Kadın Sağlığı Hakkında Sitem için Görüşleriniz Neler?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde BedriKaraman tarafından oluşturulan Kadın Sağlığı Hakkında Sitem için Görüşleriniz Neler? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 947 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Kadın Sağlığı Hakkında Sitem için Görüşleriniz Neler?
Konbuyu başlatan BedriKaraman
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan UpBot

BedriKaraman

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
26 Nis 2014
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Puanları
0


Tüp bebek işleminde foliküllerin geliştirilmesi aşaması ilk aşamadır. Yumurtalıklarda sağlıklı ve olgun yumurtalar elde etmek için 10-20 gün süreyle hasta evde kendi kendine hormon içeren iğneler yapabilir. Bu ilaçların kullanım biçimi doğum merkezlerinde hemşireler tarafından hastalara açıklanır. İlk kontrol 5 gün, sonrakiler 2-4 gün aralarla ultrasonografi ve kan hormon ayrıştırmaları ile yapılarak hastanın durumu çok yakından takip edilmelidir. En büyük follikül 18 mm ye ulaştığında farklı bir hormon yapılarak yumurtaların olgunlaşması sağlanmaktadır. Bu da yine evde yapılabilen bir enjeksiyon ilacıdır. İkinci aşama ise yumurta toplama işlemi olarak geçer. Yumurta toplama işlemi için hastanın hastaneye yatırılması gerekmez, hafif sedasyon altında yumurtalar bir araya getirilir. Bu işlem için yine ultrasonografi cihazı eşliğinde vajinal yoldan girilen bir enjektör kullanılır. Alınan sıvı içeriğinde mikroskop altında yumurta aranır. Üçüncü aşama spermlerin hazırlanıp yumurtaların döllenmesi aşamasıdır.
Yumurtanın Döllenmesi Aşaması Nasıl Olur?
Yumurtalar toplanıp analizleri yapıldıktan sonra eşten alınan spermler belirli yıkama işlemlerinden geçirilir. Daha sonra sperm değerleri normal ise ya klasik tüp bebek işlemi için spermler ve yumurtalar aynı ortam içine toplanırlar ya da yeteri kadar sperm yoksa veya kalitesi düşük ise mikroenjeksiyon işlemi yapılarak spermler direkt yumurtanın içine enjekte edilir. Sonra bu yumurtalar ısısı nemi ve havası kontrol altında olan kuluçka makinelerine bırakılır. Dördüncü aşama embriyo zarının inceltilmesidir. Bu aşama tıpta laser assisted hatching olarak geçmektedir.
Eğer embriyoların zarı kalın ise zarın inceltilmesi gerekebilir. Bunun için çoğunlukla embriyo transferi yapılacağı günün sabahı transfer edilecek olan embriyoların zarı embriyolog tarafından lazer ile inceltilir. 5. işlem ise embriyo zarının transferi işlemidir. Döllenme olup yeterli gelişme gösteren embriyolar transfer için seçilir. Bu işlem ince bir kateter yardımıyla embriyoların rahim içine verilmesi işlemidir. Yumurta toplamadan sonraki 2-5. günlerde yapılabilir. İşlem idrara sıkıştırılmış olarak yapılır ve işlem esnasında asistan karından yapılan ultrasonografi yardımıyla doktora direktif verir. Transfer edilecek embriyoların sayısı hastanın yaşı, embriyoların kalitesi ve kaçıncı deneme olduğu gibi faktörlere bağlıdır. Elde kalan kaliteli embriyolar isteğe bağlı olarak 5 yıl süreyle dondurulma işlemine tabii tutulabilir. 6. işlem gebelik testi işlemidir.
Embriyo transferinden 2 hafta sonra kan testi olarak yapılır. Gebelik elde edilmişse 2-3 hafta sonra ultrasonografi ile gebelik kesesi ve bebek kalp atışları görülmek üzere hasta ile tekrar irtibata geçilir. Merkezimizde hastaların verdiği cevaba göre bireyselleştirilmiş protokoller uygulanmaktadır. Özellikle daha önce başarısız denemeleri olan ya da kötü cevaplı hastalarda farklı protokollerle hamilelikler elde edilmektedir. Ülkemizde yumurta bağışının yasak olması nedeniyle ileri yaş hastaları da tedavi programlarına alınmaktadır. Tüm hastaları dahil ettiğimizde ortalama başarı oranımız %40-45 civarındadır. Bu oran 20’li yaşlara indikçe artmakta 40 yaş ve üzerinde ise azalmaktadır.
Embriyo ve Sperm Dondurma Yöntemi Nedir?
Bir sonraki işlem ise embriyo ve sperm dondurma yöntemidir. İleride tekrar kullanmak üzere embriyo ve spermlerin dondurulma tekniğidir. Transfer işleminden sonra elde kalan kaliteli embriyolar ile Mikro TESE işleminden elde edilmiş spermler ya da kanser kemoterapisi görecek olan erkeklerin spermleri ile kadınların yumurtaları tedaviden önce alınarak dondurulabilir. Bunun için içinde sıvı azot bulunan (-196°C) tanklar kullanılır. Dondurma işlemi ülkemizde 5 yıl süreyle meydana gelmektedir. Bir diğer yöntem mikro injeksiyon yöntemidir. Bir mikromanipulasyon işlemi olup tek bir spermin bir mikropipet yardımıyla olgun bir yumurtanın içine sızdırılmasıdır. Genellikle erkekte sorun olduğu durumlarda uygulanan bu yöntem, daha önce tüp bebek yapılmış ama gebelik elde edilemeyen ya da yumurtaların tamamının döllenmediği olgulara uygulanır çünkü olumlu sonuç verme ihtimali daha yüksektir. Ayrıca menide spermin hiç olmadığı testislerden cerrahi yolla sperm elde edilen olgularda da uygulanır.
Tüp Bebek Yöntemi Herkese Uygulanabilir mi?
Tüp bebek işlemi gerçekleştirmek isteyen kişilerde belirli özellikler aranır. Bu kişiler, Tüpleri tıkalı olan veya enfeksiyon, dış gebelik vb nedenlerle tüpleri alınmış olan kişiler en uygun tüp bebek adaylarıdır. Tüpler açık olsa bile geçirilmiş karın cerrahisi, enfeksiyon veya endometriosis nedeni ile karın içi yapışıklıklar nedenine olarak tüpler ve yumurtalıklar arasındaki bağlantının bozulmuş olduğu hastalar. Bu sorunlar rahim filmi ve laparoskopi ile saptanabilmektedir. Yumurtalık kisti, kanseri veya endometrioma gibi yumurtalık rezervini azaltabilen ameliyatları geçirmiş kişiler, yumurtlama problemleri olan polikistik overli hastalar, yumurtalık sayısının ve kalitesinin azaldığı ileri yaş anne adayları, açıklanamayan kısırlık olguları, günümüzde yapılan tetkiklerle kadına veya erkeğe ait hiçbir sorun saptanamayan ancak hamile kalamayan hasta grubu açıklanamayan infertilite olarak isimlendirilmektedir. Bu gruptaki hastalara öncelikle aşılama tedavileri uygulanmakta, hamilelik durumu elde edilemezse tüp bebek yöntemi tavsiyesi yapılmaktadır. Bu konuda detaylı bir yazımız olan “Tüp Bebek Yöntemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Kaynak:
 

UpBot

Kahin
Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2021
Mesajlar
1,017
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Teşekkürler yararlı konu
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst