Etik kavramı

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe kategorisinde İnci Birinci tarafından oluşturulan Etik kavramı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,508 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe
Konu Başlığı Etik kavramı
Konbuyu başlatan İnci Birinci
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

İnci Birinci

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
24 Haz 2014
Mesajlar
636
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Etik, insanlar arasında ilişkilerin temelinde yer alan değerleri,ahlaki bakımdan iyi ya da kötü,doğru ya da yanlış olanın niteliğini ve temellerini araştıran felsefe dalıdır.
Yunanca ethos (töre,görenek,alışkanlık) sözcüğünden üretilmişti. Etik ile dilimizde yer alan ahlak kavramı arasında benzerlik vardır.

Etiğin yanıt aradığı sorunlardan bazıları ,
Nasıl yaşamalıyız?
Mutluluğu mu yoksa bilgiyi mi,erdemi ve güzellikler yaratmayı mı amaçlamalıyız?
Mutluluğu seçersek,bu kendi mutluluğumuz mu,yoksa herkesin mutluluğu mu olacaktır?
iyi bir amaca varmak için kötü bir yol izlenebilir mi? gibi soruları sosyal yaşamın her alanına uygulayabiliriz.

Bağımsız bir felsefe disiplini ele alarak etik arito ile başlatılır. Ancak etiğe sorgulayıcı yaklaşım sokrates tarafından getirilmiştir. " Sorgulanmamış yaşam yaşamaya değmez" fikrindeki sokrates yaşamı ile de örnektir. "İyiye ulaşmanın yolu herkesin kendi üzerine düşeni yapmasıydı" Bu da insanı adaletin tanımına ulaştırmıştır.
 

alpi

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
416
Tepkime puanı
1
Puanları
18
Yaş
47
Bence insanın kendi etiklerini bir başkasına dayatması etik değildir ve aynı zamanda toplum nazarında etik olan-olmayan şeyleri dikkate almamak da etik değildir.

Toplumun etik gördüğünü etik görmek onu kabullenmek demek olmadığı gibi bu kendi etiklerinin deformasyonuna da sebep olmamalıdır.
 

ütümasası

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
14 May 2015
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Ahlak kavramının doğasını anlamaya çalışırken aynı zamanda her birimiz kendi* etiğimizi oluşturmaya eğilimliyiz. Bu eğilim en temel veya en üst boyutta olabiliyor tabii ki. Öte yandan tüm etik değerleri bir kenara bırakmış(olabildiğince) ve yeni bir yerde toplanmış, birbirine yakın düşünen bir grup hayal ediyorum ve o yeni toplumda da yine birbiriyle uyuşamayan değerler ortaya çıkacağıni görebiliyorum. insan türü bu kadar çeşitliyken, yani beşeri faktörler bu kadar çeşitliyken ortak ( ya da herkes tarafından kabul görebilir) değerler nasıl oluşabilir bilemiyorum.

Diğer yandan dünya üzerindeki din, inanış çeşitliliği, farklı milletler, ve yaşadığımız ortamın aynı oluşu etik değerlerin birbiriyle öyle ya da böyle kesişmesini zorunlu kılıyor.

Ortak bir etiğe ne konuda ve neden ihtiyacımız var? sorusuyla başlarsak daha sağlıklı ilerleriz gibi geldi bana.
Merhabalar herkese
 

birazdahaderinmavi

Kahin
Yeni Üye
Katılım
29 Ara 2011
Mesajlar
1,442
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
58
bitip tükenmek bilmez bir erdem arayışıyla, etiğin ya da ahlak felsefesinin temellerini atan düşünür olarak, sokrates anılmalıdır... insan sosyal bir varlık olduğu için, ya da ancak toplum içinde ve toplumsal ilişkiler kurarak insan olabildiği için; bu ilişkilerde kimi ahlaki ilkelere gereksinim duyması, kaçınılmazdır... bir yanıyla ahlak da, tıpkı hukuk gibi alt-yapıyı oluşturan üretim ilişkilerine bağlı olarak tarihsel bir nitelik taşır; yani tarihsel ve kültürel ortama göre şekillenir... bununla birlikte yine tıpkı hukuk gibi, evrensel bir yönelim de taşır... gelecekte hukukta da, ahlakta da yerelliğin aşılarak, genel ve evrensel insani değerlerin giderek ağırlık kazanması, (üretici güçlerin büyümesi ve üretimin toplumsal niteliğinin küreselliğe, yani 'dünya çapındalığa' yükselmesine bağlı olarak) beklenmelidir...
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Etigin iki yonu vardir.

Birincisi felsefenin"insanoglu bir arada nasil yasar?" sorusuna her turlu yasam ve iliskiyi olusturan degerler butunudur.

Bu degerler butunu, cografi ve toplumsal temelde de farklilasir.

Digeri de etik olmaktir.

Yani bir kisi her turlu dusunce ve davranisinda baskalari ile yasam ve iliski acisindan her turlu sosyal algiyi tanimalidir.

Etik degerler dogum ile gelmez, yasamdan ogrenilir.
 

İnci Birinci

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
24 Haz 2014
Mesajlar
636
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Etik, evrensel kabullülüğü barındırmak ilkesi itibariyle bu beklenti, küreselleşme süreci de göz önüne alındığında zaman içinde zarururiyete dönüşümü getirecektir, gibi görünmektedir.

ütümasası hoşgeldiniz bu arada. Merhabalar.
 

Nejdet Evren

Kahin
Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2008
Mesajlar
3,589
Tepkime puanı
179
Puanları
63
Yaş
60
cennetten kovulan insan çıplak ve yalnızdı, onun diğerlerine gereksinimi vardı ve o toplumsallaşarak bunu gerçekleştirdiğinde yeni bir don biçilmiş olarak buldu kendini; işte etik denilen şey tam da budur...
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
meslek etiği deriz örneğin ama sonuçta bu etiği birey yüklenmelidir ve giymelidir; Ve bu etik A bireyinden B bireyine tabi ki farklı olucaktır

Birisi için kurallar zinciri olabilirken diğerinde vicdan yümlülüğü ya da gönül bağı ve isteği ve bir diğerinde hatta yükümlülük/sorumluluk duygusunun bile karşılığı olabilecektir
Sonuçta bireyler bağımsız ahlaklarına göre davranırlar ve kuşanırlar ve eylem ay da duygu düşünce yansıtırlar;
İnsan, sevmediği ya da uygun olmadığı bir eğitimi ve mesleği bugünkü koşullarda para karşılığında ya da para için yerine getirirken ve toplumsal çarklar işliyorken ahlak ve etik
nasıl tartışılır bilmiyorum;
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst