çatışkı sadece beyin lobları arasında yaşanan biyo-fizyolojik bir olgu olsaydı birey bunun hiç bir zaman farkında olamaz ve bunu kullanamazdı...öyle ise, bu çatışkı, bu yarılma ondan öte bir durum olmalıdır...
Sol beyin lobu dunyaya "ben" acisindan bakiyor. Sag beyin ise daha genis perspektiften, "biz" acisindan bakiyor. Mesela bir savanada otlamaya calisan bir geyigi dusunursek, sol beyin hangi otu yemesi gerektigini hesaplarken, sag beyin, daha genis bir perspektifte etrafta ne olup bittigine kulak kabartiyor. Bunu insana uyguladigimizda, ortaya "ben" ve "biz" cikiyor.
Buraya kadar iyi guzel, peki; ya insanin tek beyin lobunu cikarirsak, geriye sadece sol veya sadece sag lobu kalirsa?
Beynin geriye kalan lobu, beyinin 2 loblu bir butunken ortaya koydugu bolunmus karakteristigin benzerini tek lobda ortaya koymaya basliyor.
Akil alir gibi degil...
ben ve biz, bir ötekinin ben-de odaklaşmasıdır..
hepimiz; tür olarak insan...
3.haftanın tartışma konusu Nejdet Evren'in
"Söz ve Eylem Birlikteliği ile Çelişkisinin Felsefi Bir Tanımı Olabilir Mi?"
sorusudur.
evrensel-insan, alpine, donkişot, sanalmanik katılım ve yorumlarınız için emeğinize sağlık olsun diyorum ve bu konuda daha önce yazdıklarımı tekrarlamamak adına sadece link veriyorum;
..
http://www.felsefe.net/felsefe/72713-dusunce-eylem-pratigi-birlik-ve-celiski.html