Vitamin benzeri etki yapan maddeler

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilimsel Makaleler kategorisinde faust tarafından oluşturulan Vitamin benzeri etki yapan maddeler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,125 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilimsel Makaleler
Konu Başlığı Vitamin benzeri etki yapan maddeler
Konbuyu başlatan faust
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan faust
F

faust

Ziyaretçi
Konuya giriş yapmadan önce vitaminin ne olduğunu tanımlarsak konuyu kavramamız daha rahat olacaktır.Vitaminler,insan vücudunda direkt olarak sentezlenemeyen,fakat insan sağlığı için gerekli,üremeyi/gelişmeyi ve daha ötesi büyümeyi sağlayan,mg cinsinden alınan değişik koenzimlerdir (koenzimler ise biyokimyasal reaksiyonlarda metabolik olayların canlı tarafından taşınması esasına dayanan birimlerdir.) ve tamamı organik yapıdaki bileşiklerdir.

Vitaminin tanımını yaptığımıza göre şimdi ilk vitamin unsuru bileşiğimiz olan mesoinositten bahsedebiliriz.Mesoinosit,meyve ve buğday unsuru maddelerde bulunup,eksikliğinde canlılarda sütün eksilmesi görülmesi,canlılık için önemli bir yer tuttuğu rahatlıkla görülebilir.Bazı kemirgen hayvanlarda kıl dökülmesi görülebildiği gibi,çinko gibi ağır metal katyonları da bu emilimi gerçekleştirme durumunu bu maddeye borçludur,aksi durumda bu vitamin çinko elementinin eksikliğine sebep olmaktadır.

Diğer bir vitaminimiz de karnitindir.Yağ asitlerinin koenzim A esterlerinin oksidasyonu gerçekleşip mitokondrilere girmesi,karnitin sayesinde olur.Karnitin genelde tüm hayvan ve bitkisel dokularda bulunmakla birlikte,karnitin eksikliği olan hayvanlarda bu enzim dışarından alınır.Karnitinle CoA birleşirse asetil karnitin oluşur,diğer yandan karnitin insanlar ve diğer vebralılar,lizinden sentezleyerek uzun zincirli yağ asitlerinin aktive edilerek mitokondrilere girmesi sağlanır.

Ve son olarak vitamin F yani esansiyel yağ asitleri,doğrudan memeliler tarafından sentezlenemezler,bitkisel kaynaklıdırlar ve dışarıdan alınmaları şarttır.İnsanlar bu vitamini besinlerden aldığı için,eksikliği pek görülmez,eğer bu besin yetersiz ise vücutta dermatitis yani egzama ve buna benzer bozukluklar görülebilir.Bu vitamin ise linolenik,linoleik ve lipoik cinsi asitlerdendir diyerek konumuzun da böylelikle sonuna geliyoruz,başka bir yazımızda görüşmek üzere.

İsmail Çelik

Kaynaklar:
Prof.Dr. Ali Muhtar Tiftik, Behiç Serpek, Leyla Kalaycıoğlu, Mehmet Nizamlıoğlu, Nuri Başpınar – Biyokimya (Nobel Yayınları-2010)
R.C.Atkins,F.A.Carey - Organic Chemistry (Çev.edit : Prof.Dr.Gürol Okay,Prof.Dr.Yılmaz Yıldırır-Bilim yayınları - 2009)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst