Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Ahlaklı hırsız var mıdır?

Laetna

Yeni Üye
30 Tem 2008
443
6
18
35
Ynt: Ahlaklı hırsız var mıdır?

Bu konuda aslında bir destan var hemde İngilterenin en ünlü ve tek destanı olan robinhut destanı. İngilizler yıllardır bu destanı okumuşlar ve dünya yada yayılmış ve halada herkesin bildiği bir destan.Olayı tekrarlamak istemiyorum bilmeyenin okumasını da isterim burada.İngilizler ve okuyanlar olay ne olursa olsun bunu erdemli bir davranış olarak bulmuşlar ve inanın bu destanı okuyan herkim olursa olsun cumhurbaşkanın dan tutunda beş yaşındaki bir çocuğa kadar bunu etik bir davranış olarak görüyor.Peki soruyorum bu duygu sömürüsü mü?
He bu arada bana sorarsanız hayır bence değil!
Kısacası tarihin bu zamanlarından buyana birçok kişinin ahlaklı bulduğu bir hırsız varmış.

kalinka

Yeni Üye
30 May 2009
3
0
0
2024

Hırsızlık ahlaklı mıdır diye soralım bide peki hayır der iseniz zaten cevap hazır ama cevabınız evet ise ortada toplumun etiğiyle ters düşen bir kişiliksiniz demekoluyor bu .peki nedir hırsızlık ?hırsızlık riski yüksek kazancı alınan riske göre artan veya azalan bir meslektir.

sukubi

Yeni Üye
4 Haz 2009
2
0
0
2024

Hırsızlık bireyin değil toplumun suçudur.Dolayısıyla ahlaklı hırsız olabilir.

Laetna

Yeni Üye
30 Tem 2008
443
6
18
35

ka' Alıntı:
Hırsızlık ahlaklı mıdır diye soralım bide peki hayır der iseniz zaten cevap hazır ama cevabınız evet ise ortada toplumun etiğiyle ters düşen bir kişiliksiniz demekoluyor bu .peki nedir hırsızlık ?hırsızlık riski yüksek kazancı alınan riske göre artan veya azalan bir meslektir.

Öncelikle konuya yazınızı düzelterek cevap vermeyi deneseydiniz belki daha anlaşılır olabilirdiniz. Bu arada yaptığınız bu hırsızlık tanımıylada, üstte yazılı olanlardan hiç birini veya bir kaçını okumuş gibi gözüküyorsunuz. Sizce hırsızlık bu mudur?
Olaya bu kadar dar açıdan bakmanızın sebebini bilmiyorum ama tanımınızın yanlış olduğuna inanıyorum. Yıllar önce baklava çalıp 6 yıl hapis cezası alan çocukları hatırlarsınız veya ekmek çalıp ceza evlerinde aylarca hatta yıllarca yatanları. Sizce suçlu bunlar mı, veya risklerine göre kazançları artıyor mu? Birde yıllardır Türkiye'yi dolandırıp hortumlayanları düşünün, en fazla bir ay yada bir kaç gün sonra çıkıyorlar. Sizce bunların aldığı risk aynı mı, veya kazançları aynı mı?Tabi bunlar konunun dışına çıkıyor ama değindirdiğiniz içinde ayrıca teşekküer ederim.

Ryzasson

Yeni Üye
12 Haz 2009
9
0
0
2024

Bence yoktur.Evinize bir hırsız girdiğinde bütün emeğinizi götürse ve de öyle ortada kaldığınız zaman o hırsıza nasıl ahlaklı diyebilirsiniz? AA alsın götürsün zaten ahlaklı biriydi. Bu mudur yani.Ama malum hayat şartları zorlaşıyor ve de işsizlik gibi birtakım sorunlar insanları hırsızlığa yöneltiyor.

Laetna

Yeni Üye
30 Tem 2008
443
6
18
35

Herkesi aynı kefeye koymak kolay oluyor öyle değil mi? Bir de zor olanı deneyin bence aralarından bazılarını ayırın
Ryzasson ' Alıntı:
Bence yoktur.Evinize bir hırsız girdiğinde bütün emeğinizi götürse ve de öyle ortada kaldığınız zaman o hırsıza nasıl ahlaklı diyebilirsiniz? AA alsın götürsün zaten ahlaklı biriydi. Bu mudur yani.Ama malum hayat şartları zorlaşıyor ve de işsizlik gibi birtakım sorunlar insanları hırsızlığa yöneltiyor.
ve tavsiyem lütven arkadaşlarımızın üstteki yazdıklarınıda, nezakettende olsa okuyup ondan sonra cevap yazalım.

M

monaliza

Ziyaretçi

Bence; ahlaklı ya da ahlaksız demek yerine iyi ahlaka ya da kötü ahlaka sahip demek konuya daha doğru bir yaklaşım getirebilir. Çünkü her insanın bir ahlakı vardır, iyi ya da kötü. Bana göre çok extrem durumlar hariç (buradaki yorumlarda verilen örneklere dayanarak söylüyorum) hırsızlık kesinlikle iyi bir ahlakın uzantısı olamaz. Başka bir deyimle; iyi ahlaka sahip bir insan hırsızlık yapamaz.

Bazı yorumlarda doğru ve yanlışın göreceli olduğu belirtilmiş, ben buna katılmıyorum. Zorunlu ya da keyfi, hırsızlık ahlaki değerlere uygun bir davranış değil. Sn. LAETNA' nın verdiği örnekte çok sıra dışı bir durum var. Öyle bir durumda baba çalmak zorunda değil, olmamalı. Dürüstlüğün gerekleri karşılıklı yerine getirilirse ancak, toplumda güzel bir düzen sağlanabilir. Baba çalmak yerine ilacı borç alabilir ve ödemek için çalışr ve öder. Yapılan iyiliklere, gösterilen hüsniyetlere ihanette bulunan insanlar yüzünden güven ve vicdan duyguları köreltildi.

Kapsamlı bir konu bu. Sonuç olarak hırsızlığın mazur görülür hiç bir yanı yok diye düşünüyorum. Yine de " Allah mecbur etmesin" diyorum. Empati yapınca konu içinden çıkılmaz hale geliyor.

En azından; hangi koşulda olursa olsun, desteklenmemesi gereken bir eylem diyebiliriz. Ahlaki normlara da uymuyor açıkçası.

benita

Yeni Üye
20 Haz 2009
3
0
0
40

sistem veya toplum veya devlet insanları bir şekilde zengin ya da fakir yapıyor. bir insanın fakir olmasının sorumlusu kendisinden çok sistem/toplum/devlet tir.aslında sahip olması gereken para ondan daha zenginler tarafından zaptedilmiş, sömürülmüş yani aslında hırsızlık yapılmıştır. bu insan da hayatını idame ettirebilmek için aslında belki de sahibi olduğu parayı bir başkasından almaktadır. çalışması toplum tarafından engellenmiş olabilir, (okuyamamış olabilir, engelli olabilir, ya da çalışmasının karşılığını alamamış olabilir) hepimiz bu dünyada hayatımızı devam ettirmek zoundayız, bu dünya hepimizin, sahibi hepimiziz aslında, eğer parası olan kişi muhtaç olana yardım etmiyorsa ondan para almak hırsızlık değildir, hakkıdır.

YANİ ASLINDA TOPLUMDA HIRSIZLIK OLARAK ADLANDIRILAN ŞEY AHLAKSIZ BİRŞEY DEĞİLDİR, AKSİNE TOPLUMDA "HIRSIZ OLARAK GÖRÜLMEYEN ASIL HIRSIZ" DAN PARANI GERİ ALMAKTIR. evet her mağdur çok zengin değildir, hırsızlık sonucu kişi gerçekten mağdur duruma düşmüş olabilir ama bunun sorumlusu o hırsıza bunu yaptıran toplumdur.bu toplumun ahlaksızlığıdır demeliyiz fakat ahlak da bir toplumun doğru olarak kabullendiği olgular olduğuna göre toplum kendi oluşturduğu, doğru olduğunu zannettiği doğru(!) yüzünden ortaya çıkan yanlışa da ahlaksızlık diyemez çünkü zaten ahlak içinde bulunduğun topluma uygun davranabilmektir.

M

monaliza

Ziyaretçi

Sistem, toplum yada devlet insanın zengin olmasına katkıda bulunabilir ancak. Unutmayalım ki; toplumun bireyi insandır, sistemi de, devleti de insan oluşturur. Ev sahibinin hiç mi suçu yok demek geldi içimden. ;)

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

hırsızlığın her türlüsüne karşı çıkmadıkça ne büyük ne de küçük hırsızlıkların sonu gelmeyecektir; küçük hırsızlıkların büyük hırsızlıkların türevi olduğunu unutmamak gerekir; büyük hırsızlıklar küçükler ile beslenirler; erkek-egemen düşüncesinin kadın üzerinden beslenmesi gibi....o zaman, tesbiti yaparken doğru tesbitte bulunmak gerekir. hırsızlığı dinsel/hukuksal/etik olarak yaptırıma bağlamak temelde farklı değildir; onu yok etmeyi neden düşünmüyoruz? Neden?

M

monaliza

Ziyaretçi

nejdet ' Alıntı:
hırsızlığın her türlüsüne karşı çıkmadıkça ne büyük ne de küçük hırsızlıkların sonu gelmeyecektir; küçük hırsızlıkların büyük hırsızlıkların türevi olduğunu unutmamak gerekir; büyük hırsızlıklar küçükler ile beslenirler; erkek-egemen düşüncesinin kadın üzerinden beslenmesi gibi....o zaman, tesbiti yaparken doğru tesbitte bulunmak gerekir. hırsızlığı dinsel/hukuksal/etik olarak yaptırıma bağlamak temelde farklı değildir; onu yok etmeyi neden düşünmüyoruz? Neden?

Katılıyorum. Önce doğru teşhis, ardından doğru tedavi önemlidir. Kanserin nedenleri büyük ölçüde bilinmesine, en önemli etkeninde (genetik yatkınlıkla birlikte) sigara, dengesiz beslenme ve kötü çevre faktörleri olduğu bağıra bağıra bildirildiği halde, yaptığımıza bir bakalım. Hırsızlıkta bir hastalık (kastim kloptomani değil, her türü) tedavisi için çaba gerekiyor. Devletin çok büyük görevleri var elbette, ama bizler de toplumun bireyleri olarak görevlerimize ne kadar sadığız? Bireysel bilinç, toplumsal bilinçleşmeyi sağlayıcıdır. Materyalist zihniyet körpe beyinleri sömürme çabasından vazgeçmedikçe, sorunlar çözülmek şöyle dursun, dağlaşacaktır.

Neden-sonuç ilişkisini irdelemekte yarar var bence de. Ayrıca hırsızlığın pek çok türü var, bunu da gözardı etmemek gerek.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

en büyük hırsızlık pazar kapma yarışında olan ve şimdide sözüm ona neo-liberal ekenomi politiğin üreticileri ve yayılımcıları deil midir ki teşhisi doğru koyalım derken kalkıp gerçek sömürücüleri gizleyerek onu yok etmek isteyen düşünceye sömürücü demek doğrusu sayın Monaliza siz teşhisi yüzde bin yanlış koyarak işe başlamış görünüyorsunuz, yazdıklarınıza yüzde bin katılmıyorum.

M

monaliza

Ziyaretçi

nejdet ' Alıntı:
en büyük hırsızlık pazar kapma yarışında olan ve şimdide sözüm ona neo-liberal ekenomi politiğin üreticileri ve yayılımcıları deil midir ki teşhisi doğru koyalım derken kalkıp gerçek sömürücüleri gizleyerek onu yok etmek isteyen düşünceye sömürücü demek doğrusu sayın Monaliza siz teşhisi yüzde bin yanlış koyarak işe başlamış görünüyorsunuz, yazdıklarınıza yüzde bin katılmıyorum.

Olabilir Sn. Nejdet, bana katılmak zorunda değilsiniz. Sanırım daha pek gençsiniz ve fazlaca idealistsiniz, bununla gurur duyabilirsiniz. Bir zamanlar aynen benim yaptığım gibi. Hayatı anlamak bambaşka bir şey. Tecrübeden yararlanmak hırsızlık değildir. :) Saygılar.

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38

monaliza ' Alıntı:
Bence; ahlaklı ya da ahlaksız demek yerine iyi ahlaka ya da kötü ahlaka sahip demek konuya daha doğru bir yaklaşım getirebilir. Çünkü her insanın bir ahlakı vardır, iyi ya da kötü. Bana göre çok extrem durumlar hariç (buradaki yorumlarda verilen örneklere dayanarak söylüyorum) hırsızlık kesinlikle iyi bir ahlakın uzantısı olamaz. Başka bir deyimle; iyi ahlaka sahip bir insan hırsızlık yapamaz.
Bazı yorumlarda doğru ve yanlışın göreceli olduğu belirtilmiş, ben buna katılmıyorum. Zorunlu ya da keyfi, hırsızlık ahlaki değerlere uygun bir davranış değil. Sn. LAETNA' nın verdiği örnekte çok sıra dışı bir durum var. Öyle bir durumda baba çalmak zorunda değil, olmamalı. Dürüstlüğün gerekleri karşılıklı yerine getirilirse ancak, toplumda güzel bir düzen sağlanabilir. Baba çalmak yerine ilacı borç alabilir ve ödemek için çalışr ve öder. Yapılan iyiliklere, gösterilen hüsniyetlere ihanette bulunan insanlar yüzünden güven ve vicdan duyguları köreltildi.

Kapsamlı bir konu bu. Sonuç olarak hırsızlığın mazur görülür hiç bir yanı yok diye düşünüyorum. Yine de " Allah mecbur etmesin" diyorum. Empati yapınca konu içinden çıkılmaz hale geliyor.

En azından; hangi koşulda olursa olsun, desteklenmemesi gereken bir eylem diyebiliriz. Ahlaki normlara da uymuyor açıkçası.

Monaliza bu iletinize hitaben şöyle bir açıklama yapayım. Kişi tahsili, kültürel birikimi, etik davranışları ya da başkalarının tanımlamasıyla kişi ne kadar hanım efendi bir karaktere sahip olsa da; eğer o kişi anne ise çocuğu aç ise/hasta ise emin olun o diplomasınında o aile kültürünün de içine tükürüp sonucu hırsızlıkta olsa emin olun yapar. Bu durumda çok mu ahlaksız bir davranış olan hırsızlığı mı düşünür yoksa çocuğunu mu???

Materyalist zihniyet körpe beyinleri sömürme çabasından vazgeçmedikçe, sorunlar çözülmek şöyle dursun, dağlaşacaktır.

Bu cümlenizi anlayamadım. Açıklarsanız sevinirim. Bu cümleyi yazıp nejdeti idealistlikle suçlamanız kavram kargaşasını gösterir. Bence bu düşünceye sahip kişi idealisttir! Olaylara rasyonel bakmıyorsunuz. Fazla devletçi/sistemci yorumlarınız var. "Ev sahibinin suçu yok mu?" derken belki de ev sahibi devlettir.???

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

İnsanların yaşı diğer türlerden farklı olarak beş kategoride değerlendirilmelidir derim. Nasıl mı? Biyo-fizyolojik –ki çoğunlukla buna bakılır- , psikolojik, kültürel, tarihsel ve sosyal...imdi biyolojik yaşımı soracaksanız 45 diyeceğim; psikolojik olarak yaşayacağım zaman diliminin %25 ini geride bıraktığımı söylersem oldukça genç bir ruha sahip olduğumu göreceksiniz; ancak diğer kategorilere gelince şunu belirtmek isterim ki, eski bir Çin Ana/ata-sözü vardır, der ki “bilgi, bilgisizliğimizin kanıtıdır” çok az olguyu bilenlerin neden kendilerini çok biliyor olarak gördüklerini anlayabilecek durumdayım; daha çok öğreneceklerim var...saygılarımla...

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

“Kibritçi Kız” diye bir öykü vardır bilir misiniz bilmem!

Annesi terkedilmiş bir kadındır onun ve kibrit satarak ekmek parası bulmaktadır. Bir yılbaşı günü/gecesi kibrit satmaya çıkar; ayaklarında yırtık ayakkabı ve giysileri pejmurdedir. Kar yağar bir yandan ve sokak ortasında bekler o...kibrit alan yoktur. Kibrit satamadığı için evine dönemez. Ekmek parası yoktur. Oysa çevresindeki insanlar yıl-başı telaşı içerisinde koşuşturmaktadırlar; gece yarısı olur....üşümeye başlar çocuk. Elleri üşümüştür; bir kibrit yakar; ışık aydınlatır geceyi. Onun ışığı ile dört-başı mamur bir sofrada bulur kendisini. “açlığın dili olmaz” diyor ozan – Hasan Hüseyin Korkmazgil- sonra başka bir kibrit ve derken hepsini bitirir.

Gün doğduğunda sokak ortasında bir çocuk cesedi ile karşılaşırlar. Yanı-başında yanmış bir sürü kibrit çöpü.

Sorular;

1-bir insana ölsen de aç kal demek ne kadar etik olacak?

2-o çocuk çok mu kötü bir insandı ve toplumuna zarar mı veriyordu ki öldü?

3-o çocuğu sefalete sürükleyen neydi?

4-toprak rantı dışında gerçek değeri yaratan insan emeği ise, o çocuk emeği ile ortada olduğu halde neden aç kaldı?

5-kim utanmalı

evet bu sorulara gerçek ve içten yanıt bulamalıyız.

K

kuzeys

Ziyaretçi
ahlak'ın kendisi bireyden çalınmış en büyük değerdir.. çünkü ahlak bir toplum kuraldırı kişi hak ve hürriyetlerini kısıtlayıp sınırlar bunun dışında hiç bir değeri ve önemi olamayıp kanunlar ve yasalar üzerinde profesyonel bir make-up'dır. Aristokrtasi ve burjuvazi dışında hastalıklı zihinleri saymazsak toplum içerisindeki hiç bir fert keyfinden dolayı hırsızlık yapmaz. Hırsızlık bir seçim değil toplumsal statükonun zorunlu dayatmasıdır.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular