Gregor Mendel

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Biyoloji kategorisinde telrunya tarafından oluşturulan Gregor Mendel başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,302 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Biyoloji
Konu Başlığı Gregor Mendel
Konbuyu başlatan telrunya
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan sanalulke

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Johann Gregor Mendel (1822-1884) Avusturyalı botanikçi ve rahip.
Gregor'un küçük yaşlardan itibaren bahçe işleriyle uğraştığı bilinir. Üniversite eğitimi sonrasında rahip olarak yaşamını sürdürürken bir yandan da bitkiler üzerinde çalışmalar yaptı.

Döneminde gündemi meşgul eden soru; Darwin'in doğal ayıklanma kuramının yayınlanmasıyla ortaya çıkan kalıtsal özelliklerin döllere nasıl aktarıldığıydı. Tüm çabalar bu soruyu yanıtlamakta yetersizdi. Mendel de, bu soruya cevap bulabilmek için çalışmalara başladı. 8 yıl boyunca bu konuda incelemeler yaptı. Mendel çalışmasını, seçtiği 22 bezelyenin boylu-bodur, sarı-yeşil,myuvarlak-buruşuk...gibi 7 çift karşıt özellikleri üzerinde yoğunlaştırdı .Örneğin, boylu ve bodur çeşitlerini çapraz döllendiğinde ilk kuşak melez ürünün tümüyle boylu olduğunu saptar. Melez ürünü kendi içinde dölleyerek elde ettiği ikinci kuşak ürünün büyük bir bölümünün boylu, küçük bir bölümünün ise bodur olduğu görülür. Mendel iki çeşit arasındaki oranı hesaplar: 1064 bitkinin yaklaşık 3/4'ü boylu,1/4'ü bodurdur. Mendel, oranı 3:1 olarak belirler.

Mendel başka bitkiler üzerinde yaptığı deneylerden de aynı sonucu almıştır. Daha sonra, biyologların böcek, balık, kuş ve memeliler üzerinde yürüttükleri deneyler de onun genetik teorisini doğrulamıştır.

Mendel teorisi, evrim kuramının başlangıçta açıklamasız bıraktığı kimi önemli konulara da ışık tutmuştur. Evrimi doğal seleksiyonla açıklayan Darwin de herkes gibi ana-baba özelliklerinin yavruda bir tür kaynaştığını varsayıyordu. Oysa bu doğru olsaydı, doğal seleksiyonla üstünlük kazanan özelliklerin kuşaklar boyu zayıflama sürecine girmesi beklenirdi. Darwin de bunun böyle olmadığının farkındaydı. Kaynaşma varsayımı ne kimi yavruların ana babadan yalnızca birine benzemesi olayıyla, ne de arasıra görüldüğü gibi, beklenmedik bir özellikle dünyaya gelme olayıyla bağdaşmaktaydı. Özelliklerin önceki kuşak veya kuşaklardan olduğu gibi ve ayrı birimler olarak yavruya geçtiği düşüncesi, Mendel kuramının getirdiği bir açıklamadır.

Mendel,kuramını 1865'te bilim çevrelerine sunmuştu. Ancak Mendel hayattayken ilgi çekmeyen kuramın önemi, otuz beş yıl sonra kavranır. Hugo de Vries ve Weismann gibi bilim adamlarının çalışmaları olmasaydı Mendel'in devrimsel atılımı belki de daha uzun süre gün ışığına çıkamayacaktı.
 

sanalulke

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 Eki 2020
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Konum
ankara
Üniversite Bölümü
iktisat
Mendel birçok nedenden dolayı deneysel bitkisi olarak bezelye bitkilerini seçti. Her şeyden önce, bezelye bitkileri çok az bakım alır ve hızlı bir şekilde büyür. Aynı zamanda hem erkek hem de kadın üreme bölümlerine sahipler, bu yüzden polenleştirmeyi veya kendinden tozlaşmayı sağlayabilirler. Belki de en önemlisi, bezelye bitkileri birçok özelliğin yalnızca iki varyasyonundan birini gösteriyor gibi görünüyor.
kaynak:biyof
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst