"Aydin, Ilerici, Devrimci, Elit" v.s. nin, Bugunki Anlami Nedir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Siyaset Meydanı kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan \"Aydin, Ilerici, Devrimci, Elit\" v.s. nin, Bugunki Anlami Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 887 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Siyaset Meydanı
Konu Başlığı \"Aydin, Ilerici, Devrimci, Elit\" v.s. nin, Bugunki Anlami Nedir?
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
"Eskiden" toplumunu ve halklarini "aydinlatan, savunan", onlara "onculuk eden, bilgi veren, yol gosteren" v.s. toplumunun ve halklarinin "demokratik hak ve ozgurluklerini", "one cikaran, dile getiren" v.s. kisilere "aydin, devrimci, ilerici" v.s. denirdi.

Bugun goruyorum ki, mevcut Anayasanin, mevcut duzen ve sistemin, mevcut olan partilerini (CHP, AKP, MHP HDP ) v.s. savunmak, onlarin politikalarini "desteklemek/elestirmek" bu kendine ilerici diyen kesimin, yaptigi tek sey olmus.

Bugun TC tarihinde, iktidara gelen ve de muhalefette kalan, hangi parti simdiye kadar toplumunun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini savunmustur?

TC tarihinde, boyle bir donem oldugunu gostermek isteyen var mi?

Bugun dahil, hangi TC tarihinde, iktidar ve muhalefet, toplumunun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini kendi iktidar cikarlari icin alet etmemis, kullanmamis, duygu somurusu yapmamis, ya da onlarin "aleyhine" sadece kendi politik cikarlarini ve kendi ekonomilerini dusunmemistir?

Gunumuz aydin v.s. kesiminin, mevcut partilerin "savunusunu" yapmasi, bir "kuyrukculuk" degil midir?

Ben, bir birey olarak "saskinliklar" icindeyim. Birileri bana, gunumuz aydininin, ilericisinin, devrimcisinin kimler oldugunu, neyaptiklarini ve yaptiklariyla, nasil aydin v.s. olduklarini izah edebilir mi?

Kimdir, bugun TC'de toplumun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini, politik bir cikar ve amacin "arkasina gizlenmeden" savunan, ileri suren, dile getiren?"

Nerde bu kesim, cevre; hala var da, ben mi goremiyorum?

Evet, kisaca "aydin, ilerici, devrimci" v.s. nin gunumuzde anlami nedir?, neden odur? Yoksa bu anlamlar, bugun "tarih mi olmustur?"

Evet, yorum, gorus ve dusuncelerinizi bekliyorum.

Bu konuda mevcut partileri ve onlarin cikarci politikalarini savunmak ve desteklemek, POLITIKACILIK YAPMAK" mi, gunumuz aydininin, ilericisinin, devrimcisinin anlam ve icerigi?

Eger oyle ise, birisi bana, mevcut partilerin, hangisinin ve nasil; ilericiligi, aydinligi, devrimciligi v.s. "ustlenip te" toplumun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini politikasiyla, soylemleriyle ve icraatleriyle dile getirdigini gosterebilirmi/soyleyebilirmi?
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Aydin/Elit/Ilerici/Devrimci v.s. Ozlelestirisi

TC tarihine baktigimizda, iktidarin bu gunlere gelmesinde ve genelde ortak algi olarak 1950'ler ile baslayan bu surecte, surecin 1970'de harekete gecmesinde ve 1980'de de bir kac koldan orgutlenmeye baslayarak 2000 ler ile birlikte iktidara gelmesinde, muhalefetin kalmamasinda ve iktidara gelenin devlet i parti devleti yapmasinda ve elde etmek istedigi her turlu devlet ve hukumet kanadini ele gecirmesinde;

sikayeti rahatsizligi ve sorunu olanlara sormak lazim.

Tarihi masal gibi anlatmaktan, sikayet etmekten ve hep kendi ideolojik inancsal dogrulariniz disinda kalanlari suclamaktan ve kendi dogrunuza uymayanlari otekilestirmekten baska ne yaptiniz?

Evet bugun kendine ilerici, devrimci, elit ve aydin diyen kesim; butun bu gidasatin bu gunlere gelmesinde sizin ideolojinizin inancinizin v.s. rolu nedir?

Ozelestiri yapmak istermisiniz?

Mesela ideolojiniz ve inanciniz temelinde hangi donemlerde ideolojik inancsal taraftarlaca, sessiz kalindi ve neden?

TC tarihinde hangi donemlerde ideolojik inancsal olarak sessiz kalindi ve neden?

Kimler mesela sosyalist, komunist, liberal, fasist, sosyal demokrat, ulusalci, milliyetci, kemalist, dindar, inancsiz v.s. hangi donemde ne savasi verdi? bugun ne savasi veriyor?

Evet "igneyi kendimize ve cuvaldizi baskasina batirma adina" nedir ozelestiriniz?

1970 oncesinin sagcilari/solculari, bugun ne durumdadir?

Ogunlerde verdikleri savas ile, bugunlerde verdikleri savas ayni midir/farkli midir?
 

İnci Birinci

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
24 Haz 2014
Mesajlar
636
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Buradaki üyelerin hemen hemen hiçbirinin fiili olarak 1970 öncesi solculuğunu bileceğini sanmıyorum.

Ancak canlı tarih özellikle muteberdir. O yüzden bu konuyla ilgili önemli bir yakın tarih anım var.

Amcam Mimardır. 3. köprü projesi gündeme geldiğinde aynen şöyle dedi;

"Akademide okurken Boğaziçi Köprüsünün yapılamını protesto etmeye gitmiştik. Bağırdık, çağırdık, sloganlar attık dönüp geldik. Şimdi düşünüyorum da nasıl yanlış yapmışız, dedi. Peki,neden gitmiştiniz, nasıl gitmiştiniz? dedim. Okulda arkadaşlar toplanın köprüyü protestoya gidiyoruz, deyince temelimizde solculuk olduğu için, hiç düşünmeden kalktık gittik. Daha ona benzer ne gereksiz eylemler yaptığımızı da daha sonra fark ettik, dedi.

Peki,şimdiki aklınızla gider miydiniz ya da gider misiniz? diye sorduğumda, hayır gitmezdim, şimdi imkanım olsa da bir köprü de ben yapsam, dedi.

Zihinsel , fikirsel ve kişisel gelişimin ne demek olduğunu o zaman daha iyi anlamıştım. Bazıları kendini aydınlatıp geliştirebilirken, doğruya kendini adapte edebilirken, bazı kör zihniyetler, dar ufuklarıyla yerlerinde sayıp "rap rap" özlemleriyle yaşıyorlar.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
1980 Oncesi Turkiye

1980 yillari bir cok acidan ve gozle gorulur ir sekilde Turkiye'nin degisim yasadigi yillardir.

Aslinda ve belkide bunu bir "ortadogu" olgusu olarak ele alip, Iran daki "demokratik" Islam'in da sona erisiyle paralel tutabiliriz.

1980'ler Radikal islam'in, PKK dogumunun, Kurt Sorunu'nun yeniden gundeme gelisinin, Ataturk "karsitliginin", milliyet ve milliyetciligin "sorgulanmaya baslamasinin", Soros ve F. Gulen'in Kurumlarda orgutlenmeye baslamasinin, Arap muslumanliginin topluma empoze edilmeye baslamasinin Yunan Konusu yerine, Kurd konusunun tartisilmaya baslanmasinin, ilericilerin pasifize edilmesinin, eski solcu/sagci "ruhunun" sona ermesinin, kisaca Turkiye'nin bir cok konuda "kabuk degistirdigi" donum noktasidir. Ustelik, son Askeri darbenin vuku bulmasidir.

Kronolojik yasi 30 un ustunde olmayanlar bu iki Turkiye'yi belki mukayese edemezler ama; ben mukayese ettigimde Turkiye'nin her konuda "kabuk degistirdigi" ortadadir.

Bugun butun bu kabuk degisiminin "meyvalarimi toplaniyor", yoksa "s1k1nt1s1 mi, yasaniyor?, bu da herkesin kendine gore bakis acisinin bir sonucu.

Ulkenin "ileri mi/geriye mi" gittigi ise, yine bu farkli bakis acilari temelinde, ayri bir tartisma konusu.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst