve birlikte yasamanin gerekliligi olarak o davranisi,hareketi,durumu ortadan kaldirmak amaciyla cezalandirilmasi,degistirilmesi gereken davranis,durum,harekettir.

Bunu aslinda biraz dusundugumuz zaman fark edecegimiz gibi hepimiz bu sekilde algiliyoruz assagi yukari. Ama genelde bizim sorun yasadigimiz kisim bireysel acidan yapilan iyi/kotu tanimini topluma uyarlamaya calismakla ortaya cikiyor.

Ve tabii ki etik sorunlari.. ama etik sorunlarinin temeli bizde Allah korkusudur,baska da etik degerleri olan kisi sayisi pek azdir. Eh Allah- cennet/cehennem kavramlari da toplumsal birliktelik icin gereklidir zaten.

Ve bir diger sorun ise bir durum,davranis oldugunda olaya kimin tarafindan bakip kimi suclayacagimizi belirlemeye calisirken oluyor, cunku, bir insan toplumsal acidan bakildiginda da bir kotuluk yapmis ise cezalandirilmak zorundadir. Boylece ornek teskil eder ve bir arada yasamanin sinirlari-kurallari korunmus olur. Bu yuzden, cok kati bir davranis olacak belki ama, topluma dogrudan zarar veren her kim olursa olsun ve hangi kisisel nedenle bunu yapmis olsun cezalandirilmak zorundadir.

Bu noktada yine dikkat etmek gerekiyor cunku eger bu sekilde kati bir tutum izlenirse toplumda ilerleme olmaz diyenler olacaktir. Ancak, toplumun bir butun olarak katildigi olaylar topluma karsi olamaz ve iyi taniminda belirttigim gibi toplum isleyisine dogrudan zarar vermeyen ve toplumun degisim surecine ivme katan durumlar toplumu yavasca gelistirir.


Sonuc olarak, eger toplumun uzerinde bir konuma sahip degilsek,siradan bir toplum uyesiysek, toplum icerisinde gerceklesen tum olaylari toplum acisindan sabit gorulen iyi/kotu tanimlarina gore yorumlamaliyiz ve o iyi/kotu tanimina gore hareket etmeliyiz. Aksi takdirde bir toplum icerisinde yer edinemeyiz. ( tabi bizim ulkemizde bunun biraz tersi gerceklesiyor gibi..? )


Bu tanimlari kendi dusunusume gore yaptiktan sonra, asil soruya cevap verebilirim :

Insan neden kotuluk yapmaya ihtiyac duyar?

Bu kadar sacma bir soru daha once pek az defa duydugumu ifade etmek isterim. Hangimiz sabah kalktigimizda, bayadir kotuluk yapmiyorum ya bugun kotuluk yapayim,kotulugum geldi ( ihtiyac?) diye dusunuyoruz ki? Herneyse, mantikli bir cevap vermek gerekirse;

Kisinin kendi iyi ve kotusunu,yani kendi cikarlarini, toplumun iyi ve kotusune uyduramamasi yani toplum cikarlarina uyduramamasi veya kendi cikarlariyla toplum cikarlarinin ortusup ortusmedigine dikkat etmeyerek sadece kendi cikarlarini dusunerek hareket etmesi olayini hic kimse ihtiyac duydugu icin yapmaz. Tabii ki kendi cikarlarimizi korumak istiyoruz hepimiz. Yani, kacimiz komunal,herseyin herkese esitce verildigi bir duzende yasamayi istedik ki simdiye dek? Cok azimiz. Yani temelde, elimizde firsat oldugunda hepimiz toplum cikarlarina uymayan seyleri kendi cikarlarimiz icin yapariz. Bir sakiz calmakta bir insan oldurmekte bir ihaleye fesat karistirmakta ayni seydir. Eger cikarlarimiz bizi zorluyorsa, cekinmeden yapariz.( etik veya dini degerlerimize saygi gosterdigimiz olcude yapmayabiliriz de gerci ) Ehh buna kotu diyen de iki tip insan vardir,
1- Toplumun isleyisini bozdugunu bildigi icin kotu der. ( En basitinden '' bugun o adama yapan yarin bana da yapabilir, o yuzden cezasiz kalmamalidir '' veya '' hepimizin anasi bacisi var gebertin su sapigi '' dusuncesi bunu temsil edebilir cunku cezasiz kalirsa toplum isleyisi-statukosu bozulur. )

2- Kendisi yapamadigi icin kiskancligi dolayisiyla kotu der. ( biz genelde bu durumlarda '' helal olsun adama '' diyoruz gerci.. )
 

uzak şehir

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
20 Ocak 2009
Mesajlar
16
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

kendini kanıtlamak ve farklı olduğunu göstermek için, bilinçiçi olarak tatmin olma arzusu
 

Laetna

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Tem 2008
Mesajlar
443
Tepkime puanı
6
Puanları
18
Yaş
34
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

uzak şehir ' Alıntı:
kendini kanıtlamak ve farklı olduğunu göstermek için, bilinçiçi olarak tatmin olma arzusu

Sayın, uzak şehir elbetteki açıklamanız düşüncelerinizi ifade edebilir ama ben tekrar rica etmek istedim.
Lütfen arkadaşlarımızın buraya yazdıkları örnekleri okuduktan sonra tekrar cevap verirseniz yanıldığınızı göreceksiniz.
 

Fairy

Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Nis 2009
Mesajlar
111
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
2023
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

est ' Alıntı:
Anlayabildigim kadariyla konu asiri dagilmis durumda.. Bir tanim yapilmaya calisilirken is bir yanda tanriya obur yanda teror orgutune vs kaymis..

Arkadaslar, bence iyi/kotu kavramlari gayet basittir. Birey acisindan ele aldigimizda,

iyi, kisinin kendi cikarlarina uygun olan durum,hareket vs dir.. kotu ise tam tersi seklinde kisinin cikarlarinin zararina olan davranis ve durumlardir..

toplumsal acidan baktigimizda ise,

iyi, toplum isleyisine dogrudan zarar vermeyen herseydir.
kotu ise, toplumun isleyisine zarar veren ve birlikte yasamanin gerekliligi olarak o davranisi,hareketi,durumu ortadan kaldirmak amaciyla cezalandirilmasi,degistirilmesi gereken davranis,durum,harekettir.

Bunu aslinda biraz dusundugumuz zaman fark edecegimiz gibi hepimiz bu sekilde algiliyoruz assagi yukari. Ama genelde bizim sorun yasadigimiz kisim bireysel acidan yapilan iyi/kotu tanimini topluma uyarlamaya calismakla ortaya cikiyor.

Ve tabii ki etik sorunlari.. ama etik sorunlarinin temeli bizde Allah korkusudur,baska da etik degerleri olan kisi sayisi pek azdir. Eh Allah- cennet/cehennem kavramlari da toplumsal birliktelik icin gereklidir zaten.

Ve bir diger sorun ise bir durum,davranis oldugunda olaya kimin tarafindan bakip kimi suclayacagimizi belirlemeye calisirken oluyor, cunku, bir insan toplumsal acidan bakildiginda da bir kotuluk yapmis ise cezalandirilmak zorundadir. Boylece ornek teskil eder ve bir arada yasamanin sinirlari-kurallari korunmus olur. Bu yuzden, cok kati bir davranis olacak belki ama, topluma dogrudan zarar veren her kim olursa olsun ve hangi kisisel nedenle bunu yapmis olsun cezalandirilmak zorundadir.

Bu noktada yine dikkat etmek gerekiyor cunku eger bu sekilde kati bir tutum izlenirse toplumda ilerleme olmaz diyenler olacaktir. Ancak, toplumun bir butun olarak katildigi olaylar topluma karsi olamaz ve iyi taniminda belirttigim gibi toplum isleyisine dogrudan zarar vermeyen ve toplumun degisim surecine ivme katan durumlar toplumu yavasca gelistirir.


Sonuc olarak, eger toplumun uzerinde bir konuma sahip degilsek,siradan bir toplum uyesiysek, toplum icerisinde gerceklesen tum olaylari toplum acisindan sabit gorulen iyi/kotu tanimlarina gore yorumlamaliyiz ve o iyi/kotu tanimina gore hareket etmeliyiz. Aksi takdirde bir toplum icerisinde yer edinemeyiz. ( tabi bizim ulkemizde bunun biraz tersi gerceklesiyor gibi..? )


Bu tanimlari kendi dusunusume gore yaptiktan sonra, asil soruya cevap verebilirim :

Insan neden kotuluk yapmaya ihtiyac duyar?

Bu kadar sacma bir soru daha once pek az defa duydugumu ifade etmek isterim. Hangimiz sabah kalktigimizda, bayadir kotuluk yapmiyorum ya bugun kotuluk yapayim,kotulugum geldi ( ihtiyac?) diye dusunuyoruz ki? Herneyse, mantikli bir cevap vermek gerekirse;

Kisinin kendi iyi ve kotusunu,yani kendi cikarlarini, toplumun iyi ve kotusune uyduramamasi yani toplum cikarlarina uyduramamasi veya kendi cikarlariyla toplum cikarlarinin ortusup ortusmedigine dikkat etmeyerek sadece kendi cikarlarini dusunerek hareket etmesi olayini hic kimse ihtiyac duydugu icin yapmaz. Tabii ki kendi cikarlarimizi korumak istiyoruz hepimiz. Yani, kacimiz komunal,herseyin herkese esitce verildigi bir duzende yasamayi istedik ki simdiye dek? Cok azimiz. Yani temelde, elimizde firsat oldugunda hepimiz toplum cikarlarina uymayan seyleri kendi cikarlarimiz icin yapariz. Bir sakiz calmakta bir insan oldurmekte bir ihaleye fesat karistirmakta ayni seydir. Eger cikarlarimiz bizi zorluyorsa, cekinmeden yapariz.( etik veya dini degerlerimize saygi gosterdigimiz olcude yapmayabiliriz de gerci ) Ehh buna kotu diyen de iki tip insan vardir,
1- Toplumun isleyisini bozdugunu bildigi icin kotu der. ( En basitinden '' bugun o adama yapan yarin bana da yapabilir, o yuzden cezasiz kalmamalidir '' veya '' hepimizin anasi bacisi var gebertin su sapigi '' dusuncesi bunu temsil edebilir cunku cezasiz kalirsa toplum isleyisi-statukosu bozulur. )

2- Kendisi yapamadigi icin kiskancligi dolayisiyla kotu der. ( biz genelde bu durumlarda '' helal olsun adama '' diyoruz gerci.. )

Kesinlikle katılıyorum..Kötülükte doğruluk gibi görecelidir benim doğrularımla seninkiler örtüşmeyebilir..Kötülükte kişisel bi kavram bana göre iyi olan bi davranış sana göre olmadığı senin doğruların uymadığı için kötü olabilir..Ama bu bizim sorunumuz değil..Kimse ahh susadım der gibi ahh kötülüğüm geldi demez .)
Bir seri katilin işlediği cinayetlerinde sonunda savunması da bu doğrultu da zaten ben onlara iyilik yaptım kötülük değil demiş ve ardından gerçek acının son aşaması olarak gördüğü ölümün onların huzura kavuşması için onlara hediye ettiğini dile geitrmiştir..Tamam bu örnek biraz ürkütücü olabilir öldürmenin haklı gerekçesi olamaz tabiki....
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

yalana inandığı için
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Ynt: İnsan neden kötülük yapmaya ihtiyaç duyar?

Bence kötülük yapmak ihtiyaç değildir. İnsan kötülük yapmaya ihtiyaç duymaz, kötülük yapar ya da yapmaz. Bazen kendisince haklı nedenlerle kötülük yapmak isteyebilir, düşünür ve vazgeçer. Tamamen kişiye özgü bir durum. Kişilikle çok ilgili. Bir insan özellikle bencillik, kompleks (aşağılık yada üstünlük kompleksi), sadizm, olaylara sübjektif ve septik bakış yada en önemlisi vicdansızlık nedeniyle kötülük yapabilir. Bunların yanısıra öğreti , tahrik ve teşvik (azmettirme) de önemli etkenler bence.
 

Aksiyom

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
4 Tem 2009
Mesajlar
569
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
32
Burası zıtlıklar dünyası,iyiliği anlamak için biraz kötülük gerek.
 

Turgut Saka

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2009
Mesajlar
498
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Yaş
41
bir kavram oluşmak için başka bir kavrama ihtiyaç duyuyorsa eğer o kavramlar zıt olmak zorundadırlar ya hani... ve bir şeye bağlı olarak üreyen başka bir şey, ürediği şeyden (ki biz önce hangisinin olduğunu bilmiyoruz :) çok uzakta kalamaz ya hani +ve- nin birbirlerini çekmeleri gibi...
bence iyi-kötü bütündür
a olmadan b de olamıyorsa a=b olur. fakat neden değşkenlik gösteriyor(lar)? çok basit aslında iyikötü("a"ya da "b")yi bir küre(olay) olarak düşünelim ve etrafında da gözler olduğunu düşünürsek eğer bakış açılarının farklı yorumlar olduğunu söyleyebiliriz tıpkı görecelik kanunu gibi... İşin garibi bu kürenin tek olması onun her biriminde aynı görüntüyü ve özelliği göstermesi gerektiği. o zaman farklı yerlerden bakarken neden aynı şeyleri göremiyoruz? acaba iyi ve kötüyü küreye benzetmekle mi hata yaptım? bilmiyorum...
ama şu da olabilir... küre apaçık ortada dururken biz onu göremeyiz, yanlış görürüz, görmek istemeyiz ya da hissedemeyiz... ben de anlamıyorum ya yaklaştım ya da tamamen saçmaladım :)
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
İyilik ve kötülük doğada bir bütündür,birbirinden ayrı düşünülemez. Biri olmadan diğeri bir anlam ifade etmez,çünkü doğada herşet zıttıyla mevcuttur,olmalıdır. İnsan içinse ikisi de ihtiyaç değildir. Kimse 'bugun biraz iyilik/kötülük yapmalıyım, ihtiyacım var.' demez. İlk eylem olan doğumdan sonra gelişen olaylara bağlı olarak kişinin üzerine bir nakış işlenir ve o da ona işlenen bu nakışı başkalarına işlemeye meyillidir. Tabii bu, kesinliği olmayan fakat genelde yaygın olan durumdur.
Önemli hususlardan birisi de bakış açısıdır. İyilik ve kötülük her insan için(ve diğer canlılar için de) aynı tanımda değildir. Örneğin sadizmin kurucusu olarak bilinen Marquis de Sade; en iyinin haz olduğunu söylemiştir. Kişi doğası gereği cani olmayı da beraberinde taşır demiştir. Hapishanelerde yazdığı bazı eserlerinde(ki çoğunu tutukluyken yazmıştır) ahlaksal eylemi belirleyenin etik değerler değil, içgüdüler olduğunu söyler.
 

AndroNova

Üye
Yeni Üye
Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
245
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Bence farklı olmak için olabilir. Bir bakın etrafınıza. Birisi yolda düşünce yardım eden birini görürsünüz. Daha sonra hep aynı ve daha da sonra yeniden hep aynı. Bu kadar sadelik nereye kadar devam eder.

Başka bir mantık da şöyle olabilir.
Varoluşumuza bakın. Neden sadece 1 element yok. Neden?
Herşey hidrojenden ortaya çoktığını savunan fizikçiler de var. Evreni sadece hidrojenden oluşmuş bir bulut gibi düşünün. Daha sonra bu bulut dalgalar halinde dönmeye başlıyor. Ve dönüyor ve dönüyor. Sonunda bir gaz topu oluyor ve bammmm...
Bir yıldız doğdu... Hikayeyi uzatmamıza gerek yok.
Sonuç şu. Sadelik varolduğu halde sade kalamıyor.
Demek ki çeşitlilik şart...
 

AndroNova

Üye
Yeni Üye
Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
245
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Bence farklı olmak için olabilir. Bir bakın etrafınıza. Birisi yolda düşünce yardım eden birini görürsünüz. Daha sonra hep aynı ve daha da sonra yeniden hep aynı. Bu kadar sadelik nereye kadar devam eder.

Başka bir mantık da şöyle olabilir.
Varoluşumuza bakın. Neden sadece 1 element yok. Neden?
Herşey hidrojenden ortaya çoktığını savunan fizikçiler de var. Evreni sadece hidrojenden oluşmuş bir bulut gibi düşünün. Daha sonra bu bulut dalgalar halinde dönmeye başlıyor. Ve dönüyor ve dönüyor. Sonunda bir gaz topu oluyor ve bammmm...
Bir yıldız doğdu... Hikayeyi uzatmamıza gerek yok.
Sonuç şu. Sadelik varolduğu halde sade kalamıyor.
Demek ki çeşitlilik şart...

Bu arada yıldızlar yeni elementlerin madenidir. Bir elementi kendi çekirdeğinde harlayarak oluşturur. Hidrojen>helyum>karbon>oksijen>neon>magnezyum>silisyum>sülfür>demir
Sanırım boyleydi zincir...
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst