Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Şuurumuzu Geliştirmeliyiz

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Bunu zaten bizim normal olarak yapmamız gerekir, bir çalışmamız olması gerekir. Zira bizim yeryüzünde yaşayışımızın gayesi fizik maddeye hizmet etmek değil. Aksine onun bize vermiş olduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle kozmik şuurumuzu geliştirmektir. Biz kendi şuurumuzu, kendi kozmik anlayışımızı, kâinat anlayışımızı geliştirmek zorundayız, her yönüyle globalleştirmek zorundayız.

Globalleşmenin de kendine göre özellikleri var. Öncelikle bizim dışımızda, yani ruh dünyasının dışında mevcut olanla işbirliği yapmamız gerekir. Bu da maddenin ta kendisidir. Dolayısıyla madde ile olan ilişkimizde gerçekten birtakım yoğun alâkalar bulunabilir. Yoğun alâkalar esnasında da kendi varlığımız hakkında şuurumuzu kaybederiz. Kaybettiğimiz zaman uyku içerisine girmiş oluruz. Uykuda olmak, farkında olmamak mânâsına gelen birtakım tabirler kullanıyoruz.

Hatta Gurdjieff, kendi sisteminde, yani dördüncü yol sisteminde ifade ettiği gibi insanlar sürekli bir şekilde uykudadır. Herkes uyumaktadır. Çünki şuuru yerinde değil, şuurunu kaybetmiştir, global şuurla ilgisi yok, geniş şuurla alâkası olmayan bir durumda; ancak alabildiği, algılayabildiği kadar kendisinin farkında. Dolayısıyla uykudadır şeklinde gayet yerinde bir ifadesi vardır. Ama bu Avrupalıya söylenmiş bir ifadedir. Çünki bu ifade zaten sufî geleneğinde olan bir iştir.

Kaynak; Ruh ve Madde Dergisi, Nisan - 1997

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
Özel Üye
7 Ara 2013
6,615
504
113
S:Bizler uyurgezerler olabiliriz ya da karabasanlar görmekteyiz. Yapabileceğiniz birşey yok mu?
M:Yapıyorum: Sizin rüya haliniz içine girdim, size şunu söylemek için: "Kendinizi ve birbirinizi incitmeyi kesin, acı çekmeyi bırakın, uyanın."
S:Öyleyse neden uyanmıyoruz?
M:Uyanacaksınız. Bana direnilmeyecek. Biraz zaman alabilir. Rüyanızı sorgulamaya başladığınız zaman, uyanışınız uzak olmayacak.

Kaynak ve Alıntı
, s.46

Tüm sayfalar yüklendi.