Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Psikiyatri(st) hayatı anlamlı mı kılar?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Gozde

Yeni Üye
3 Nis 2010
3
0
0
41
.....................................................................................................

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Acikca soylemek gerekirse geldiginizde Can beyle olan diyologunuzu okudum. Daha sonra boyle bir baslik acmaniz bana daha cok onceden yasanilmis bir hadisede olusan sinirin disa vurumu gibi geldi.

Bu kisisel elestirimden sonra; Foulcault'un anti-psikiyatrist oldugunu biliyorsunuzdur umarim. Foulcault sizofreni denilen hastaligin, aslinda ailenin ve toplumun kisiye yaptigi baski sonucu olustugunu belirtmektedir.Televizyonda gazetelerde duydugumuz gordugumuz bir haberi baz alarak ve teshisi konulmus bir hastaliktan oturu iki kardesin kendilerini balkondan asagi atma durumunu alip, doktorun onlara koydugu teshis ve soyledigi sozler olmasina sebep olarak baglamamiz ne kadar dogru acaba? Sonuc olarak karsiniza aldiginiz ve olmasini sacma buldugunuz sey bir bilimin dali.

Sunu mu demek istiyorsunuz yani? Depresyon denilen sey yoktur? Panikatak denilen sey yoktur? Yada buna benzer hastaliklar? Bu hususta bence irdelenmesi gereken sey bu bilim dali degil. Doktorlarin ne kadar dogru teshis koyabildigidir.

Basimdan gecen bir olayi anlatmak istiyorum. Lise donemimde kiz arkadasim ile bulusabilmek icin aileme hastalandigimi soyledim ve okula gitmek istemedigimi. Aradan bir kac saat gecmeden babam aldi ve beni doktora goturdu. Doktor bana neyin var dedi, bende oksurdugumu, halsiz oldugumu, basimin agridigini, gece atesimin ciktigini soyledim. Sirtimi dinledi, atesime bakti, agzimin icine bakti derken bana ilac yazdi. Yanlis hatirlamiyorsam 10 tane igne, bir surup ve bir kac hap daha yazmisti. Aslinda ben turp gibiydim. Ama konulan teshis hasta oldugumu gosteriyordu.

Son olarak, bir kalp doktorunun sahip oldugu bilgi ne kadar dogru ve gercek ise, bir psikiyatristin sahip oldugu bilgide o kadar dogru ve gercektir. Tabii bu bilgi teoride, pratige dokuldugu zaman her insanin yapacagi hatalar, yanlislar gibi doktorlarinda yapacagi yanlisliklar olabilir.

Baska bir uzerinde durulmasi gereken konuda su olabilir; zamaninda eczaneleri olan arkadasima yardimci olma sebebi ile Bakirkoy Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi'nde bir sure bulundum. Ozelliklede D-E ve H bloklarinda. Bu bloklarda yasayan insanlari gorunce karsiniza aldiginiz hastaliklarin var oldugunu gorebilirsiniz diye dusunuyorum. Fakat uzerinde durmak istedigim husus hemsirelerin, doktorlarin ve hasta bakicilarin onlara olan yaklasimlari. Sadece ilaclarini verip ondan sonra ki tum eylemlerini "bunlar deli" diyerek, hor gorerek, bagirarak, doverek yaptirmaya calismalari, tedavinin olumsuz yonde ilerlemesine sebep olabilir diye dusunuyorum.

cogito

Yeni Üye
30 Ocak 2010
198
0
0
47
Yaşamı boyunca uyum sorunu yaşamamış insan sayısı çok azdır. Özelliklede Türkiye özelinde değerlendirecek olursak koşullardan dolayı zaten psikolojik sorunlar yaşıyoruz ve ortaya sağlıksız bir toplum çıkıyor. Eğer kişi yaşamsa bir şeyleri sorguluyor, bir şeylerden korkuyor, aidiyet duygusunu kaybediyor ve tüm bunlara rağmen gene de günlük aktivasyonunu yitirmiyorsa kendikendine halledebiliyor demektir. Fakat günlük yaşam aksıyorsa, rahatsızlık veriyorsa bir psikiyatristten yardım alması kadar olağan bir şey olamaz. İlaçlar kişiye sağlıklı düşünme ve uyum sağlama sürecinde yardımcı araçlardır.

efefel

Yeni Üye
13 Şub 2010
202
1
0
40
psikolojik hastalığı olan birinin ben hastayım demesi çok zor.genelde kendilerini sağlıklı, geriye kalan herkezi sağlıksız bulurlar.o hastanın yakınları bilinçliyse psikiatriste götürmeye çalışırlar.
insanın bu rahatsızlıkları kendi başına yenmesini bırakın hasta olduğunu bile anlamıyor.
aklıma gelen depresyon,panikatak,şizofreni,perversil davranışlar gibi birçok hastalık var.
bu hastalıkları küçümseyen insanlara çok şaşırırım.anlatılmaz yaşanır türden birşey bu.sadece ilaç değil psikoterapi gibi yöntemlerlede tedavi desteklenir.
psikiatristlere ve onların verdiği ilaçlara güvenmeyen birinin acilen bir psikiatriste başvurması gerekir.
içlerinden birkaç psikiatristin istisna fikirleri genelgeçerden daha önemli olamaz.

Gozde

Yeni Üye
3 Nis 2010
3
0
0
41
............................................................................

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Isin asli ben sizin niyetinizi foruma girip actiginiz ilk basliktan beri biliyorumda, farkli yorumlar getirmek adina bir kac cumle yazayim dedim. Matrix felsefesi hakkinda birsey bilmiyorum. Aciklarsaniz sevinirim.

Gozde

Yeni Üye
3 Nis 2010
3
0
0
41
.................................................................

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Bu kadar sacma bir is yapilir mi anlamiyorum. Maksadiniz dikkat cekmek falan mi? Konu kapatilmistir. Uye girisi yasaklanmistir.

Tüm sayfalar yüklendi.
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yeni Konular