Yaratılış Masalı

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe Kulübü kategorisinde Cry tarafından oluşturulan Yaratılış Masalı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 762 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe Kulübü
Konu Başlığı Yaratılış Masalı
Konbuyu başlatan Cry
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Cry

Cry

Üye
Felsefe.NET
Katılım
28 Şub 2019
Mesajlar
212
Tepkime puanı
60
Puanları
28
ıAraf Suresi 11-25. ayetlere göre yaratilis:

Araf suresinde hikaye biraz daha uzun anlatılır: "Gerçekten ilk defa sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra da meleklere 'Adem'e secde edin' dedik. İblis'ten başka bütün melekler hemen secde ettiler, İblis secde edenlerden olmadı./ Allah İblis'e 'seni secde etmekten alikoyan nedir?' diye sordu. İblis, 'Ben Adem'den daha hatırlıyım, çünkü beni ateşten, onu ise çamurdan yarattın' dedi./ Allah şöyle buyurdu: 'Hemen in oradan, orada büyüklenmek sana düşmez. Çünkü sen aşalıklardansın.' / İblis, 'tekrar dirilecekleri güne kadar bana süre ver' dedi./ Allah da 'sen mühlet verilenlerdensin' buyurdu. / İblis, 'Öyle ise beni azdırmana karşılık, yemin ederim ki insanları saptırmak için, senin doğru yoluna oturacağım, vesvese verip pusu kuracağım.' / 'Sonra önlerinden ve arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım. Sen de çoğunu şükreder bulamayacaksın' dedi./ Allah söyle dedi: Ayıplanmış ve rahmetimden kovulmuş olarak çık oradan. And olsun ki, onlardan her kim sana uyarsa, cehennemi hep sizden dolduracağım.' / 'Ey Adem! Sen, zevcenle birlikte Cennete yerleş ve istediğiniz nimetlerden yiyin. Yalnızca şu ağaca yaklaşmayın ki, sonra zalimlerden olursunuz.' / Nihayet şeytan, onların avret yerleri açılmak için vesvese verip söyle dedi: 'Rabbiniz size bu agacı melek olacağınız veya burada temelli kalacağınız için yasak etti' / Bir de 'muhakkak ki ben sizin iyiliğinizi istiyorum' dedi. / Böylece ikisini de aldattı. Ağacın meyvesini tattıkları zaman ayıp yerleri kendilerine açılıverdi. Cennet yapraklarından oralarını örtmeye çalıştılar. Rablari onlara 'Ben o ağaci size yasak etmedim mi?' Size şeytanın apaçık bir düşman olduğunu söylemedim mi?' dedi. / Onlar 'Ey Rabbimiz, kendimize zulmettik. Eger bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen, muhakkak ziyan edenlerden oluruz' dediler./ Allah onlara buyurdu: 'Birbirinize düşman olarak inin. Siz yeryüzünde bir süre yerleşip geçineceksiniz' / 'Orada yaşayacak, orada ölecek, oradan dirilip çıkacaksınız'."
trans.gif


yukarıdakilerin hepsi kuran ayetleridir
 

Cry

Üye
Felsefe.NET
Katılım
28 Şub 2019
Mesajlar
212
Tepkime puanı
60
Puanları
28
KURAN'IN YARATILIŞ HİKAYESİNDEKİ ÇELİŞKİLER

Allah, Meleklere "yeryüzünde bir halife var edeceğim" diyor. Elbette aklımıza hemen, ilk insan olan Adem'in nasıl bir halife olacağı sorusu geliyor. Halife'nin tanrının temsilcisi olduğunu düşünürsek, belki sorumuza bir ölçüde cevap almış oluruz. Yani Adem, yeryüzünde ilk insan olarak tanrıyı temsil edecektir. Asıl sorun zaten bu noktada başlıyor: Adem, yeryüzünde değil cennette yaratılıyor! Üstelik eğer şeytan onu kandırıp ceza olarak Dünyaya gönderilmesine yol açmasa, sonsuza kadar orada kalacak! Madem ki Adem cennette yaşayacak, neden dünya yaratıldı? Bu soruların cevabını almak kolay olmasa gerek...

Melekler, "orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın?" diyorlar. Melekler, gayet mantıklı bir sebebe dayanarak, ve tarihe bakıldığında kolayca görüleceği gibi, haklı olarak bu soruyu soruyorlar.ayrıca melekler geleceğil biliyorlar ama geleceği yanlız allah bilirdi

Allah, "ben sizin bilmediğinizi bilirim" diyor. Ama hiçbir açıklama yapmıyor. Üstelik melekleri tersliyor. Henüz olgunluğa ulaşamamış küçük bir çocuk bile kendisine mantıklı bir soru sorulduğunda karşısındakini terslemezken, Allah'ın meleklerine bu şekilde davranmasını olgunluk kavramıyla bağdaştıramıyoruz. Birkaç ayet sonra meleklerin kendi ağzından duyacağımız gibi, melekler allahın verdiği bilgiden fazlasını bilmiyorlar. Ve bu yorumu yaparken de allahın kendilerine verdiği bilgiye dayanıyorlar. Üstelik söyledikleri tamamen doğru...Yine de allah istediğini yapıyor.

Allah, Adem'i topraktan var ediyor. Kuranın anlatım eksikliği burada kendisini gösteriyor, çünkü hikayede Adem'in yaratılması anlatılmıyor. Biz de Adem'in nasıl yaratıldığını başka ayetlerden öğrenmek zorunda kalıyoruz. Adem'in yaratılışında toprağın kullanılmasının nedeni, (Aslında bu madde birçok ayette farklı tarif ediliyor. Bazen "süzme çamur", bazen "özlü ve yapışkan balçık", bazen "pişmiş çamur gibi kuru balçik" olarak tarif edilmiştir bu madde.) elbette toprağın üretici karakteriyle ilgilidir. O zamanlar insani meydana getiren maddeler hakkında hiçbir şey bilinmediği için, "bitkileri yoktan var eden" toprak; bu üretici karakteri ile, insanın da yaratılması için en uygun madde olarak görülmüştür. Ayrıca "ol" deyince her şeyi yapabilen tanrının neden insanı yaratmak için bir madde kullandığı sorusu sorulabilir.

Allah, melekleri sınava çekiyor. Hikayenin bu kısmı gerçekten çok ilginç. Öncelikle iyiliğin ve doğruluğun sembolü allah, meleklerinin samimiyetinden (!) şüphe diyor. Ve onları sınava çekiyor. Üstelik sınav tamamen adaletsiz. Allah resmen Adem'e kopya veriyor. Melekler de kendilerine verilmeyeni bilmedikleri için soruları cevaplayamıyor. Allah katında gerçekleşen bu olay bize oralarda bile düzenin hakim olmadığını gösteriyor.

Allah "size söylememiş miydim?" diyor. Allah, haksızlık yaptığı yetmemiş gibi, bir de Adem'e övgüler düzüyor.

Melekler secde ediyor, İblis etmiyor. Burada şeytan'ın içinde "Allah korkusunun" olmadığını görüyoruz. Çünkü resmen allaha kafa tutuyor. Allahın yarattığı bir meleğinin kendisine baş kaldırması gerçekten çok ilginç. Yeryüzünde her saniyeyi allah korkusu ile geçirmemiz istenirken Allah kendi katında ve kendisiyle yüz yüze olan meleklere bile bu korkuyu aşılayamamış...

Allah İblis'i kovuyor, İblis süre istiyor. Allah hiçbir açıklama yapmadan, Adem'in hangi yanının üstün olduğunu bile açıklamadan şeytanı kovuyor. Üstelik birkaç ayet sonra şeytan Adem'i kandırabileceğine göre, gerçekten de Adem bir "aciz insan" ve pek bir üstünlüğü yok. Allah "ceza gününe kadar lanetim üzerinde olsun diyor, ama somut bir ceza verdigi yok. İblis kıyamete kadar süre istiyor ve allah kabul ediyor. Yani allah, insanları yoldan çıkarması için iblise fırsat veriyor.

İblis, "herkesi azdıracağım" diyor. İblisin inanılmaz cesareti burada da kendisini gösteriyor. Sanki karşısında kendisini bir hamlede yok edebilecek güçteki tanrı yokmuş gibi davranıyor ve "herkesi azdıracağım" diyor. Halbuki Adem sonsuza kadar cennette yaşayacak. Demek ki iblis, Adem'i kandıracağından bu kadar emin. Allah da bundan (Adem'in kandırılacağından) bu kadar emin olmalı ki, "sana uyanları da seninle beraber cehenneme atacağım" diyor. Burada cehennemden bahsedilmesi de, cehennemin var olduğunu gösteriyor. Yoksa hikayemizde "...bunun üzerine Allah şeytan ve ona uyanları cezalandırmak için cehennemi yarattı" diye bir bölüm de olması gerekirdi. Zaten Allah Adem ile Havva'yı cennete gönderdiğine göre cennet diye bir yer var. O zaman da cehennemin neden var olduğu sorusu geliyor insanın aklına. "Yoksa allah iblisin böyle davranacağını ve Adem'in de ona uyacağını biliyor muydu?" diye sormaktan alamıyoruz kendimizi... Bu soruyu "Eğer iblis secde etseydi, neler olurdu?" diye sorarsak sanırım çarpıklık daha belirginleşecektir. Çünkü o zaman herkes memnun olacaktı, Adem'le Havva sonsuza kadar cennette kalacaktı. İnsanları yoldan çıkaracak bir şeytan olmayacaktı, böylelikle ceza-ödül kavramlarının doğal sonucu olan cennet ve cehennem de anlamlarını yitirecekti. Bu soruları çoğaltmak mümkün. Ancak hiç biri için tatmin edici bir cevap alamayacağımızı bildiğimiz için başka yorumlar yapmayı gereksiz buluyoruz.

Allah, Adem'e; "Sen ve eşin cennette kalın, ama şu ağaca yaklaşmayın" diyor. Biz de hemen, asgari tutarlılığın ve mantığın gereği olarak bu keyfiliğin nedenini soruyoruz. Cennette zararlı bir ağacın olmasının nedeni ne olabilir? Allahın Adem'i o meyveden uzak tutmak için yapabileceği başka bir şey yok mu? Allah "sakın şeytan sizi cennetten çıkarmasın" diyor. Halbuki Adem yeryüzü için yaratılmıştı.

Seytan Adem ve Havva'yi kandiriyor. Burada cennetin hiç de sandığımız gibi bir yer olmadığını görüyoruz. Cennette zararlı ağaçlar var. Üstelik şeytan cennete elini kolunu sallaya sallaya girebiliyor. Şeytan Adem'e "Allah melek olacağınız için bu ağacı yasakladı" diyor. Ve Adem meyveyi bu yüzden yiyor. Allah'tan hiç korkmuyor, ve kendisine yalan söylediğine inanıyor. Peygamberi Allah'a güvenmiyor! Olay bununla da bitmiyor. Adem melek olmak için elmayı yediğine göre, melekler Adem'den üstün varlıklar. Öyleyse ilk başta meleklerin Adem'e secde etmek istememeleri çok doğal. Hatta şeytan bile bu durumda haklı görünüyor. Her şeyden haberdar olan, her seyi gören ve bilen tanrı o sırada ortada yok... Adem'in aldatılmasını engellemek için hiçbir şey yapmıyor. Sanki her şey önceden planlanmış gibi. Allahın cennetinin korumasızlığı bir yana, orada insanlar kandırılabiliyor bile! Üstelik kandırılan Adem Peygamber! insanin aklına ister istemez "Adem bile kandırılıyorsa, 'aciz' insan nasıl kanmaz?" sorusu geliyor. Adem ve Havva meyveden yiyince hemen "zalimlerden oluyorlar" Ayrıca"ayıp yerleri görünüyor" ve hemen cennet yapraklarıyla örtmeye çalışıyorlar. Aslında kuranda, eşlerin birbirlerinin cinsel organlarını görmesinin haram olmadığı Müminun suresi 6. ayette anlatılıyor. Ama bizimkiler herhalde Allah'in kanunlarindan haberdar degil ki, örtünmeye çalisiyorlar.

Allah, Adem ve Havva'yi yeryüzüne gönderiyor. O ana kadar ortada görünmeyen Allah hemen ortaya çikiyor ve Adem ile Havva'yi cezalandiriyor. "Birbirinize düşman olarak inin" diyor onlara. Bu tavır onun yüceliğiyle hiç bağdaşmıyor oysa. Cezanın da gerçekleşmesi gerekiyor. Yoksa masalımızın bir anlamı kalmayacak.

Adem tövbe ediyor. Ve allah tövbesini kabul ediyor. Ediyor ama, Adem yine de dünyada kalıyor. Böylelikle her tövbe edeni bağısladığını iddia eden tanrının ne kadar doğru sözlü olduğunu bir daha görüyoruz. Halbuki şeytan tövbe bile etmemişken cezası ertelenmişti... Taha suresinde bu olay anlatılırken en başta Adem'in unutkanlığına bağlanıyor, birkaç ayet sonra ise "Adem başkaldırdı" deniyor. Bu da hikayemizdeki çelişkiler arasında yerini alıyor. Allah Adem'in tövbesini kabul edip yol gösterdikten sonra ise "Elbet benden bir yol gösterici gelir" diyor. Allah gösterdiği doğru yolu yetersiz bulmuş olacak ki, bir yol gösterici göndereceğini söylüyor. Bilimsel veriler, ilk insan ortaya çıktıktan sonra, İbrahim'in peygamberlik iddiasına kadar binlerce yıl hiçbir peygamberin ortaya çıkmadığını gösteriyor. Yani allahın yol göstericisi biraz geç geliyor...Bu hikaye bize, Adem'in bir peygamber değil, bir suçlu olduğunu ve bu dünyaya da cezasını çekmek için gönderildiğini anlatıyor.
 

Cry

Üye
Felsefe.NET
Katılım
28 Şub 2019
Mesajlar
212
Tepkime puanı
60
Puanları
28
Sonuç
Yıllardır şeriatçıların dilinden düşürmediği, bazı sahtekarların milyarlar harcayarak bilimsel bir gerçekmiş gibi göstermeye çaliştiği "yaratılış" kavramının ne kadar mantıklı(!) ve ne kadar bilimsel(!) olduğunu gördük. Aslı Babil ve Sümer uygarlıklarına, yani M.Ö 3 bin yıllarına dayanan bu masalın bilimsel verilerle karşılaştırıldığında hiçbir değeri yoktur. Üstelik bu hikayeyi eleştirebilmek için herhangi bir bilimsel veriye bile ihtiyaç duyulmaz. Sadece iç çelişkileri bile, bu hikayenin tanrı tarafindan yazılmadığını, ve basit bir efsaneden öte değer taşımadığını gösterebilir.

Kurandaki Tanrı İnsanı Neden Yarattığına Karar Veremiyor...

Furkan/25/54. insanı sudan yaratarak, ona soy sop veren O'dur.

Hicr/15/26. And olsun ki, insanı kuru balçıktan, işlenebilen kara topraktan yarattık.

Es-Safaat 11: "Hakikat Biz onları cıvık bir çamurdan yarattık."

Yasin Suresi 77.ayet/ İnsan görmüyor mu ki biz onu bir nutfeden yarattık.
Alak .ayet. /İnsanı bir kan pıhtısından yarattık.

Efsanelerde yaratılış...

1)Gılgamış Destanı: "Ellerimi yıkadım. Bir parça çamur koparıp yazıya attım. Ve bu yazıda ,kahraman Engidu'yu yarattım."

2)Sümer'lilerin Enuma-eliş Destanı: "Bunun üzerine ben de Ea'nın yardımını istedim. Toprağı, Kingu'nun kanıyla yoğurdum. İlk insanı meydana getirdim."

3)Çin Efsanelerinden: "Bunun üzerine Tanrıça Ngüho yengeç elleriyle gökyüzünü yukarıya kaldırdı, denizleri yeniden sınırlarına itti. Ve çamurdan yeni bir insan türü yarattı."

4)Mısır'da Luxor Tapınağı'nda bulunan kabartma bir resim: "Kral Amonhotap III olarak betimlenen Tanrı Khnemu çömlekçi çarkında erkek ve dişi iki insanı yaratıyor."

5)Hesiodos Destanı. "Namlı, şanlı Hephaisdos'u çağırdım hemen. 'Bir parça topral al, suyla karıştır' dedim. 'İçine insan sesi koy, insan gücü koy."

6)Yunan Efsaneleri'nden: "Gözyaşlarımla toprağı çamur haline getirdim ve yoğurdum (Prometheus anlatıyor.) Bir insan heykeli yaptım. Sonra bu heykele ruh verdim. İlk ölümlü yaratıklar oluştu böylece.)

7)Tevrat'tan: "Ve Rab Allah yerin toprağından Adam'ı yaptı ve onun burnuna hayat nefesini üfledi ve adam yaşayan can oldu."

8) Kur'an: : "And olsun ki Biz insanı süzme çamurdan yarattı. (Mü'minün 12-16.")

insanın bilmedikleri olabilir. ilginçlikler olabilir. ama hiçbirşey bu saçmalıklara inanmak için bir sebep olamaz..
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst