Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Ihracatta Cumhuriyet Tarihinin En Yuksek Aylık Rakama Ulasilmasi

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Badem biyikli fahrettin altunun aciklamasidir;

'ihracatta cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık rakamına ulaşıldı. ihracatımız geçen yılın kasım ayına göre yüzde 33,4 artışla 21,5 milyar doları buldu. kısa zamanda keşfettiğimiz doğal gaz rezervlerini de çıkarmaya başladığımızda enerji için döviz çıktısı azalacak ve bu da vatandaşlarımıza alım gücü ve refah olarak geri dönecektir. cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü türkiye hedefimiz için durmadan çalışacağız'

Mantik yurutelim;

- Cumhuriyet tarihimizde ihracat rekor kirdi
- Cumhuriyet tarihimizde dolar rekor kirdi

Olmayan sey degerlidir felsefesinden yola cikarsak dolar piyasada olmadigi icin artiyor, ee ihracat doviz ile yapiliyor, bu dogrultuda 21,5 milyar dolar olan ihracatimizin turkiye sinirlari icinde olan dolarinda cogalmasina sebebiyet vererek dusmesi gerekiyor ama dolar artiyor. Dolarin arttigini ben gozumle gorebiliyor ve ic piyasadan hissedebiliyorum peki ihracat nasil artiyor onu goremiyorum? Farzedelim artiyor gercekten peki neden ic piyasa bunu hissedemiyor? Bir yerde birseyler olmus olabilir olmamisda olabilir yoksa fetoculer mi, teroristler mi, bogacililer mi, geziciler mi? Vah ulkem vah...

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
Badem biyikli fahrettin altunun aciklamasidir;

'ihracatta cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık rakamına ulaşıldı. ihracatımız geçen yılın kasım ayına göre yüzde 33,4 artışla 21,5 milyar doları buldu. kısa zamanda keşfettiğimiz doğal gaz rezervlerini de çıkarmaya başladığımızda enerji için döviz çıktısı azalacak ve bu da vatandaşlarımıza alım gücü ve refah olarak geri dönecektir. cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü türkiye hedefimiz için durmadan çalışacağız'

Mantik yurutelim;

- Cumhuriyet tarihimizde ihracat rekor kirdi
- Cumhuriyet tarihimizde dolar rekor kirdi

Olmayan sey degerlidir felsefesinden yola cikarsak dolar piyasada olmadigi icin artiyor, ee ihracat doviz ile yapiliyor, bu dogrultuda 21,5 milyar dolar olan ihracatimizin turkiye sinirlari icinde olan dolarinda cogalmasina sebebiyet vererek dusmesi gerekiyor ama dolar artiyor. Dolarin arttigini ben gozumle gorebiliyor ve ic piyasadan hissedebiliyorum peki ihracat nasil artiyor onu goremiyorum? Farzedelim artiyor gercekten peki neden ic piyasa bunu hissedemiyor? Bir yerde birseyler olmus olabilir olmamisda olabilir yoksa fetoculer mi, teroristler mi, bogacililer mi, geziciler mi? Vah ulkem vah...

Bir kaç tabloya bakarak anlamaya çalıştım ama o rakamlara ve geçen yılla kıyasa (neyin neden nasıl artığına) henüz erişemedim

1638551337469.png

Dana önce bu alttaki linki denedim ancak hayatımda okuduğum en saçma dolaşık şeylerden biri olmalı hiç bir şey anlamıyorsun/alamıyorsun, rakam yok

Değişim denilen şey

1638551770641.png

Sonuç kalem kalem sektör sektör açık veri bulamadım/anlamadım

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
13 Ocak 2015
1,330
258
83
37
bence ihracatçı gelen doları yurtdışına çıkarıyor, Türkiye'de liraya çevirmiyor yatırım yapmıyor, hatta ihracattan gelen doları dolarda tutuyor para kazanıyor, devletin dolar kazancını kaçıran ya da tl ye çevirmeyen ihracatçıyı dışlaması gerekiyor.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
bence ihracatçı gelen doları yurtdışına çıkarıyor, Türkiye'de liraya çevirmiyor yatırım yapmıyor, hatta ihracattan gelen doları dolarda tutuyor para kazanıyor, devletin dolar kazancını kaçıran ya da tl ye çevirmeyen ihracatçıyı dışlaması gerekiyor.

Anlamadığınız ne? Dış ticaret artmış gözükse de ya da artsa da (bilmiyoruz 2020 neden o rakam pandemi vs diğer koşulları mı olağan artış mı vs, örneğin otomotiv vs duraksamıştı ani 2020 mi düşüktü ama) ithalatla kıyaslarsan hala %20 fark ve açığın var. Yani ithalatın ihracatından fazla. Ülkede doların artması için ihracatın ithalatı geçmesi gerekir ya da bunun yakın bir dengede kurulması gerekir. Telefona otomotive getirilen ek vergi yükleri bu yüzden ama zorunlusun dışarıdan almalısın. Bu ülkede Özal zamanından bu yana bir dış ticaret yapan sermayeci geliştirme ya da dış yatırımcı dolar çekme telaşı var. Bunun bir yolunun da ülkede işçiliği ucuzlatmak düşük ücret olduğunu sanma var önce o bilinci yıkın. İnsanların cebini doldurun ve elektronik beyaz eşya bilgisayar telefon ve araç alsalar bile bitmeyecek ve dış ticaret açığınız artmayacak sermayeci de bollaşır bu gelir yoluyla bollaşır düşük ücrete son verin ,sizin tek düşmanınız düşük ücret ve düşük ücreti dayatan iç akıl ve iç güçler yani iktidarlarınız ve onların ya da ekonomik olarak akıl danıştıklarının bilgi kıtlığı . Ticaretçi yaratmanın yolu da gelir artışı, sermayeci yaratmanın yolu da gelir artışı, dış ticaret potansiyeli yaratmanın yolu da gelir artışıdır. Bunu anlamadıkçs aynı yolda bocalayacaksınız.

Bir ülke param ithalat ve dış ticaretle dışarı kaçar diye ülkede geliri artırmaz mı? İşte siz osunuz.
Tekstil gibi beş para etmeyen bir sektörü için mi? Başka ne var?

Devletçilik için 1930 lara geri dönmen lazım, devlet serbest piyasada sadece düzenleyici aktördür. Bir kere senin devlet dediğin organın gücü anca zayıfa güçsüze çökmeye böbürlenmeye yeter ya da onu denetlemeye. Sen sermayeciyle sermayedarla nere uğraşacaksın? Alır parasını dışarı taşır istediği yere gider sana mı soracak tutan ne? Çin de Romanya da iş kurar sana mı soracak_?

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113

Şunu anlayın.
Ekonomik sorunlarınız, krizleriniz, dış ticaret açığınız, ekonomik buhran, artan faizler, enflasyon, gelip giden iktidarların bunları çözememesi tüm hepsi ne zaman bitecek?_

Bu ülkede 1.000 dolar/euro seviyesinde bir asgari alım gücü oluşturduğunuzda .Başka hiç bir müdahaleye gerek olmadan burada

Diğer sosyal adalet gelir ve hukuk düzenlemeleriyle birlikte budur ve en başta işsizlik güvencesi ve sosyal adalet şartıyla. Refah budur. Refahı bu üretecek.

Bunu farkeden iktidar kim olursa olsun tarihsel kurtarıcınız olabilir.

Parayı bir yerden bulmanıza gerek yok. Yasa yapın yeter. Yaptığınız yasaya bunu bunları yazın yeter, gerisi gelecek. Bugünde çözülür yarında çözülür memleketi satıp savmayın. Gelir artırmak için fazla paraya gerek yok. Gelir çarpanı yükseltme gibi bir şey ve bunun için basılan para karşılıksız değil enflasyon şişirmeyecek. Yeni ve olağan bir fiyat dengesine kadar artır ve durur ve duruş noktasında tam bir stabiliteden sonra asla bir daha artmayacaktır. %1 lik faizler ve enflasyonlar görürsünüz.

Bakın yazdığım rakam iyi bakın. 3 bin 5 bin değil. 7-800 euro/dolar bandının altında asgari ücretle hiç bir yeni yönetici bu ülkeyi toparlayamaz ,farketmez, yeni krizin gebesidir...

Ü

Üye silindi 3937

Ziyaretçi
eğer ki fıkraysa hiç komik değil.

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
Altın fiyatı sabittir ve her ülkede aynıdır. Tıpkı bunun gibi emek ve işçilik ücreti düşün. En çok iç ve dış ticaret yaptığınız 3-5 ülkenin saatlik emek işçilik ücretini alın ve tam bir otalamaya bölün ve bunu ülkede işçilik fiyatı olarak belirleyin. Temel sapma bu.

Bunu bir gecede yapın bir gecede ekonomi kurtulacak.

Sen Afrika ülkesi değilsin, dış ticaret bağın ülkelere bak. Beş kat ucuz emek satıyorsun ya da değerliyorsun sorun orada başka yerde değil ve başka yerde aramayın ne üretim ne de başka bir şey değil! Emek değeri.

Bunu yapana kadar ve kimin gelip gittiği önemli değil ,kimi seçtiğiniz önemli değil (bir iktidar hükümet ya da ekonomi bürokratı/uzmanı farkedene kadar) sonsuz krizler içinde, dönersin... Bir kaç yıl.. Bir kaç yıl. o gider bu gelir ... Değişmez. Krizden çıkışın reçetesi bu.. Gelir sorunu.

Bir kaç yıl içinde 7-800 dolar/euro bandına asgari geliri taşıyabilecek bir hükümet (kimin kurduğu önemli değil nasıl yapacağı da önemli değil ) sizi kurtarabilir. Bunun dışında gerçekçi bir çözüm ne yazık ki yok:.

Bu süreçteki gelir artışına paralel fiyat artışına ket vurmama ve burayı umursamayacaksınız, denge politikası.

Kriz o hedef ulaşıldığında nihai olarak durur ve bir denge güven politikası oluşur. Güçlü bir ekonomi için adımlar atılır. Bunun dışında altındaki fiyat politikalarıyla o alımgücü stabil yaratılamaz ve aynı geçmişin hatalarıyla savrulur dururdun. 3 yılı kurtarırdın. Ekonomik sosyal kriz hiç bir krizi durduramazsın.

Nihai kalıcı bir çözüm/barış isteniyorsa bu. İşsizlik fonu ve temel evrensel asgari gelir çıtası sağlanması.

Son düzenleme:

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63

yurt disina kimlerin ne kadar dolarlari cikardigini biliyoruz canim :)

isin orasinda degiliz, uretici ihracatcilardan bahsediyoruz katma deger denilen sey odur zaten. al sat yapan ihracatcilardan degil.

ornegin cinde urettirip almanyaya urun satan firmalar var. arzum mesela fabrikasi yok tamamiyle marketing uzerine kurulu firma urunlerin hepsini cinden getirtiyor. ic piyasada ureticelerinden de atiyorum %20 si ic piyasa %80 i cin vb ulkeler ile calisiyor.

bu adamin katma degeri ile herseyini turkiyeden alip uretip ihracatini yapan adamin katma degeri ayni olmaz. hersey vergi odemek demek degildir.

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
hesap ortada

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2021-12-14 132002.png
    Ekran görüntüsü 2021-12-14 132002.png
    354.3 KB ·