Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Turkiye'de Devlet Iktidar Poliitikalarinin Gudumundedir.

E

evrensel-insan

Ziyaretçi
TC 1923 yilinda kuruldugunda, devlet sekli cumhuriyet ve devlet idaresi demokrasi olarak belirlenmistir.

Buradaki sorun, bunu kimin/neyin belirledigi sorunudur.

Devlet ulkesindeki toplumu ve farkli halklarini yoneten bir aygittir.

Bu aygitin yonetim seklinin cumhuriyet ve idare seklinin (yurutme, yasama, yargi ve denetim) demokrasi olmasi, halk buna karsi cikmadikca, ulke savasa girmedikce, ulke bunyesinde bir devrim/karsi devrim olmadikca kisaca ulke ayakta kaldikca ve yasadikca gecerlidir.

Iste devlet bu temelde toplumundan kendilerini yonetecek yoneticilerini secmesini isler. Burada yoneticisinin, yani hukumetin ve devlet kurumlarinin gorevi;l devletin bu cumhuriyet ve demokrasi ilkelerine toplumun bir temsilcisi olarak hizmet etmektir.

Iste turkiyedeki sorun buradan baslar. 1923'te kurulan devlet ile yonetici farki ortaya konamamistir. Yani Ataturk hem devletin basi hem de hukumetin basini secendir.

Iste turkiyede devletin tum yetkileri burdan baslayarak hukumetin eline verilmistir.

Turkiyede hic bir zaman devletin basi cumhurbaskani ile hukumetin basi basbakan sadece gostermelik olarak islev gormustur. Yani ve kisaca Devletin basi hic bir zaman politik olarak tarafsiz olamamistir.

CHP hem devleti hem de hukumeti temsil etmis ve hukumet olarak gelenler ya devleti ele gecirebilmis, ya da devleti devlete ter bir sekilde ele gecirmeye calisinca darbeler olmustur.

Turkiye'de devlet hic bir zaman hukumetlerden bagimsiz olamamistir. Sadece hukumetin bir oyuncagi olmustur.

Bunun RTE'ye kadar olan sorunlarini Asker devlet olmaya soyunarak cozmustur.

Bugun RTE ise hukumeti birakmis ve devlet olmustur. Ustelik olmak istedigi devlet, 1923 teki devlet ve onun partisi CHP ya da o cizgide degildir.

Kendince bunu demokrasi ile yapmaktadir. Ustelik 1923 ile gelen alisilagelmisligin de karsisindadir. Asker devlete soyunmasin diye onu da kendi yontemleri ile bertaraf etmistir.

Tarih bizlere "1923'te olanlarin halk acaba ne kadar bilinc ve farkindaydi, bunlari korumak mi isteyecek yoksa RTE degisimine sessiz mi kalacak?" sorusunun cevabini verecektir.

Ama bu yonetim=yonetici yani devlet=hukumet esitligini bozabilecek mi, hic zannetmiyorum.

Turkiye de devlet hic olamamistir, olabilmesi de ufukta gorulmemektedir.

Tüm sayfalar yüklendi.