Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Gerçek Nedir?

DevilFeather

Yeni Üye
14 Ağu 2010
3
0
0
35
Aynadaki yansımalarımıza veya renklere gerfcek degil goz yanilmasi diyorlar peki gercek nedir maddemi gecektir? Ruh mu? Ruh varmidi yada madde? Gerçek olan hangisiddir?

dzsp

Yeni Üye
1 Ağu 2010
3
0
0
40
Duyu organlarımızın sınırları vardır. Bu sınırlar dahilinde , hissedebiliriz, görebiliriz vs.. Belkide duyu organlarımızın işleyiş tarzları daha farklı olsa şuanda zekamız daha farklı işlerdi. Ya da dünyanın gelişimi, izlediği süreçlerler çok farklı olurdu. Benim fikrim, herne kadar tıp bilimi dahilinde, duyu organlarımız halen çok karmaşık bir yapıya sahip olsada, gizemlerini korusada, gerçeği bulma konusunda acizler. Aynı zamanda beyinin ufak bir yüzdesini kullanarak yüzyıllardır bir bayrak yarışı gibi, bilgilerin geliştirilmesiyle gelinen nokta insanlık için yine çok büyük olsada, gerçeklik için çok ufak. Gerçekliği bulmak için kullanılan zekaların yapısı, duyuların yapısı aynı olduğu için , ilerlenebilecek yol kısıtlı. Fakat insanın doğadaki bütün varlıklardan çok önemli bir farkı var. İnsan dur durak bilmeyen kendi kendini geliştirebilen, bulduklarını kullanarak çok alakasız konularda farklı avantajlar sağlıyabilen farklı bir yapıya sahip (hernekadar doğanın kanunları, hislerimizin sınırları yine bizim önümüze kırmızı bir sınır cizsede). Bir gün gelip, duyu organlarını ve zekasını geliştirebilirse çok daha uç noktalara yetişebilirse. Evren, tanrı, ruh ve bunları gibi yüzyıllardır sadece inançlar , ortaya atılan fikirler doğrultusunda ilerleyen herşeyin kanıtlarıyla cevapları bulunacaktır. Bu dönem belkide bütün dinlerin yıkımı ve yeni bir çağın başlangıcı olabilir, yada inanışların , anlatılan herşeyin (inanılanların) gerçeğe döndüğü insanlık için başka bir başlangıç olabilir.

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
26 Nis 2009
628
62
28
Gerçek dediğimiz şey sadece bizim için sebep ve sonuçları açık ve kesin olan şeylerdir.Yani kısacası bizim açımızdan sebebi ve sonucu olan şeyler gerçektir.Belki de gerçeklik düşüncesi bize daha fazla etkide bulunabilen ,etkileşim içinde olabildiğimiz her olay,ya da nesnedir.
Etkileşimde bulunabildiğimiz ya da bulunabilinen şeylere gerçek diyoruz.
Bence gerçek kavramını basitçe bu çerçevede ele almak en doğrusu.
Yani insnaın gerçeği hayatıdır ,yaşadıklarıdır basitçe...Ancak insanın gerçek kavramına yüklediği başka bir mana daha var ki bence burada kafa karıştıran nokta da orası.O mana da gerçeğin mutlak oluşu ve etkileşiminin belli sınırları bulunması.Halbu ki hiç bir gerçek,diğer etkileşim süreçleri oluşmadan oluşmaz,meydana gelmez.O halde gerçek tek başına gerçek (mutlak) değil,diğer gerçeklerle beraber bilikte gerçek olur.Dünyada her şeyin birbiri ile bağlantısı bulunmaktadır her bir gerçeği tek başına değil bütün evrenle birlikte ele almak gerek ki,ne olduğu anlaşılsın.Bu da bizi aşan bir süreç olsa gerek.

Doutrus

Yeni Üye
14 Ağu 2010
26
1
0
36
Ancak eğer mutlak gerçek başka gerçeklerle var olabiliyorsa mutlak olması mümkün değildir.

Metin

Yeni Üye
13 Ağu 2010
7
0
0
50
Arkadaslarin dedigi gibi biz simdilik duyu organlarimiz, mantigimiz ve ruhumuz ile algilayabildigimize gercek demekle yetinmek zorundayiz. Tabiki teknoloji sayesinde bu kapasitemizi genisletmis bulunuyoruz fakat bunu da ben "mantik" kategorisinden sayiyorum.

Misal olarak bazi yirtici kus türleri (tam olarak hangisi oldugunu hatirlayamicam) avlandiklari farelerin bulundugu bölgeyi, farenin biraktigi pisliginden bilir. Bu pisligin icindeki bir madde kuslara belli bir renk olarak görünür, biz bu rengi ise sadece teknoloji sayesinde görebiliyoruz.
Isik dalgalarini birer piyano tusu olarak kabul edersek bizim görebildigimiz bölüm bir piyano genisliginde olurdu fakat isigin bütün frekanslarini piyano seklinde yan yana siralayacak olursak, burdan aya kadar uzanirdi.
Biz bizim hayatta kalabilmemiz icin önemli olan bölümleri algilayabiliyoruz.

Evrensel bir boyutta "gercek nedir" diye soracak olursan eger, buna malesef daha cevabimiz yok. Bizim algilayabildigimiz evren 4 boyutludur (yatay, dikey, derinlik ve zaman) fakat string teorisi evrenin 11 boyutlu oldugunu iddia ediyor ve bundan haric baska teorilerde mevcut ama hic biri büyük resmi eksiksiz bir sekilde aciklayabilecek durumda degildir hala.
Daha maddenin tam olarak nelerden olustugunu bile bilmiyoruz, bu yüzden isvicrede 6 milyar Euro`luk "Large Headron Collider" diye bir deney gerceklestiriliyor.

Yani biraz daha sabirli olmamiz gerekiyor (En iyi ihtimal 10 sene, en kötü ihtimal ise hic ).
Bilim ayaga kalkip kosmaya baslayali daha 200 sene oldu olmadi, daha yolun basindayiz ve bizler tam hizlanmaya basladigi, heyecanli bir döneme sahit oluyoruz, iste bu da bir gercek.

---------------------------------
Yabanci klavye ve yetersiz türkcemi hos görmenizi dilerim :)

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
26 Nis 2009
628
62
28
Bilim ne bulursa bulsun sonuçta elimizde olan benim daha önce açıkladığım gerçekten farklı bir gerçek olmayacak.Sadece gerçek dediğimiz şey şekil değiştirerek karşımızda duracak Metin kardeşim....

Metin

Yeni Üye
13 Ağu 2010
7
0
0
50
Tabiki gercek bilimin yeni buluslariyla degismeyecek, bilim sadece bizim o gercegi daha iyi anlyabilmemizi saglayabilir.
Söz konusu günlük hayatimizi yakindan etkileyen veya dünyaya/evrene bakis acimiz ise, bilim bunlari zaten sürekli degistiriyor. Mesela kuantum fizik olmasaydi biz su anda bilgisayar kullaniyor olamazdik.

Adem

Düşünür Üye
Moderatör
26 Nis 2009
628
62
28
Burada önemli olan GERÇEK kavramına MUTLAK olmak sıfatının yakıştırılmış olması bence.Bence gerçek dediğimiz hiç bir şey mutlak,tek başına var olabilen bir olgu değildir olamaz.İşte gerçek arayışı aslında MUTLAK olanın arayışıdır.

Süreyya Önal

Yeni Üye
16 Nis 2010
469
0
0
50
Selam AyşeNur, hoşgeldin

bence, Varlığın; etkileşimi,değişimi-dönüşümü -belki gelişimi- bu anlamda, kendini de bilmesi.. tek gerçek

ayşenur

Yeni Üye
25 Ağu 2010
236
0
0
33
gerçek nedir

teşekkür ederim.hoş buldum:) bence bir gerçek varsa ve gerçek değişmeyen demekse o gerçek ölüm hepimizin yüzleşeceği.

ekrem07-

Yeni Üye
28 Ağu 2010
6
0
0
35
gerçek olan biziz..gerçeği aramaya gerek yok.bilim gerçeğe yaklaşıyor olabilir ama insanlara gerçeği anlatamıyor

ekrem07-

Yeni Üye
28 Ağu 2010
6
0
0
35
gerçek
acıdır
yüzleşince
acıtır
kendinizle yüzleşince o acının zevkini yaşıcaksınız.ama kendinizle yüzleşmeye cesareteniz varmı??

Metin

Yeni Üye
13 Ağu 2010
7
0
0
50
"değişmeyen ve bitmeyen bir şey olduğuna inanmıyorum o halde gerçek yok mu?"

Cevabin sorunun icinde. Zaten insanlar hep bu gercegin icinde yasadi ve hala yasamaya devam ediyor, geriye kalanina ise "inanc" diyoruz.

"bilim gerçeğe yaklaşıyor olabilir ama insanlara gerçeği anlatamıyor"

Bu tamamen dogrudur. Bilimin ne zaman bizim icinde yasadigimiz dünyayi/evreni tamamen aciklayabilecegi mechul, belki de hic aciklik getiremeyecek fakat eksik olsa bile, su an elimizde olan en iyi yaklasim yine bilimde bulunabilir.
Bundan haric benim kendi yasamimdaki kisisel, kültürel vs. gibi gercekler cok büyük rol oynuyor.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
doğal ve sosyal yaşamları ayrıştırdığımızda, insan türünün diğer türlerden ciddi anlamda farklılaştığını görürüz. insan türünü farklılaştıran bu olgu, düşüncesinin dışına çıkmasıdır. "gerçek" derken bilinçten/düşünceden bağsız var-olanı görmek isteriz. düşüncenin/bilincin/tarihsel belleğin katılması ile oluşan gerçek neden itici gelir? gerçek denilen olgu tüm bunların bileşenidir.

Aksiyom

Yeni Üye
4 Tem 2009
569
1
0
34
Gerçek,bildiklerimle olan değil bir bilginin sorgulunmasıyla -ne eveti nede hayırı- olanın ötesinde ben de yarattığım anlamdır.Ben hakikatidir.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61
"olanın ötesi" bu kavram açıklanmaya gereksinim/muhtaç görünmektedir, değil mi?

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular