21 Kasım - 27 Ekim Tartışma Konusu : En iyi ahlaki sistem hangisidir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde F - Talks kategorisinde baykatarsis tarafından oluşturulan 21 Kasım - 27 Ekim Tartışma Konusu : En iyi ahlaki sistem hangisidir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 639 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı F - Talks
Konu Başlığı 21 Kasım - 27 Ekim Tartışma Konusu : En iyi ahlaki sistem hangisidir?
Konbuyu başlatan baykatarsis
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

baykatarsis

Üye
Uzaklaştırılmış
Yeni Üye
Katılım
30 Eyl 2019
Mesajlar
147
Tepkime puanı
4
Puanları
18
Konum
İzmir
Üniversite Bölümü
İşletme
Neyin doğru neyin yanlış olduğuna hiçbir zaman tam olarak karar veremeyeceğiz. Tarihin her döneminde filozoflar, din bilimciler ve politikacılar insanların nasıl davranarak en doğru şekilde yaşayacağını bulduklarını iddia etmişlerdir. Ancak bu hiçbir zaman o kadar kolay olmadı. Hayat kesin etik kuralları yerleştirmek için fazla karmaşık. (kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına o şekilde davran) genel olarak kabul görüyor ancak ahlaki otonomiyi gözardı ediyor ve adaletin ceza vermesine imkan bırakmıyor. Ayrıca tek bir kural karmaşık durumları çözmeye yardımcı olmuyor. Örneğin çoğunluğun yararı için bazılarının zarar görmesi doğru mudur? Ya da yetişkin bir goril mi ahlaken daha değerlidir yoksa bir insan bebeği mi? Şu anda tek söyleyebileceğimiz doğru ve yanlış algımızın sabit olmadığı ve zamana göre değişebildiğidir. Bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
En iyi ahlaki sistem diye bir yapıdan bahsetmemiz mümkün değil çünkü ahlaki kuralları doğuştan getiriyor da olsak yaşadığımız toplum ve koşullara göre farklılık arz etmektedir. Gerçeği tam manası ile bilemediğimiz için doğru-yanlış algımız da yine koşullara bağlı gelişiyor. Kendimiz kadar başkalarının da haklarına saygı duymak, elimizdeki tek seçenek gibi görünüyor.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Şimdi ahlak, etik ya da insanın -görece- mutluluğu ve yasaları, sosyal uyumu-birliği gibi şeyler nerden başlanır yapılanır ve hangi çemberde nasıl tartışılır bilmiyorum çünkü çok geniş, uçsuz bucaksız bir konu.

Evrensel genel geçerler ya da evrensel ahlak arıyorsak tabi ki evrenselleşmeli ve objektif olanı yani herkese genel uygulanabileni öne almalıyız ve özellik denilenin baskısından kurtulmalıyız. Bireysel çıkarları genellemeyi-genelleştirmeyi öğrenmeliyiz ve buna uygun yasa üretmeyi.

Bu doğru yanlış çelişmesinde bakılması gereken kavram subjektivite, özeliliktir ve bireysel çıkarların kendi geçerli yasa ve ahlak oluşudur. Hedonizm ve liberalizm ve başka adlar. İnsan belki de şu an bunu deneyimlemek istiyor çünkü diğer türlü özgürlük denenin kendi belki sınırlanıyor ve genel doğrular geçerli olsaydı herkese nasıl yaşanacağına dair bir kurallar bütünü verilip bu geçerli denir ve herkes uyumlu sınırlı bireyler olurdu. Kaos denen belki uyumu yaratıyor ve bu arada öğreniyoruz.

Doğrular tabi ki var. Nasıl sorulduğuna bağlı. Sorunun ne olduğuna bağlı.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Doğru kavramı yanlış kavramının karşıtında yapılandırılmış bir kavramdır. Yani kabaca bir şey yanlış değilse o doğrudur deriz.
Şimdi mutlak yanlış ve mutlak doğru sınıflamaları arıyoruz. Bir şeyin mutlak "a" ya da mutlak "b" olmasını ve öyle sınıflanabilmesini. İşin aslı doğaya, bilgiye, insan yaşamına ve toplumsal çözümlemeye el attığımız da karşımıza daha karmaşık fonksiyonlar çıkıyor. Örneğin Airsto mantığı denen bu bir şey "a" değilse "b" dir'i sınırlı bulan ve "bulanık mantık" adı verilen bir kavram üretildi. Yani bulanık mantığa göre bir şey yüzde 70 geçerli ve doğru ama aynı an da yüzde 30 geçersiz ve yanlış olabilir hatta geçerli-geçersiz ayrımı dışında ölçme ve fonksiyonlar olabilir.

İşin aslı doğru ve yanlış gibi kavram ve sınıflamalar sonra evriliyorlar.

Bu mutlak geçerlilik arama, bir şeyin merkezini arama, tekini arama gibi düşünceler kabuk değiştirir ve genişler, sosyal örgüler komplekstir.

Bize göre insanın ahlak etik adında yaptığı tartışmalar toplumsal uyuma ve yasa kavramına vurgu yapmalıdır. İnsanı bir arada tutan çekip çeviren sınırlayan şey. Yazılı ve yazısız kurallar bütünü. Bu tartışmaların çoğu sanılanın aksine bilgi değil "hukuk" alanına dair, bireysel hak ve özgürlükler çelişmesi ve bunun yapılanması ve bu alana dairdir. Buradaki çelişikliğin ve varsa hukuksuzluğun giderilmesi, ortak hak arayışları, insanın mutluluğu mutsuzluğu ve uyumuna dair çelişmelerdir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst