Evrimsel Biyolojiye Giris

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Biyoloji kategorisinde evrenselbirey tarafından oluşturulan Evrimsel Biyolojiye Giris başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 676 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Biyoloji
Konu Başlığı Evrimsel Biyolojiye Giris
Konbuyu başlatan evrenselbirey
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Mantıksız2022

evrenselbirey

Üye
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2020
Mesajlar
108
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
usa
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Epistemoloji
Bir kac iletilik kisa kisa yazacagim. Cok uzun makaleler sikici oluyor ve okumasi zorlasiyor. Umarim Faydali olur. Siz de konuya katki sunabilirsiniz. Ayrica izinli/izinsiz baska yerlerde de paylasabilirsiniz, sorun degil. Onemli olan, pek cok kisinin okumasi. Simdi bastan baslayalim.

Bakterilerden babunlara ve yaban mersine kadar tum canli organizmalar bir noktada farkli bir turden evrimlesmistir. Bugun canlilar buyuk olcude ayni kaliyor gibi gorunse de, durum boyle degildir - evrim devam eden bir surectir.

Evrim teorisi, biyolojinin birlestirici, kapsayici en saglam teorisidir, yani biyologlarin canlilar dunyasi hakkinda sorular sordugu, sorulari test ettigi cercevedir. Gucu, devam eden deneylerde dogrulanamasindan ve trilyonlarca kanit tarafindan desteklenmesinden kaynaklanir.

Ukrayna dogumlu Amerikali unlu genetikci Theodosius Dobzhansky, "evrimin isigi olmadan biyolojide hicbir seyin anlamli olmadigini" yazmistir.


Tum yasamin ortak bir atadan evrimlestigi ve cesitlendigi ilkesi, biyolojideki tum sorulara tatmin edici cevaplar verir.

Dogal secilim yoluyla evrim, turlerin zaman icinde nasil degistigine dair bir mekanizma tanimlar. Bilim adamlari, filozoflar, arastirmacilar Darwin bu fikri kesfetmeden cok once bu konuyu onermis ve tartismislardi. Klasik Yunan filozofu Plato, yazilarinda turlerin duragan ve degismez oldugunu vurgular, ancak evrimsel fikirleri dile getiren eski Yunanlilar da vardir.

Georges-Louis_Leclerc%2C_Comte_de_Buffon.jpg


Georges-Louis Leclerc Comte de Buffon onemli bir doga bilimcidir​

On sekizinci yuzyilda, doga bilimci Georges-Louis Leclerc Comte de Buffon, hayvanlarin evrimi hakkindaki fikirleri yeniden ortaya attmisti ve cesitli cografi bolgelerin, ortamlar benzer olsa bile farkli bitki ve hayvan populasyonlarina sahip oldugunu gozlemlemisti. Bazilari bu donemde soyu tukenmis turlerin oldugunu da kabul etti.

Ayrica on sekizinci yuzyilda, Iskoc bir jeolog ve doga bilimci olan James Hutton, jeolojik degisimin, bugun oldugu gibi uzun zaman dilimleri boyunca isleyen sureclerden kucuk degisiklikler yolyla akumule olarak kademeli olarak meydana geldigini one surdu.

Bu, gezegenin jeolojisinin nispeten kisa bir gecmiste meydana gelen felaket olaylarinin bir sonucu oldugu yonundeki baskin gorusle celisiyordu. On dokuzuncu yuzyil jeologu Charles Lyell, Hutton'in gorusunu populerlestirdi. Kendisi Darwin'in bir arkadasidir. Lyell'in fikirleri Darwin'in dusuncesinde etkili rol oynamistir: Lyell'in yasli dunya fikri, turlerde kademeli degisim icin daha fazla zaman olanagi sundu ve degisim sureci de degisime bir analoji sagladi.

On dokuzuncu yuzyilin baslarinda, Jean-Baptiste Lamarck, evrimsel degisim icin bir mekanizmayi ayrintili olarak anlatan bir kitap yayinladi. Simdi bu mekanizmayi, cevrenin bireyde degisikliklere neden oldugu veya yavrularin bir yapiyi yasami boyunca kullanabilecegi veya kullanmadigi ve boylece bir turde degisiklik meydana getirdigi edinilmis ozelliklerin kalitimi olarak adlandiriyorlar.
 
Son düzenleme:

evrenselbirey

Üye
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2020
Mesajlar
108
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
usa
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Epistemoloji
Charles Darwin ve Dogal Seleksiyon

Evrimin gercek mekanizmasi, on dokuzuncu yuzyilin ortalarinda iki doga bilimci, Charles Darwin ve Alfred Russell Wallace tarafindan bagimsiz olarak tasarlanmis ve tanimlanmistir. Daha da onemlisi, her biri tropik bolgelere yapilan kesif gezilerinde dogal dunyayi kesfetmek icin zaman harcadi. 1831'den 1836'ya kadar Darwin gemi ile dunyayi dolasti. Beagle'la, Guney Amerika, Avustralya ve Afrika'nin guney ucunu ziyaret etti.

24-naturalselection-gt.jpg


Bilime cok onemli katkilari olan Charles Darwin ve Alfred Russell Wallace
Wallace, 1848'den 1852'ye kadar Amazon yagmur ormanlarinda ve 1854'ten 1862'ye kadar Malay Takimadalari'nda bocekleri toplamak icin Brezilya'ya gitti.

Darwin'in yolculugu, sonuncusu Galapagos Adalari olan birkac ada zincirindeki duraklari iceriyordu. (Ekvador'un batisinda). Darwin, bu adalarda, farkli adalarda acikca birbirine benzeyen, ancak belirgin farkliliklari olan organizma turlerini gozlemledi. Ornegin, Galapagos Adalari'nda yasayan yer ispinozlari, her biri benzersiz bir gaga sekline sahip birkac turden olusuyordu. Hem bu ispinozlarin Guney Amerika anakarasindaki baska bir ispinoz turune cok benzedigini hem de Galápagos'taki tur grubunun, en benzerleri arasinda cok kucuk farklar olan dereceli bir gaga boyutu ve sekli olusturdugunu gozlemledi. Darwin, adadaki turlerinin hepsinin tek bir orijinal anakara turunden degismis turler olabilecegini dusundu. 1860'ta demister ki sanki bir tur farkli amaclar icin alinmis ve degistirilmis gibi duruyor.

Wallace ve Darwin, diger organizmalarda benzer kaliplar gozlemlediler ve bagimsiz olarak, bu tur degisikliklerin nasil ve neden meydana gelebilecegini aciklamak icin bir mekanizma tasarladilar. Darwin bu mekanizmaya dogal seleksiyon adini verdi. Darwin, dogal secilimin dogada isleyen uc ilkenin kacinilmaz bir sonucu oldugunu savundu.

  • Birincisi, organizmalarin ozellikleri kalitsaldir veya ebeveynden yavruya gecer.
  • Ikincisi, hayatta kalabilecek olandan daha fazla yavru uretilir; baska bir deyisle, hayatta kalma ve ureme kaynaklari sinirlidir. Tum organizmalardaki ureme kapasitesi, sayilarini destekleyecek kaynaklarin mevcudiyetini geride birakir. Bu nedenle, her nesilde bu kaynaklar icin bir rekabet vardir.
  • Ucuncusu, yavrular ozelliklerine gore birbirlerinden farklilik gosterir ve bu varyasyonlar kalitsaldir. Bu uc ilkeden Darwin ve Wallace, sinirli kaynaklar icin en iyi rekabet etmelerini saglayan kalitsal ozelliklere sahip yavrularin hayatta kalacagini ve daha az rekabet edebilecek varyasyonlara sahip bireylerden daha fazla yavruya sahip olacagini dusunduler. Karakteristikler kalitsal oldugundan, bu ozellikler gelecek nesilde daha iyi temsil edilecektir. Bu, Darwin'in "degiserek tureme" dedigi bir surecte populasyonlarda nesiller boyu degisime yol acacaktir.

Darwin ve Wallace'in dogal secilim fikrini sunan makaleleri 1858'de Londra'daki Linnaean Society'den once birlikte okunmustu. Ertesi yil Darwin'in, dogal secilim yoluyla evrime iliskin argumanlarini oldukca ayrintili bir sekilde ozetleyen Turlerin Kokeni Uzerine adli kitabi yayinlandi.
51MBMGoOMiL._AC_UL600_SR600,600_.jpg


Bu yukariya koymus oldugum kitap bende var. Sanirim Internetten ucretsiz de bulunabilir. Tavsiye edilir.
Dogal secilim yoluyla evrimin gozlemlenmesi zaman almistir. En iyi gozlemlerden biri, teoriye ilham vermede etkisi olan kuslarda, Galapagos ispinozlarinda olmustur. Bilim insanlari 1976'dan beri her yil Galapagos ispinoz populasyonlarini incelediler ve dogal secilimin isleyisine dair onemli gozlemler sagladilar. Hibeler, Galapagos adasi Daphne Major'daki orta yer ispinozlarinin gaga sekillerinde bir nesilden digerine degisiklikler buldu. Bu da evrimin gozlemsel kaniti olarak bilim literaturune girmis oldu.

Darwins-finches-also-known-as-the-Galapagos-Finches-or-Geospizinae-a-classic.png


Kuslar, ortama gore farklilasmistir.​

Orta yer ispinozu tohumlarla beslenir. Gagalari ve tum yapisal ozellikleri de ona gore sekilllenmistir. Buyuk gagali kuslar buyuk, sert tohumlarla daha verimli beslenirken, kucuk gagali kuslar kucuk, yumusak tohumlarla daha verimli beslenir. 1977 boyunca, bir kuraklik donemi adadaki bitki ortusunu degistirdi. Bu donemden sonra, tohum sayisi onemli olcude azaldi: kucuk, yumusak tohumlardaki dusus, buyuk, sert tohumlardaki dusus oranindan daha buyuktu.

Buyuk gagali kuslar, ertesi yil kucuk gagali kuslardan daha iyi hayatta kalmayi basardilar. Kurakligi takip eden yil, bilim insanlari azalmis populasyonda gaga boyutlarini olctugunde, ortalama gaga boyutunun daha buyuk oldugunu buldular. Bu, tohumlarin mevcudiyetine gore kuslarin hayatta kalma farkliliklari icin acik bir kanitti. Yani kuslar ortama ayak uydurdugu olcude jayatta kalmis ve hayatta kalanlar da yavrularina bu degisimi armagan etmistir.



* Daha sonra yogunluguma gore devam edecegim
 

evrenselbirey

Üye
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2020
Mesajlar
108
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
usa
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Epistemoloji
Zeka da kalıtsal mıdır? Bu konuda fikriniz var mı?
Kafasını yere, duvara filan çarpıp deha olan insanlar varmış.
Beyin hakkında araştırılması gereken çok şey olduğu söyleniyor.

Sondan baslayalim. Bahsettiginiz haberi okudum. Garip bir icerik, ne kadarinin dogru, manipule edilmemis ve objektif oldugunu bilemiyorum. Fakat kaaf darbesinin zeka arttirici bir yonu oldugunu soyleyen hic bir bilimsel arastirmaya denk gelmedim, dogru oldugunu sanmiyorum. Medya, dikkat ceken bir haber olarak sunmus olabilir.

Kalitim/zeka iliskisine yonelik sorunuza gelince, kalitim; zeka testleri ile olculdugu uzere genel zeka uzerinde guclu bir etkiye sahiptir ve hafiza, sozel yetenek ve uzamsal yetenek gibi belirli yetenekler uzerinde etki sahibidir.

Spesifik/belirli genler zekaya katkida bulunabilse de, zeka en iyi sekilde, birlikte calisan cok sayida gen tarafindan sekillendirilmis olarak tanimlanir.

Kalitimin zekadaki rolunun dolayli kaniti, evlat edinme ve ikiz calismalarindan gelir. Evlat edinilen cocuklarin standart zeka testlerindeki puanlari, evlat edinen ebeveynleri ve kardeslerinin puanlarindan ziyade biyolojik annelerinin puanlarina daha yakindir; monozigotik ikizler (tek yumurtada dollenip ayrilan), dizigotik ikizlerden (Yani ayni gebelikte farkli yumurtalarda dollenmis ikizler) fazla zekaya sahiptir.

Zeka ayrica kismen genetikle ilgili olarak beyin buyuklugune ve yapisina da baglidir. Fakat dedigim gibi cevresel faktorler de onemlidir.

Zengin veya fakir bir cevre, dogustan gelen yetenegin gelisimini olumlu yada olumsuz yonde onemli olcude etkileyebilir. Mesela yoksul ailelerde, ekonomik olarak daha ayricalikli ailelere gore cevresel etki daha buyuk ve kalitsallik daha dusuktur.

Bugun bilim adamlari, bir populasyondaki belirli ozelliklerin gelisiminde kalitimin (nature) ve cevrenin (nurture) rollerini daha kesin olarak olcebiliyorlar.

Ancak belirli bir bireye baktigimizda, hemen hemen tum ozelliklerle ilgili arastirma, kalitim ve deneyimin/cevrenin/beslenmenin bir karisimina/birlikteligine isaret eder. Bu nedenle, zeka kalitimdan guclu bir sekilde etkilense de, ebeveyn uyarimi, egitim, akran etkisi, beslenme, aliskanliklar, uyarici/alkol vs kullanimi ve diger degiskenlerden de etkilenir.

Gunumuz biliminde cagdas teorisyenler ve arastirmacilar, hangi faktorun daha onemli oldugunu tartismaktan cok, doga ve beslenmenin birlikte nasil calistigini aciklamanin yollarini bulmakla ilgileniyorlar.

Acmak istediginiz bir nokta olursa, konuyu detaylandirabilirim.

Simdilik hoscakalin.
 
Son düzenleme:
M

Mantıksız2022

Ziyaretçi
Ancak belirli bir bireye baktigimizda, hemen hemen tum ozelliklerle ilgili arastirma, kalitim ve deneyimin/cevrenin/beslenmenin bir karisimina/birlikteligine isaret eder. Bu nedenle, zeka kalitimdan guclu bir sekilde etkilense de, ebeveyn uyarimi, egitim, akran etkisi, beslenme, aliskanliklar, uyarici/alkol vs kullanimi ve diger degiskenlerden de etkilenir.

Gunumuz biliminde cagdas teorisyenler ve arastirmacilar, hangi faktorun daha onemli oldugunu tartismaktan cok, doga ve beslenmenin birlikte nasil calistigini aciklamanin yollarini bulmakla ilgileniyorlar.

Acmak istediginiz bir nokta olursa, konuyu detaylandirabilirim.
Beslenme alışkanlıkları zekayı etkiler dediniz.
Peki zekayı olumlu etkileyecek bir beslenme nasıl olmalıdır?
Ketojenik diyet mi, vegan mı vb. ?
Size göre ketojenik diyetin zekayı yükseltmesi bilimsel olarak mümkün bir durum mudur?
 

evrenselbirey

Üye
Yeni Üye
Katılım
5 Ağu 2020
Mesajlar
108
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
usa
Hangi Felsefe Akımına Yatkınsınız ?
Epistemoloji
Beslenme alışkanlıkları zekayı etkiler dediniz.
Peki zekayı olumlu etkileyecek bir beslenme nasıl olmalıdır?
Ketojenik diyet mi, vegan mı vb. ?
Size göre ketojenik diyetin zekayı yükseltmesi bilimsel olarak mümkün bir durum mudur?

Bilissel yeteneklerin gelisimi tek bir beslenme sekline bagli bir durum degildir. Hangi yas grubu/araligi icin konusuyoruz? Belirtirseniz bilissel yetilerin gelisimiyle ilgili daha ayrintili bilgi verebilirim.
 
Son düzenleme:
M

Mantıksız2022

Ziyaretçi
Bilissel yeteneklerin gelisimi tek bir beslenme sekline bagli bir durum degildir. Hangi yas grubu/araligi icin konusuyoruz? Belirtirseniz bilissel yetilerin gelisimiyle ilgili daha ayrintili bilgi verebilirim.
Ergenlik yıllarında zekanın 20-30 puana kadar yükselip azalabileceği iddia ediliyor.
Şu yazıyı bir okur musunuz?
Ben mi yanlış anladım diye baktım, sanırım doğru anlamışım.
 
M

Mantıksız2022

Ziyaretçi
Ergenlik yıllarında zekanın 20-30 puana kadar yükselip azalabileceği iddia ediliyor.
Şu yazıyı bir okur musunuz?
Ben mi yanlış anladım diye baktım, sanırım doğru anlamışım.
2011 yılında yayınlanmış.
Türkçe özetini okumak için
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst