Sizce İnsan Şansını Kendi Yaratabilirmi ?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Anketler kategorisinde hilalgkb tarafından oluşturulan Sizce İnsan Şansını Kendi Yaratabilirmi ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,289 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Anketler
Konu Başlığı Sizce İnsan Şansını Kendi Yaratabilirmi ?
Konbuyu başlatan hilalgkb
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan husam95

hilalgkb

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
6 Ocak 2011
Mesajlar
49
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
27
Sizce İnsan Şansını Kendi Yaratabilirmi ?
 

Feylesof TeCe

Filozof
Yeni Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
926
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
(?) Anket nerede... Soru var da anketi açmamışsın. Neyse soruna dönersek te "Sizce İnsan Şansını Kendi Yaratabilir mi ?" ilk önce şansa inanıyor musuz diye sorman gerekirdi. Benim cevabım: ..... Benim cevabımın bir önemi yok. :p
 

Ezberbozan

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
7 May 2011
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Hayır zira kendisi şans denen kavramı halk edebilse o zaman onun adı şans olmaz.Milli Piyango Biletini alan bir insan kendisine amortiden başka bir şey vurmadığı için kendini şanssız hisseder.Tümünü tutturduğu zaman da şanslıyım der.Bu iki muhalif durum arasında tasarruf gücü varsa insanın; onu adı şans olmaz.
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Sizce İnsan Şansını Kendi Yaratabilirmi ?

ÖNCELİKLE; benim inancıma göre "YARATMAK" eylem, güç ve özelliği yalnız ve yalnızca ALLAH' a mahsustur. Bu açıdan insan kendi kaderini yaratamaz. Ayrıca "kadere iman" dinimin temel şartlarından biridir, bu nedenle de insan kendi kaderini yaratamaz. Kaderi Allah yaratmıştır, bir müslamana düşen görev buna inanmak ve iman etmektir.

Soruyu şöyle anlarsam; "İnsan, bizim içeriğini tam olarak anlayamadığımız "kader" denen olguya insan müdahele edebilir mi? Olumlu yada olumsuz katkılarda bulunabilir mi? olursa; Allah "hayır ve şerri yarattığını, hayırı verip şerri insanların tercihine bıraktığını beyan ettiğine göre, cevabım; "BELKİ; İNSAN BELLİ ÖLÇÜLERDE KADERİNE KATKIDA BULUNABİLİR" şeklinde olabilir. Çünkü bu konu; Allah tarafından fazla irdelenmemesi istenen özel bir durumdur.

Kaderin belli başlı noktalarına müdahele edemeyeceğimiz çok açık ortadadır. Ne zaman doğup, ne zaman öleceğimiz. Anne, babamızı, kardeş ve akrabalarımızı, genetik özelliklerimizi seçme şansına sahip olmamak gibi. Bunların dışında; Allah insana akıl ve hür iradeyi verdiğine göre ve davranışlarımızdan (aki dengesi yerinde olmamak, bulüğa ermiş olmamak gibi bazı ayrıcalıklar dışında)bizi sorumlu tuttuğuna göre bazı şeylere katkımız var demektir. İyi yada kötü insan olmak insanın kendi elindedir. Sistemli çalışan, aklını ve olanaklarını verimli kullanan kişilerin başarılı olmaları buna örnek.

ŞANS faktörü bana göre biraz kısmeti içeriyor. Ama Milli Piyango örneği dışında tabii. Çünkü yüce dinimiz çalışmadan, emek vermeden kazanılan rızkı helal kabul etmiyor. Bir hedef belirleyip, o hedefe varmak için meşru yollardan, gerekli emeği,çabayı harcamak zaten insanlık görevimiz. O bizim kısmetimizde varsa emeğimizin karşılığı mutlaka bizi bulacaktır. Burada önemli bir nüans var; POZİTİF BAKIŞ AÇISI. İYİ NİYET. Çünkü Allah bazı hikmetleri, bizim bilemediğimiz yerlerde gizlemiş.

Her başarısızlığı kadere yüklemek haksızlık ayrıca. Özet olarak; Düşüneceğiz...Çalışıp, gayret edeceğiz... Doğru insan olma çabasında olacağız... Ondan sonra kader ve kısmet diyeceğiz.
 
M

monaliza

Ziyaretçi
Şans ve kader genelde eşit anlamda kullanılıyor. Bu bağlamda ki görüşlerimi açıklarken unuttuğum bir nokta; önce önlem alınmalı,gereği yapılmalı,ardından tevekkül, sonra şans yada kader demeliyiz. Diye düşünüyorum.
 

husam95

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
16 Nis 2011
Mesajlar
39
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
öncelikle şansa inanır mıyım sorusuna daha önce bir yerde okuduğum cevabı vermek istiyorum :
- Şans diye bir şey olmasaydı düşmanlarımın başarılarını nasıl acıklardım.
tarzında şuan kimin söylediğini hatırlamadığım bir cümle kalmış aklımda.
Bana göre şans bizim tamamen akıl ürünlerimizinden ve diğer planlarımızın dışında tamamen dış faktorlere bağlı gerçekleşen olayları yorumlamamız.
şöyle bir düşünürsek en büyük şans faktorü olan bozuk parayı hiç bir hesaplama yapmadan sadece havaya attığımızı düşünürsek bu durumda olaylar tamamen bizim şans diye yorumladığımız hesaplamadığımız faktıorler doğrultusunda bir cevap gelecektir ki bunun sonucunu bu durumda önceden tahmin edemiyeceğimizden buna şans diyoruz. Ama aslında olayı başa alıp şöyşe bir şey yapsak :
paranın cinsini öz kütlesini atılma açısı ve diğer newton kanunlarına gerekli olan bilgileri elde edip bir atış yapsak o zaman paranın ne geleceğini bilmemiz mümkün olacaktı bu durumda ortada şans denene bir olgu kalmayacaktır çünkü önceden her şey bizim kontrolumuz ve bilgimiz dahilinde gerçekleşti.Şimdi insan kendi şansını yaratacak olsa ona yine şans dememiz yanlış olurdu bence çünkü şans bizim hesaplamadığımız oluruna bıraktığımız olaylar dizisidir.Bunu kontrol altına alırsak yarataağımız şeyler yeni hesaplanmış ve cevabını önceden bildiğimiz şans dışında bir olay olur. Bu yüzden benim bu soruya yukarıdaki değer ve düşüncelerimden dolayı cevabım ' hayır ' olacaktır.
Saygılar...
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst