neden hep kendi hayatımı yaşıyorum ?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Genel Tartışma Alanı kategorisinde ebrar tarafından oluşturulan neden hep kendi hayatımı yaşıyorum ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,313 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Genel Tartışma Alanı
Konu Başlığı neden hep kendi hayatımı yaşıyorum ?
Konbuyu başlatan ebrar
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Celebhol

ebrar

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
22 Ara 2012
Mesajlar
29
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
neden başkaların hayatlarını nasıl yaşadığını göremiyorum?
 

ihaveanidea

Filozof
Yeni Üye
Katılım
25 Ocak 2017
Mesajlar
848
Tepkime puanı
8
Puanları
18
Görüyorsun.Bunun için hayata o kişinin gözleriyle bakmana gerek yok.

İnsan,sorumluluk demektir.Hayat denilen sadece iyi değil aynı zamanda kötüdür.Hayat bütünleşmiştir kavramlarla ve yaşanmışlıklarla.Neden birisi içki içerken onun günahına/kötülüğüne tanık olmak isteyesin?Aynı şekilde birisi üniversiteyi kazanınca onun o mutlu gününe neden tanık olmak isteyesin?Herhangi bir yardımın mı oldu da o andan faydalanıyorsun?

En iyisi kendinle kendin ol.
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Nasıl bir soru bu tam anlamadım ancak başkalarının yaşamını nasıl yaşadığını görmek daha doğrusu anlamak ancak empati kurmakla mümkün olabilir. @Sakal birgün bana "Niye bu kadar çok film izliyorsun, ne faydası var?" demişti, işte o filmlerdeki karakterler başka insanların yaşamlarını anlamamı kolaylaştırıyor yani onların yerine kendimi koyup, olaylara farklı açılardan bakmayı öğreniyorum.
 

Celebhol

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
17 Eyl 2016
Mesajlar
83
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Cevabı bilinç kavramında yatıyor. İnsan türünde bilinç oluşurken bir "ben" algısı oluşmaktadır. Bu "ben" algısı, beyinin ürettiği bir algıdır ve bu yüzden, insan başkalarının hayatı nasıl yaşadığını tam olarak asla algılayamaz. Elbette empati ve mentalization gibi yollar başkalarını anlamaya yardımcı olur ama dünyayı asla "ben" dışında algılayamayız.

Duyduğuma göre LSD kimi zaman, geçici olarak, beyindeki ben algısını yok eden bir etkiye sebep olabiliyormuş. Bilinç çalışılmasında LSD ile yapılan -deneklerin rızasıyla tabii- deneyler bile var. Ancak, bu durumda bile, kişi dünyayı bir başkasının gözünden algılamıyor. Sadece 'ben' kavramı yok oluyor. "Işık gördüm," değil de "Işık vardı," deniyor mesela.

Özetle, dünyayı sadece kendi gözümüzden görüyoruz çünkü sadece bir beyine sahibiz. Belki başka gezegenlerde bir konsensus bilinç ile evrilmiş türler bulunabilir ama insan, evrimsel olarak böyle bir yol izlememiştir.
Başkalarının hayatını takip etmek röntgenciliğe girer, sana ne elalemin yaşamından.
Ne kadar sığ ve kaba bir cevap. Soruyu algılamaya uğraşılmamış bile.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst