Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Cennet Ve Cehennem Varmı?

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
Bilgiyi ve bilmeyi çıkarın inanç kalır mı? Zihin bilgi olmadan inanabilir mi? Yeni doğmuş bir insanı bembeyaz bir odaya kapatın ve bir şekilde midesine yiyecekleri ışınlayın. kimseyle ya da hiç bir şeyle temasta bulunmasın. Bu insan inanır mı? neye inanır?
ben size bir taş göstersem ve o taşın altında karınca olduğunu söylesem bana inanırmısınız,
taşı kaldırıp altına bakma kudretinizde yok
bu bilgi sizin taşın altında karınca olduğunu kabul etmenize yetermi?
Dini bilgi bilinmezliği verir bilgi olarak, işin ucu bilinmezliğe gider.
Bu durum bu bilgilerin doğru veya yanlış olduğu konusunda ipucu vermez ve dini bilgileri küçümsemez.

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
ben size bir taş göstersem ve o taşın altında karınca olduğunu söylesem bana inanırmısınız,
taşı kaldırıp altına bakma kudretinizde yok
bu bilgi sizin taşın altında karınca olduğunu kabul etmenize yetermi?
Dini bilgi bilinmezliği verir bilgi olarak, işin ucu bilinmezliğe gider.
Bu durum bu bilgilerin doğru veya yanlış olduğu konusunda ipucu vermez ve dini bilgileri küçümsemez.

Taşın altında karınca olduğunu biliyorsam neden inanayım? Ayrıca bana söylemeniz beni tatmin etmeyecektir. Sonuçta sizin doğrumu yalan mı söylediğinizden hiç bir zaman emin olamayacağım. Bilgi görecelidir. Bilgi ile ulaşacağınız yine göreceli olacaktır. sizin önermeniz heisenberg belirsizlik ilkesindeki gibidir. Dini bilgiden dinin kendi gibi görecelidir. Kalıcı olanı göreceli olanla açıklayamazsınız. Bilinmezlik, bilinirlik gibi göreceli insanın göreceli evreni tanımlama gayretinden öte tanımlardan ibarettir.
Taşı kaldırıp bakma kudretim olmadığından bahsetmişsiniz. Sizce kudretten mi yoksa bilgisizlikten mi yoksa taşı kaldıramayacağımı bildiğimden mi taşı kaldıramıyorum?
Nihai olarak, göreceli evrenin hiç bir göreceli bilgisi size mutlakı sunmaz. Buna dini bilgilerde dahildir. Sonuç olarak dinde bu evrenin bir parçasıdır. Bu küçümseme değil, göreceli olduğunu bilmektir.

Ate

Yeni Üye
10 Ara 2010
17
0
0
35
Artık taşı sıksak dogmatizm fışkırıyor.
Nedendir bilmem bu soruyu sormak bile garip geliyor: "Cennet ve cehennem var mı?"
Tıpkı realistlerin sürrealist hayalleri gibi. Neden camdan dışarı bakmıyoruz???

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
Bilinenin ve bilinmezin ötesine bakmadıkça gerçek nasıl kendini gösterir?
Şu anda bilinenler bilinmezlerin bilinmesi için araç olarak kullanılıyor ama bu bilim için geçerli.
Dini bilgilerin ne gerisine nede ötesine bakamazsınız.Tam teslimiyet ile yaşayabilirsiniz dini.Bazı noktalarda soru soramaz,cevap arayamazsınız.Cennet ve Cehennem'de böyle bir konudur.ötesine geçip soru sorma yetkisi yoktur.
İkili diyaloğu çoğalttık sanırım siz ve diğer üyeler kusurumuza bakmasın.

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
Şu anda bilinenler bilinmezlerin bilinmesi için araç olarak kullanılıyor ama bu bilim için geçerli.
Dini bilgilerin ne gerisine nede ötesine bakamazsınız.Tam teslimiyet ile yaşayabilirsiniz dini.Bazı noktalarda soru soramaz,cevap arayamazsınız.Cennet ve Cehennem'de böyle bir konudur.ötesine geçip soru sorma yetkisi yoktur.
İkili diyaloğu çoğalttık sanırım siz ve diğer üyeler kusurumuza bakmasın.

Din görecelidir. Bilimde öyle. Göreceli olanın göreceliyi açıklama gayretidir. Bilim evreni anlamaya çalışır fakat evrenin göreceliliğini de bilir. Kalıcı olanı göreceli ile açıklayamazsınız. Sizin bahsettiğiniz teslimiyet gerektiren din çarpıtılmış, göreceli dindir. Gerçeğe ulaşmak sadece samimiyet gerektirir. Cennet cehennem tarihsel mevzulardır. Cennet cennet bahçesinden, cehennem de ge-hinnomdan gelir. Tıpkı bir çok dini terimin geldiği gibi.Tarihsel olgular dini olgular haline bürünmüştür. Dini var eden bu tarihsel birikimlerdir. Her zaman soru sorabilirsiniz. Zihnin doğası soru sormayı gerektirir. Önemli olan soruyu soranın ve cevap arayanın zihin olduğunu görmektir. Zihnin tarafsız gözlemi ancak ötesini görmenize yardımcı olabilir.

osmanlee

Yeni Üye
23 Ara 2010
8
0
0
40
akıl varsa cennet ve cehennem de vardır.hayvanlar için yoktur mesela.ama bizim için vardır.akıl bize boşuna tahsis edilmemiş, bir yere varabilmek için verilmiş diye düşünüyorum.cennet cehennem yoksa akla ne gerek var?pekala akıl dışı işlerle de hayat idame ettirilebilir.

Ate

Yeni Üye
10 Ara 2010
17
0
0
35
Pek bir karasız gördüm sizi osmanlee.
Akıl varsa cennet vardır 2 lemini açabilr misiniz?
"pekala akıl dışı işlerle de hayat idame ettirilebilir." bu cümleden kastınız nedir?

osmanlee

Yeni Üye
23 Ara 2010
8
0
0
40
kararsızlık değil.akıl dışı işlerle de hayat idame ettirilebilir derken hayvanlar gibi hayat sürmeyi kastettim.herkese zarar veren bir varlık olarak da anlayabilirsin.böyle bir varlık ancak cennet cehennem düşünmeyen kişi olabilir.

dez

Yeni Üye
24 Kas 2010
17
0
0
45
selam herkese.. yazılarınızın hepsini okuyamadım ama 10 -15 arası yazıların hemen hepsinii okudum aralıklı gercekten sabit bir fikir görmedim okyanusta kaybolmuş kücük tekneler gibisiniz..herkes bir tarafı gösteriyor burdan gidersek karaya varırız. diye düşünüyosunuz normaldir denize nerden düştügünüzü bilmediginizden bunu normal karşılıyıcaz tabi ki bunu kendim içinde söüyorum yanlış anlaşılmasın cennet cehennem konu olan varlıgı tartışılır duruma düşmüş iki gaip alem mekanı bu tabi bize verilen ilimlerin sonucu ortaya konmuş iki mekan bu nu bulmak ta ilim edinilmesi ve bunlar arasındaki denklemi kurmak la olur. farklı bir yaklaşım ama anlaşılabilirligine en gercekci . bakış diye düşünüyorum ..ilmii irdelerken dinsel acıdan bakarak hayatımızı gercek manada etkileyen şeklinin nekadarıı din içinde nekadarı dinin dışında ilmi bir bütün düşündügümüzde astroloji tıp jeoloji teknolojik felsefe vs. hemen hepsinin içinde akıl bulunmakta kör ol mak veya tooal olmak demek deildirkii bilimden faydalanamama yada faydalandıgını anlayamamak.. sadece az yada cok faydalanmak ama ama aklı olmayan varlık(tamamen aklın olmamasıı) teknoloj,de faydalansa bile onun bunun farkına varamadıgını farkede biliyoruz ama öyle bir durum ki bazen insannar arasında aklı dengesi tam yerinde olmayan insannarın bazı acıı ve isteklerini belirtmek için bazıı davranışta bulunuyor bu durum akılsızlıkla.. bagdaştırılıp (bu durum hayvanlar arasındada gercekleşebilir acıkan bir eşşegin anırması gibi veya kuzu sesine gelen kurtun hissiyat i durumu gibi)onnarın faydalandıgını düşünmek gibi bir fikre cıkmasın . yani kısacasıı din akla inmiştir..veyahutta tanrısal inancı cıkaralım bellekte kii cok zor bir dumu sadece anlaşıla bilmek için böyle düşündük diyelim .bir derenin kenarında oturmuşum kimseler yok dünyada ne annemi ne babamı tanıyom .. vee kendii kendime düşünüyorum ne tanrıdan haberdarım ne dinden ..aklın farkınada varmışş deilim ... deneme yanılmayla oo yaşıma gelmiş kafamı carptıgım agacın dalı canımı acıttıgı için bir daha o yoldan gecmeme gibi bir düşünceyi canım acıdıgı için .ögrenmişim ve bunun gibi bir cok akıl olayı deneme yanılma olayıylaa.. ögrenmişim .. ama öyle anlar gelmişki hisler gercekten ön plana cıkmış..anneyi babayıı görmedigim için onu aramıyorum veya yiyeceklerin lezzetli olup olmaması konusu kii belii bir düzeni olan bu olguda ..geniş bir yelpaze ama ahlakı bir olayı ele ala bilmek için utanıcamm bir olayın olması gerek yada bir ikazın olması gerek beynimde veya düşünce acısından .bunun oluşması bir hayvandan veya bir insandan veya bir kaya dan bir yapraktan utanmam gerek her hangi bişiden ..ama öyle bir durum kii..etkilenebilicegim bir olay oluştu vede bende bu şekilde utanmaya başladım ..vs ahlaki durum veya toplum bilinci dil ırk oluşumu dna oluşumu teknoloji beynin gelişimiyle kendini tamamlıyoo biraz detaylı oldu .beyinin gelişim evresinde ilk ögrenmesi gerekenn şeyleri yapa bilme gücü ve akli dengesi şuan bile bakıldıgında ilk yaşam evrelerini yapabilmekten acizki belki bedenen biraz dayanıklı olabilir gecmişte ama yanlız başına var olma gücünü kendinde bulacak bir varlıgın bir canlı (dogum.. ölüm fiillerine mecbur) böle bişiye aykırı... bir diger acıdan bakarsakki insanda bulunan beyni devre dışı bırakmış gibi görünen hareketler yani (tik) diye adlandırdıgımızz davranışlar düşünce ile eylem arasındakii en kısa sürelii hareketler bunu da acıklayamaz haldeyizz.. demekki akıl sadece bu alemden yönlendirilen bişi deil zihin denilen bellekk bu alemden gördükleriyle duyduklarıyla etkileşimlee gelişim gösteren birr uzuv deil belki fiziki yapısını yiyicek içicekle bu alemde gelişimini saglamış olabilir ama fikirsel gelişimine gaib bir alemin oldugu ispati vardırr kii bu ilmin son noktasıdır insan için burdan sonra mucizeleri takip ederek ancakk hayatımıza yön veririz cinleri ve kelimelerle iyleşen hasta insanlarıı fiziki kuralları aşmış insanıı durumlarıı acıklama adına sölüyoorum bunnarı hurafeci olarak bakmayın .. burdaa bir denklem dir ki buu sölenenler bir ilim ve bir yerlerde gizlen mişş ve bunnar bir kitapta yıllar önce kanıtlanmışş tevrat incil zebur kuranı kerim .. ve şimdi deneysel teknolojik olayla bakan kişilerr kendilerii bu ilimlerin bu din kitaplarıyla paralel ilerledigini sölüyorr ee bu acıdan bakarsakki bu dinle ilim bir birbirinden ayrılamaz ilim kötü deildir ilim iyye kullanılır veya kötüye kullanılırr..(bazı dinciler gibikörü körüne karalanan ilim bölümleri bazı ilim adamları gibi de dini tek bir cerceveye yerleştirmek yanlıştır )dinide aynı şekil yannışa kullanan insannar vardır.. din sadece ahlaki bir olay olarak bakanlar ilmin sadece bir noktasına bakıp dünyayı şekillendirmeye calışan kişilerdir din hayatın tamamıdır bir yapragın vakitsiz düşmeyecegini yazanda kurandır ki mevsimi gelmeden asla yaprak yere düşmez bir yanar dag da öylesinee tam kaynamadan lav fışkırtmaz.. veya bir cocugun inanca nezaman ahlaka nezaman ihtiyac duyucagını söyleyendee ..dindir. bu inandıgımız için böyle deildir inanacagımız başka bir gücün bulunamayacagından dolayı budur hım cennet ve cehennem konusu da bunların içinde kücük bir mükafatttır yaratıcı mantıgına göree. ama şuda var cennnet cehennem asla dünya olamaz cün kü cennet ve cehennem eger dünya isee ölüm kaza acı nefret kin neden vardır ... mantıklı bakarsan cennet kelimesii ve cehennem kelimsiii ayrı ikiii mekan dır acıyı tatlıyı aynı anda yaşanacak bir yer deil gibi geliyoo mutluluk ve cezayıı aynı yerde yaşamakk bence çelişkilii aslında bu yazının üztüne .. daha cok şey düşünürüm yazarım ama şimdi tell calıyoo gitmem gerek :p

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
Din görecelidir. Bilimde öyle. Göreceli olanın göreceliyi açıklama gayretidir. Bilim evreni anlamaya çalışır fakat evrenin göreceliliğini de bilir. Kalıcı olanı göreceli ile açıklayamazsınız. Sizin bahsettiğiniz teslimiyet gerektiren din çarpıtılmış, göreceli dindir. Gerçeğe ulaşmak sadece samimiyet gerektirir. Cennet cehennem tarihsel mevzulardır. Cennet cennet bahçesinden, cehennem de ge-hinnomdan gelir. Tıpkı bir çok dini terimin geldiği gibi.Tarihsel olgular dini olgular haline bürünmüştür. Dini var eden bu tarihsel birikimlerdir. Her zaman soru sorabilirsiniz. Zihnin doğası soru sormayı gerektirir. Önemli olan soruyu soranın ve cevap arayanın zihin olduğunu görmektir. Zihnin tarafsız gözlemi ancak ötesini görmenize yardımcı olabilir.
Bilim göreceli değildir,göreceli olduğuna dair bir örnek verirmisiniz

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
Dini sorular böyle sorulduğunda herkez inandığı gibi cevap verir.
Cennet Cehennem in olup olmadığını kimse şahsi fikir olarak söyleyemez bunu hepimiz biliyoruz.
Dini bilgi din içinde değerlidir ve inanan için değerlidir.
Şimdi ben var desem bana inanıcakmısınız
Yok desemde inanmayacaksınız
Yani kişisel görüşün hiçbir önemi yoktur dinde varsa vardır ya inanırsınız ya inanmazsınız.yoruma açık değildir.
Ben soruyu ait olduğu konuya göre değerlendirdim ve kişisel görüşümden olabildiğince kaçındım.
Felsefe özneldir ama ben dini konularda kişisel yargılardan yana değilim.

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
Bilim göreceli değildir,göreceli olduğuna dair bir örnek verirmisiniz

Newton fiziği einstein ile değişmiştir. Einstein fiziğide ileride başka biri tarafından değişecektir. Kalıcı olmayan görecelidir. Evrenin kendi göreceli iken onu açıklama sistemleri ve içindekiler nasıl göreceli olamaz?

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
Newton fiziği einstein ile değişmiştir. Einstein fiziğide ileride başka biri tarafından değişecektir. Kalıcı olmayan görecelidir. Evrenin kendi göreceli iken onu açıklama sistemleri ve içindekiler nasıl göreceli olamaz?
Fizik kuralları hiçbir koşulda değişmez.
Biz yanlış anlayabiliyoruz bazı noktaları bazen ''Newton'' gibi Einstein gibi bir fizikçide ufak bir düzeltme yapıyor.Bu durum fizik kurallarının değiştiğini değil insan algısının bir yönünü gösteren biçimidir.

Ate

Yeni Üye
10 Ara 2010
17
0
0
35
kararsızlık değil.akıl dışı işlerle de hayat idame ettirilebilir derken hayvanlar gibi hayat sürmeyi kastettim.herkese zarar veren bir varlık olarak da anlayabilirsin.böyle bir varlık ancak cennet cehennem düşünmeyen kişi olabilir.

osmanlee
-------------------

Ki bu tarz felsefeye kinizm deniliyor. Ki gayet asil bir görüş olduğunu söyleyebilirim. Ve saldırganlık hayvanların yapacağı bir şey değildir. Bunu insanlar yapar. Sizin benim ve diğerleri gibi olan... Ki malesef hepimiz ölümden korkan aciz birer leş yiyicileriyiz.

Preatorian

Yeni Üye
14 Eyl 2010
296
0
0
45
Fizik kuralları hiçbir koşulda değişmez.
Biz yanlış anlayabiliyoruz bazı noktaları bazen ''Newton'' gibi Einstein gibi bir fizikçide ufak bir düzeltme yapıyor.Bu durum fizik kurallarının değiştiğini değil insan algısının bir yönünü gösteren biçimidir.

Sizin fizik kurallarınız algıladığınız evrenle sınırlıdır. Başka evrenlerde başka fizik kuralları geçerli olabilir. Siz algıladığınızı bile yanlış anlıyorken nasıl kalıcıdan bahsedebilirsiniz? Bu evren devinim halindedir. Devinimliğinden ötürü bu evrende statik değişmez bir sistem yoktur. Algıladığınız her şey görecelidir çünkü yorumlayan zihin görecelidir.

oguz8891

Yeni Üye
7 Ocak 2009
86
0
0
2024
Değişmeyecek fizik kuralları nelerdir çok merak ettim.. Fizik kuralları birincisi bilim adamlarına(yani insana) göre görecelidir, ikincisi evrene(yani insana) göre görecelidir. Yerçekimi kanunu dedikleri şey hiç bir şeye bağlı olmadan mı varmış yani? Bağlı olduğu şey değişirse bu kanun da değişir mi? O zaman görecelidir.. Sizin bildiğiniz değişmeyecek fizik kuralı varsa ilginç olabilir, paylaşırsanız sevinirim..

osmanlee

Yeni Üye
23 Ara 2010
8
0
0
40

osmanlee
-------------------

Ki bu tarz felsefeye kinizm deniliyor. Ki gayet asil bir görüş olduğunu söyleyebilirim. Ve saldırganlık hayvanların yapacağı bir şey değildir. Bunu insanlar yapar. Sizin benim ve diğerleri gibi olan... Ki malesef hepimiz ölümden korkan aciz birer leş yiyicileriyiz.

aciziz doğru.ölümden korkarız doğru.ama leş Allah adı haricinde öldürülendir ben şahsen leş yiyici değilim.ölümden korkmak insanı nasıl etkiliyor buraya bakmak lazım.adımları dikkatlileştiriyorsa iyidir.yok çileden çıkartıyorsa değildir.ki ölümden korkmak da cennet ve cehennemi zımnen kabul etmek demektir.

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
Sizin fizik kurallarınız algıladığınız evrenle sınırlıdır. Başka evrenlerde başka fizik kuralları geçerli olabilir. Siz algıladığınızı bile yanlış anlıyorken nasıl kalıcıdan bahsedebilirsiniz? Bu evren devinim halindedir. Devinimliğinden ötürü bu evrende statik değişmez bir sistem yoktur. Algıladığınız her şey görecelidir çünkü yorumlayan zihin görecelidir.
Göreceli demek kişiden kişiye değişkenlik gösterebilendir.
Fizik kuralları gerektiği gibi işler bize sadece onu anlamak kalır.
Örneğin kütle çekimi kuralı kütlesi olan ve atomdan oluşan her madde için geçerlidir.
Güneş ile birbaşka yıldızın kütleçekimlerinin farklı olması yada ikisinden birinin etkileşim sonucu farklılaşması fizik kurallarının göreceliğini göstermez,olan biten herşey fizik kuralları dahilindedir.
Şunu kaçırmayalım bizim bilmediğimiz fiziksel kurallarda var kesinlikle.
Tabikide başka evren varsa farklı bir fizik kuralı olabilir,bu o evrenin yapıtaşıyla bizim evrenimizin yapıtaşının yada dış etkenlerinin farklı olmasından kaynaklanır.
herşey işliyor biz sadece olan biteni anlamaya çalışıyoruz

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular