Güzel şey

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Trex tarafından oluşturulan Güzel şey başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,420 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Güzel şey
Konbuyu başlatan Trex
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

Trex

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2011
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Güzel Şey

Neden düşünce denen şey güzeli insana her zaman yaşatamıyor. Oysa güzel şey düşünce ile geliyor. Yoksa düşünce güzel şeyin kaynağından uzak mı. Güzel şey geldiğinde Düşünce mi onu buluyor yoksa güzel şeyde de bir bilinç var ve tükenmemek için tamamen teslim olmuyor mu. Eğer böyle ise güzel şey kaynak değil. Oysa güzel şeyin kaynağı olabileceğini düşünüyoruz. Burada ikilem düşünceyi nasıl kullandığımıza bağlı. Biz sevdiğimiz şeyin her zaman olmasını isteriz. Oysa yaratıcımız düşüncemizi eksik yaratmış Bu da düşüncemizin işlemesini sağlamış. Yani düşüncemiz eksik olmasaydı güzel şeyde sürekli yaşar ve aynılık insanı bu sefer farklılık insanı peşinde olmak isterdi. Esas önemli olan aynılığı ve farklılığı içinde barındıran insanoğlunun bir üçüncüsüne ulaşması. İnsanoğlu bu eksik düşüncesi ile bir potansiyele ulaşmış oluyor. Bu sentez yapabilme yetimizdir. İnsanoğlu sentez denen şeyi kullanarak kendi dışındaki dünya ile bağlantı kurabiliyor. Bu ise güzel şeyi dışımızda da yakalayabilme olanağı veriyor. Ama sonsuz olan bir kudret varsa o da insan düşüncesi.Ama her şeyin ortak bir kudretten beslendiğini düşünürsek o bence salt gerçek olan kutsal bir şey olmalı. Dinler buna cevap vermiş. Her semavi dinde kutsal ışık kavramı vardır. Kutsal ışık düşünceye itaat eden olduğu için onu soyut, somut, bilinen, bilinmeyen her şeyden alabiliriz. Bu sonsuzluk ile bağlantı kurabileceğimiz tek yöntemdir. Buna rabıta diyorlar. Rabıta, yapmasını bilen için sorunun cevabıdır. Bu ritüel de püf nokta düşündüğümüz her han gibi bir şeyden kalbimize kutsal ışığın aktığını müşahede etmektir.

Tuna M. Yaşar
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Rabıta diye bahsedilen şey yüzyıllar öncesinde de yapılıyormuş, uygulama ve isim yönüyle farklı evet ama amaç yönüyle aynı. Tüm dinlerde ve inanç sistemlerinde de kullanılır. Düşünceyle iç huzuru yakalama çalışmalarıdır, ve evet başarılı olduğu da görülebilir. Sonuçta her şey düşüncede başlar, bu nedenle bu huzur çalışmasında gereken düşünce ve amaçtır öncelikle, uygulama ismi değil.
 

durkheim

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 May 2011
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Güzel görmeyi isteyen beynin, kalbin ve gözün ahenkli uyumudur.
 

UpBot

Kahin
Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
1,017
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Konu hakkında farklı düşüncesi olan var mı?
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst