yaşa göre çocuk

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde ilk nur tarafından oluşturulan yaşa göre çocuk başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,212 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı yaşa göre çocuk
Konbuyu başlatan ilk nur
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ilk nur

ilk nur

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2013
Mesajlar
31
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
çocuğumuzun ilk zamanları

Çocuk

YASA GÖRE GELISIM DÖNEMLERI
Kendini güvende hisseder Bebeklerin çogu yalniz uyumayi sevmez, annesinin eksikligini hisseder. Bebeginizin yataginda huzur içinde uyuyabilmesi için kucaginizdaki güvenli ve rahat ortami olusturmaniz gerekir. Hos bir müzik ve sarilabilecegi bir arkadas saglandiginda kendi basina uyumaya alisacaktir.

Görerek Ögrenir Bebeginiz üçüncü aydan itibaren parlak renkleri ve sesleri ayirabilir. Çevresini daha kolay inceleyip, hareketli ve sesli nesnelere tepki verir. Bu dönemde bebeginizin görerek ögrenmesine yardimci olabilmek için parlak renkli, sesli oyuncaklar seçmeli ve mutlaka onun görüs alani içinde tutmalisiniz.

Dokunarak Ögrenir Önceleri nesnelere bilinçsizce vurur, eline alir, dokunup birakir. 3 aydan sonra ise iki eliyle tutar, inceler ve hemen agzina götürür. Bu dönemde farkli kumaslardan yapilmis ve yikanabilen oyuncaklar bebeginizin saglikli gelisimi için yararlidir. Oyuncaklar en minik ellerin bile kavrayabilecegi sekilde ve yumusaklikta olmalidir.

Sebep Sonuç Iliskisi Kurar Bebeginiz kesif yapmak için içgüdüsel bir merak duyar ve yaptigi kesiflerin ödüllendirilmesine bayilir. Bu, sicak bir kucaklama veya övgü olabilir. Bebeginizin yaptigi hareketlerin dogrudan sonuçlerini görebilecegi oyuncaklarla oynamasini saglayin ve islemi dogru gerçeklestirdiginde onu mutlaka ödüllendirin.

Hareket Yetenegi Gelisir Bebekler için emeklemeye baslamak özgürlüklerine kavusmanin ilk adimidir. Gördükleri her hareketli nesneye dogru harekete geçip, onu yakalamak ve incelemek için sonsuz istek duyarlar. Her saniye hareket içindedirler ve kendi hareketlerine bile sasirip mutluluk çigliklari atarlar.

Suya Alisir Bebeklerin çogu suyla ilk tanistiklarinda korkarlar. Onlari suda eglendirip, korkularini yenmelerine yardimci olmak gerekir. Küvetteki ilk oyunlar elleri suya vurarak küçük dalgalar yapmaktir. Daha sonra oyuncaklarini yüzdürüp, kaplari doldurup bosaltarak suyun hareketini incelerler. 2-3 yasina dogru kendi basina yikanma zamani gelir.

El Becerileri Gelisir Bebeginiz bu dönemde degisik parçalari üst üste koyup yeni sekiller olustugunu hayretle izler. Parçalari birlestirmek için önce yardima ihtiyaç duyar. Birkaç tekrardan sonra kendi basina sekilleri birlestirmeye baslar. Ancak, bu tekrarlar çocugunuzu heveslendirici ve eglenceli olmalidir. Basarisizliklarda ise çocuklara destek olmak, yilmadan beraberce tekrar yapmak gerekir.

Problem Çözmeyi Ögrenir Çocugunuz gelisen el becerileri sayesinde parçalari ayirmak, birlestirmek, bir yerden digerine tasimak, çekmek, itmek ve ayni islemleri sürekli tekrarlamaktan zevk alir. Artik birden fazla parçayi bir arada kullanabilir, parçalar arasindaki iliskiyi bulmaya ugrasir. Böylece, çocugunuz bütün-parça, iliskisini ögrenir ve el becerisi kazanir.

Yaraticiligi Gelisir Çocuklar çevrelerindeki nesnelerin içinde ne oldugunu görmek, nasil olustuklarini ögrenmek isterler. Nesneleri kendilerine göre düzenlerler, sekiller olusturmaya çalisirlar. Önceleri yaptiklari gerçeklerden tümüyle uzak olsa da, zamanla yaraticiliklarini kullanmayi ögrenirler. Anne babalara düsen görev, çocuklarini yaratici yönlerini gelistirici oyuncaklarla oynamaya yönlendirmek ve yarattiklarina ilgi gösterek onlari tesvik etmektir.
Hayal Gücü Gelisir Çocuklar anne, baba ve kardeslerin aile içindeki rollerinden etkilenirler. Bunu oyunlarina yansitir ve kendilerine dünya kurarlar. Böylece toplum içindeki rollerini ögrenmeye baslar ve sosyal birey olma yolunda ilk adimlarini atarlar. Bu dönemi saglikli geçirmeleri onlarin gelecekteki sosyal kimlikleri üzerinde önemli rol oynar.
Hareket Uyumu Saglar Çocuklar gelistikçe bedenlerini kontrol etmeyi de ögrenirler. Daha küçük yasta bilinçsizce yaptiklari hareketleri artik kendi kaslarina hükmederek daha dengeli sekilde gerçeklestirirler. Örnegin; kosarken daha dengeli hareket ederler. Bu dönemde çocuklarin vücut dengelerini kontrol edebilmeleri için denge gerektiren sporlara yönlendirilmeleri gereklidir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst