Üniversite'ye Girişte Yeni Puan Türleri

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel ve Son Dakika Haberler kategorisinde phi tarafından oluşturulan Üniversite'ye Girişte Yeni Puan Türleri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,487 kez görüntülenmiş, 14 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel ve Son Dakika Haberler
Konu Başlığı Üniversite'ye Girişte Yeni Puan Türleri
Konbuyu başlatan phi
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AndroNova

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Başvuruları 18 Ocak-12 Şubat tarihleri arasında yapılacak birinci aşama sınavı olan YGS kılavuzunda, hangi bölümler için hangi puan türlerinin esas alınacağı duyuruldu.
150120101052139997607_2.jpg
Üniversiteye girişte bu yıldan itibaren uygulanacak sınavda, puan türleri yükseköğretim programlarının özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Adayların, sadece tercih etmek istedikleri bölümler için istenen soruları yanıtlamaları, yerleşmede avantaj sağlayacak.

Bundan önceki uygulamada 'Sözel', 'Sayısal' ve 'Eşit Ağırlıklı' olarak belirlenen puan türleri, yeni sistemde YGS'de toplam 6, Lisans Yerleştirme Sınavlarında (LYS) toplam 12 ayrı alt puan türü olarak düzenlendi. Bu durumda birinci ve ikinci aşama sınavlarında toplam 18 ayrı puan türü olacak.

YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. YGS puanları hesaplanırken, her bir testin ağırlığının farklı olduğu YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puan türleri hesaplanacak.

YGS'nin alt puan türleri eski sistemle karşılaştırıldığında, YGS-1 ve YGS-2 'Sayısal', YGS-3 ve YGS-4 'Sözel', YGS-5 ve YGS-6 da 'Eşit Ağırlıklı' puan türlerine karşılık geliyor.

-PUAN TÜRLERİ VE KAPSADIĞI TESTLER-

YGS'deki puan türleri, kapsadığı testler ve puan türünün hesaplanmasında baz alınacak test yüzdeleri şöyle:

-YGS-1: Temel Matematik (Yüzde 40), Fen Bilimleri (Yüzde 30), Türkçe (Yüzde 20), Sosyal Bilimler (Yüzde 10)

-YGS-2: Fen Bilimleri (Yüzde 40) ve Temel Matematik (Yüzde 30), Türkçe (Yüzde 20), Sosyal Bilimler (Yüzde 10)

-YGS-3: Türkçe (Yüzde 40), Sosyal Bilimler (Yüzde 30), Temel Matematik (Yüzde 20), Fen Bilimleri (Yüzde 10)

-YGS-4: Sosyal Bilimler (Yüzde 40), Türkçe (Yüzde 30), Temel Matematik (Yüzde 20), Fen Bilimleri (Yüzde 10)

-YGS-5: Türkçe (Yüzde 37), Temel Matematik (Yüzde 33), Sosyal Bilimler (Yüzde 20), Fen Bilimleri (Yüzde 10)

-YGS-6: Temel Matematik (Yüzde 37), Türkçe (Yüzde 33), Fen Bilimleri (Yüzde 20), Sosyal Bilimler (Yüzde 10).

-YGS PUAN TÜRLERİYLE GİRİLEBİLECEK ÖN LİSANS PROGRAMLARI-

YGS için belirlenen puan türlerinin her biriyle girilebilecek yükseköğretim programları farklı olacak.

Örneğin YGS-1 puan türüyle ön lisans programları olan Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Harita ve Kadastro, İnşaat Teknolojisi, Makina, Mekatronik, Otomotiv Teknolojisi; YGS-2 ile Ağız ve Diş Sağlığı, Anestezi, Boya Teknolojisi, Çevre Sağlığı, Kağıt Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Maden Teknolojisi; YGS-3 ile Basın ve Yayıncılık, Adalet, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik; YGS-4 ile Aşçılık, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi, Geleneksel El Sanatları, Görsel İletişim, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Turizm Animasyonu, Marka İletişimi; YGS-5 ile Basım ve Yayın Teknolojileri, Emlak ve Emlak Yönetimi, İkram Hizmetleri, Kooperatifçilik, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Mimari Restorasyon, Otobüs Kaptanlığı, Posta Hizmetleri, Turizm ve Seyahat Hizmetleri; YGS-6 ile Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgi Yönetimi, Çay Eksperliği, Deniz ve Liman İşletmeciliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tapu ve Kadastro, Ormancılık ve Orman Ürünleri, Pazarlama gibi bölümlere girilebilecek.

-YGS İLE GİRİLEBİLECEK LİSANS PROGRAMLARI-

Bazı lisans programları, YGS puan türleri ile öğrenci alacak. Kimya Öğretmenliği YGS-2, Okul Öncesi Öğretmenliği programına YGS-5; Özel Eğitim Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, İlahiyat gibi programlara YGS-4; Üstün Zekalılar Öğretmenliği, İşletme Bilgi Yönetimi (Yüksekokul), İnsan Kaynakları Yönetimi (Yüksekokul) programlarına YGS-6 puan türüyle öğrenci yerleştirilecek.

-LYS PUAN TÜRLERİ-

LYS'de puan türleri MF-1, MF-2, MF-3, MF-4, TM-1, TM-2, TM-3, TS-1, TS-2 ve DİL-1, DİL-2, DİL-3 olarak değişiyor.

MF grubu eski sistemde 'Sayısal', TM grubu 'Eşit Ağırlıklı', TS grubu da 'Sözel' puan türlerine karşılık geliyor.

MF ile ilgili puan türlerinde, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji sorularının ağırlığı çeşitli oranlarda değişiyor.

TM ile ilgili puan türlerinde Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyat ile Coğrafya-1 testleri, TS ile ilgili puan türlerinde Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1, Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe grubu testleri yer alıyor.

DİL puan türünde ise LYS'de dil sorularının ağırlığı alt puan türlerine göre değişiyor. DİL-1'de ikinci aşama sınavındaki dil sorularının ağırlığı yüzde 65, DİL-2'de yüzde 50, DİL-3'de yüzde 20 olacak. Sınavın birinci aşaması olan YGS, DİL puanlarını, DİL-1 alt puanında yüzde 35, DİL-2 alt puanında yüzde 50, DİL-3 alt puanında ise yüzde 80 oranında etkileyecek.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Matematik, Bilgisayar Bilimleri, Astronomi ve Uzay Bilimleri programlarına MF-1, Fen Programları, Biyoloji, Biyoloji Öğretmenliği, Fizik, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Kimya programlarına MF-2; Tıp, Eczacılık, Veteriner, Ebelik (Fakülte), Hemşirelik (Fakülte), Beslenme ve Diyetetik (Fakülte), Biyokimya, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Fakülte), Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik programlarına MF-3, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Biyomedikal Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Deri Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Orman Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Nükleer Enerji Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Uzay Mühendisliği programlarına MF-4 puan türü ile öğrenci yerleştirilecek.

Ekonomi, İktisat, Maliye, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Bankacılık ve Finansman (Fakülte), Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları Yönetimi (Fakülte) programlarına TM-1; Hukuk, Sınıf Öğretmenliği, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Avrupa Birliği İlişkileri TM-2; Arkeoloji, Antropoloji, Çocuk Gelişimi (Fakülte), Felsefe Grubu Öğretmenliği, Psikoloji, Sosyoloji programlarına TM-3 puan türüyle öğrenci kabul edilecek.

TS-1 puan türüyle Coğrafya Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Medya ve İletişim; Radyo, Sinema ve Televizyon; TS-2 puan türüyle Tarih, Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Sanat Yönetimi gibi programlara girilebilecek.

Dil puan türlerinde ise genellikle İngilizce, Almanca ve Fransızca ile ilgili bölümler DİL-1, Batı dilleri ile ilgili bölümler DİL-2, Doğu dilleri ile ilgili bölümler de DİL-3 puan türüyle öğrenci alıyor.



AA
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Doğrusu kaç yıl geçerli olacak, ne zaman değişecek merak ediyorum... İnsanları kobay etmekten haz mı alıyorlar
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Kaldirilmasi gerek bu sinavin. Universiteleri cogaltmak gerekiyor.
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Üniversiteleri çoğalttık, kontenjanları arttırdık... Ne olacak? Diplomalı işsizler çoğalmalı sanırım (!)
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Universiteleri is veren kurumu olarak gormemeliyiz. Egitim ile birlikte insanlarin yasam standartlari, gorusleri, dusunceleri, ahlaki yapisi, kulturu herseyi degisir. Issizlik olcu olmamali. Turkiye'de acliktan olen insan yok varsada ben bilmiyorum. Sonuc olarak herkes karnini oyle yada boyle doyuruyor. Is bulma birazda insanin kendi kisisel becerisi ile alakali.
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Universiteleri is veren kurumu olarak gormemeliyiz. Egitim ile birlikte insanlarin yasam standartlari, gorusleri, dusunceleri, ahlaki yapisi, kulturu herseyi degisir. Issizlik olcu olmamali. Turkiye'de acliktan olen insan yok varsada ben bilmiyorum. Sonuc olarak herkes karnini oyle yada boyle doyuruyor. Is bulma birazda insanin kendi kisisel becerisi ile alakali.

Öğretmenlik diyelim? Kendi kişisel becerisiyle mi alakalı acaba kişinin?
Mesele açlıktan ölmek değil, mesele yaşamak. Üniversite işveren kurumu değil tabi ki ama kimse işsiz kalmak için de okumuyor, bir araç 'çoğunlukla'.
 

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
Herkes ogretmenin telasinda kimse ogrenmenin degil :) Bunun icin bilincli tercihler yapilmali. Ornegin matematik ogretmeni kadrosu dolu ise Turkiye'de gidip matematik ogretmenligini secmem ben ornegin. Devleti suclamanin problemi cozecegini zannetmiyorum. Bill Gates olmak icinde profesor olmaya gerek yok. Egitim insanin altin bilezigidir, diplomasida oyle. Hersey diplomada bitmiyor. Bir insanda calisma azmi olduktan sonra pazarda limon satarakta bir yerlere getirir kendini.
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Herkes ogretmenin telasinda kimse ogrenmenin degil :) Bunun icin bilincli tercihler yapilmali. Ornegin matematik ogretmeni kadrosu dolu ise Turkiye'de gidip matematik ogretmenligini secmem ben ornegin. Devleti suclamanin problemi cozecegini zannetmiyorum. Bill Gates olmak icinde profesor olmaya gerek yok. Egitim insanin altin bilezigidir, diplomasida oyle. Hersey diplomada bitmiyor. Bir insanda calisma azmi olduktan sonra pazarda limon satarakta bir yerlere getirir kendini.

Bunlar mümkün. Ama bence kim ne okumak istiyorsa onu okusun ve işini de yapsın. Bill Gates olmak isteyen kim ki? Kim ne istiyorsa onu yapsın, yeter ki yapabilsin. Davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş, o misal... Öğretme konusundaki nükten de tebessüm ettirdi :) yalnız ben öğretmen değil, öğrenciyim. Fakat mahiyetimde öğretmek varsa gerekene ulaşıyordur, hiç tasa etmiyorum.
 

Aksiyom

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
4 Tem 2009
Mesajlar
569
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
32
Yarın küçük bir beyin bir fikir daha atar yada dinsel nedenler orataya atar aaa bi bakmışsınız sistem alt üst değişmiş!Durumlar her saniye değiştiği için yorum yapmaya korkuyorum belkide ben yazarken sistem değişti kim bilir (!)
 

AndroNova

Üye
Yeni Üye
Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
245
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Amaçlanan şeylere doğrudan değil dolaylı yollardan ulaşılmalı. Yoksa nasıl bu kadar başarılı olunurdu ki...
 

kaşıksurat

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
21 Eki 2009
Mesajlar
70
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Üniversiteleri çoğalttık, kontenjanları arttırdık... Ne olacak? Diplomalı işsizler çoğalmalı sanırım (!)

Aslına bakarsanız emeklilik yaşı ecele 5 kalaya kadar uzatılırsa olacagı budur sanırım , emeklilik yaşı o kadar cok yükseltigi için alanlar boşalamıyor ki yeni mezunlar alanlara dahil olsun (bu genel olarak öğretmenlik için gecerli zira konu ona yönelmiş bende ordan tutayım dedim)

Ben anlamıyorum benim babamda öğretmendi ama artık gözleri çok zor görmesine rağmen emeklilik hakkını tamamlayamadıgı için 5 sene daha öğretmen olarak görevine devam etti, çok fayldalı bir öğretmenlik dönemi oldugunu sanmıyorum acıkcası...

bir çok meslek içinde aynı şey gecerli sanırım zaten insanlar okadar uzun süre çalıştıktan sonra son 5-10 senelerini raporlarla hastanelerde geciriyorlar, bunun yerine daha erken bir emeklilik yaşı hem uzun seneler calısıp son dönemlerinde verimsizleşen (çalıştığı iş açısından) insanları rahata erdirmek ve boş alan yaratmak, hemde yeni mezunları alana dahil etmek çok daha mantıklı geliyor bana.
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Teşekkür ediyorum sevgili kaşıksurat.
Söyleminize katılmakla beraber şu soruyu sormak istiyorum. İnsanlar o yaşa kadar çalışıp iki kuruşu zor bir araya getiriyor. O da hastane masraflarına gidiyor sanırım. Ne yapmalı?
 

kaşıksurat

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
21 Eki 2009
Mesajlar
70
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Teşekkür ediyorum sevgili kaşıksurat.
Söyleminize katılmakla beraber şu soruyu sormak istiyorum. İnsanlar o yaşa kadar çalışıp iki kuruşu zor bir araya getiriyor. O da hastane masraflarına gidiyor sanırım. Ne yapmalı?

Açıkcası ben daha erken yaşta emeklilikten yanayım, ölüm yaşı 80 - 100 lere çıktı diye emeklilik yası 70 lere kadar dayanmamalı son bildiğim kadınlarda 60 erkeklerde 65 ben bu yaşlara kadar Türkiye şartlarında (istisnaları bunun dışında bırakıp genele bakarak söylüyorum) çok verimli insan gücü olduğunu düşünmüyorum.

Hadi hastanelere gitmesini geçtim (sağlıklı oldugunu varsayalım) o kadar yıl emek veriyorlar ama aldıkları emekli parasıyla bir ev bile alamıyor insanlar. 65 gibi bir yaş sınırına kadar çalışan insanın çok sağlıklı olabileceğini sanmıyorum. Beden ister istemez bi yerlerden patlak veriyor...

Bilmiyorum ama ben hep aynı şeyi söyledim insacıl bir yaşam için daha erken bir emeklilik yaşı olmalı daha dişe dokunur bir emeklilik parası verilmeli diye düşünüyorum hala akıl ve beden sağlığımız yerindeyken emekliliğimizi sağlık problemleri yerine eşimizle dostumuzla belki ülke, belki dünya turları yapabilmeli, torunlarımızla/büyüklerimizle ufak kasabalarda yaz tatillerinde buluşabilmeyi istiyorum çok şey istemiyorum sanırım. :=))))))))
 

telrunya

Düşünür Üye
Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2009
Mesajlar
531
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
33
Bilmiyorum ama ben hep aynı şeyi söyledim insacıl bir yaşam için daha erken bir emeklilik yaşı olmalı daha dişe dokunur bir emeklilik parası verilmeli diye düşünüyorum hala akıl ve beden sağlığımız yerindeyken emekliliğimizi sağlık problemleri yerine eşimizle dostumuzla belki ülke, belki dünya turları yapabilmeli, torunlarımızla/büyüklerimizle ufak kasabalarda yaz tatillerinde buluşabilmeyi istiyorum çok şey istemiyorum sanırım. :=))))))))

Teşekkür ediyorum. Emeklilik yaşında size katılıyorum. Kesinlikle verimli olamıyor insan o yaşlarda. Bunu hepimiz biliyoruz.
Ve tabi ki çok şey istemiyorsunuz her insanın isteyeceği de zaten bu. Kimse fazlasını istemiyor. Birileri kendi cebini iyice şişirmek yerine çok azını emeklimize, işçimize, emektarlarımıza lütfetse(!) daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Belki böylece dünyanın en zenginleri arasında onuncu sıraya da oturmazlar. :) tabi bunlar rivayet :) :) :)
 

AndroNova

Üye
Yeni Üye
Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
245
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Açıkcası ben daha erken yaşta emeklilikten yanayım, ölüm yaşı 80 - 100 lere çıktı diye emeklilik yası 70 lere kadar dayanmamalı son bildiğim kadınlarda 60 erkeklerde 65 ben bu yaşlara kadar Türkiye şartlarında (istisnaları bunun dışında bırakıp genele bakarak söylüyorum) çok verimli insan gücü olduğunu düşünmüyorum.

Hadi hastanelere gitmesini geçtim (sağlıklı oldugunu varsayalım) o kadar yıl emek veriyorlar ama aldıkları emekli parasıyla bir ev bile alamıyor insanlar. 65 gibi bir yaş sınırına kadar çalışan insanın çok sağlıklı olabileceğini sanmıyorum. Beden ister istemez bi yerlerden patlak veriyor...

Bilmiyorum ama ben hep aynı şeyi söyledim insacıl bir yaşam için daha erken bir emeklilik yaşı olmalı daha dişe dokunur bir emeklilik parası verilmeli diye düşünüyorum hala akıl ve beden sağlığımız yerindeyken emekliliğimizi sağlık problemleri yerine eşimizle dostumuzla belki ülke, belki dünya turları yapabilmeli, torunlarımızla/büyüklerimizle ufak kasabalarda yaz tatillerinde buluşabilmeyi istiyorum çok şey istemiyorum sanırım. :=))))))))


Aslında suç hepimizde gibi geliyor bana. İnsanımız istemesini, devlette vermesini iyi bilmiyor. Sanırım bu eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Ne diye bilirim ki. İllaha Rusya gibi sömürülüp daha sonra Putin gibi bir kurtarıcının geleceğini sanıyorsak aldanıyoruz gibi geliyor...
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst