Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Katot ışınları

F

faust

Ziyaretçi
İngiliz fizikçi W.Crookes 1879 yılında kendi adıyla anılan bir tüp icat etmiştir. Normal şartlar altında gazlar elektriği iletmezler. Crookes havasını boşalttığı bu tüpte basıncı 10^-3 mmHg ve 10000 V civarında bir yüksek gerilim uygulamış; renklenen tüpün içinde çok az bulunan gaz iyonlaşarak elektriği ilettiği keşfedilmiştir. Oluşan yüklü taneciklerde eksi elektrot olan katottan artı yüke, artı yükte ise anoda doğru bir akım oluşmuştur. Bu eksi yüklere katot ışını, artı olanlara ise kanal ışınları denir. P.Lenard bu çalışmalardan dolayı Nobel Ödülü kazanmıştır. Diğer yandan katot ışınları çarptıkları yerde ısı oluşturdukları için enerjileri vardır ve ince levhadan geçip, kalın levhadan geçemediği için maddi tanecikler olduğu söylenebilir. Katot ışınlarında eksi yükler bugün elektron olarak biliniyor ve e harfi ile gösteriliyor ve elektronlar katot malzemesine ve gazın cinsine bağlı olmadığı için bütün maddelerde bulunan temel tanecik olarak yerini alıyor.

İsmail Çelik

Kaynaklar:
[1]. Prof.Dr.Melike Kabasakaloğlu/Doç.Dr.Tuncer Çaykara - Kuantum Kimyasına Giriş (Bilim Yayınları-2006)
[2]. Prof.Dr.Yüksel Sarıkaya – Fizikokimya (Gazi Kitabevi Yayınları-2011

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Ismail hersey hos guzelde adamlar kitap cikartmis, sen al 5 cumleyle noktala :) Hayir merak ettigim su burayi hafife alip anlamazlar simdi teknik bilgiden deyip kestirmeyi mi seciyorsun, yoksa baska sebebi var mi?

F

faust

Ziyaretçi
Ismail hersey hos guzelde adamlar kitap cikartmis, sen al 5 cumleyle noktala :) Hayir merak ettigim su burayi hafife alip anlamazlar simdi teknik bilgiden deyip kestirmeyi mi seciyorsun, yoksa baska sebebi var mi?

Konu kısıtlaması var maalesef bu yazıda :) fazla bilgiye ulaşamadım yoksa kitaplarım kalındır ve yazarları birbirinden değerlidir ve anlatımım o kadar teknik sayılmaz, konuları elimden geldiğince basite indirgemeye çalışıyorum, teknik yazılarda var evet (mesela orbital konusu ya da kuantum yaklaşımları) ama genel anlamda herkesin anlayabileceği şekilde yazılar ele almaya çalışıyorum, aslında lisede kimya görmüş herkes bu yazıları rahatlıkla anlayabilirler, en azından bu bilişsel yapıya sahip olduklarını düşünüyorum, birde bu yazılarımı facebook sayfamda da paylaşıyorum, fakat oradakilerin neredeyse -öyle tahmin ediyorum- hepsi kimyacı bu yüzden bu anlatım şekli pek tartışılmıyor, istisnalarda oluyor, bu arada sitede bu tür paylaşımlar uygun değilse yazılarımı yine yaptığım gibi sadece kendi facebook sayfamdan yayınlayabilirim

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
13 May 2008
1,906
174
63
Hayir olur mu oyle sey aksine ben takip ediyor ve zevkle okuyorum. Cogu kiside faydalaniyordur diye dusunuyorum.

Tüm sayfalar yüklendi.

Yeni Konular