Yok Nedir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde B Harfinden Nedir? Başlıkları kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Yok Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,029 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı B Harfinden Nedir? Başlıkları
Konu Başlığı Yok Nedir?
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Yok, varin ve varlanmis olanin gramer ve dilbilgisi anlam ve icerigi olarak olumsuz ifadesidir. Diger bir deyisle, yok kendi basina olamaz ve sorulamaz. Daha once algi, bilgi ve kavram olarak algilanmis ve ortaya konmus olanin, ifade olarak yoklanmasidir. Yani kisaca bir varin yoklanmasidir "Ne yok?" sorusundaki "ne?" sorusu aslinda daha once cevaplanmis bir vardir. Mesela "A yok" demek ve bunu ortaya koymak, daha once ortaya konan bir A nin ifade olarak olumsuzlugu anlamina gelir.

Uc turlu A yoklanir.

Birincisi olan bir A nin zamana, yere, duruma gore; yine zamansal, yersel ve durumsal yoklanmasidir. Mesela buradaki A Ali olsun ve "Ali yok" seklinde ifade edilsin.

Iste buradaki var olan Ali'nin yoklugu o an, zaman ve yere gore orada bulunmamasidir.

Ikincisi daha once var olupta, su an ve gunumuzde olmayan ve varligi bulunmayan varlar icin kullanilan yoktur. Mesela dinazorlarin yoklugu. Yani daha once var olan ve varlanan dinazorlar, artik ortada yoktur ve varliklari yok olmustur.

Ucuncu yok ise en cok tartisilan ve varligi/yoklugu sadece varlayanca/yoklayanca algilanabilen ve biribirine ispat edilemeyen ve kanitlanamayan yokluktur. Genelde bu temelde varlananlar, soyut varlamalar ve yoklayan acisindan fenomenal (madde, nesne, gorunus v.s. ) vermeyen varlananlardir.

Mesela tanrinin, sevginin, sayginin, demokrasinin v.s. yoklugu. Burada onemli olan varlananlarin evrensel/kavramsal varlanmisliklaridir. Buradaki yoklamak, yoklayanin varlanana ideolojik, inancsal, akilci, dogrusal bir anlam ve icerik ile yanasilmasidir. Aslinda kavramsal varlananin fenomenal varlanmisligi bu varlama da yoktur. Cunku bu tip varlamalar gozlemsel degil; akilci varlamalardir.

O yuzden tanri varligi teolojik temelde tartisilir, sevgi/saygi varligi algi, bilgi, bilinc ve farkindalik temelinde tartisilir. Duyusal/duyumsal temelde tartisilir. Demokrasi varligi, ideolojik izm temelinde tartisilir.

Iste bu temelde birinci ve ikinci sikka giren yoklar, ortak bir algi icerse de, ucuncu *** yoklar tamamen bir kisir dongu tartismasi ve ne varinin ne de yokunun kavramsal varlik disinda savunucularinin biri birine dogrulayamadigi/yanlislayamadigi ideolojik, inancsal, teorik, etik, metafizik temelli aklin yarattigi ve kavramlastirdigi varlardir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst