Celâl Şengör (Prof.Dr.Celal Şengör)

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kimdir? kategorisinde faust tarafından oluşturulan Celâl Şengör (Prof.Dr.Celal Şengör) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,817 kez görüntülenmiş, 17 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kimdir?
Konu Başlığı Celâl Şengör (Prof.Dr.Celal Şengör)
Konbuyu başlatan faust
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ÇaresizDüşünen
F

faust

Ziyaretçi
Ali Mehmet Celâl Şengör (d. 24 Mart 1955, İstanbul), Türk jeolog, profesör.

Akademik kariyeri

24 Mart 1955'te İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Academy'yi bitirdi. 1978'de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversiteden 1979'da yüksek lisansını bitirdi. 1981'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1982'de de State University of New York at Albany'den doktora aldı. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin Başkanlık Ödülü'nü, 1986'da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. Academia Europaea'ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazandı. 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseltildi. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi en genç kurucu üyesi oldu ve Akademi konseyine seçildi. Aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi. Ayrıca kendisine Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verildi. Şengör 1997 yılında, Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (Lutaud Ödülü) ile taltif edildi. 1998 Mayıs ayı içerisinde Şengör, Collège de France'da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti. Burada "XIX. Yüzyılda Tektoniğin Gelişmesine Fransız Jeologlarının Katkısı" konulu bir ders verdi ve 28 Mayıs 1998'de Collège de France'ın madalyasını aldı. 1999'da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Rus Bilimler Akademisi'ne Fuad Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türktür.[1]
Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. Orta Asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmış, Kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözmüştür. Yücel Yılmaz ile birlikte, Levha tektoniği içinde Türkiye'nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazmıştır.[2] Jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300’e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. 86 ülkenin Bilimler Akademisine üye olan Şengör'ün yayınlanmış 1826 makalesi vardır ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki "Zümrütten Akisler" köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999'da "Zümrütnâme" başlığı altında kitaplaştırılmıştır.
Fransa, İngiltere, Avustarya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, Collège de France dışında İngiltere'de Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD'de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya'da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi'nde misafir profesörlük yapmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır. [3]
Özel hayatı

Jeolojiye olan merakının nasıl başladığı, "Bir Bilim Adamının Serüveni" adlı kitapta, Şengör'ün "Ben jeolojiyi küçük yaştan yani Jules Verne'in Arzın Merkezine Seyahat kitabını okuduğum günden itibaren sevmeye başladım. Hemen arkasından Denizler Altında Yirmi Bin Fersah 'ı okudum. Onu da okuduktan sonra kendi kendime, ‘Adam olmak demek, Jules Verne'in tarif ettiği gibi olmak demektir’ diye düşündüm. Bana jeolojiyi Jules Verne sevdirdi..." şeklindeki ifadeleriyle anlatılmıştır.[4] Bir röportajında kendisine ait kütüphanesinde 30000'in üzerinde kitabı olduğunu söylemiştir.[5]
Şengör 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Tek çocuğu olan oğlu H. C. Asım Şengör 1989 yılında dünyaya gelmiştir.[6] "Şengör Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" adlı bir şirketi de vardır. [7]
Çalıştığı üniversiteler

State University of New York At Albany, A.B.D - "Yüksek Lisans, Doktora"
Collège de France, Fransa - "Misafir Profesör"
Oxford Üniversitesi, İngiltere - "Misafir Profesör"
Caltech, A.B.D - "Misafir Profesör"
Salzburg Lodron-Paris, Avusturya - "Misafir Profesör"
İstanbul Teknik Üniversitesi - "Öğretim Üyesi"
Kitapları

Kendi yazdıkları:
"Zümrütname" (Yapı Kredi Yayınları, 1999)
"Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması" (TÜBİTAK Yayınları, 2001)
"Yaşamın Evrimi" (İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, 2004)
"99 Sayfada İstanbul Depremi" (İş Bankası Kültür Yayınları, 2006)
"Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler" (Yapı Kredi Yayınları, 2003)
Hakkında:
"Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı" (Söyleşi: Sefa Kaplan) (İş Bankası Kültür Yayınları, 2010)[8]
Çevirileri:
"Deprem Kuşağı: Deprem Nedir? Ne Değildir?" Yazarlar: Mario Salvari, Matthys Levy; Çeviri: Celal Şengör (Doğan Kitapçılık, 2000)
Ödülleri

Yurtdışında birçok üniversitede bulunmuş olan Prof. Şengör, birçok uluslararası ödülün de sahibidir. Ayrıca, TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanan en genç bilim adamıdır.[9] Ödüllerinin bazıları:
Londra Jeoloji Cemiyeti, Başkanlık Ödülü [1984]
TÜBİTAK, Bilim Ödülü [1986]
Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi, Şeref Bilim Doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) [1988]
Kültür Bakanlığı, Bilgi Çağı Ödülü [1991]
Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı, Rammal Madalyası [1994]
Collège de France Madalyası [1998]
Londra Jeoloji Cemiyeti, Bigsby Madalyası [1999] [10]
Guztav-Steinman Madalyası [2010] [11]
Kaynakça

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

http:// tr.wikipedia.org/wiki/Cel%C3%A2l_%C5%9Eeng%C3%B6r

Öğrencilerinin gözünden Şengör:

Bu özgeçmiş, öğrencileri tarafından yazılmış bilgilerden derlendi daha çok…

Bilimsel camiada bu kadar tanınan Şengör, Türkiye’de ancak 1999 depremi sonrası ünlendi. Hepimiz onu ‘felaket tellallığı’ yaptığı deprem yorumlarıyla tanıdık. Fakat söylediklerinden çok dikkatimizi çeken papyonundan olacak, “Sevimli tonton profesör” dedik ona.

Gel gör ki papyonlu, sevimli jeoloji uzmanı, Güney Asya depremindeki sismik hareketi, bilimsel açıdan ‘enfes bir deprem’ olarak niteleyince, alnımızdan vurulmuşa döndük. Somut olarak binlerce insanın hayatının kaybettiği deprem, bilimsel olarak enfes… Bilim ile toplum arasındaki uçurumu görmek için “enfes” bir yorum gibi…

Deprem profesörünün ‘enfes’ depremleri değerlendirdiği, “Şengör Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” adlı bir şirketi de var.

Şengör ayrıca, “tarih bulunduğu yerde değil anlaşıldığı yerde güzeldir” anlayışından hareketle, Bergama Zeus sunağı gibi eserlerin yurtdışına ‘çıkarılmasına’ varan görüşlere de sahip… Nitekim tarihi eserlerin Avrupa’da daha iyi anlaşıldığını da belirtiyor…

Prof. Şengör, hayatı boyunca hiçbir askerle telefonda oturarak konuşmadığını, mutlaka ayağa kalktığını övünerek anlatıyor. Harp Akademisi’nin 2006-2007 senesi ilk dersini verirken konuşmasına "bana gönderilen emirde konunun şu şu şu olacağı" şeklinde başlayarak, “arz ederim” diyerek asker selamıyla bitirebiliyor.

Biraz da dedikodu: Pepsi’nin Türkiye’deki dağıtım hakkına sahip olduğu rivayet edilen Celal Şengör, araştırma görevlisi iken okula şoförlü özel otomobili ile geldiği de söyleniyor.
 
F

faust

Ziyaretçi
En şanssız açıklaması da canlı yayında tanrının varlığını inkar edişini söylemesi oldu (bu konu vicdan özgürlüğü ve yasaldır/herkes düşüncesini ve özgürlüğünü yaşaması konusunda/belli çerçeveler içinde) Türkiye'nin bu konuda ne kadar geri kalmış ve doğa bilimlerine ne kadar uzak olduğu herkesce biliniyor ve tepkileri de üzerine çekti doğal olarak,takdir ettiğim nokta hiç bir şeyi sakınmadan açık sözlülükle söylemesi ama Türk halkı bu konuda sizin gibi düşünmüyor hocam (jeolojiyi de Celal hocam sayesinde tanıdım daha doğrusu ilgi duydum,teşekkürler hocam) yinede kulak verelim derim hocamıza (makalelerini de/düşünce yazılarını da elimden geldiğince paylaşacağım sayfada)
 
F

faust

Ziyaretçi
Tanrıdan kastım allah,başka şeylere sebebiyet vermeme adına
 

apacık

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
20 Kas 2014
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
1
Yaş
33
cok iyi olmuş elinize saglık...
 

türkoglu

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
4 Ağu 2010
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
58
faust,

rica etsem linkleri yenileyebilir misin? Hepsi silinmiş.
şimdiden teşekkürler.
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
faust bayadır yok. eski yönetimle tanışıktı . site devretti buralara uğramayabilir..
 

kestanmis

Üye
Yeni Üye
Katılım
21 Tem 2011
Mesajlar
110
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
akılcı sıfatının cuk diye oturduğu insan. romantik takılmaz, hayallerde yaşamaz.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
potasyum iyodürle ilgili araştırma yaparken ( karşıma) çıkan Şengör
şen gör emi
ilgili bilgili konuşan şengör
ne dediğini bilen şengör bilir mola bilmez mola
ben bilmemola

 

X

FAdmin
Onursal Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
693
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yük yüklü merkep.
 

Neo

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
25 Kas 2012
Mesajlar
84
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Yaş
38
Bu adama bayılıyorum. Tekrar tekrar dinlediğim konuşması var

 

ÇaresizDüşünen

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 Nis 2016
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bilimin doğruluğna İNANAN ve GÜVENEN kişiler tarafından mantıklı bulunan kişi (bende dahilim bu gruba)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst