İyi Parti'nIn Başörtüsü Teklifi

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Siyaset Meydanı kategorisinde dragon tarafından oluşturulan İyi Parti'nIn Başörtüsü Teklifi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 267 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Siyaset Meydanı
Konu Başlığı İyi Parti'nIn Başörtüsü Teklifi
Konbuyu başlatan dragon
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan odun

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı

İsmail Saymaz: İşte İYİ Parti'nin başörtüsü teklifi​

Gazeteci İsmail Saymaz AK Parti'nin başörtüsü teklifine İYİ Parti'nin komisyonda yapacağı düzeltme önerilerini köşesine taşıdı. ''İşte, İYİ Parti’nin başörtüsü teklifi'' başlıklı yazısında AK Parti'nin teklifindeki hangi hususların değiştirilmesinin önerileceğini yazdı. Saymaz “İYİ Parti, başörtüsü karşıtı ve LGBT yanlısı suçlamasına maruz kalmamak için, CHP’yi ikna ederek, teklifin 400’ün üzerinde bir oyla TBMM’den geçmesini istiyor” ifadesine yer verdi.​

F5HABER
F5HABER
Google News

Gelişmelerden anında haberdar olmak için 'te F5Haber'e abone olun


Halk TV yazarı İsmail Saymaz, İYİ Parti’nin başörtüsü konusunda hazırladığı teklifin detaylarını bugünkü köşe yazısına taşıdı.
Saymaz, yazısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dünkü grup toplantısında başörtüsü teklifi konusunda yaptığı açıklamaları hatırlattı.

“Akşener, meydan okurken, elinin altında alternatif teklif vardı” diyen Saymaz, teklifin gelişim süreci konusunda şunları yazdı:
Teklifi Akşener’in hukukçu kurmayları Tolga Akalın, Uğur Poyraz, Bahadır Erdem ve Ünzile Yüksel hazırladı. Teklif CHP’ye gönderildi. CHP’nin hukukçu kurmayları Bülent Tezcan, Muharrem Erkek ve Gökçe Gökçen, teklif üzerine çalışarak, partilerinin görüşünü yansıtan cümleler ve fıkralar ekledi. CHP kurmayları düzeltilmiş metni dün Kılıçdaroğlu’na teslim etti. O da İyi Partililere yolladı.
Saymaz yazısına şöyle devam etti:
İki parti, iktidar tarafından Anayasa’nın 24 ve 41. maddelerine getirilen değişiklikleri reddetmiyor, sadece elden geçiriyor.
Örneğin…
İktidarın teklifinde 24. maddenin ikinci cümlesi şöyle:
“Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz.”
Maddenin son cümlesi ise şu şekilde:
“Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir.”
İyi Parti’nin teklifinde “Dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı” bölümü çıkarılıyor.
Yerine şu öneriliyor:
“Hiçbir kadın, başını örtmesi de dahil olmak üzere tercih ettiği kıyafetinden…”
Son cümledeki “Dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek…” ifadesi burkaya kapı aralayacağı terk ediliyor.
Şu ifade ekleniyor:
“Devlet, kadının başını örtmesini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alır.”
Cemevleri ve din dersi
CHP, 24. maddede AK Parti’nin getirdiği teklifin dışında kalan iki paragrafa iki cümle ekliyor.
İnanç özgürlüğüne dair üçüncü paragrafa “Devlet dini inançlar arasında ayrımcılık yapamaz, tüm inançlara eşit hizmet vermekle yükümlüdür” ifadesinin eklenmesini istiyor. Elbette bu, cemevlerine yasal statüyü akla getiriyor.
Din derslerine dair dördüncü maddeye, “Bu öğretim belirli din veya mezhebin dayatılması şeklinde verilemez” ifadesini öneriyor. Bu da AİHM’in Alevilere yönelik zorunlu din dersi verilmesini cezalandıran kararlarını hatırlatıyor.
İki cümlenin İyi Parti tarafından komisyona sunulacak metinde olup olmayacağı şimdilik bilinmiyor.
Komisyonda göreceğiz.
Tek eşlilik vurgusu
İktidarın 41. maddeye ilişkin teklifi “Evlilik birliği ancak kadın ve erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” cümlesini içeriyor.
İyi Parti ise bu maddenin “Evlilik birliği ancak bir kadın ve bir erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” diye yazılmasını istiyor. Böylece çok eşliliğin önlenmesi amaçlanıyor. CHP ise “reşit” ifadesi eklenerek, çocuk yaşta evliliklere set çekilmesini savunuyor.

 

dragon

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Eki 2022
Mesajlar
441
Tepkime puanı
27
Puanları
28
Konum
dünya
Üniversite Bölümü
Sosyoloji
Ünvan
dünyalı
Bunların anayasanın 90. maddeden haberi yok herlade! Rezalete bak ya...

21 senedir neredesiniz? Millet aç aç. İlaç yok ilaç!

Dünya nelerle uğraşıyor. Bunlar, toplum nelerle uğraşıyor ya...
 

odun

Filozof
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
12 Şub 2022
Mesajlar
950
Tepkime puanı
148
Puanları
43
Konum
Kime ne
Başörtüsü olsun, turban olsun, burka olsun, hijab olsun veya adına ne derseniz deyin, farketmez. Bunlar erkeklerin kadınlara karşı olan bir dayatmasından başka bir şey deĝil. Bunları kadınlar icat etmedi, tam tersine, erkekler(bilhassa dindar kesim) kendi uçkurlarına sahip olmasını beceremedikleri için, ellerinden gelse kadınların sokaĝa çıkmasını bile istemezler. Bu örtünme mevzusu erkeklerin kadınlara layık gördüĝü bir dayatmadır özünde.

Kadının özgürleşmesini istemezler, kadının dışarda çalışmasını istemezler, kadının özgürce kendine bir eş seçmesini istemezler, kadının özgürce kılık kıyafetini kendisinin seçmesini istemezler. Bunun böyle olmasını isteyen milyonlarca erkek var bu dünyada.

Binlerce seneden beri süregelen beyin yıkanması ve baskı sonucunda, erkeklerin icadı olan bu kapatma zımbırtısını kadınlar kabullenmişler. Çünkü kadınlar fiziksel olarak zayıf olduklarından ötürü hep geri adım atmışlar.
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst