İlaç Yok!

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel ve Son Dakika Haberler kategorisinde dragon tarafından oluşturulan İlaç Yok! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 383 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel ve Son Dakika Haberler
Konu Başlığı İlaç Yok!
Konbuyu başlatan dragon
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan bilgisezgi

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
4a7c29af1cf85b11b4df7e2dbea0ec2f.jpg


İlaç yok!


Eczacı, CHP’li vekile boş çekmeceleri gösterdi



CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaç sabit kuruna (Euro) yapılan zammın ardından Adana’da eczaneleri ziyaret etti. En basit bulunabilen ilaçları soran Bulut’a, eczacı boş çekmeceleri gösterdi.


CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana'da eczaneleri ziyaret ederek, ilaç yokluğunu inceledi. CHP'li Bulut, eczacıya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “İlaçlara zam yaptığını söylüyor. Herhalde ilaç vardır, değil mi?” sorusunu yöneltti.


CHP'li Bulut'a, boş çekmeceyi gösteren eczacı, “Maalesef hala ilaç yok. Çekmecemizi açtığımızda seftriakson grubu (üst kuşak antibiyotik iğne) ilaçların hiçbirinin olmadığı, muadilinin bile olmadığı ortada. Parasetemol gurupları yani ağrı kesiciler, çocuk antibiyotikleri, en basit tüp bebek ilaçları, kanser ilaçlarının birçoğu hala yok. Zam gelmesine rağmen yok. Tüm ilaç gruplarında bu sorunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.


HALK SAĞLIĞI SORUNU


CHP'nin eczacı kökenli Milletvekili Bulut, eczanelerde ilaç yoka düşünce ilaç sabit kurunun bu yıl 3. kez güncellendiğini, yüzde 36.77'lik artışla ilaçta Euro sabit kurunun 10,75 TL olarak belirlendiğini belirtti. Şu an Euro kurunun yaklaşık 20 TL olduğunu kaydeden Bulut, “Ancak bu da ilaç yokluğuna çare olmadı. Çok ciddi bir ilaç kriziyle karşı karşıyayız. Eczacılar depolardan ilaç alamıyorlar ve doğal olarak da vatandaşa yeterince ilaç hizmeti veremiyorlar. İlaç yokluğu artık bir halk sağlığı sorunu haline geldi” dedi.


“İLAÇ YOK” YAZIYORLAR


Vatandaşla sorun yaşamamak için nöbetçi eczanelerin camlarına artık “ilaç yok” yazmaya başladığını kaydeden Bulut, ilaç yokluğunun sorumlusunun eczacılar değil, 'nın öngörüsüz politikaları olduğunu kaydetti. Bulut, “Sağlık Bakanlığı'nın en acil sorumluluğu, her bir insanın sağlık hakkına yönelik tedbirleri almaktır. Bakanlık, bir an önce ilaç yokluğuna çözüm üretmelidir” dedi.

 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Köprünün, yolun mütaitine gelince döviz kuru ne ise o! Vatandaşın ilacına gelince dövizin kuru 10 liracıkmış. O da 3 kere güncellenmiş hali!.

Yani afedersiniz şu elim hadise bir başka ülkede yaşansa varya... Taş üstünde taş kalsın, meclis kalsın hiç sanmıyorum. Adamı tefe koyar kovalarlar...

Köprü ile yolu kısaltmasanızda işler yürür. Yol varken dağ delip 2 km kısaltma için trilyonluk masraf çıkarmasanız da olur. Eski yol varken yeniden otayol yapmasanızda işler yürür. Paranız, keşiniz varsa yol, köprü, saraycami, beton yaparsınız. Koskoca bürçe fazlası veren alman ekonomisi 50 senelik otobanını yenileyecek kaynak için bütçe onayı alamıyor. Vatandaşın parasını betona harcamak öyle kolay olsaydı, orada bu işler olurdu.Dolaysıı ile borçla beton harcaması yapmak vatandaşı soymaktan başka hiç bir şey olamayıcağını, hukuk etiğine ters olduğunu buradan örnekle anlıyoruz. Biz halkız bize sormadan hangi hakla betona borçla para harcıyorsunuz? Efendim biz %51 rey aldık. Bu insanları 20-30 sene borçlandırma yetkisi için geçerli bir halk çoğunluğu olamaz. Ayrıca bu bir seçim oranı. Bunun için(biz betona brçla şu kadar para ahrcıyacaz) diye açıkça belirtip referanduma gidip, onay alırsanız o vakit size laf edemeyiz. Aksi usulsüzlüktür. Doğmamış çocukları borç altına gerekszi sokmadır. Babanızın holdingi olsa bol keseden beton dağa taşa beton dökermisiniz? Dökmezsiniz!. Misal 100 kişilik uçak müşterisi olan yere 1 milyon kişilik uçuş garantisi icat edip havaalanı yapamısınız? yapmazsınız!. Ee siz nasıl bir toplumsunuz? Ben bunu anlamakta gerçekte zorluk çekiyorum.Bunu anlamam mümkün değil?! Siz normalsiniz ben ve benim gibi düşünenler anormaliz öyle mi?
 
Son düzenleme:

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

İlaç krizi sürüyor: ‘Olmuyor, konuşmakla olmuyor! Vatandaş ölüyor be!’​

Eczanelerdeki ilaç yokluğu sağlık sektörünü de hastaları da isyan ettirecek boyutlara ulaştı. Vatandaşlar istedikleri ilacı alabilmek için bazen 4-5 tane eczane gezmek zorunda kalıyorlar. Onlardan birisi de Ali Akça... Baba Akça ile birlikte, hasta olan oğluna almak istediği antibiyotik için tam dört eczane gezmek zorunda kaldık...​

batuhan-serim-50x50.jpg

BATUHAN SERİM
Yayınlanma: 12:42 - 18 Ocak 2023


Kamera: Ali Selim YAMANLI/SÖZCÜ


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı başta olmak üzere iktidar yetkililerinin ‘Çağ atladık’ diyerek övündüğü sağlık sisteminde her geçen gün yeni bir kriz patlak veriyor. Vatandaşlar sistemdeki sorunlar yüzünden özellikle bazı bölümlerde aylarca muayene randevusu bulamıyor. Muayene olsa dahi doktorunun sevk ettiği diğer muayeneler için tekrar randevu kuyruğuna girmek zorunda kalıyor.

Yurttaşların muayene olabilmesi için aylarca beklemesi yetmezmiş gibi şimdi de teşhis konulduktan sonra ilaç bulmakta sorun yaşıyorlar.

Eczanelerdeki ilaç yokluğu sağlık sektörünü de hastaları da isyan ettirecek boyutlara ulaştı. Özellikle antibiyotik ve çocuk ilaçlarına erişimde ciddi sorun yaşanıyor. Vatandaşlar istedikleri ilacı alabilmek için bazen 4-5 tane eczane gezmek zorunda kalıyorlar.

SÖZCÜ’ye konuşan eczacı Yusuf Dündar, günde en az 50-60 hastaya ‘İlaç yok’ demek zorunda kaldıklarını aktardı. Dündar, “Eczaneler ellerinde olmasına rağmen ilaçları bilerek mi satmıyor?” sorumuza, “Biz ilacı satarken kar ediyoruz, neden (hastaya) vermeyelim ki? Biz ilaçları depolardan istiyoruz, depolar da ‘Bizde yok firma vermiyor’ diyor” şeklinde yanıt verdi.

İstanbul’da hastanelerin yoğunlukta olduğu Okmeydanı’nda eczane eczane dolaşarak ilaç arayan yurttaşlara mikrofon uzattık. Çok sayıda yurttaşın istediği ilacı alamadan çıktığını gözlemledik. SÖZCÜ’ye konuşan hastalar dertlerini şu sözlerle anlattı:

“ÇOCUĞUM HASTA ANTİBİYOTİK BULAMIYORUM”


Hasta olan çocuğu için antibiyotik arayan Ali Akça
: “Dördüncü eczaneden sonra buldum. Sıkıntılı bir durum, ilk baktığımız yerde bulmamız lazım. ’nın buna bir el atması lazım. Randevu alırken de bu tip sıkıntılar yaşanıyor, bunu çözmeleri lazım sonuçta sağlık. 45 gün uğraşıp randevu alıyorsun daha sonra da ilaç sıkıntısı yaşıyorsun…”

e28fc305-16b1-4484-81f7-7be2870ab89b.jpg

Ali Akça
“İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLMAMALI”

İnci Tolun:
“Maalesef aradığım ilacı bulamadım. Antibiyotikli kulak damlası arıyordum ama bulamadım. Oğlumun kulağı çok kötü durumda. Nasıl çözülecek bu iş ben anlamadım. Başımızdaki büyüklerin buna bir ‘Dur’ demesi gerekiyor, insan hayatının bu kadar ucuz olmaması gerekiyor. Türkiye’de yaşıyoruz, 2023 yılındayız ve biz ilaç bulamıyoruz. Arayıp bulamadığım ilaç bir kulak damlası… Ben tansiyon hastasıyım ilacımı bulamıyorum, bir tansiyon ilacı almak için 10 tane eczane dolaşıyorum.”

“KAÇ TANE ECZANE GEZECEĞİZ ALLAH BİLİR”

Özkan Karabayır:
“Antibiyotik konusunda sıkıntı var. Girdiğimiz eczanelerde ilaçları bulamıyoruz, kaç tane eczane gezeceğiz Allah bilir… Çocuğum ile beraber hasta hasta ilaç bulmak için eczane gezeceğiz. Devletin bu konuya acil bir şekilde el atmasını istiyoruz.”

d23218e4-533e-4dd2-b36a-23e98b720055.jpg

“4 ECZANE OLDU BULAMADIM”

Alaattin Kodak:
“Ben buraya sonda almaya geldim ama yok. Oradan oraya, oradan oraya… 4 eczane oldu… Ben Alibeyköy’den geliyorum burada vardır diye. Alibeyköy’de yok, Okmeydanı hastane bölgesi diye buraya geldim burada da yok. Sonda bulunmazsa ne bulunur kardeşim? Raporlu ilacım için benden 700 lira istediler, ben emekli adamım. Peynir, yumurta alamıyorum… Böyle olmaz! Çıkmış buraya konuşuyorlar, aradığımda bulabileyim ben. Sonda bulunmazsa ne bulunacak? Ne yapacağız böyle? Olmuyor, konuşmakla olmuyor! Vatandaş ölüyor be!”

“HASTAYIZ İLACIMIZI BULAMIYORUZ”

İsmini vermek istemeyen vatandaş:
“Doktor antibiyotik yazdı, ilaç bulamıyoruz. İkinci eczaneye geldim burada da yok, şimdi tekrar dolaşacağım. Hastayız ilacımızı bulamıyoruz, antibiyotiğimiz yok. 40 yaşıma kadar hiç böyle bir sorun yaşamadım.”

3e326abe-5281-414f-89aa-4836a4a75246.jpg

“ÇOCUK ANTİBİYOTİKLERİNDE ÇOK BÜYÜK SIKINTI VAR”

Eczacı Yusuf Dündar:
“Şu an bir ilaç sıkıntısı yaşanıyor, özellikle çocukların antibiyotiklerinde çok büyük sıkıntı var. Her gün en az 50-60 hastaya ‘Yok’ diyoruz, çocukların antibiyotiği olmadığı için. Hastalar bize 5-6 eczane dolaşmış geliyorlar, bu konu hükümetten mi, ’dan mı, firmalardan mı, depolardan mı kaynaklı biz de bilemiyoruz. Hastalar genel olarak mağdur.

Biz ilacı satarken kar ediyoruz, neden (hastaya) vermeyelim ki? Biz ilaçları depolardan istiyoruz, depolar da ‘Bizde yok firma vermiyor’ diyor. Demek ki firmalar kar etmek için ilaç vermiyor. Herhalde avro kuru ile ilgili bir güncelleme gelecek. Daha önceki yıllarda da bu sorun oluyordu ama kısa aralıklarla, bu sefer sorun 3 aydır devam ediyor. Çocuk antibiyotikleri uzun zamandır sıkıntıda.”
 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

İlaç ararken​





Giriş: 27.01.2023 - 11:10 Güncelleme: 27.01.2023 - 11:12




Dün de dedim ya, hastayım.


Genelde bu tip hafif grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda doktora falan gitmem.


“Doktora gidersem 1 haftada, doktora gitmezsem 7 günde geçer” derim pek çoğu gibi.


17 yıl önce bu yüzden zatürre olup, hastaneye yatmışlığım bile vardır.


Geçmeyip, akciğerlere indiği için.


Neyse dün eşimin “Doktora git, doktora git, doktora git” ısrarı ile tam da benim kafamda olan doktoruma gittim.


Eski model doktor tavrı ile baktı, akciğerlerimi stetoskop ile dinledi, sağıma soluma eliyle vurdu, bastı, ağzımı açtırıp “aaaaa” dedirtti, tansiyonumu ölçtü, sonunda “Virütik değil. Son zamanda görmeye alıştığımız bir bakteriyel enfeksiyon” dedi.


İki ilaç bir pastil yazıp yolladı.


Yolda gördüğümüz ilk eczaneye girdim.


Reçeteyi verdim.


Pastil dışında hiçbiri yoktu.


Bir diğeri, sonra bir diğeri.


Basit, yıllardır çocuklar için zaman zaman kullandığımız bir antibiyotik.


Yok…


Neyse dedim, evin yakınında tanıdık eczane var. Onlar bulur.







Onun kapısından girdim.


Ben yaşlarda bir kadın önümde.


Reçetesini vermiş.


Onun reçetede de birkaç ilaç yazılı.


Bu?


Yok.


Şu?


Yok.


Diğeri…


O da yok. Durumu benden kötü üçte üç yok.


Torunu için arıyormuş.


“Başka yere bakayım” dedi.


Eczacı “Hanımefendi, ben her yere sordum. Depolara da sordum. Yok ama isterseniz şansınızı deneyin. Belki ellerinde bir tane falan kalmış bir eczane bulursunuz” dedi.


Kadın gitti.


Ben uzattım reçetemi.


Baktı.


“Fatih Abi sadece biri var. Diğerleri yok” dedi.


“O biri zaten bende de var” dedim.


“Muadiline bakalım mı?” dedi.


Doktorumu aradım.


Muadil olabilecekleri yazıp yolladı.


Onların da biri yoktu.


Bir diğerinin ise istediğimiz dozu yoktu.


Bir yerine iki kutu alıp, sorunu çözdük.


Diğer ilacı ise başka bir eczaneden telefonla buldu. “1 saate gelir abi, ben eve yollarım” dedi.


“Artık hiçbir ilacı bulamayacak mıyız bu gidişle” diye sordum.


Anlattı.


“Bazı ilaçlar bakanlıkla aralarındaki fiyat anlaşmazlığından yok. Firmalar zarar ettikleri ilacı çok üretmiyorlar. Çünkü ne kadar verse o kadar zarar ediyor. Bazıları bu yüzden yok. Sizin sorduğunuz ve az önceki hanımefendinin sorduğu ilaçlarda ise neden başka? Bu ilaçları Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ettiler bol miktarda. Şimdi mevsim nedeniyle talep artınca elde ilaç kalmadı. Üretim de yetişmiyor. O yüzen pek çok antibiyotik bulunmuyor. Eskiden promosyonlu ilaçlardı bunlar. Yani bize promosyon verilirdi, eczanelere. Şimdi ara ki bulasın. Herkes ecza depolarının kapısını aşındırıyor… Sürekli hastalar ve hasta yakınları ile karşı karşıya kalıyoruz. Ne yazık ki, bulundurmamız gereken ilaçların en az yüzde 30'u elimizde olmuyor.”


Anlayacağınız mesele “İşini bilmeyen çavuşlar” meselesiydi.


Şimdi mecburen dönüp avuçluyorduk.




****************

Bati bizi kıskaniyeee.... "Avrupada millet aç, raflar boş, sokakta yatıyor milleti...." RTE
 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

Hayale değil cana mal oluyor​


Giriş: 27.03.2023 - 10:11 Güncelleme: 27.03.2023 - 10:11



Sağlık sistemindeki çöküntüyü yazınca ve bu yazıyı sosyal medyada paylaşınca her şey beklediğim gibi gelişti.
Trollerin yoğun saldırısı başladı.
Tek merkezden yönetilen üç otuzluk düzeysizler ağızlarına geleni söylemeye başladılar.
Tabii onların ağızlarının payını da benim haklı olduğumu yaşayarak bilen vatandaşlar verdi.
Ama yurdun dört bir yanından sağlık sistemi ile ilgili şikayetler ve haklı olduğumu söyleyen mailler yağdı.
Durum sadece nüfusun yoğun olduğu büyük kentlerde değil, hemen her yerde aynı.
Bakın mesela Muğla’dan bir okur ne anlatıyor:
“Fatih Bey, o kadar doğru yazmışsınız ki! Bir süre önce ben de Muğla’da özel bir hastanenin ortopedi bölümüne gittim. SGK’lı hasta da kabul ettikleri için bir devlet hastanesi kadar kalabalıktı. Özel sağlık poliçem olduğunu söyleyince öncelik tanıdılar. Saat 11.30’da 25. hasta olarak sıraya girdim. Öğleden sonra sıra geldi. Girdim. Tüm muayene 15 dakika sürdü. Röntgen için 1 gün sonraya gün verebildiler. Datça’ya döndüm mecburen. Ertesi gün tekrar geldim. Birkaç saat de röntgen için bekledim. Doktor 2 ilaç ve bir merhem için bulunmama ihtimaline karşı 3’er alternatif yazdı. Arada doktorla üç beş kelam ettik. Bütün doktorların kaçmak istediğini söyledi. Yazın durumun daha da beter olacağını ve yakında doktor falan da kalmayacağını iddia etti. Çıktım. Hastane yakınındaki eczanelerde alternatifler de dahil reçetedeki ilaçların hiçbiri yoktu.”
Böyle hikayeler giderek artıyor.
İşini en iyi yapan bakanlardan biri olmasına rağmen, Sağlık Bakanı’nın bu işi çözmesi de mümkün görünmüyor.
Çünkü sistem hatalı. Kurgu başından yanlış.
Ve bu sistemin başka ülkelerde denenip nasıl çöktüğü bilindiği halde Amerika’yı yeniden keşfedeceğini zanneden iktidar bunu denedi.
Şimdi trollerle çökmüş sistemin iyi olduğu algısını yaratmaya çalışıyorlar.
Ama sağlık bu.
Ne uçağa, ne otomobile, ne aya sert inişe benziyor.
İnsanın hayallerine değil, canına mal oluyor.

 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Bir avuç insana milyarlık cami(60-70 bin kişilik) yapıyorsun. Sonra oraya belki 10 tane personel atıyorsun. Boş olan camiyi doldurdunda biz mi itiraz ettik?



Ama iş sağlığa gelince ne personel alıyorsun. Ne doktora hak ettiği ücreti veriyorsun. Ne de ilaç gibi önemli bir konuya çözüm üretiyorsun. Adamlar enayimi herkezin(vasıfsız) yapabileceği işleri yapanlarla hemen hemen aynı parayı alıyor.
Bazı branşlarda doktor/randevu bulamıyor insanlar.

İnsan canından daha kutsal bir şey mi var?

Mynmar gibi bir ülke var. Altından ibadethaneleri var. Halk açlık, sefalet içinde yüzüyor. Var mı farkı bu ülkenin ondan?
 
Son düzenleme:

bilgisezgi

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
26 Ocak 2022
Mesajlar
98
Tepkime puanı
43
Puanları
18
Konum
Türkiye
Sürekli kullanmak zorunda olduğum 10 tane kadar ilaç var.
Bunların kimisini bulamıyorum bulduklarım da hep muadil ilaçlar.
Bu duruma gelmesinin başlıca nedenini haberlerden yeni öğrendim.
Meğerse bize gelen veya bizde üretilen ilaçlar tayyibin memleketi Gürcistana gidiyormuş.
Üstelik Gürcistana giden ilaçların fiyatı bizden yüzde 75 daha ucuza veriliyormuş.
Arama motorlarından araştırın bu haber bir yerlerden çıkar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst