Tarihin En Büyük Aldatmacası

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Düzyazı kategorisinde "ictenlik" tarafından oluşturulan Tarihin En Büyük Aldatmacası başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,290 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Düzyazı
Konu Başlığı Tarihin En Büyük Aldatmacası
Konbuyu başlatan "ictenlik"
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ls2

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
yakınlarda bulduğum en güzel şey

Tarım Devrimi yeni ve kolay bir yaşam biçimi sağlamaktan ziyade, çiftçilere genellikle avcı toplayıcılarınkinden daha zor ve daha az tatmin edici bir yaşam oluşturdu. Avcı toplayıcılar zamanlarının daha büyük bölümünü, çeşitli ve insanı zihinsel olarak uyaran faaliyetlerle geçiriyorlardı, ayrıca açlık ve hastalıkla boğuşma ihtimalleri de daha düşüktü. Tarım Devrimi insanlığın elindeki toplam gıda miktarını kesin olarak artırdı ancak daha iyi bir beslenme veya daha çok keyifli zaman yaratmadı. Daha ziyade nüfus patlamasına yol açarak şımarık seçkinler yarattı. Ortalama çiftçi ortalama avcı toplayıcıdan daha fazla çalışarak karşılığında daha kötü besinlere sahip oldu. Tarım Devrimi tarihin en büyük aldatmacasıdır.
Tarım Devrimi’nden önce tahıllar insan beslenmesinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyordu. Tahıllara dayalı bir beslenme biçimi mineral ve vitamin yönünden zayıf, sindirimi zor, ayrıca diş ve dişetlerine zararlıdır.

Buğday insanlara ekonomik bir güvenlik de sağlamadı. Köylünün yaşamı avcı toplayıcınınkinden daha güvensizdir. Avcı toplayıcılar hayatta kalmak için onlarca besin tüketirdi ve bu sayede de, zor geçen yıllarda yiyecek depolamamış olsalar bile, hayatta kalabiliyorlardı.

devamı ve tamamı için;


evrim karşıtı bir yazın-n olarak -asla- paylaşmadım bunu özellikle belirtmek istiyorum
belirttiğim bölümleri cımzbızlayarak ya da sorgulayarak, insanlığın beslenme telaşı dahil ve diğer telaşlarına ilişkin bir sorgu

kendi değerlendirmelerim, zamansızlık ve yiten diğer şeyler, doğa yaşamı ve barış uyum arayışı gibi diğer şeylerin izlerini takip ve taşıması üzerine benzer hayat yorumu izleri..

Göçebeliğe bağlı kendine yeterlilik sizi hareket halinde tutar ve yeni koşullara uyum sağlama yeteneğinizi de alabildiğine arttırır. Askerî hayatta kalma planları en kötü durum senaryosuna yöneliktir. Düşman bazı temel vasıflara sahip olabilir ama avcı/toplayıcı yaşam tarzı tamamen bambaşka bir dünyadır.

Bırakın sağlığımıza kavuşmamızın öfkesi ve düşmanımızın bilgisi bize en kötü durumda rehberlik etsin ve vahşi bir dünyanın içine dalmamızı mümkün kılsın: evcilleşmenin olmadığı bir dünyada yeniden su yüzüne çıkmak üzere.

devamı ve tamamı için;
 
Son düzenleme:

ihaveanidea

Filozof
Yeni Üye
Katılım
25 Ocak 2017
Mesajlar
848
Tepkime puanı
8
Puanları
18
Tarımla sınırlandırmayalım.Modern Çağın getirdikleri götürdüklerinin yanında zerre eder.

Günümüzde benliğimizi unuttuk.

Benliğimizi mi?

Evet.

Topluma karışmak için neler yapmıyoruz ki?Karışmak için bir yerlere.

Bu sorun bir de "boşluğu" dolduramamayı getiriyor.Dolduramadığımızdan partilere çağrılmak istiyoruz,aranıp sorulmak istiyoruz.Kaçımız sadece eğlenmek için toplumla birleşiyoruz?Öyle bir amacı olan da zaten eğlenemez.Sadece o boşluktan uzaklaşmak için yapıyoruz bunları.

Konuşmak istiyoruz.Peki neden?Benliği terk ettik ve unutmak istiyoruz onu.İçimizde ferli ferli yanan ateşe toprak atıyoruz.

Ateş söndüğünde anlayacağız.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Ama hiçbiri asla çalışmadı. Ve herkes bunu biliyor.

!Kung halkı bizim yok edici çağımızın içinde mucizevî bir biçimde hayatta kaldı. R. E. Leakey onları anavatanları olan gür Afrika ormanlarında gözlemledi. Yetiştirdikleri tek şey kendileriydi. Ne olmak istiyorlarsa kendilerini öyle kılıyorlardı. Kendi oluşları dışında hiçbir şey tarafından belirlenmiyorlardı; ne çalar saatler, ne borçlar ne de üstler tarafından verilen emirler vardı. Uyumadıkları sürece tüm zamanlarını ziyafet çekip, kutlamalar yapıp, oyunlar oynamakla geçiriyorlardı. Topluluklarıyla her şeylerini paylaşıyorlardı: Yiyecek, deneyim, görümler, şarkılar. Yüksek kişisel tatmin, derin içsel neşe hep paylaşmaktan kaynaklanıyordu.
Diamond da, Afrika’da çağımıza kadar hayatta kalmayı başaran başka insanları gözlemledi. Hiç çalışmadıklarını gördü ama bunu İngilizce söylemeyi beceremedi. Bunun ye*rine iş ve oyun arasında bir ayrım yapmadıklarını söyledi.

Tutucu çoğunluğun – doğanın hiçbir şey esirgemeyen cömertliğinden son derece memnun, becerileriyle mutlu, dünyayla ve kendileriyle barışık olanların – yuvalarını terk etmek için hiçbir nedenleri yoktu. Onlar kaldılar.



Tarkovsk'nin Andrei Rublev'in den bir bölüm

 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Avcı toplayıcılar zamanlarının daha büyük bölümünü, çeşitli ve insanı zihinsel olarak uyaran faaliyetlerle geçiriyorlardı, ayrıca açlık ve hastalıkla boğuşma ihtimalleri de daha düşüktü. Tarım Devrimi insanlığın elindeki toplam gıda miktarını kesin olarak artırdı ancak daha iyi bir beslenme veya daha çok keyifli zaman yaratmadı. Daha ziyade nüfus patlamasına yol açarak şımarık seçkinler yarattı. Ortalama çiftçi ortalama avcı toplayıcıdan daha fazla çalışarak karşılığında daha kötü besinlere sahip oldu. Tarım Devrimi tarihin en büyük aldatmacasıdır.

Bu cümle ne kadar doğru? kırsalda felsefede sanatta yoktur. bunlar şehirlerde vardır. çünkü şehirlerde boş vakit vardır. yiyecek toplanılmaz veya üretilmez satın alınır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst