Nocebo etkisi

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefi Tartışmalar kategorisinde fikir_hammalı tarafından oluşturulan Nocebo etkisi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,342 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 4 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefi Tartışmalar
Konu Başlığı Nocebo etkisi
Konbuyu başlatan fikir_hammalı
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan samaha

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Ne düşünürseniz o gerçeğe dönüşür çünkü her şey bir enerjidir. Kanser hastalarına moral telkin edilir çünkü hastalığı yenmeye inanmazsa durumu tüm tedavilere rağmen kötüye gidebilir.

Aşağıdaki bu örneğe bakarsanız ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.


Kan kanseri teşhisi konulduktan sonra tedavi süreci boyunca yaşananların hepsini bir oyun gibi gördü, tedaviye olumlu yanıt verdi.

Konya'da iki yıl önce kan kanseri teşhisi konulduktan sonra tedavi süreci boyunca yaşananların hepsini bir oyun gibi gören 5 yaşındaki Nurten Yılmaz, ilaç ve kemoterapi tedavisine olumlu yanıt verdi.

SAÇI DÖKÜLECEĞİ İÇİN OYUNUN BOZULACAĞINI DÜŞÜNDÜLER

Baba Mehmet Yılmaz, iki yıl önce parmağında ağrı olan kızına, götürdükleri iki hastanede eklem romatizması teşhisi konulduğunu söyledi.

Yazılan ilaçları kullanmasına rağmen rahatsızlığı devam eden kızını götürdükleri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde lösemi (kan kanseri) teşhisi konulduğunu belirten Yılmaz, ''Açıkçası ilk başta çok korktuk. Kabullenemedik. Daha sonra götürdüğümüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Nurten ile çok iyi ilgilendiler. Hastalıkta moral ve motivasyonun önemli olduğunu öğrenince, kızıma yaşananların bir oyun olduğunu hissettirmek için çok uğraştık. Canı yandığında hemşire ablaları, doktorları yardımcı oldu. Hatta kendi gibi tedavi olan çocukları gördüğünde bu durumun oyun olduğuna iyice alıştı'' dedi.

Kızının saçlarına çok önem verdiğini, ilaç tedavisinin ardından kemoterapi tedavisine başlanacağında oyunun da bozulacağını düşündüklerinde çok korktuklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Kızım kemoterapi tedavisi alacağında saçlarının döküleceğini öğrendiğinde çok üzüldü. Biz de oyuna dahil olan yaşıtlarının da saçlarının döküleceğini, yoksa oyuna alınmayacağını söyleyince tedaviyi rahatlıkla yaptırdık. Çevresinde tedavi gören arkadaşlarıyla iyi anlaştı. Kızım hem ilaç hem de kemoterapi tedavisine olumlu yanıt verdi. Şimdi yaşananları az da olsa anlıyor. Biz elimizden geldiğince Nurten'in moral ve motivasyonunu yüksek tutmaya çalıştık.

 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Adını bile anmayarak 20 yılda üç kanseri yendi

20 yılda üç kanser türünü atlatmayı başaran ve doktorlar tarafından ‘kanserin yenemediği kadın’ olarak nitelendirilen İzmirli Dilek Çağdaş, kanser hastalarına seslenerek, “Ben kanseri ağzıma almadım. Televizyonda çıktığında televizyonu kapattım, yani kanserli değilmişim gibi yaşadım ve o kelimeyi günlük hayatıma, yaşantıma, evime sokmadım. Bunun faydasını görerek yendim. Asla pes etmedim ve ben kazandım. Sakın pes etmeyin ve dik durun” dedi. Çağdaş, kanser yerine tıp dilindeki kısaltması ‘CA’ kelimesini kullandı.

 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Örneğin anti-psikiyatri şizofreninin gerçek bir hastalık değil toplumsal bir tepki olduğunu söyler bilmiyorum.
Bu arada zihinsel bozukluk doğru bir tanım mı bilmiyorum ancak "gerçeklikle ilgili başka nelerin kaynağı" derken belirtilen biraz daha açılabilir mi? Yani zihinsel tutumun tüm gerçeğimizi belirlediği ya da belirliyor olabileceği gibi bir şey mi? Eğer öyleyse bunu kitleye uyarlayın. Ahh kitlelere verilebilecek büyük çaplı plasebo-sal umutlar vb. leri olsa o halde..
O anlamda inanç, umut ve pozitif zihinsel tutumu önemseyen öğretiler var tabi ki
 

ls2

Kahin
Onursal Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
2,737
Tepkime puanı
180
Puanları
63
Zihnimizde bozuk olan yerleri bulabilmek için öncelikle sağlam zihinli birini bulmamız lazım. onun sağlam zihinli olduğunun dayanağı ne peki? (nasıl anlıcaz yani) cevap çoğunluk. yaygın olan normal kabul ediliyor bilim tarafından.. mantıklı...daha mantıklısı varsa söleyino_O

aç gözlülük, cimrilik,arsızlık,yalakalık,kibirlilik,aşırı yalancılık,onursuzluk bunların kaynağı zihinsel bozukluktur:p
 

samaha

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
23 Haz 2020
Mesajlar
2
Tepkime puanı
1
Puanları
1
Konum
istanbul
Üniversite Bölümü
biyoloji
Olumsuz düşündüğümüz her şey fikir - hastalık ilişkisine dönüşebilir. Ama bunları tek tek belirlemek biraz zor olabilir. Kendinde olumsuz bir düşünce sonucunda ortaya çıkan değişimlere bakmanı öneririm. Bence insanı müzikler de çok etkiliyor. Depresif müzikler zamanla hayata bakış açınızı değiştiriyor. Soyut örnek olarak müzikleri verebilirim.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst