1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü! (İşçi ve Emekçiler Bayramı)

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde Deep tarafından oluşturulan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü! (İşçi ve Emekçiler Bayramı) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,505 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü! (İşçi ve Emekçiler Bayramı)
Konbuyu başlatan Deep
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan İnci Birinci

Deep

Felsefe.net
Onursal Üye
Yeni Üye
Katılım
1 Nis 2015
Mesajlar
41
Tepkime puanı
1
Puanları
8
RYVEYY.jpg



İş, emek ve özgürlük için! İşçi ve emekçilerimizin, hepimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.

Tarihçe:


İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi.

Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

Kanlı 1 Mayıs:


Kanlı 1 Mayıs, 1 Mayıs 1977 İşçi Bayramında, 34 kişinin hayatını kaybettiği 136 kişinin yaralandığı olaydır.

1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı`nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul`a gelen yaklaşık 500 bin kişi DİSK`in organizasyonu önderliğinde Taksim Meydanı`nı doldurdu.

Katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürmüş, miting de uzamıştır. Saat 19.00 sularında dönemin DİSK başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçmaya başladı, kısa bir süre içinde Etap Marmara Oteli`nin (Bugün The Marmara Oteli) de üst katlarından da ateş açıldı.

İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına doğru girmeye ve kitleleri sıkıştırarak Kazancı Yokuşu`na itmeye başladı. Kalabalığa ateş açılıyordu fakat polis ateş açanlara değil, kalabalığın üstüne saldırıyordu. Bir kamyonun tıkadığı Kazancı Yokuşu`ndan aşağıya kaçmaya çalışan kalabalığı daha da korkutmak için bir daha ateş açıldı. İnsanlar panzerler altında kalarak ve birbirlerini ezerek kaçmaya devam etti.

28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğu Kazancı Yokuşu'nun başında, park edilmiş kamyon yüzünden sıkışarak ölmüşlerdi. 470 kişi göz altına alındı fakat hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. Ateşi kimin açtığı tam olarak belirlenememiş, olay halen aydınlatılamamıştır. Sular idaresinin çatısından ve otel odalarından ateş açanlar bulunamamıştır.

Kontrgerilla tarafından askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından Başbakan Süleyman Demirel'e rapor edilince ve 29 Mayıs 1977'de muhalefet lideri Bülent Ecevit'e İzmir havameydanında suikast düzenlenince, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı 1 Haziran 1977'de derhal re'sen emekliye sevkedilmiştir.
 

Bora

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
3 Nis 2015
Mesajlar
16
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Yaş
39
Helalinden sofrasına rızık taşıyanların bayramı kutlu olsun.
 

Alper

fadminfon
Onursal Üye
Katılım
3 Kas 2014
Mesajlar
204
Tepkime puanı
1
Puanları
16
Konum
Karşıyaka
Yaşasın 1 mayıs! yaşasın işçi, emekçi bayramı.
 

X

FAdmin
Onursal Üye
Katılım
25 Kas 2013
Mesajlar
693
Tepkime puanı
2
Puanları
18
1 Mayis'imiz kutlu olsun!
 

İnci Birinci

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
24 Haz 2014
Mesajlar
636
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Saygıdeğer tüm işcilerin bayramını kutluyor,hepsine ayrı ayrı saygılarımı sunuyorum.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Tum dunya ve Turkiye farkli halklarinin ve emekci kesimlerinin 1 Mayis direnisi/mucadelesi bu mucadele ugrunda yitirilen canlarin anmasi ve basta Turkiye ve dunya farkli halklarin ve emekci kesimlerin olana kadar da kutlamasi olsun.

Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) M. Gorki'nin Ana adlı romanını aynı isimle sahneye koydu.
Ana romanını tiyatroya uygulayan isim B. Brecht idi.
Ancak B. Brecht oyunun bir yerine söz yazmamıştı.
İşte sahnenin o bölümünü Sarper Özsan yazdı.

Gelin o günleri Sarper Özsan'dan dinleyelim:
"1974'te Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Maksim Gorki'nin 'Ana' romanından Bertolt Brecht tarafından aynı adla uyarlanan tiyatro oyununu sahneye koyacaktı. Oyunun müziklerini benim yapmam istendi. Memnuniyetle kabul ettim. Oyunda birçok yerde müzik vardı ve bunların sözleri Brecht tarafından yazılmıştı. Ancak sadece bir sahne, 1 Mayıs 1905 (Rusya'daki Kanlı Pazar) sahnesi, için hiç söz yazılmamıştı. O sahneyle ilgili Brecht şu notu düşmüştü: 'işçiler marş söyleyerek sahneye girerler'.
Bu sahne için bir marş kullanmak gerekiyordu.
Bir marş yazma ihtiyacı hissettim hem sözlerini hem bestesini hazırladım ve böylece 1 Mayıs marşı ortaya çıktı. Tabii o zaman oyun müziği olarak yazdığım bu marşın sonradan oyun sınırlarını aşarak mitinglere, devrimci gecelere çıkacağı aklımdan dahi geçmiyordu.
AST oyunu devrimci bir ruhla sahneledi ve bundan sonra da marş, oyunun sınırlarını aştı. Birkaç yıl içinde tüm gruplarca sevilen bir marş haline geldi. Sanırım 1976'da da artık büyük meydanlarda söylenen bir marşa dönüşmüştü."

Marşı ilk önce, 1977'de Timur Selçuk, 1 Mayıs'ta plak üzerine ilk rapteden şarkıcı. .
Marşı geniş kitlelere Ruhi Su Dostlar Korosu duyurdu. 1 Mayıs 1977'de de Taksim Meydanı'nda bu marşı okudular.
Cem Karaca bundan etkilenerek Dervişan grubuyla '1 Mayıs' plağı çıkardı. Plak büyük ilgi gördü. Türk pop müziği uzmanı Murat Meriç'in bir araştırmasından aktaracak olursak Hey dergisi Ocak 1978'de plağı, "sözlerdeki anlam, müzikteki ahenkle yıllarca dillerden düşmeyecek bir yapıt" diye tanıttı.
Marşın 1980'den sonra en çok bilinen yorumu ise Grup Yorum'a aitti.

1 Mayıs Marşı Sözleri

Günlerin bugün getirdiği, baskı zulüm ve kandır.
Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez,
Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde.

1 mayıs, 1 mayıs işçinin, emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda,ilerleyen halkların bayramı.

Yepyeni bir güneş doğar, dağların doruklarından,
Mutlu bir hayat filizlenir, kavganın ufuklarından.
Yurdumun mutlu günleri, mutlak gelen gündedir.

1 mayıs, 1 mayıs işçinin,emekçinin bayramı,
Devrimin şanlı yolunda,ilerleyen halkların bayramı.

Ulusların gürleyen sesi, yeri göğü sarsıyor,
Halkların nasırlı yumruğu, balyoz gibi patlıyor.
Devrimin şanlı dalgası, dünyamızı kaplıyor.

Gün gelir, gün gelir zorbalar kalmaz gider,
Devrimin şanlı yolunda,kül gibi savrulur gider.

Kuvvetedir hak, hakkını haksızlara anlat’
Memleketteki ilk 1 Mayıs şiiri, Osmanlı’nın ilk kadın şairlerinden Yaşar Nezihe (1880-1935) tarafından yazılmış:
‘1 Mayıs ey işçi / Bugün hür yaşamak hakkı seninken / Patronlar o hakkı senin almışlar elinden // Sa’yınla edersin de tufeylileri zengin / Kalbinde niçin yok ona karşı yine bir kin? / (...) Ey işçi... / Mayıs birde bu birleşme gününde / Bişüphe bugün kalmadı bir mani önünde... / Baştan başa işte koca dünya hareketsiz; yıllarca bu birlikte devam eyleyiniz siz / (...) Sayende saadetlere mazhar beşeriyet / Sen olmasan etmezdi teali medeniyet / Boynundan esaret bağını parçala, kes, at! / Kuvvetedir hak, hakkını haksızlara anlat...’
 
Son düzenleme:

esekherif

Filozof
Yeni Üye
Katılım
3 Nis 2015
Mesajlar
907
Tepkime puanı
5
Puanları
18
1 Mayıs bütün çalışanların bayramıdır.
Türkiye'de ise teroristler, ipsiz sapsız aylakların.!
Bu arada Polisin gazını bilmem ama Paralel medya ve Doğan medyası gazı iyi veriyor. !
 

Alper

fadminfon
Onursal Üye
Katılım
3 Kas 2014
Mesajlar
204
Tepkime puanı
1
Puanları
16
Konum
Karşıyaka
1 Mayıs bütün çalışanların bayramıdır.
Türkiye'de ise teroristler, ipsiz sapsız aylakların.!
Bu arada Polisin gazını bilmem ama Paralel medya ve Doğan medyası gazı iyi veriyor. !

Abi işçiler ne zamandan beri terörist oldu?
Onun yerine şunu desen anlarım bizden olmayanlar terörist, olanlar ise mübarek desen anlarım vallahi ama bu olmadı be abi.
 

esekherif

Filozof
Yeni Üye
Katılım
3 Nis 2015
Mesajlar
907
Tepkime puanı
5
Puanları
18
Abi işçiler ne zamandan beri terörist oldu?
Onun yerine şunu desen anlarım bizden olmayanlar terörist, olanlar ise mübarek desen anlarım vallahi ama bu olmadı be abi.
İşçilere Terörist desem yanımda çalışanlardan başlarım önce Azizim. Onların eli ne kadar nasırlıysa benimde öyledir.
Yukarıdaki cümleyi Ben söylemedim valla , 1600 derece sıcakta döküm potasında mal dökücem diyen Mevlüt ve Fatih söyledi bunları! Disk Başkanı buraya gelsin poposunu göreyim dedi. Bayram Meral'e de Hiç duymadığım küfürler saydırarak.
 

Alper

fadminfon
Onursal Üye
Katılım
3 Kas 2014
Mesajlar
204
Tepkime puanı
1
Puanları
16
Konum
Karşıyaka
İşçilere Terörist desem yanımda çalışanlardan başlarım önce Azizim. Onların eli ne kadar nasırlıysa benimde öyledir.
Yukarıdaki cümleyi Ben söylemedim valla , 1600 derece sıcakta döküm potasında mal dökücem diyen Mevlüt ve Fatih söyledi bunları! Disk Başkanı buraya gelsin poposunu göreyim dedi. Bayram Meral'e de Hiç duymadığım küfürler saydırarak.

Bu dünyada hiç bir zaman tok açın halinden anlamayacagı gibi işçinin halindende kimse anlamıcak işçiyi savundugunu söyleyen sendikalar veyahut bir başka kurum kuruluş. Herşey ve herkes şu anda kendi menfaatini düşünür kendi totosunu kurtarma derdindedir. Onlar beni bu zamana kadar savunamadı bu zamandan sonra savunamazda bu hayatın gerçegi gibidir benim nazarımda.
Evet malesef herşeyde oldugu gibi bunda bile işçilerimizin arasına karısıp olayları işçi bayramını farklılaştırmaya çalışan resmi yada gayri resmi kişiler kurumlar çıkabilir, çıkıyor ve böyle durumlarda çıkmayada devam edecektir. Ama genelleme olarak bakıyoruz bu söylenenlere malesef demin benim yaptıgım gibi.
 

İnci Birinci

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
24 Haz 2014
Mesajlar
636
Tepkime puanı
5
Puanları
18
İşci'ye o kadar saygı duyuyorum ki; belkihiç kimseye duymadığım kadar. Bu saygıyı kirli emelleri için kirletenlere lanet olsun. GERÇEK EMEKÇİ KARDEŞ YANINIZDAYIZ.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst